Zkouska OZ "E"

garf

Příspěvek#16 » stř 25. črc 2012, 16:52

V pohodě :mrgreen: ,nejsem právník-zákon 119 je jedna věc a podzákonné vyhlášky ... a k nim prováděcí předpisy se někdy v odborných knihách objeví a ,někdy ne... ,kdyby to byly neověřené informace :"plané výkřiky"... ,tak by se jimi asi komisaři neřídili, manipulovalo a střílelo by se z revolverů,glocků atd A proč NE !!!
.....- čerstvou "prováděcí"... má jistě patřičný útvar pro zbraně atd Pčr,a zkušební komisaři....
Idealní partner na tento dotaz v případě nedohledání -je MV ...
Bohužel -Skutečností zůstává,- používání pouze -těchto zbraní u zkoušek 50/70 , 75/85,452-5 ,brokovnice12

A jestli jsou to plané výkřiky ?
Proč tedy,bohužel, nemohu u zkoušek střílet z revolveru a dělat "bezpečnou manipulaci" s např.revolverem ?podle starého zákona 288čky to šlo...
a na sk.B třeba i toho 858 Tacticala ? V tom asi něco bude, To mi taky asi nikdo nevysvětlí ,abych to obrátil ? :mrgreen: ,když nikde nejsou, dle výšše jmenovaného ,zkouškové zbraně uvedeny-
Já myslím ,že uvedeny jsou ,-v nějakém prováděcím předpisu ke zkoušce odborné způsobilosti- závazném pro zkušební komisaře, tzn podzákonné normy , ale jako laik se v tom dále skutečně nebudu..., tu novelu od Nového roku v místní legislativě nemáme na zdejším webu, a článek k novele přímo se týkající zkoušek,průběhu a komisařů k dispozici není...

Uchazeči hlavně nutno popřát úspěch u zkoušky,
a ať je dobře připraven "na nejhorší" tzn manipulaci s dlouhými
a v pozitivním smyslu popřemýšlí o sk B ZP

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#17 » stř 25. črc 2012, 17:22

garf píše:tak by se jimi asi komisaři neřídili, manipulovalo a střílelo by se z revolverů,glocků atd

Ale takové případy se dějí, už jsem slyšel i o zkouškách, kde měli ruského Vikinga.

garf píše:čerstvou "prováděcí"... má jistě patřičný útvar pro zbraně atd Pčr,a zkušební komisaři....

Aktuální zákony, vyhlášky, nařízení ministerstev a další části Sbírky nalezneš na stránkách MVČR.

garf píše:Skutečností zůstává,- používání pouze -těchto zbraní u zkoušek 50/70 , 75/85,452-5 ,brokovnice12

Viz výše, není to bez výjimky.

garf píše:Proč tedy,bohužel, nemohu u zkoušek střílet z revolveru a dělat "bezpečnou manipulaci" s např.revolverem ?podle starého zákona 288čky to šlo...
a na sk.B třeba i toho 858 Tacticala ? V tom asi něco bude, To mi taky asi nikdo nevysvětlí ,abych to obrátil ?

To bych taky rád věděl, teoreticky se mi to možné zdá, proto se tě tu ptám na zdroj/důkaz tvých domněnek.

garf píše:Já myslím ,že uvedeny jsou ,-v nějakém prováděcím předpisu ke zkoušce odborné způsobilosti- závazném pro zkušební komisaře, tzn podzákonné normy , ale jako laik se v tom dále skutečně nebudu..., tu novelu od Nového roku v místní legislativě nemáme na zdejším webu, a článek k novele přímo se týkající zkoušek,průběhu a komisařů k dispozici není...

Jsi pořád nekonkrétní, takhle se tu budem točit v kruzích. Která novela od Nového roku zde není? Nařízení vlády o zkušebním řádu zkoušky odborné způsobilosti žadatele o vydání zbrojního průkazu skupiny A až E č. 315/2011 Sb. s platností od 1. ledna 2012 zde je od února. Pokud máš informace o jiném předpisu či novele, tak se s námi poděl, rád ji přidám.

Alcatraz

Příspěvek#18 » stř 25. črc 2012, 17:50

dlouhá kulová musí být .22LR, to tam je napsaný. Ale jestli máš v držení nějakou samonabíječku, tak si ji podle mě ke zkoušce vzít můžeš. Nastřílet nastřílíš. Revolver si svůj vzít můžeš taky. Defaultně ho asi nedostaneš, protože to je ZKOUŠKA, kde máš prokázat, že se zbraněmi umíš manipulovat, nějak. Že ti k rozborce dají K100 a ty nebudeš vědět, jak se to rozebírá.. se stát podle mě může. Ale jaký to bude mít smysl?

Tak ti dávají nejtypičtější zbraně, které mohou. Na rozborku dlouhý kulový ti můžou dát mosina. A jediný čím se to bude lišit od malorážky je způsob bezpečného vypuštění. A to mi ještě komisař u zkoušky řekl, protože jsem nevěděl, že to vůbec u ZKM jde.

Navíc pokud vím, tak spousta komisařů před zkouškou ukazuje jak se ty zbraně rozebíraj. Zvlášť u jiných než 75/85. Takže nejde o to jak se do toho dostat. A určitě jsem už slyšel o případu, kdy někdo řekl: "netuším jak se to rozebírá, svoji rozebrat umím" a prošlo mu to.

garf

Příspěvek#19 » stř 25. črc 2012, 18:01

to Alcatraz: u prvního zbrojáku ,jedno jaké skupiny, si tam nemůže vzít nic svýho :shock: , leda by přiznal černotu :lol: a vzal si jí na zkoušku...

To MarK:
Je dost možné ,že budu mít tvrdé přistání a probuzení...- a pomalu ,pravda nerad, připouštím ,že je to nepsaný úzus všude rozšiřovaný...,který možná ? nemá oporu ve vyhlášce-prováděcím předpisu ,...no rozeslal jsem počkám ... ,než kapituluju :mrgreen: brod je ještě daleko, v tomto státě, by mě to vlastně ani nepřekvapilo , ale stejně :twisted: něco písemně na nás mít musej ,mě nutit střílet čz :twisted: té těžký...
Nehodlám se přít ani náhodou, naopak mne to zajímá , a tak jsem rozeslal dotazy, což nic neznamená ,ale může...

UCHAzeči...
možnost pro uchazeče je zeptat se přímo zkušebního komisaře, který i lektoruje výuku uchazečů ZP,abych byl k něčemu,místo plků :oops: , jen mě zkoušel -nejsem dohazovač,je to "pes"...

viz : Ing Petr Žák - zkušební komisař,lektor
K vodojemu 2098/14
150 00 Praha-Smíchov
Mobil:+420 602 435 500
Email:petrzak63@gmail.com
WWW:http://www.streleckaskola.websnadno.cz

fíša

Příspěvek#20 » stř 25. črc 2012, 19:52

garf píše:to Alcatraz: u prvního zbrojáku ,jedno jaké skupiny, si tam nemůže vzít nic svýho :shock: , leda by přiznal černotu :lol: a vzal si jí na zkoušku...

Tak docela nemáš pravdu. Při zkoušce z odborné způsobilosti jsem střílel ze své ČZ 85 a malorážku sem měl taky svoji ( ZKM 456 ??? už nevim, nemám ji víc než 10 let )
Vysvětlím. Jelikož jsem dostal zbroják ( taková papírová kartička, kde byly napsané i zbraně ) v 91 roce, pak přišla novela a my, držitelé této kartičky sme museli dělat klasickou zkoušku. Takže sme to všichni dělali se svými zbraněmi. Je fakt, že dnes to asi možné není, popřípadě by tam byl někdo, ( otec, bratr ...) kdo mi půjčuje zbraň, ale to zase nevim, jak moc by to odporovalo zákonu. Študovat to nebudu, protože to potřebovat nebudu. Leda až syn se rozhoupe, ale zatím ho drží airsoft.

MarK
moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#21 » čtv 26. črc 2012, 00:45

Alcatraz píše:dlouhá kulová musí být .22LR, to tam je napsaný

Ano, ale jen ke střelbě.

Alcatraz

Příspěvek#22 » čtv 26. črc 2012, 01:01

jo, myslel jsem na střelbu, že (celou) zkoušku s 858 dělat nelze; píšu že rozborka se může dělat i z mosina

garf

Příspěvek#23 » sob 4. srp 2012, 14:55

fíšo: 1.zbroják &zkouška ....pomalu a znovu, dokážeš rozlišit- dnešního uchazeče o první zbrojní průkaz od někoho jako Ty, nebo Já,kdo už měl zbrojní průkaz-tu kartičku se zapsanými zbraněmi v 90desátých letech ? ano při následném přezkoušení podle 288- jsem si taky přines svý"železo" odstřílel a bylo , ale někdo,kdo zbroják ještě nikdy něměl asi se svým "kvérem "ke zkoušce , no jak myslíš :-)...

garf

Příspěvek#24 » sob 4. srp 2012, 15:03

To:MarK ....
Dobrý den , jako předplatitel a letitý čtenář mám na Vás prosbu....
> V čísle 12 loňském ,nebo č.1. letošním byl článek o novele -asi
> vyhlášky,nebo prováděcího předpisu k vyhlášce neb - k zákonu 119/2002 Sb o
> zbraních ,Jednalo se tam o provádění zkoušek odborné způsobilosti pro
> uchazeče o ZP -více se týkalo zkušebních komisařů ,než uchazečů- nemohli by
> jste pomoci ,nemám výtisk k dispozici...postnout...
> Hlavní otázkou ,kterou se zaobíráme na foru "zbraně kvalitně" je ,kdo a na
> základě čeho určuje zbraně ke zkoušce odborné způsobilosti-tedy na základě
> čeho , a které zbraně to jsou ,...jásné a samozřejmé je, ze kterých zbraní
> se střílí dle sk ZP,
> NEJASNO je bezpečná manipulace u skZP-E ,kde je komisaři běžně vyžadována
> bezpečná manipulace+rozborka,sborka s malorážkou a brokovnicí /nic proti/
> jen hledáme opodstatnění v zákoně, stejně jako zbraně užívané při manipulaci
> Cz50/70 nebo Cz75/85...na základě čeho...,vyhláška 384,prováděcí předpis...
> ???
> děkuji, Váš čtenář

Citace:
"Dobrý den,
posílám Vám článek, o který jste žádal. Četl jsem vaši diskusi na zbraněkvalitně.cz a také nevím, jak si to přebrat. Navrhnu sdružení Lex, aby požádalo MVČR o upřesnění.

s pozdravem

David Karásek
Střelecká Revue & sdružení Lex"

K tematu -k tomu lze jen dodat, časopis Střelecká Revue ,viz výše -neví..., Lex-neví... ,snad se dozvíme.....

Kenjiro

Příspěvek#25 » úte 7. srp 2012, 18:53

Zdravím,

vyjde v přespříští Střelecké Revui:

-------------------------------------------------------------------

Dobrý den,

dostali jsme od našich čtenářů několik dotazů, a jelikož se mi nepodařilo dohledat jednoznačnou odpověď, rád bych Vás požádal o vyjasnění.

Konkrétně jde o otázky:

Může žadatel o zbrojní průkaz skupiny (pouze) E dostat u zkoušky k předvedení bezpečné manipulace a rozebrání dlouhou zbraň?

Může žadatel o zbrojní průkaz žádat, aby ke zkoušce byla použita zbraň, u které není vlastníkem, avšak tato zbraň je k dispozici (například je na střelnici nebo ji žadatel odpovídajícím způsobem zajistí), a pokud ano, má na to nárok, nebo záleží na rozhodnutí komisaře?

Musí se při zkoušce na zbrojní průkaz praktická střelba provádět ze stejné zbraně, se kterou byla předváděna bezpečná manipulace a rozebrání? (Má to význam zejména u ZP sk. C, kde je pro střelbu z dlouhé zbraně předepsána malorážka - znamenalo by to, že i manipulace a rozebrání by se muselo předvádět s malorážkou, a pro ZP sk. E, kde je pro střelbu předepsána krátká zbraň)

Relevantní informace, které se mi podařilo dohledat, jsou:

Vyhl. 315/2011 Sb., §4 odst.5 a vyhl. 384/2002 Sb., §4 odst.3 hovoří o "(druhu) zbraně odpovídající skupině zbrojního průkazu, kterou žadatel uvádí na přihlášce".
Vyhl. 384/2002 Sb., §5 odst.5 písm. e) hovoří přímo o "krátké kulové zbrani".
Výklad MVČR-OBP upřesňuje, že na zbrojní průkaz sk. E je možno nabývat a držet, popřípadě nosit i dlouhou zbraň.

Děkuji

s pozdravem

David Karásek, Střelecká revue

--------------------------------------------------------

Dobrý den,
k Vašim dotazům bych uvedla následující:
Ad1)
Podrobnosti ke zkoušce odborné způsobilosti žadatele o vydání zbrojního průkazu stanoví vyhláška 384/2002 Sb., ve znění pozdějších předpisů. Podle ustanovení § 4 odst. 3 se k předvedení činností uvedených v odstavci 1 (tj. k prohlídce zbraně, částečnému rozebrání a k další zde popsané manipulaci) a ke střelbě na pevný cíl se použije druh zbraně odpovídající skupině zbrojního průkazu, kterou žadatel uvádí v přihlášce. Navíc z § 5 odst. 5 písm. e) zmiňované vyhlášky vyplývá, že žadatel o vydání zbrojního průkazu skupiny E střílí pouze z krátké kulové zbraně. Protože v § 4 odst. 3 je mezi předvedením činností podle odstavce 1 a střelbou použita slučovací spojka a, je zřejmé, že jak k manipulaci tak ke střelbě má být použit stejný druh zbraně, což je v případě žadatele o vydání zbrojního průkazu skupiny E krátká kulová zbraň.

Ad2)
V § 4 odst. 3 výše uvedené vyhlášky je uvedeno že v případech, kdy žadatel je vlastníkem zbraně, kterou drží na povolení k držení zbraně, může být při praktické části zkoušky přednostně použita tato zbraň. To znamená, že vyhláška zohledňuje pouze zbraně, které žadatel vlastní, nikoli jakékoliv jiné zbraně. Žadatel tedy požádat o použití jiné zbraně může, vždy však bude záležet pouze na zvážení zkušebního komisaře, zda žadateli vyhoví, samozřejmě při dodržení ostatních náležitostí zkoušky. Žadatel nemá žádný nárok na to, aby si mohl určovat zbraně, se kterými bude zkoušku vykonávat.

Ad)
Z již zmiňovaného § 4 odst. 3 vyhlášky vyplývá, že jak manipulace, tak střelba na cíl je prováděna ze stejného druhu zbraně, nikoli nutně ze stejné zbraně. Je logické, že např. manipulace je prováděna s dlouhými zbraněmi, které pak držitelé zbrojního průkazu skupiny C reálně používají k lovu. Střelba z malorážky pak umožňuje, aby zkoušky byly prováděny i na střelnicích, které jinak nejsou kolaudované na střelbu z loveckých kulovnic.

Přeji pěkný den

Milena Bačkovská
odbor bezpečnostní politiky
Ministerstvo vnitra

Kenjiro

Příspěvek#26 » čtv 9. srp 2012, 14:57

Dotazy k průběhu zkoušky odborné způsobilosti – odpověď

K dopisu ze dne 6. 8. 2012.
Policejní prezidium ČR, ředitelství služby pro zbraně a bezpečnostní materiál (dále jen „policejní prezidium“) obdrželo Váš dopis s dotazy k průběhu praktické části zkoušky odborné způsobilosti pro získání zbrojního průkazu.
Shodné dotazy jste zaslal též Ministerstvu vnitra, odboru bezpečnostní politiky, který vypracoval k Vašim dotazům odpovědi. Tyto odpovědi máme k dispozici a s jejich obsahem se plně ztotožňujeme. Z tohoto důvodu nebudeme odpovědi na Vaše dotazy vypracovávat.

Vyřizuje pplk. Mgr. Martin Neustupný, tel. 974 835 987

plk. Mgr. Hana Tröberová
ředitelka
v.z. kpt. Bc. Jiří Pichl v.r.

Zpět na