ČZ vz.75B výdrž

mekom

Příspěvek#1 » sob 30. čer 2012, 17:26

Ahoj,

prosím o radu ve věci nedávno koupené zbraně ČZ vz75. Pistole je r.v. 94 nicméně vypadá velice zachovale, za 2 měsíce co ji mám jsem vystřílel už pár krabiček nábojů a nikdy ani sebemenší náznak jakéhokoliv problémů, žádná závada, prostě nic. Potřeboval bych ale poradit, asi mám nějakou mánii nebo fobii a zbraň čistím někdy i každodenně, i když nestřílím. Problém je, že jen ji přinesu domů, hned ji rozeberu, vytáhnu pružiny aby se naunavovali. Vytáhnu i pružinu ze zásobníku aby zbatečně nebyla stlačená a neunavovala se... Jak jsem již psal, vše funguje naprosto dokonale, i pružiny...
Zajímalo by mě, jaká je životnost pružin ( vratná,bici a v zásobníku) a hlavně, jestli má nějaký smysl takhle zbraň "šetřit a hýčkat" a jestli můžu nechat napáskovaný zásobník třeba i několik dní aniž by pružina utrpěla. Díky chlapi za radu a za "vyléčení z mé mánie"

sided
moderátor

Příspěvek#2 » sob 30. čer 2012, 17:49

mekom píše: jestli má nějaký smysl takhle zbraň "šetřit a hýčkat" a jestli můžu nechat napáskovaný zásobník ......

Smysl to nemá, :mrgreen: vyndavat vratnou pružinu je p.....a, ve zbrani se jí nic neděje, pružina v zásobníku....pokud chceš mít dobrý pocit tak tam nechávej o 1 nebo 2 náboje míň. Jestli se pružina dlouhodobým stlačením unaví tak stála zaprd a není ji žádná škoda. Každopádně není problém ji za pár korun vyměnit. Zásobník který jsem měl na nošení (v jiné zbrani, 1911) jsem měl permanentně napáskovaný 3 roky, jednou začas na střelnici vybouchat a hned zas naplnit. Nikdy s ním nebyla jediná zádržka. Jinak , pružina, pokud je správně tepelně zpracovaná tak odchází počtem cyklů a ne dobou stlačení.
Co se pucování týče, není od věci po střelbě vyčistit ale daleko důležitější je čím čistit než jak často. Ale na pucování je tu samopstatný vlákno.

mobil-man

Příspěvek#3 » ned 1. črc 2012, 11:10

Tohle je spíš otázka filozofická ve smyslu, jestli člověk má sloužit věci (ať už je to zbraň, auto...), nebo má věc sloužit člověku.

Pokud vás to hodně baví a je to koníček, tak proč si s ní takhle každý den nehrát. Racionální to asi nebude a pružiny tak jako tak jednou odejdou, jen si to chce spočítat, jestli ty hodiny strávené touto činností jsou výhodnější, než pružina za desítky korun.

nico

Příspěvek#4 » ned 1. črc 2012, 12:08

Mám tu zásobník k mé pětaosmě, co byl plně napáskován (15) téměř nepřetržitě. Letos to bude 20 let. Pružina stále "pružinuje" perfektně. :) A jestli tě dokonale neuklidní tohle, tak už nevím. ;) Chápu tě a jsem podobný typ. Nicméně rozumně kvalitní zbraň je dělaná na to, aby toho dost snesla a určitě tě nenechá na holičkách jenom proto, že jsi včera zapomněl nechat odpočinout všechny pružiny. :)

Za těch dvacet let jsem při čištění zmíněného zásobníku pružinu párkrát (3-5x) lehce natáh. Nikdy však proto, že by to bylo nutné. Nerad bych ti tímhle zapříčinil další, pro změnu natahovací, fóbii. :) Ale hlavně, jestli pružina někdy odejde, nová stojí pakatel.

Užívej si v klidu radost ze své zbraně a střelby z ní. Čisti si tak často, jak tě to jen baví, ale rozhodně se tímhle netrap.

AEndy

Příspěvek#5 » pon 2. črc 2012, 07:52

Mám v pětasedmě nepřetržitě napáskováno, pro "pocit" nepřetěžování v zásobníku na 15 mám 11 (10+1 do komory), ale jak je psáno, pružina se opotřebovává spíše počtem cyklů stlačení-natažení, takže z mýho pohledu jí spíš zbytečně opotřebováváš. Jestli jí nosíš, nalámej do ní nastálo 13 fazolí a neřeš to :)

Zpět na