Náboje 9x19 vhodné na "nošení"

greenhorn

Příspěvek#271 » pon 8. bře 2021, 19:13

Alfréd z hor píše:Pěkný matroš ... ale to taky na nějaké větší žvýkání, tedy občasné vystřelení na střelnici nebude ;)

Tak o tom jsem se také ještě nezmínil. Při tom mém testu jsem náboje Magtech JHP (9C), 115 gr, Hornady CRITICAL DEFENSE Lite, 100 gr FTX, FIOCCHI 9mm Luger BLACK MAMBA, 100 gr, a S&B - SP poloplášť, 100 gr vyzkoušel po dvou ranách na 10 metrů do terče "nekrytě ležící figura s kruhy" a všechny se vešly do desítky. Nepředpokládám, že by ty Fiocchi EMB na tom byly jinak (taky si je vyzkouším). A když toto vím, můžu na střelnici trénovat s běžnými FMJ (mě se nejvíce osvědčily STV Scorpio 9mm Luger 124gr FMJ) a jsem v klidu.

Alfréd z hor

Příspěvek#272 » pon 8. bře 2021, 19:58

Nemyslel jsem, že by špatně létaly do terče ... naopak, munice s dutinkou je pro přesnou střelbu ideální (viz např. Geco Hexagon, ač střela konstrukčně HP, je to střela pro sportovní střelbu, dutinka v cíli nedutinkuje a střela se chová jako FMJ) ... ale z hlediska ceny to nebude na časté střílení, sice je to za půl, než Hornady, ale stejně pořád dvakrát tolik, co Magtech. Jinak na STV Scorpio také nedám dopustit ... koneckonců, jsem je měl i před nynějšíma Magtechama naládovaný, resp. nyní budou Magtechy do města a FMJ Scorpio do lesa 8-)

greenhorn

Příspěvek#273 » pon 8. bře 2021, 20:06

Já ti rozumím. S tím "drahým" střelivem nemusím pravidelně trénovat, když jsem si ověřil jeho přesnost. Není k tomu žádny podstatný důvod.

greenhorn

Příspěvek#274 » stř 10. bře 2021, 16:32

Alfréd z hor píše:Jinak na STV Scorpio také nedám dopustit ... koneckonců, jsem je měl i před nynějšíma Magtechama naládovaný, resp. nyní budou Magtechy do města a FMJ Scorpio do lesa 8-)

Alfréde nerozumím tomu, proč na sebeobranu používat jiné náboje ve městě a jiné v lese. Pro mne to nemá logiku.

LordSalix

Příspěvek#275 » stř 10. bře 2021, 17:10

Ve městě je v skoro stoprocentní riziko odrazu (představuju si Prahu, kde libovolným směrem je beton, kámen, dlaždice...) stejně jako téměř jisté, že ve směru výstřelu bude někdo další. Obrovská rizika.

V lese obě rizika naopak klesají téměř k nule, ale zato je větší riziko setkání se zvířetem, kde je MOŽNÁ lepší cílit na penetraci, než na průměr kanálu.

Neříkám, co si myslím já, jen že takto stojí ta logika. Ostatně stejně tak si třeba do města někdo bere dvouřadou devítku a do lesa magnum revolver. U nás asi medvěda nepotkáte, dost možná to bude pes a přinejhorším prase (občas puma :D). Na prase je nejlepší životní pojistka a tmavé spodní prádlo, ale když už něco mít v ruce, tak já bych radši bral komolé FMJ subsoniky, než lehké JHP.

Ale je to celkem fantazírování, já nosím a budu nosit JHP všude.

greenhorn

Příspěvek#276 » stř 10. bře 2021, 19:09

Setkání s lesní zvěří v lese není riziko, ale radostná událost. A kdo to tak nevnímá, ať do lesa neleze. Jediné riziko by mohlo znamenat setkání s postřeleným divočákem, ale jaká je pravděpodobnost, že se ti to poštěstí? A i v tomto případě by ti pistole ráže 9 mm luger byla úplně k ničemu, ať ji máš naládovanou čímkoliv. Takže jediné riziko v lese je srážka s blbcem a ti se v době covidové vyskytují v lese v nadlimitním množství. ;)

ondrush

Příspěvek#277 » stř 10. bře 2021, 19:38

no ked som v leci v hustine v lese, alebo vyhanam divocakov z kukurice, tak sa mi to moze postastit velice jednoducho. a prave tam si radsej beriem 15 lugrov ako 8 .45, prave protoze penetrace a mnostvo (hlavne teda predpokladane mnozstvo vceliek ktore netrafia)

rumburak18

Příspěvek#278 » stř 10. bře 2021, 19:42

Po videu z Prahe, kde strážník položil prase jednou ranou ze služební pistole, je lepší mít něco než nic. naděje umírá poslední.
Účinnější je ale prevence = v lese do houštin nelézt a držet se toho, co aspoň trochu připomíná lesní cestu a vyluzovat rozumný hluk, aby prasata mohla situaci dobře vyhodnotit.

Alfréd z hor

Příspěvek#279 » stř 10. bře 2021, 19:50

LordSalix to osvětlil za mě ;). V lese zatím dávám přednost FMJ, neříkám, že bych tím chtěl "lovit" divočáky (zatím jsme se vždy při setkání domluvili a každý si šel svojí cestou, včetně bachyně s mláďaty), ale pro pocit jistoty a bezpečí :D , ty magtechy zatím vyzkoušené "do materiálu" nemám, když jsem před lety testoval ty silvertipy od winchwsterů, tak tam byl průnik do materiálu (dřevo, tvárnice) zjevně horší a myslím, že by byl problém s tím divočáka zastavit, ono mě to časem stejně asi přestane bavit pořád přehazovat zásobníky, tak asi časem zůstanu u JHP všude. Jinak pokud jde o divočáka a různé skazky, že ani 15 nábojů z ČZ75 nestačí, viděl jsem (ne samotnou akci, ale následky) divočáka položeného 2 výstřely s nábojem 124gr FMJ od Sellierů, asi štěstí, že se střelec dobře trefil, bohužel třetí včelku musel použít na svého hafana, který neměl šanci to setkání rozdýchat :cry:. Lidi se bohužel v lese někdy chovaj jak tydýti a člověk musí být připraven, že na nějaké vystresované zvíře může narazit ...

greenhorn

Příspěvek#280 » stř 10. bře 2021, 20:39

ondrush: tebou popisované použití pistole při nátlačce by bylo flagrantní porušení bezpečnosti s rizikem postřelení ostatních účastníků-honců. To by mě nenapadlo, že se může takto uvažující jedinec účastnit nátlačky jako honec. Kde je konec chrabrých slováků? Poučení pro myslivecké hospodáře, že dneska musí počítat se vším.

rumburak18: jednalo se o mladý (cca 40 kg) vystresovaný kus, kdesi na dvorku, nikoliv v lese. Naprosto nestandardní situace. Kdyby to prase nebylo v pasti, prostě by odešlo.

Alfréde,tobě bych doporučil nechodit do lesa, aby tě nesežral divočák i s kvérem (samozřejmě nadsázka). ;)

ToF

Příspěvek#281 » čtv 11. bře 2021, 01:27

Tak taky nesmíme zapomenout že v lese furt řádí ten jelen s puškou :)

Abych nebyl offtopic, koukal jsem na testy těch Fiocchi EMB a docela se zdá že měly hodně problém s látkou. Když testoval střelec do gelu tak dobrý, ale jak před gel dal standardně pár kusů denim látky, neotevřela se.

Komentoval to, že ani obyč JHP s tim nemaji takový problém. To jsem trochu nečekal.

ondrush

Příspěvek#282 » čtv 11. bře 2021, 07:57

greenhorn: existuju 4 bezpecnostne pravidla, stvrte z nich hovori, ze vzdy si byt vedomy svojho ciela a co je za nim (a pred nim). mat v leci zbran na obranu nie je nic vynimocne, vacsinou sa samozrejme jedna o dlhu, napriklad brokovnica so slugmi. a nejednalo sa o natlacku. tvoje predpoklady su chybne, takze je velka pravdepodobnost, ze aj prides k chybnym zaverom

Alfréd z hor

Příspěvek#283 » čtv 11. bře 2021, 10:38

No mimo zvěře číhaj v lese i jiné potenciální hrozby, které mohu na člověka vybafnout ... od bubáka, přes hejkala, jóžina z bažin až po muže s koženou brašnou :D :lol: ... a člověk musí být připraven. A je jen dobře, že si může vybrat, co za železo, nebo plast a čím to naládovat. Každému vyhovuje něco jiného, co ideálně otestoval. Časem člověk stejně zjistí, že vše je jinak, obzvláště, když shlédne záběry z osobních kamer policistů v USA, kdy na loupežníka pálí jak u verdunu a ono mu to moc nevadí, má v sobě vysypaný celý zásobník z glocka a pořád jde a i když před policistou lehne, než po chvíli zhasne, je pořád schopen manipulace s rukama :P ... to si občas řekne, jestli než laborovat s FMJ, SP, JHP atp. není lepší být Sandokan s utonem, nebo Bivoj a divočáka (loupežníka) chytit za uši :D.

KapitánPacička

Příspěvek#284 » čtv 11. bře 2021, 11:41

Alfred z hor: Dobreee nooo :lol: :mrgreen:

All:
Jinak pravdepodobnost, ze na tebe zautoci v nasi prirode zvire, je defakto miziva. Vetsi sance je, ze uklouznes na mokrem korenu a zlomis si ruku :D

Pokud se clovek v prirode chova zodpovedne, tak je opravdu minimalni sance, ze na tebe se vrhne nejake agresivni zvire ;) Jedine by se muselo jednat o samici, ktera brani mlade...A Ty je nejak ohrozujes. Vzdy je lepsi radeji ustoupit, nebo obejit podezrele mista. Kde se muze zver ukryvat pres den. Preci jen, les je domov zvirat :)

Ja bydlim v oblasti, kde jsou jak vlci, tak i medvedi. Casto do roka nachazim stopy. Ale verte tomu, ze to zvire je chytrejsi a nevyhledava setkani s clovekem. Kdyz jdete do lesa, tak o Vas vi mnohem driv, nez Vy se vubec rozkoukate. Takze se Vam bude snazit vyhnout.

Abych nebyl OT, tak to ze jsou konecne povelene naboje s JHP strelou, je parada.
Na obranu pred clovekem, urcite lepsi volba, nez hodne prubojne FMJ. To mi urcite kazdy potvrdi. Takze uz jen zvolit vhodneho vyrobce a muzeme nosit.
Jen si musime tedy pockat, az budou obchody otevrene a strelnice taky :lol:

MRBLUE

Příspěvek#285 » čtv 11. bře 2021, 14:04

Nepotvrdi ti to kazdy. Nosim klasicke 124gr FMJ

Zpět na