Obrana zbraně

HonzaLBC

Příspěvek#1 » sob 23. čer 2012, 00:42

Zdravím,
přihodila se mi taková věc, byl jsem si trochu zastřílet, většinou to řeším tak, že zajedu autem rovnou ke střelnici a potom zase rovnou domů, mám full velkou CZ 85 a opaskové pouzdro, které ale dost odstává, přes zbraň jenom přehozené triko, takže sice to nosím "skrytě", ale není to ideální, je celkem vidět velká boule, ale na to krátké doběhnutí od auta dovnitř a zpět to bohatě stačí a na střelnici mi pouzdro vyhovuje.
Tentokrát jsem si udělal cestou domů zastávku v globusu, jenom koupit nějakou drobnost, při motání se mezi lidma v obchodě jsem si pro jistotu lehce přidržoval rukou "bouli", abych věděl, že je pořád přikrytá a v bezpečí. Ale nějak jsem tím vzbudil zájem ochranky co stojí venku za pokladnama a tím to začalo. Nejdřív zvědavá otázka, co to mám pod tím trikem, na to jsem reagoval sice slušně, ale rázně, že to je moje věc a nic mu do toho není. Pokračovalo do menší diskuzí, až se maník rozhodl, že se sám podívá, na to jsem reagoval už dost rázně, že jestli se mě dotkne, tak mu tu hnátu přerázím (ale jinak jsem fakt slušný hoch :-) ) Nejsem tak úplně malý drobeček a on byl takový postarší dědula, takže ho to odradilo, čekal jsem nějáké pokračování, třeba že si zavolá nějakou posilu nebo něco, ale asi to přehodnotil a nechal mě jít.
Po tomto zážitku jsem trochu přemýšlel, jak bych postupoval, kdyby to dopadlo jinak.
1. Vím, že ochranka nemá právo mi udělat prohlídku, může mě maximálně zadržet a přivolat policii, ale pouze, kdyby mě přímo chytli třeba při krádeži, ale nestačí na to jenom nějaké tušení nebo "podezření", takže jeho nápad, že se sám podívá byl velmi špatný. Ale už jsem byl svědkem toho, jak si ochranka myslí, že má větší pravomoce a podle toho se chovali.
2. Když se mi bude někdo "sápat" po zbrani (ikdyž ani neví, že je to zbraň), tak já mám ze zákona povinnost zbraň chránit.
3. Pistole sice nebyla nabitá, ale kdyby třeba byla, tak nějaké šmátrání přes triko cizí osobou by mohlo být nebezpečné.
4. Zvednou triko a ukázat pistoli, aby byl spokojený by asi nebyl dobrý nápad v obchodě plném lidí. Maximálně říct, že tam mám pistoli, ale neukazovat.

Jak byste reagovali, kdyby ho upozornění na "přeražení hnáty" neodradilo a vážně by se chtěl sám podívat? Podle mě by bylo v pořádku i použití fyzické síly na obranu zbraně, pokud by slovní varování nestačilo. Sice by bylo nepříjemné to takhle vyhrotit, ale člověk nikdy neví, na jakého blbouna třeba narazí.

marw

Příspěvek#2 » sob 23. čer 2012, 01:05

to je téma na diskuzi- můj úhel pohledu je takový že bych ho také sáhnout nenechal, max pokud by byla ochranka hodně nervozní odejít s ní někam mimo veřejnost.

TripleTap

Příspěvek#3 » sob 23. čer 2012, 03:24

Muj nazor, nema na me co sahat (az na vyjimecne situace, treba kdybych nekoho ohrozoval, popr. kdyby me "videl pri kradezi", apod.) a to bez ohledu jestli pod trikem mam zbran, mobil, nuz, ledvinku, cokoliv. Myslim, ze drtiva vetsina panu securitaku zna sve pravomoci (ze je obcas "zkousi nedodrzovat" je vec jina), takze po slusnem a raznem upozorneni si nejake "sahnuti" radeji rozmysli, jelikoz by si tim celkem pravdepodobne zadelat na nemale problemy. Snadne reseni je, pokud ma clovek cas a naladu, ukazat mu (treba nekde v ustrani), ze tam nema nic co tam nema byt (tj. neco kradeneho) a problem je vyresen. Na druhou stranu, ne vzdy je cas a nalada, navic jde o princip: proc by mel nekdo pro me totalne neznamy vedet, ze nosim zbran - obecneji receno, proc by mel nekdo pro me totalne neznamy vedet, co nosim pod trickem (nechci ted byt konkretni, ale jak vime, nekteri lide z nejruznejsich duvodu musi nosit ruzne "pomucky" ciste ze zdravotnich duvodu). Kazdopadne, lepsi k takovym situacim pricinu nezavdavat, preci jen nosit full-size CZ 85 jen tak pod trickem je asi napadne, i kdyz podminky skryteho noseni to splnovat muze.

pesi

Příspěvek#4 » sob 23. čer 2012, 07:15

Vypadals podezřele, tak je celkem logické, že se tě zeptal. Proč byl problém normálně odpovědět, co a jak. "Jedu ze střelnice a nemám nic lepšího na sebe". A tím celou věc vyřešit. Proč jsi hned tak agresivní?

lester555

Příspěvek#5 » sob 23. čer 2012, 08:19

Protože nevíte, jak by dotyčný reagoval - navíc psal, že to byl dědula, mohl začít jančit že má pistoli a akorát by způsobil paniku.

Carloss

Příspěvek#6 » sob 23. čer 2012, 08:24

Asi jsem jednou vypadal taky podezřele, tak si mě vytáhl někam bokem. Klidně bych tam pak nejprve zamával ZP, aby věděl, že to, co by mohl "objevit" je legální. Vidělo by se, jestli bude chtít dál zkoumat, co tam mám. Pak zbývá jen nenápadně poodhrnout oblečení a kousek ukázat... Neviděl bych v tom problém. Ale sahat na sebe, zejména na zbraň bych ho fakt nenechal.

mobil-man

Příspěvek#7 » sob 23. čer 2012, 08:31

Asi bych priznal, ze mam zbran a upozornil, at na ni nesaha a pokud by mi to neveril, tak bych ji klidne ukazal za rohem, neeskaloval bych to, pokud by na me nesahli.
Pri pouhem sdeleni, at na vas nesaha se pak tezko muzete branit v pripade eskalace tim, ze jste branili svoji zbran.

Vaki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#8 » sob 23. čer 2012, 09:39

Většina obchodních center v návštěvním řádu zakazuje vnášet zbraně (stejně jako školy atd..) nakolik je to závazné a na kolik je to protiprávní se řešilo v diskuzi o zákazové samolepce http://zbranekvalitne.cz/forum/viewtopic.php?f=57&t=1721&p=17760&hilit=z%C3%A1kazov%C3%A1+samolepka#p17760

Asi nejlepší se mi jeví varianta vysvětlit někde v ústraní

V žádném případě se nenechat prohledávat a když cítí potřebu přivolat policii tak ať, přeci jsem nic neukradl a postupuju podle zákona, on nemá právo tu zbraň kontrolovat ani mě prohledávat jenom proto že mám pod tričkem bouli co se mu zdá podezřelá....

IvosC

Příspěvek#9 » sob 23. čer 2012, 09:55

Samotné samolepky nezakazují vnášet zbraně (mobilní telefony, foťáky, cigarety atd.), ale používat je tam ;-) Ještě jsem totiž neviděl, že by někdo před bankou či poštou vybíral od lidí cigarety, foťáky a mobily (teda kromě čórkařů, ale to asi nebude oficiální zástupce banky ;-) ). Něco jiného je už samozřejmě konkrétní návštěvní řád, ale to by musel být viditelně vyvěšen u vchodu.

Vaki
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#10 » sob 23. čer 2012, 10:08

To vše se řešilo tam a nemá cenu to znovu rozjíždět. Já se konkrétně zmiňoval o návštěvním řádu, ne samolepce, a i to se řešilo tam, proto ten odkaz!

Alcatraz

Příspěvek#11 » sob 23. čer 2012, 10:45

udelal bych presne to co pesi, krome toho, ze bych zduraznil, ze to je legalne drzena zbran. A kdyz dodas, ze je sportovni, tak to lidi hodne uklidni.

2Lester: vetsina lidi bude mnohem lepe reagovat na to, ze jim v klidu reknu, ze mam legalni zbran a nemam ji jak schovat, nez kdyz budu mit ruku na bouli u pasu a budu se chovat agresivne. Kdybys mel strach o to, ze se ti ochranka splasi, tak bych se o to vic choval pokorne, to oni maji hrozne radi.

Navic bych se v tomhle pripade opravdu snazil vyhnout tomu zadrzeni a policii. Evidentne neslo o skryte noseni.

Zbran bych mu nedaval, klidne bych mu ji ukazal. Jestli si myslite, ze by si toho vsimlo tolik lidi a ze by vznikla panika... to uz jsme zase u tech katastrofickych scenaru. Navic pokud to tim skonci, tak clovek kteryho zadrzela ochranka/policie, on nerve a nevyvadi a ochranka ho zase pusti je povazovanej za duveryhodnyho, protoze kontrolou prosel a lidi o nej ztrati okamzite zajem.

HonzaLBC

Příspěvek#12 » sob 23. čer 2012, 14:37

Měl bych několik doplňujících informací na vaše reakce:
1. Vím, že takhle nosit full-size CZ 85 není úplně ideální, proto jí většinou mezi lidi takhle nenosím, to bylo vyjímečně.
Ale nesouhlásím s názorem Alcatraz: "Evidentne neslo o skryte noseni.", protože zbraň vidět určitě nebyla, jenom boule a to zákonu neodporuje, takže případné kontroly policie bych se neobával.
2. pesi: Že jsem hned reagoval ostřeji a "agresivně" bylo reakcí na chování té ochranky, on měl zřejmě pocit, že jde najisto, že má práva jak policajt, v tom bojovém duchu to hned začlo a kdybych ho hned na začátku trochu neschladil, tak mám pocit, že by mě klidně hned i prohledal. To jeho chování byste museli vidět, takhle se to blbě popisuje. Kdyby slušně v klidu přišel, normálně se zeptal, tak zareaguju taky jinak.
3. Alcatraz: chovat se pokorne, protože to oni maji hrozne radi. Nevidím důvod se chovat pokorně, když na mě někdo neslušně vyletí a chce mě neoprávněně prohledávat.
4. Bylo to v pátek odpoledne, to bývá globus dost narvaný, takže lidí se kolem nás motalo dost, navíc to bylo v hlavní chodbě, kde prochází všichni, takže tam "pokřikovat", že mám u sebe zbraň, mi nepřišlo ideální.
5. Alcatraz: "Zbran bych mu nedaval, klidne bych mu ji ukazal. Jestli si myslite, ze by si toho vsimlo tolik lidi a ze by vznikla panika" Náhoda je blbec, nemusí to ani vidět tolik lidí, bude stačit, když to zahlídne jedna jediná, ale třeba dost hysterická osoba, která se zbraní moc bojí (pár takových jsem už taky potkal) a mohlo by být veselo. Navíc, dokud bych jí neukázal, tak jsem se ničeho nedopustil, ale v okamžiku, kdybych jí na veřejnosti vytáhnul, tak mi potom přivolaný policajti hned napaří přestupek.
5. mobil-man: Když na mě někdo bude neoprávněně a proti mé vůli úmyslně šahat a prohledávat, tak se snad tomu můžu bránit a ani není důležité, co přesně pod tím trikem bráním, to že jde o zbraň, je jenom takový bonus, protože tu navíc musím chránit ze zákona. A předpokládám, že slovní upozornění, ať na mě nešahá se dá brát jako můj celkem jasný nesouhlas s prohlídkou.

Takže když to shrnu, můj názor, že když se situace vyvíjela v bojovém duchu, na nějaké klidné slušné vysvětlování to nebylo, tak na sebe a zbraň nenechat sahat i za cenu použití síly.

Carloss

Příspěvek#13 » sob 23. čer 2012, 16:50

Mno.. pojmem "ukázat zbraň" v této souvislosti, si myslím, že lze chápat jen mírné odhrnutí oblečení zepředu těla, aby pouze člověk stojící přímo proti mě viděl, že tam není flaška, ale to, co říkám. To nemůže přeci vyvolat jakoukoli paniku kolem. Rozhodně tím není myšleno vytahování a mávání zbraní na všechny strany. Když jdu ze střelnice, kde jsem "cvičil" nějaký ten dril, nějaký ten dvojstřel a kapku si zastřílel se zbraní, kterou nosím pro obranu, tak ji mám nadrcnutou a jakákoli manipulaci mimo NO/KN, případně doma před čištěním (vyndání, vybití...) je krajně nežádoucí.

IvosC

Příspěvek#14 » sob 23. čer 2012, 17:49

Upřímně řečeno - než bych ukazoval svoji zbraň nějakýmu vohnoutovi přeplněného komplexy méněcennosti v parodii na uniformu, kterej má za pasem v lepším případě aspoň flobertku, v horším jen obušek s kterým ani neumí, tak si raději počkám na státní policii (měšťáky chápu podobně jako ty sekuriťáky, kromě toho, že měšťáci mívají občas aspoň i dospělé zbraně). Podle mne to HonzaLBC vyřešil celkem optimálně a pokud by si dědula zavolal posily, tak bych osobně trval na přítomnosti PČR, tím spíš, že zrovna v Libereckým Globusu jsem si žádného piktogramu s přeškrtnutou pistolí (natož návštěvního řádu) nikdy nevšiml (čímž samozřejmě netvrdím, že to tam někde není).

konopnik

Příspěvek#15 » sob 23. čer 2012, 23:58

Myslím, že dědula nepředpokládal zbraň, ale nějaký lup. Proto bych mu klidně oznámil, že tam mám co mám a pokud to chce vidět, tak ať zavolá policii. Měšťáci, natož ochranka nemá právo se na zbraň na veřejnosti ani kouknout, natož na ní sahat. Ale vykládat mu, že je mu to toho houby, co tam máš je dost nesmysl.

Zpět na