Náboje 9x19 vhodné na "nošení"

audis

Příspěvek#346 » pát 19. bře 2021, 13:03

Pak jsem tam vyčetl, že jedno a to samé střelivo, hlavně 3" má rychlost 1070 ft/s, (326 m/s)
z hlavně 4" má rychlost 1170 ft/s (357 m /s)

KapitánPacička

Příspěvek#347 » pát 19. bře 2021, 19:49

audis: Tak s tou rychlosti u ruznych delek hlavne, je to preci logicke, ze delsi hlaven tu strelu rozfofruje rychleji ;) Trosku mi unika, proc to vlastne pises 8-)

Henry

Příspěvek#348 » pát 19. bře 2021, 20:04

Mně to třeba zajímá výrobce udává rychlost cca 352 m/s a snad je to ze 4 palcové hlavně ne jako S/B kde je délka hlavně 150 mm? Jsme zvědavý kolik naměřim já. Jinak si pořád říkám ty Fiocchi EMB co jsme koukal jak mile to jde přes látku tak nevím nevim.

audis

Příspěvek#349 » pát 19. bře 2021, 21:33

kapitán: ano samozřejmě. Protože jsem dlouho sháněl korelaci v konkrétních číslech, mezi změnou délky hlavně a změnou rychlosti. Ted vím, že pro ráži 9x19 zkrácení hlavně z 4 na 3 palce znamená snížení rychlosti o 10 %.

KapitánPacička

Příspěvek#350 » sob 20. bře 2021, 00:06

Aaaaaa, uz tomu rozumim, jaka byla uvaha :mrgreen: Ja si prave rikal, co to bylo za Tvuj koment, kdyz je to preci jasne :lol:

Henry: Ted uz tedy budeme cekat, jak dopadne Tvuj test. Ovsem, uskutecneni je nejspise zavisle na rozvolnovani a otevreni strelnice :roll:

Ted normalne premyslim, kdy jsem vlastne byl naposledy strilet :roll: :?:
To je vazne v pasti, ze jsem si nenasel lepsi konicek, treba vysivani, nebo malovani. Co se da provozovat doma :lol:

Honzajan

Příspěvek#351 » sob 20. bře 2021, 08:34

Co se tyce delek, nebi to vzdy 10%:
http://www.ballisticsbytheinch.com/9luger.html

risa2000

Příspěvek#352 » sob 20. bře 2021, 09:45

Z fyzikálního hlediska má na úsťovou rychlost vliv víc věcí, jako je hmotnost střely, tlak (síla) výmetné náplně, nejenom délka hlavně. Těch 10 % platí pro konkrétní náboj.

LordSalix

Příspěvek#353 » ned 21. bře 2021, 16:20

https://www.youtube.com/watch?v=Aic_UAOzrbg

Ze střeliva u nás běžně dostupného se mi nejvíce líbily ty sterlingy. Náhodou mám krabičku doma, protože jsem chtěl JHP jen sběratelsky ještě před změnou zákona a už na pvní pohled vypadaly fakt dobře. Navíc patří k nejlevnějším. Levné Magtechy taky v pohodě, samé dobré zprávy.

greenhorn

Příspěvek#354 » ned 21. bře 2021, 17:41

Ten test nás posunul zase kousek dál. Mám ale některé výhrady:
1. náboje 9 L byly v testu stříleny z různých zbraní s různou délkou hlavně, což znehodnocuje výsledky testů
2. když už testovali v takovém rozsahu, mohli určitě měřit rychlost na hradlech (samozřejmě se stejnou délkou hlavně)
3. ty Sterlingy jsou dle vyšší Vo prokazatelně laborovány na vyšší výkon (stejný poznatek mám u loveckých slugů 12/70 yavascalar). Mám pocit, že Turci mají veškeré střelivo předimenzované.
-výhoda: vyšší účinek v cíli . viz test
-nevýhoda: větší diskomfort při střelbě (ty slugy kopou jako prase, ty 9L jsem ještě neměl)

Ale i tak moc pěkný test a měli s tím chlapi asi dost práce. :thumbup:

Alfréd z hor

Příspěvek#355 » ned 21. bře 2021, 20:06

Pro představu dost dobré :thumbup:. Pro mě pozitivní je, že Magtechy 9C maj konstantní výsledky, ale jsou i levné, dostupné a mé špuntovky to bez problémů žerou, takže pro mě zatím jasná volba, co ládovat ;) . Trochu zklamání je domácí SB (ale stejně krabku na košt pořídím, až nebude nutná okresní výjezdní doložka) a Geco (mám pro ně slabost, po sametu jsme jejich munici pro sportovní střelbu pokoutně dostávali z říše do ČR, krabku mám připravenou, takže stejně vyzkouším). Sterling vypadá dost dobře, leč je to zjevně +P, nevím, co by to udělalo s mojí babčou ČZ 75 semicompact a zánovní býkoPETku s tím trápit nebudu :D

tchai-pan

Příspěvek#356 » ned 21. bře 2021, 20:39

Takze zaver toho testu by byl, ze vsechny pouzity strely fungujou z hlediska expanze relativne spolehlive, je to tak? Kdyz samozrejme nepočítám prustrel tim prknem. A zaznelo tam, ze ukazujou dukaz, ze 9 makarov neni na obranu vhodnej, ale nerekli proc a nepochopil jsem to ani z toho kontextu.

LDK

Příspěvek#357 » ned 21. bře 2021, 20:43

Nevím to jistě, ale třeba si dost lidí myslelo, že Makarov kvůli lehce většímu průměru a nižší energii neprojde skrz? Tu nevhodnost jsem pochopil právě z důvodu "prošlo skrz bloky".

tchai-pan

Příspěvek#358 » ned 21. bře 2021, 21:23

To me taky napadlo. Ale podle toho by pak na obranu byly nevhodny vsechny 9L fmj, ktery by prosly urcite taky. Pochybuju, ze by pak ten pan prohlasil 9L fmj za nevhodnej na obranu. Edit: na obranu je neco vhodnyho vic a neco min. Ale vhodny je vse, cim se ubranis. Ja v kategoriích vhodnej/nevhodnej, ucinnej/neucinnej nepremejslim. Omlouvam se za trochu OT. Do budoucna si neco na 9L chci poridit, takze pro me to video bylo dulezity videt.

risa2000

Příspěvek#359 » ned 21. bře 2021, 22:30

Ten test sloužil k tomu, aby ukázal, jakou průbojnost mají různé náboje a předpoklad byl, že ty, co ji mají omezenou, jsou z toho důvodu _bezpečnější_. Makarov označili za nevhodný ne proto, že by měl malou účinnost na útočníka, ale proto, že ho prostě prostřelí (má menší stop účinek) a může ohrozit lidi za ním. Z tohoto pohledu jsou FMJ méně vhodné.

Pro mne bylo zajímavé vidět, že jak dveře od auta, nebo dřevěná deska, HP náboj nejenom nezbrzdí, ale naopak z něj fakticky mohou udělat FMJ, což na první pohled úplně intuitivní není. Stejně tak jsem měl zato, že .45 Auto se zastaví v cíli rychleji.

LordSalix

Příspěvek#360 » ned 21. bře 2021, 22:31

Já si myslím, že oni ani luger FMJ na obranu za vhodný nepovažují. Člověk se tím většinou ubrání, ne že by to bylo málo účinné, ale to že to prostřelí tři chlapy a brutálně se to odráží vhodné není. FMJ je prostě levné střelivo na tréning a kvůli hloupému zákonu nic jiného doteď nebylo možné nosit.

Ale u makarova si spousta lidí myslela, že je vhodnější, protože neprostřeluje .. což pro zajímavost vyzkoušeli a ukázalo se to jako nepravda, proletí to jak nic. Totéž platí pro .380 FMJ.

Zpět na