LOS - vypouštění kohoutu před startem ?
Moderátor: LOS vedení
- Carloss
Příspěvek#106 » sob 6. říj 2012, 15:33
Hmmm.. tomu rozumím.
Tohle se mi líbí:
8.1.2.4 Jestliže je zbraň vybavena vypouštěcí pákou, musí být pro vypuštění bicího mechanismu použita
pouze tato páka bez dotyku spouště. Jestliže zbraň vypouštěcí pákou vybavena není, musí být
kohout bezpečným způsobem spuštěn ručně až do krajní polohy (tzn. nikoli pouze na pojistný
ozub nebo do podobné mezipolohy).
Bych to stejně formuloval i v LOS pravidlech.
Tohle se mi líbí:
8.1.2.4 Jestliže je zbraň vybavena vypouštěcí pákou, musí být pro vypuštění bicího mechanismu použita
pouze tato páka bez dotyku spouště. Jestliže zbraň vypouštěcí pákou vybavena není, musí být
kohout bezpečným způsobem spuštěn ručně až do krajní polohy (tzn. nikoli pouze na pojistný
ozub nebo do podobné mezipolohy).
Bych to stejně formuloval i v LOS pravidlech.
- coffee
- Carloss
Příspěvek#108 » sob 6. říj 2012, 17:17
Týká se to všech. Jedni si toho nevšimnou, bo páku nemaj, a ti, co jí maj jí budou muset použít. Pokud páka spouští do nějaké mezipolohy, budou muset použít palcovou metodu, tedy rovněž beze změny.
To přece není úprava pravidel pro každého zvlášť... Spíš to akceptuje techniku a bezpečnostní mechanismy zbraní a to je myslím vpořádku.
To přece není úprava pravidel pro každého zvlášť... Spíš to akceptuje techniku a bezpečnostní mechanismy zbraní a to je myslím vpořádku.
- pesi
Příspěvek#109 » ned 7. říj 2012, 06:18
No, vratil bych se spět. Neřeším obecně ani páku ani ozub, i když v důsledku ano. Problém vidím v tom, že na jednu stranu pravidla zakazují jakékoliv úpravy, které odstraňují nebo vyřazují pojistky na zbrani a jedním dechem přikazují (specifické skupině zbraní) "při přípravě vyřaď všechny pojistky a spolehni se jen a jen na svůj spocený a nerózní palec!" Ivo a další, vy v tom určitou schizofrenii nevidíte?
Osobně díky tomuto pravidlu startuji bez náboje v komoře. Tím pádem jsem se naučil celkem obstojne tasit a natáhnout, takže (abych zas já mohl být schizofrení) jsem mu za to vděčný.
Osobně díky tomuto pravidlu startuji bez náboje v komoře. Tím pádem jsem se naučil celkem obstojne tasit a natáhnout, takže (abych zas já mohl být schizofrení) jsem mu za to vděčný.

- ianraider
Příspěvek#110 » pon 8. říj 2012, 07:48
Pesi - na situaci,kde se bude nabíjet máš tedy velkou výhodu.
Je demagogie říkat,že tě někdo nutí vyřazovat všechny pojistky. Nejspolehlivější ,,pojistka,, je člověk( to není z mé hlavy,ale od velmi zkušených lidí .) a samozřejmě i člověk může selhat. Statisticky nic není 100%. Tak snad naposled - ,,náboj v komoře,kohout zcela vypuštěn,, Jak již zmiňoval coffe,menšina se má přizpůsobit většině. Jsem přesvědčený,pokud vypustíš vypouštěcím zařízením ,,zcela až dolu,, jestli to tvá zbraň konstrukčně umožnuje,nevidím problém. Cílem této úpravy bylo,aby se nestartovalo z ozubu, a platí to pro všechny.Tak vás pár to snad zvládnete také 

- pesi
Příspěvek#112 » pon 8. říj 2012, 09:36
ianraider píše:Je demagogie říkat,že tě někdo nutí vyřazovat všechny pojistky.
Neni, je to v pravidlech. Resp abych byl přesný: Chci-li startovat v DA a současně mám CZ-75 a nebo stejně řešenou pistoli, pak podle pravidla: iii. DA/SA: komora nabitá (nebo prázdná), kohout zcela spuštěný nebo vypuštěný bicí mechanismus, musím vypouštět se stisknutou spouští (jinak to nejde, neřeším vypouštěcí páku) a tím pádem je vyřazen jak ozub (to určuje to pravidlo) tak blokace úderníku (to je dáno konstrukcí). Z toho, pro mně vyplívá, že konkrétně toto pravidlo jde proti jinak zdůrazňované bezpečnosti. To je celé a prosím, nic jiného v tom nehledej (te).
- Carloss
Příspěvek#113 » pon 8. říj 2012, 09:46
Je to tak. A proto u zbraní, které umožňují ZCELA vypustit kohout vypouštěcí pákou bych toto preferoval - vyžadoval novými pravidly, protože je to BEZPEČNĚJŠÍ (v případě, že nebyl prováděn neodborný zásah do mechanismu zbraně) a ne naopak, jak je to v pravidlech současných.
- ianraider
Příspěvek#114 » pon 8. říj 2012, 12:43
Pesi - o co ti jde ? V pravidlech je, jak jsi citoval je ,,ZCELA VYPUŠTĚN,, Startují tak všichni a nemají s tím problém. Respektuj pravidla jako většina a když už máš nacvičený po tasení rychlé nabytí,zkus místo zbytečností nacvičit vypuštění kohoutu.
Neber to zle nebo osobně. Ale lidi,kteří mají třeba CZ75 bez blokace úderníku,toto neřeší a mají ,,zcela,, kohout vypuštěný. A ještě jedna věc - když startuješ na veřejné soutěži,která má danná pravidla,je zřejmé jejich dodržování,to je podmínka účasti !!!! Jak se chováš se zbraní jinde je mi s prominutím jedno 

- coffee
Příspěvek#115 » pon 8. říj 2012, 18:02
A jak si představuješ, že se bude stav zbraně zjišťovat? Je zde právě hledisko bezpečnosti. Nespoléhat na udělátka, která tam jsou právě pro "blbce", aby si neublížili. Jde o to, aby se někdo nepostřelil a to je pro mne důležitější, než někdo, kdo bude tvrdit, že najednou nosí nataženo, zajištěno. Možná ano, ale zase jejich výrazná menšina, protože mimo SA je to zbytečnost. Takže pro stejné výchozí podmínky, protože jde o soutěž, je zcela zásadní dodržovat stanovená pravidla s ohledem na to, že ne všichni jsou mistři světa a všichni musí dodržovat pravidla.
Jen pro příklad, neznám střelnici, kde by bylo dovoleno chodit se zásobníkem ve zbrani. Jak kdo nosí? Zásobník ve zbrani. takže to znamená, že budeme měnit pravidla? Neuspějete. Není to tak dávno, co jsem musel dost zvyšovat hlas, protože byl nejeden střelec, co přišel na registraci se zásobníkem ve zbrani. Přitom je to základní bezpečnostní pravidlo.
Jen pro příklad, neznám střelnici, kde by bylo dovoleno chodit se zásobníkem ve zbrani. Jak kdo nosí? Zásobník ve zbrani. takže to znamená, že budeme měnit pravidla? Neuspějete. Není to tak dávno, co jsem musel dost zvyšovat hlas, protože byl nejeden střelec, co přišel na registraci se zásobníkem ve zbrani. Přitom je to základní bezpečnostní pravidlo.
Carloss píše:Je to tak. A proto u zbraní, které umožňují ZCELA vypustit kohout vypouštěcí pákou bych toto preferoval - vyžadoval novými pravidly, protože je to BEZPEČNĚJŠÍ (v případě, že nebyl prováděn neodborný zásah do mechanismu zbraně) a ne naopak, jak je to v pravidlech současných.
- Carloss
Příspěvek#116 » pon 8. říj 2012, 20:17
Cofee, sorry, ale jak to asi zjišťují rozhodčí teď? Stav zbraně je jasně stanoven i teď a nikdo s tím problém nemá. Jinak kontrolovat uvedení stvu zbraně do souladu s pravidly lze úplně stejně, jako třeba kontrolu prstu mimo spoušť. Rozhodčí jsou schopni sledovat vcelku dost věcí, pokud mají na starosti práve jednoho soutěžícího. Ta udělátka tam nejsou pro blbce, ale pro zvýšení bezpečnosti. Jestli je to podle Tebe špatně, no to teda pak potěš. Pravidla jsou dána a střelci je dodržují. To je základní předpoklad. Stejně, jako nevidím nic špatného v zájmu tolik proklamované bezpečnosti užívat bezpečnostní prvky, mezi které patří mechanismus pro bezpečné vypuštění kohoutu. Myslím, že prostor na spoléhání se na "neblbce" tu opravdu není. Je to soutěž, není to výcvik. Cvičit vypouštění si můžou lidi doma. Pleteš si pojmy s dojmy: Co má společnýho pohybování se po střelnici a příprava na situaci na palebné čáře? Tam teprv se chystá zbraň do stavu "jak kdo nosí" se ZCELA VYPUŠTĚNÝM kohoutem. Jinak je pohym po střelnici se zbraní vybytou a bez zásobníku snad samozřejmostí. Ne jen v pravidlech LOSu, ale snad to je i v pravidlech pro pohyb na střelnicích a bývá to tam zmíněno (ale zde si tím nejsem jist).
- ianraider
Příspěvek#117 » úte 9. říj 2012, 09:14
Patrik - Na situaci znám jen stálé povely Situace jasná ? nabij a připrav se..... To, co popisuješ,,jak kdo nosí,, je chyba rozhodčího( jestli je to pravda ) a taká tvoje - že jsi ho neupozornil. Jestli se nepletu,tak za poslední tři!!!!! roky mě nikdo na situaci při nabíjení nevyzval ,,jak nosíš,, 

- garf
Příspěvek#119 » úte 9. říj 2012, 13:47
Při místní argumentaci vážený Coffee, mne překvapuje, že smí startovat leváci, jsou menšina a ta se musí dle místního výkladu demokracie podřídit většině, takže by měla střílet pravou?...demagogie.... a navíc naprosto odstrašující se jen pokusit.... pro někoho, kdo by se případně účastnil ,jako pozoravatel +sponzor/nasoutěžil jsem se profesionálně už dost, takže mne to právě kvůli výšše uvedenému neláká/ a , kdo by si třeba chtěl zkusit střelit Los i bez vyhodnocení...-vskutku lidová to střelba
, pravidlem tohoto typu přímo odpuzujete majitele Siga, s bezpečným vypouštěním pákou a ještě mne k tomu nazíváte blbcem, kolego "coffee"....
myslím ,že tento svůj-tedy Váš výrok: "pro blbce".... by jste měl vskutku více rozvést , případně se omluvit a případně jestli na tom trváte v několika jazycích ho rozeslat do světa- třeba Sigům do Eckenfoerde, s překladem Vám pomůžu
pár uraženejch palců jsem při praxi na klkinice plasticke chirurgie FN vinohradský nemocnice viděl in concreto 2 v roce 91 a strávil jako asistent držící vše,co třeba,...cca 6 hodin na sále za operačním mikroskopem.... od vypouštění přes palec Cz 75 služební-...
jinak se omezím jen na tento a jediný příspěvek, nehodlám ani diskutovat o tom jestli a jak velký jsem "BLB", a zásadně souhlasím =bezpečnost je nutnost, bezpečnost pro jednu zbraň a zobecnění pro ostatní zbraně je nesmysl ...!!!, kategorizace zbraní existuje-takže si problém vyřešte, a až mi někdo ukáže ,jak dostat kohout u siga úplně dolů....
pronajmu celou střelnici a uspořádám střelecký závod-uvažuji o názvu podobnému souostroví Antilos
I přes Váš osobní atak ,i omluvu jsem připraven přijmout
Garf

myslím ,že tento svůj-tedy Váš výrok: "pro blbce".... by jste měl vskutku více rozvést , případně se omluvit a případně jestli na tom trváte v několika jazycích ho rozeslat do světa- třeba Sigům do Eckenfoerde, s překladem Vám pomůžu

pár uraženejch palců jsem při praxi na klkinice plasticke chirurgie FN vinohradský nemocnice viděl in concreto 2 v roce 91 a strávil jako asistent držící vše,co třeba,...cca 6 hodin na sále za operačním mikroskopem.... od vypouštění přes palec Cz 75 služební-...
jinak se omezím jen na tento a jediný příspěvek, nehodlám ani diskutovat o tom jestli a jak velký jsem "BLB", a zásadně souhlasím =bezpečnost je nutnost, bezpečnost pro jednu zbraň a zobecnění pro ostatní zbraně je nesmysl ...!!!, kategorizace zbraní existuje-takže si problém vyřešte, a až mi někdo ukáže ,jak dostat kohout u siga úplně dolů....
pronajmu celou střelnici a uspořádám střelecký závod-uvažuji o názvu podobnému souostroví Antilos
I přes Váš osobní atak ,i omluvu jsem připraven přijmout
Garf
- garf
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony