Škodí "rána jistoty" zbrani?

Co jinam nepatří...
g-relax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#46 » pát 22. čer 2012, 08:37

1N4148: V tomto tématu již bylo vysvětleno, že rána jistoty neškodí moderním zbraním - mají jinou konstrukci úderníku (fotky zde také najdeš).
Bohužel autoři některých publikací "žijí" v minulosti.

Ránu jistoty považuji za jeden ze základních prvků bezpečné manipulace se zbraní (prst mimo spoušť, míření do bezpečného prostoru, vybití před čištěním, kontrola vybití zbraně, na střelnici mimo palpost vždy bez zásobníků a pouze na vyhrazeném místě; při střelbě dodržovat bezpečné úhly a při soutěžích a organizovaných akcí dodržovat pokyny rozhodčího a dalších určených osob...)

Pochopitelně je třeba dodržovat další bezpečnostní zásady, že alkohol a střelný prach se nesnášejí..., které jsou uvedeny v každém návodu (manuálu) ke zbrani, v různých příručkách i na internetu.

Bezpečnou manipulaci se zbraní je třeba nacvičit, neustále upevňovat a hlavně dodržovat.

I při případném porušení jednoho prvku bezpečné manipulace, je vždy zajištěno, že nedojde v případě nechtěného zmáčknutí spouště ke zranění či dokonce smrti "manipulanta se zbraní" či jiných osob, které se nacházejí v jeho okolí blízkém či vzdálenějším.

Artifex

Příspěvek#47 » pát 22. čer 2012, 16:47

No, základních prvků bezpečné manipulace, s tím bych zas tak přímo nesouhlasil. Já ránu jistoty nedávám, jednoduše proto, že vždycky mám v komoře, tam by rána jistoty byl docela průšvih. Prostě vyčistím , složím, šoupnu včelku do komory, spustím přes pojistku nebo kohout ručně za míření do bezpečného prostoru kde je jasné, že to nic neudělá a šup s pepřenkou do trezoru. A ráno je mi jasné, že je nabitá a putuje na pásek bez jakékoli manipulace s funkčními prvky. Stejně min. 1x za 14 dní jde obsah zásobníku laufem kupředu takže opět jsme zase na začátku: po návratu domů vyčistit, složit, pszczołka do ula, vypustit kohout u zbraní, které to umí přes pojistku přes pojistku, u ostatních manuálně a šup do klícky. A teď, kde dělám chybu, když nedávám ránu jistoty? Na střelnici končím s jedním prázdným zásobníkem a záchytem závěru vzadu= zacvaknu závěr dopředu a putuje do pouzdra, stejně s ní po příchodu domů jednám jako s nabitou, protože jsem prostě zvyký, že je nabitá.

g-relax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#48 » pát 22. čer 2012, 17:33

Artifex: Je možné, že jsi jeden z těch, kteří jsou schopni se maximálně soustředit na bezpečnou manipulaci se zbraní za všech okolností. :)

Pro nás běžné smrtelníky a začátečníky to může být poněkud riskantní.

Zaujalo mě, že domů nosíš v pouzdře prázdnou zbraň.

TripleTap

Příspěvek#49 » pát 22. čer 2012, 17:35

Špatně je to, že cestou domů jsou komora i zásobník prázdné, ne? :-)

Artifex

Příspěvek#50 » sob 23. čer 2012, 19:42

g-relax: Ty, to nemělo být myšleno jako provokačka, prostě jsem jen chtěl říci, že s jakoukoli zbraní prostě zacházím jako by byla nabitá (jak to vlastně má být), protože v 99,999% je a maximálně se mi stane omyl, že nabitá není a je to vlastně imho při budování návyků se zbraněmi lepší, než kdyby člověk "věděl", že nabitá není a opak byl pravdou. Takže neříkám, že si někdy nebouchnu v budoucnu do bezpečného prostoru a současně nestříknu do gatí, stát se může vše, nikdo není dokonalý, to je jasné.
J, většinou jedu na střelnici s více zbraněmi a jen jednu si nechávám plnou na nošení, zbytek tedy jde po kontrole do pouzdra, asi to vyznělo tak nějak mnohoznačněji.
Spíš, než nějaké polemiky nad detaily jsem chtěl nadhodit dvě věci:
a) je možné, že někde dělám průserové jednání?
b) dle toho, jak teď jednám ránu jistoty oproti tvrzení "Ránu jistoty považuji za jeden ze základních prvků bezpečné manipulace se zbraní" nepoužívám nikdy a tak nějak přemýšlím, jestli je chyba na mé straně.

Alcatraz

Příspěvek#51 » sob 23. čer 2012, 20:59

no, když se ptáš takhle, tak formálně:

§ 58
(2) Držené zbraně kategorie A, B nebo C uschované, uložené nebo uskladněné (dále jen "přechovávané zbraně")...
(6) Přechovávaná zbraň musí být v nenabitém stavu, to znamená, že zbraň není nabita náboji v zásobníku, nábojové schránce, nábojové komoře hlavně nebo v nábojových komorách válce revolveru.

Jinak mě to příjde jako zvyk. Dobrý zvyk, nedávat nabitou zbraň z ruky (ani když ji pokládám na stůl). Nikdy, nikde, nikomu. Snažím se to zafixovat a kontroluju zavěr kdykoliv pokládám zbraň. I když "vím", že jsem to samé udělal na střelnici. A to hlavně proto, že vím jak často si nejsem jistej, jestli jsem zamknul dveře, nebo auto.

Mít zbraně nabitý a mít na to zvyk (samozřejmě že i pro mě jsou všechny nabitý) znamená, že když ji někomu půjčuješ, nebo někde jen odložíš, tak buď musíš přejít do jiného, nenadrilovaného, režimu myšlení, nebo uděláš opravdu nebezpečnou věc. Já vím, že o sebe bych se takhle bál. A to ještě nemám strach o vlastní děti, u kterých se dostat ke zbraním je pořád něco jinýho, než dostat se k nabitým zbraním.

g-relax
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#52 » ned 24. čer 2012, 11:39

Artifex: Nejsem sice expert na bezpečnou manipulaci se zbraní, ale rád odpovím:

ad a) pokud zbraň nedáváš z ruky, neodkládáš a dodržíš svůj nadrilovaný postup, nehrozí žádný průser - pomíjím stav přechovávané zbraně, která se stává takovým zabezpečovacím prvkem :lol: (zvědavec/zloděj se může postřelit, pokud nebude bezpečně manipulovat s Tvou zbraní)

ad b) rána jistoty je vlastně poslední pojistka, je to pouze na Tobě.

Do diskuze jsem se zapojil pouze proto, že jeden z diskutujících napsal, že rána jistoty je nešvar...

Myslím si, že začátečníci by měli být vedeni k tomu, aby dávali ránu jistoty.

Artifex

Příspěvek#53 » ned 24. čer 2012, 15:29

Supr, jsem rád, že jsme se pochopili. Nešvar rána jistoty dle mého názoru není.
Naposledy upravil(a) Artifex dne ned 24. čer 2012, 15:38, celkem upraveno 1 x.

Georg

Příspěvek#54 » ned 24. čer 2012, 15:35

No původní dotaz byl technického rázu - poškození součástky zbraně - zlomení (prasknutí) úderníku či zápalníku.
Takže jak jsem psal dříve - u starších zbraní to škodí více, u novodobých méně (u některých moderních zbraní třeba skoro vůbec)
Avšak z hlediska bezpečnosti "rána jistoty" do bezpečného prostoru neškodí vůbec, ba naopak je to v zájmu zachování bezpečnosti.
Ztotožňuji se s názorem, že jestliže jsem na střelnici (střeleckém postu) sám, je vždy na mě, jestli ránu jistoty dám, nebo ne.Myslím tím nějakou komerční střelnici, kde nikoho neznám. Jestliže však jsem na střelnici, kde střílí i kamarádi a známí a já vím, že po střelbě s nimi ještě pokecám (což je třeba můj příklad), po střelbě vždy řádně zkontroluji zbraň, včetně rány jistoty, neboť se po střelbě může stát, že si v klubovně při pokecu navzájem budem prohlížet zbraně (např.: "hele, koupil jsem si novou světlovodnou mušku, teď se s tím střílí perfektně" ........ "jo, fakt ? tak ukaž") a pod. Toto je zcela běžný jev, že se střelci schází na střelnici nejen kvůli střílení a ukázky zbraní jsou tam zcela běžné.
Proto z hlediska bezpečnosti "rána jistoty" nemůže nikdy vadit, spíš naopak, v některých situacích je přímo žádoucí.

kuba

Příspěvek#55 » stř 27. čer 2012, 05:19

nevim proc ale odkladat nabitou zbran kamkoliv jinam nez do pouzdra na opasku mi prijde zhovadilost a riskovani.. predstava ze to udelam doma kdyz tam jsou na navsteve deti ktery jsou samozrejme vynalezavy a prolejzaj vsechno me trosku desi..

Bohuliby

Příspěvek#56 » stř 27. čer 2012, 16:05

Souhlasím s Georgem, rána jistoty škodí, a o to v tomto vláknu šlo, nebo, ne ? Závody a vojenské předpisy vynechme, tam jde o něco jiného, to je zpravidla na střelnici ! Rána jistoty např. doma před čistěním je opravdu hrůza, to je snad lepší vyndat zásobník, stáhnout závěr a zkontrolovat komoru? Pokud tam zůstane náboj, je o strach postaráno, ale o tom se tady psalo už dost, myslím, že další názory jsou zbytečné. Dávejme ránu jistoty !

kuba

Příspěvek#57 » stř 27. čer 2012, 18:40

rana jistoty se dava az po zkontrolovani zbrane a ne jako kontrola zbrane jestli mam nabito.. nebo sem ten tvuj prispevek pochopil spatne..

dle meho poradne pistoli neskodi.. vystrilel jsem uz par desitek tisic ze svyho glocka a nasusil s nim obdobne.. a zadny problemy nevidim :)

Bohuliby

Příspěvek#58 » stř 27. čer 2012, 19:41

Už několikrát se tady psalo, že novým zbraním to neškodí, sušit se dá rozhodně lepším způsobem.

Tomas_2002

Příspěvek#59 » pon 24. lis 2014, 22:43

Tak jsem koukal, že nový úderník třeba na CZ75 na kterou se autor tématu ptal stojí 300,- Kč. To podle mě posouvá tuto tématiku do čistě filosofické roviny :-)

Jakuza87

Příspěvek#60 » pon 24. lis 2014, 23:27

Jedna poznámka k tématu. Moderní zbraně až na K100. Je pravda že zbraň u mne utrpěla dost sušení. Sušil jsem a suším (dneska G17)..... A přesně se stalo že úderník vymezený součástkou z svinutého plechu vymlátil do součástky jiný tvar a zůstával v přední poloze. Stalo se mi to na kurzu a byla z toho hodina trapného rozebírání v Mělníku kde je hafo písku a všeho. Ale bylo to po tisícovkách cvaknutí. (zůstával ve předu jen při cvaknutí naprázdno)

Artiflex Prostě vyčistím , složím, šoupnu včelku do komory, spustím přes pojistku Jsi asi nejen člověk co se umí vždy soustředit, ale si si asi i 100% jistý že to po každém složení složíš správně a bez kontroly zbraně funkce rovnou láduješ. Obdivuji

Nabitou zbraň mám pouze na opasku (steheňák, vesta jednoduše někde na těle) a nebo v kastlíku auta. Nikde jinde. Toť můj drill a názor

Zpět na