Náboje 9x19 vhodné na "nošení"

Henry

Příspěvek#136 » sob 6. úno 2021, 14:48

Existují už chytré střely kde ani nemusíš řešit ucpavani dutiny odevem.

greenhorn

Příspěvek#137 » sob 6. úno 2021, 15:07

Henry: jenže my tady řešíme reálnou účinnost HP po výstřelu z 3" hlavně.

Henry

Příspěvek#138 » sob 6. úno 2021, 15:10

Já tomu rozumím a jaký je problém s hlavní o délce 3 palce?

greenhorn

Příspěvek#139 » sob 6. úno 2021, 15:18

Je krátká. Úsťová rychlost střel HP není díky tomu dostatečně velká na to, aby se toto střelivo chovalo tak jak se od něj očekává.

Henry

Příspěvek#140 » sob 6. úno 2021, 15:21

Ano to je pravda pro jak bylo napsáno chce to lehčí střelu a potom to jde viz foto z testu.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

morho

Příspěvek#141 » sob 6. úno 2021, 15:24

Na youtube je série videí "Ammo Quest 9mm", kde chlapík střílí s 3". Jde to aniž by střely musely bejt lehký. Nejlepší byly nějaký Winchestery a Federal HST, velmi slušně Hornady Critical Defense. HST a CD má Proarms v nabídce, skladem nikoliv, cena vysoká.

greenhorn

Příspěvek#142 » sob 6. úno 2021, 15:27

Problém je ovšem v tom, že se ty HP náboje s lehkými střelami v ČR prakticky nevyskytují. Nebo ty o nějakých víš?

Henry

Příspěvek#143 » sob 6. úno 2021, 15:31

Něco by se našlo. V pondělí jdu zkusit tohle.

LukynZ

Příspěvek#144 » sob 6. úno 2021, 15:45

morho

Příspěvek#145 » sob 6. úno 2021, 17:01

LukynZ: to je parádní.

greenhorn

Příspěvek#146 » sob 6. úno 2021, 17:04

Henry píše:Něco by se našlo. V pondělí jdu zkusit tohle.

A kde se k tomu dá v ČR přijít? Já jsem to viděl zatím jenom na obrázku.

Alfréd z hor

Příspěvek#147 » sob 6. úno 2021, 17:48

Aktuálně láduji na nošení i střelbu 124grs FMJ Scorpio od STV ARMS, ale jakmile budu mít v ruce výjimku, plánuji se vrátit ke kořenům a pořídit JHP munici. V ČZ 75 semicompact mám z období mladického zápalu v 90 letech vyzkoušené Winchester 115grs JHP:
Winchester.jpg

Bývalo to u nás sehnatelné, resp. stále se vyrábí, z počátku měla špuntovka problém chroustat (na každý zásobník cca 1 šprajclá hylzna), tak jsem uložil do mobilizačních zásob a zbytek před pár lety vypráskal na střelnici do terče ... špuntovka už byla asi "zaběhlá", tak už bez problémů. Bohužel už to na nošení bylo zakázané. Protože jsem měl zmiňované problémy, pořídil jsem a testoval GECO 124grs poloplášť:
GECO.jpg

Ten už se dnes asi nevyrábí, nebo jsem jej nenašel v této podobě v aktuálním výrobním programu. S tím žádné problémy nebyly. Oba typy nábojů jsem testoval (do plechových kanystrů a sudů s vodou, do dřeva). Oproti klasice FMJ vždy menší průnik do materiálu, v sudu většinou zachyceny ... JHP pěkně rozbalené a SP pěkně rozpláclý, pokud zůstala v plechovém sudu FMJ střela, ta byla jak nová, bez deformace.
Bohužel dnes už na testování nejsou takové podmínky, jako před lety, ale lákají mě vyzkoušet u nás dostupné JHP Geco a Magtech, jsou za cca 9 Kč náboj, což je celkem přijatelné, abych to nosil, potřebuji vystřilet alespoň dva zásobníky, abych měl jistotu, že to bude v krizové situaci v mé špuntovce použitelné bez závad jako aktuálně nošené. Krabička s 20 ks speciálních JHP za 700 a více Kč mě neláká ... to by mě bylo líto na případného loupežníka vystřelit :lol: . Ono mě stejně přijde, že je význam použitého střeliva trochu přeceňován, nejdůležitější je, se do krizové situace nedostat, a když už muset střílet, tak se trefit ;) ... prostě jasně, dvě dávky ... :D

greenhorn

Příspěvek#148 » ned 7. úno 2021, 02:08

Mně by se pro 3" hlaveň líbily 9mm Luger Fiocchi 6,02g/93gr - EMB, ale kde je vzít, že? Asi budu muset zadat domácí úkol mému prodejci střeliva.
Obrázek
Obrázek

ToF

Příspěvek#149 » ned 7. úno 2021, 03:54

greenhorn: No ofiko dovozce Fiocchi do ČR je Supra, zeptám se tam, mám to skoro za rohem. Na webu to nemaj, ale jestli to Fiocchi pořád vyrábí, měly by být schopný to dovézt.

greenhorn

Příspěvek#150 » ned 7. úno 2021, 07:46

Fiocchi by to vyrábět měl, našel jsem aktuálně prodejnu v Košicích https://www.zbrane-ke.sk/kategoria/strelivo-na-zp/kratke-zbrane/9mm-luger-fiocchi-6-02g-93gr-emb/, kde je mají dokonce skladem. A vychází 1 ks za cca 15 Kč. Ta cena je pro mě akceptovatelná.

Zpět na