LOS - vypouštění kohoutu před startem ?

Moderátor: LOS vedení

Carloss

Příspěvek#91 » pát 5. říj 2012, 11:43

Steiner píše:
ianraider píše:...není šťastné řešení právě proto,že došlo v minulosti k nechtěným výstřelům.
Vzpomeneš si aspoň na jeden takový, který se stal na závodech LOS? Já si pamatuju jen 4 výstřely a DQ při vypouštění kohoutu palcem ...

Nic proti, ale to je starý známý statistický fígl: K nechtěnému výstřelu při vypouštění pákou nedošlo nejspíš proto, že na LOSech to nikdo nepoužívá, neb je to zakázáno. ;-)
Tedy závěr dělaný na nedostatečných datech, zejména od jedné sledované charakteristiky. ;-)

ianraider

Příspěvek#92 » pát 5. říj 2012, 12:32

Na Los závodech opravdu nergistruji nechtěný výstřel vinou spadnutí kohoutu,a nebo jsem neměl to štěstí u toho být :P Nicméně jsem u toho byl přítomen jinde a vím o i jiných případech. A tak se ptám - má se čekat na nějaký průšvih a pak něco měnit a nebo tomu předcházet ? Co v tom hledáte ? Všichni mají starovní pozici stejnou a tak se není v čem šťourat. Klidně uvítám start na situaci jen s prázdnou komorou, se zásobníkem mimo šachtu,.... To bude keců,že nosí každý v komoře,nabito,vypuštěno na ozubu.......jako každý správný válečník :P Uvědomte si,že se startuje na sportovní soutěži,kde jsou daná pravidla,a jde především o bezpečnost všech přítomných. Jak si to kdo dělá jinde je jeho věc. Neřešte jak která zbraň má technické vyřešení vypouštění kohoutu. Pro všechny je to nastaveno stejně.

Carloss

Příspěvek#93 » pát 5. říj 2012, 12:39

Tak znova: Ozub - neozub a páka - nepáka spolu ve své podstatě nesouvisí. Tedy startovní pozice a jak zbraň do té pozice dostat jsou dvě rozdílné věci. Startovní pozice je dána a do toho snad nikdo nešťourá. Diskuse je o tom druhém.

Ad bezpečnost: Co takhle soutěžit s gumovejma maketama? To je přeci ještě bezpečnější... ;-) Takže: všeho s mírou... myslím. Je důležité si stanovit, co je přijatelné a co nepřijatelné riziko...

jka

Příspěvek#94 » pát 5. říj 2012, 12:45

Bezpečnost je samozřejmě na prvním místě, ale pořád mi uniká, v čem tkví nebezpečí vypouštění kohoutu libovolným způsobem, pokud se to dělá na startovní čáře na pokyn a bezpečným směrem.

Pokud to chceme táhnout do extrému, tak skutečně můžeme dojít až k té zmiňované zbrani s prázdnou komorou a bez zásobníku. Na soutěži bych s tím neměl problém, jen bych se zdráhal tomu říkat obranná situace :)

ianraider

Příspěvek#95 » pát 5. říj 2012, 13:05

Carlossi. Nevím,jestli jsme si rozuměli. Na Losu jsem zažil závodníky,kteří vypouštěli pákou na ozub ,,někteří,, vypouštěli třeba ČZ 75 bez blokace také na ozub s argumentací ,,jako všichni přede mnou,, nebo ,,tak to nosím,,. Určitě se shodneme ,že tohle je špatně.Aby se vše zjednodušilo a zachovala bezpečnost,vybíjí se přes palec až dolu. jka. a proč by neměla začínat situace klidně bez náboje a nebyla to obranná ? Znám mnoho lidí,co nenosí v komoře. :roll:

jka

Příspěvek#96 » pát 5. říj 2012, 14:02

jka píše:můžeme dojít až k té zmiňované zbrani s prázdnou komorou a bez zásobníku
ianraider píše:a proč by neměla začínat situace klidně bez náboje a nebyla to obranná ?

To byla nadsázka a narážka na nejbezpečnější stav zbraně, první jsi to napsal ty :). A pořád nechápu nebezpečnost vypouštění libovolným způsobem, dokud je to bezpečným směrem.

Edit: Jestli jsem to teď pomotal a baví se o ozubu a ne o vypouštění udělátkem/přes palec, tak se omlouvám.

Carloss

Příspěvek#97 » pát 5. říj 2012, 14:25

Na ozub je PROTI pravidlům LOSu, ovšem proti JINÉMU ustanovení, do kterého vypouštění pákou nezasahuje. A tady se bavíme o vypouštění pakou a ne o výchozím stavu zbraně. Takže znova: 1. Výchozí stav zbraně je kohout ZCELA spuštěný, pokud na situaci není stanoveno jinak. 2. Nábo v komoře jak kdo nosí, pokud v situaci není stanoveno jinak. 3. Před situaci se spouší přes palec, a nově,co mnozí navrhují pokud má vypouštěcí mechanismus, tak právě jím. To proto, že k tomu byl zkonstruován a zkonstruován byl se záměrem zvýšení bezpečnosti (nebo se mýlím?). A teď: Spuštění kohoutu versus ozub: Jestliže zbraň spouští pákou jen na ozub, je to špatně, protože to neodpovídá bodu 1, musí být tedy spuštěn přes palec. Která zbraň to tak dělá? Snad CZ? Ale to by měl střelec u své zbraně přeci znát! Asi si to zajdu někam zkusit. Nevím, nemám, neznám. Já mám P226. Ta spouští pákou na... on je to spíš odskok. Ale v zásadě je to zcela spuštěný kohout stedjně, jako přes palec. Zde bych vyžadoval použití páky. Tedy: Prioritu má stav zbraně s kohoutem až dole a pokud má zbraň k tomu páku, tak vyžadovat její užití z důvodu bezpečnosti. Až následně platí, že pokud to zbraň neumí, pak je nutné to provést přes palec. To nic nemění na tom, že úkon se provádí bezpečným směrem ani na tom, že pokud dojde k výstřelu znamená to DQ, neb zbraň nebo střelec nejsou dostatečně bezpeční. To kontrolovat třeba při registraci opravdu nelze. A jak jsem psal, závod by neměl nikoho učit bezpečnou manipulaci se zbraní, jako je umění vypustit kohout přes palec. To musí být u závodníků samozřejmost.

Ono se nelze bavit o ne/bezpečnosti, ale spíše o míře bezpečnosti, neb to není pojem černobílý. Jestliže záměrem je maximum bezpečnosti, pak musí mít přednost páka před palcem, protože pákou zůstavají aktivní další pojistné prvky. Jestliže přes to dojde k výstřelu, má to jednu příčinu: Na zbrani jsou nedovolené úpravy snižující nebo vyřazující funkci pojistných mechanismů, porucha zbraně. A jeden důsledek: Obojí znamená potenciálně nebezpečnou zbraň, nebo se to střelci nepovedlo (úprava, nebo manipulace). Je to prostě nebezpečí. Prostřednictvím výstřelu se na to přišlo a zbraň i střelec jsou za užití institutu DQ vyřazeni ze soutěže.

Joe

Příspěvek#98 » pát 5. říj 2012, 15:03

A propos, jak je to v IPSC, konkrétně v PRD (tam DA zbraně startují povinně v DA)?
Stejně jako v LOS? Jinak? Proč to mají tak, jak to mají?

Carloss

Příspěvek#99 » pát 5. říj 2012, 16:47

Abychom si vyjasnili pojmy: Start v DA v IPSC skutečně znamená první rána v DA? V LOSu to myslím není, pokud v situaci není stanoveno jinak. Jestli jsem správně pochopil pravidla, tak v LOSu nikdo nebrání startovat např. bez náboje v komoře a se startem natáhnout závěr, tedy prví rána je v SA, nebo i s nábojem v komoře, po startu natáhnout kohout a střílet rovněž v SA.

KarlosP

Příspěvek#100 » pát 5. říj 2012, 17:48

V IPSC Production je poviností náboj v komoře a kohout zcela vypuštěný. Tzn. startovat bez náboje v komoře a natahovat DA/SA zbraň nemůžeš. Dokonce pokud si natáhneš kohout palcem dostaneš proceduru. :-) Na druhou stranu je ale v pravidlech, že pokud je zbraň vybavena pákou na vypouštění, musíš jí použít. Takže jestli tomu dobře rozumím, SP-01 Tactical střílí 1. ránu z bezpečnostního ozubu. Ale to je jenom moje doměnka, rád se nechám poučit od někoho zkušenějšího.

Albert

Příspěvek#101 » pát 5. říj 2012, 18:00

V IPSC můžeš startovat i bez náboje v komoře.

Carloss

Příspěvek#102 » pát 5. říj 2012, 18:06

KarlosP píše:V IPSC Production je poviností náboj v komoře a kohout zcela vypuštěný. Tzn. startovat bez náboje v komoře a natahovat DA/SA zbraň nemůžeš. Dokonce pokud si natáhneš kohout palcem dostaneš proceduru. :-) Na druhou stranu je ale v pravidlech, že pokud je zbraň vybavena pákou na vypouštění, musíš jí použít. Takže jestli tomu dobře rozumím, SP-01 Tactical střílí 1. ránu z bezpečnostního ozubu. Ale to je jenom moje doměnka, rád se nechám poučit od někoho zkušenějšího.

Znova se zeptám: Signál berme jako předěl. Je jasné, že před signálem se bavíme o stavu zbraně. Např. náboj v komoře, kohout zcela spuštěn. Po signálu mám dvě možnosti: Natáhnout kohout palcem a stílet v SA, nebo střílet v DA. Za to natažení kohoutu je v IPSC procedura, tedy první rána MUSÍ jít v DA?

To se ptám jen pro upřesnění. LOS není IPSC... :-)

KarlosP

Příspěvek#103 » pát 5. říj 2012, 18:23

Ano v Production. Já nejsem zrovna ten který by tu měl vysvětlovat pravidla IPSC, ale zkusil jsem si to střelit (zkusit se má všechno) a tak jsem je před tím přečetl, abych tam nebyl za úplnýho blba. :-)
Je tam výslovně napsáno, že se střílí s nábojem v komoře a v DA, mimo situace, kde je výslovně vyžadován náboj mimo komoru (např. pistole a zásobníky odložené na stole). Znovo opakuji v Production.

kuba

Příspěvek#104 » pát 5. říj 2012, 18:52

Albert píše:V IPSC můžeš startovat i bez náboje v komoře.

pokud dodrzis prvni ranu v DA :) jinak penalizace

Joe

Příspěvek#105 » sob 6. říj 2012, 13:43

Odpovím si tedy sám:
8.1.2 Samonabíjecí pistole:
8.1.2.1 „Jednočinné“ (SA): komora nabitá, kohout natažený, vnější pojistka ve stavu zajištěno
8.1.2.2 „Dvojčinné“ (DA): komora nabitá, kohout zcela spuštěný nebo vypuštěný bicí mechanismus.
8.1.2.3 DA/SA: komora nabitá, kohout zcela spuštěný, nebo komora nabitá, kohout natažený a externí
pojistka ve stavu zajištěno (viz divize v příloze D). U tohoto pravidla a u pravidla 8.1.2.1 se
termínem „pojistka“ označuje primární, viditelná páčka pojistky na zbrani (např. manuální pojistka
na zbraních typu 1911). V případě pochybností rozhoduje v této věci s konečnou platností Range
Master.
8.1.2.4 Jestliže je zbraň vybavena vypouštěcí pákou, musí být pro vypuštění bicího mechanismu použita
pouze tato páka bez dotyku spouště. Jestliže zbraň vypouštěcí pákou vybavena není, musí být
kohout bezpečným způsobem spuštěn ručně až do krajní polohy (tzn. nikoli pouze na pojistný
ozub nebo do podobné mezipolohy).

http://www.apscr.cz/data/download/IPSC_ ... 09_CZE.pdf

V IPSC se považuje za bezpečnější vypouštění decockem, v LOS spouští. Zajímavé ;)

Zpět na