Střelecký kroužek - vzduchovky
- Ozzy1
Příspěvek#1 » pon 5. zář 2022, 08:13
Zdravím zkušenější,
v rámci vesnického spolku chci rozjet střelecký kroužek pro děti 6-15 let. Zaměření bude jednoduché - dlouhá vzduchovka, v zimě nerfky uvnitř a časem možná střelba z airsoftek ala LOS/IPSC. K tomu mám několik praktických otázek, na které bych se chtěl zeptat. Zejména prosím o vyjádření lidi, kteří už něco takového dělají. Je to:
1, Z informací z internetu vím, že provozovat kroužek lze pod hlavičkou spolku. Co nikde není, je jestli k tomu musí být nějaká další kvalifikace vedoucího a další papíry. Bude stačit všeobecný spolek se zaměřením na pořádání akcí pro děti a dospělé, nebo musí být kroužek pod hlavičkou SSK?
2, Bavíme se o střelbě ze zbraní kategorie D, kde by měl stačit dohled dospělé osoby. Chápu to dobře, že zbrojní licence na výuku by byla potřeba až na střelbu z malorážky?
3, Jak řešíte pojištění pro případ nehody? V rámci spolku, nebo individuálně trenér?
4, Čím začínáte výuku? Střelbou vleže na terč, nebo spíše zábavnou střelbu na plechovky? Co se při výuce dětí ke střelbě osvědčilo?
Děkuji za odpovědi. Pro ty, kterým připadne, že mám blbé otázky a moc to hrotím - pokud stačí to, že s děckama vyrazím střílet pod hlavičkou spolku, budu moc rád. Ale nerad bych se dočkal toho, že jsem měl mít papír, který nemám a mohl jsem zařídit. Většinou jsou pak ti, kteří ten papír chcou, docela nepříjemní.
v rámci vesnického spolku chci rozjet střelecký kroužek pro děti 6-15 let. Zaměření bude jednoduché - dlouhá vzduchovka, v zimě nerfky uvnitř a časem možná střelba z airsoftek ala LOS/IPSC. K tomu mám několik praktických otázek, na které bych se chtěl zeptat. Zejména prosím o vyjádření lidi, kteří už něco takového dělají. Je to:
1, Z informací z internetu vím, že provozovat kroužek lze pod hlavičkou spolku. Co nikde není, je jestli k tomu musí být nějaká další kvalifikace vedoucího a další papíry. Bude stačit všeobecný spolek se zaměřením na pořádání akcí pro děti a dospělé, nebo musí být kroužek pod hlavičkou SSK?
2, Bavíme se o střelbě ze zbraní kategorie D, kde by měl stačit dohled dospělé osoby. Chápu to dobře, že zbrojní licence na výuku by byla potřeba až na střelbu z malorážky?
3, Jak řešíte pojištění pro případ nehody? V rámci spolku, nebo individuálně trenér?
4, Čím začínáte výuku? Střelbou vleže na terč, nebo spíše zábavnou střelbu na plechovky? Co se při výuce dětí ke střelbě osvědčilo?
Děkuji za odpovědi. Pro ty, kterým připadne, že mám blbé otázky a moc to hrotím - pokud stačí to, že s děckama vyrazím střílet pod hlavičkou spolku, budu moc rád. Ale nerad bych se dočkal toho, že jsem měl mít papír, který nemám a mohl jsem zařídit. Většinou jsou pak ti, kteří ten papír chcou, docela nepříjemní.

- audis
Příspěvek#3 » pon 5. zář 2022, 08:33
Postava osoby pod 13 let je moc malá na to, aby obslouzila pušku velikosti stavenou na dospělého člověka. = neslozi se do miridel správně, nedosáhne na spoušť apod. Ano lze se tam složit jako dítě ale není to ono.
Dítě vzduchovku neudrží, je moc těžká. Takže s podperou.
6 lety ještě nepochopí, jak má srovnat mušku a hledí. 10 lety už ano.
Fandím.
Kroužek neprovozuju, mám děti, zjistil jsem co jde a co nejde s dětskou postavou a myšlením.
Dítě vzduchovku neudrží, je moc těžká. Takže s podperou.
6 lety ještě nepochopí, jak má srovnat mušku a hledí. 10 lety už ano.
Fandím.
Kroužek neprovozuju, mám děti, zjistil jsem co jde a co nejde s dětskou postavou a myšlením.
- JirkaCV
Příspěvek#5 » pon 5. zář 2022, 09:25
Řekl bych, že se v tomto případě jedná o svěření zbraně kategorie D osobě, která nemá právo tuto zbraň vlastnit ani držet.
Našel jsem na LEXu stanovisko MV:
Mě z toho vyplývá, že na tuto činnost není potřeba žádná licence. Pouze dodržet pravidla - trvalá přítomnost osoby, která má právo zbraň držet (18+), střelba na místě, kde nikoho neohrozí, atd...
Našel jsem na LEXu stanovisko MV:
Oprávněný držitel zbraně kategorie D, který ji svěřuje osobě, která není oprávněna zbraň kategorie D sama držet, musí však v přiměřené míře plnit obdobné povinnosti jako držitel zbrojního průkazu v případě svěření zbraně kategorie A, B nebo C podle § 59 odst. 2 a 3 zákona o zbraních. Především pak je z podstaty věci zapotřebí poučit osobu, které zbraň svěřuje, o bezpečném zacházení se zbraní a střelivem, dbát nutné opatrnosti a zajistit, aby manipulace se svěřenou zbraní a střelba probíhala vždy za přítomnosti odpovědné osoby. Odpovědnou osobou by měla být osoba oprávněná držet zbraň kategorie D (tedy plně svéprávná osoba straší 18 let), nepochybně se však nemusí jednat o držitele zbrojního průkazu; ustanovení § 59 odst. 4 zákona o zbraních se zde nepoužije ani analogicky. Zbraň kategorie D lze přitom svěřit rovněž jen na dobu nezbytně nutnou, a to pouze k provedení střelby na místě, kde lze z daného typu zbraně kategorie D podle § 15 odst. 2 a 3 zákona o zbraních střílet, nebo popřípadě k jiné manipulaci (jinak by se již jednalo o přenechání zbraně, které zákon v případě neoprávněné osoby výslovně zakazuje). Identický přístup se uplatní též tehdy, je-li osobou, které je zbraň kategorie D svěřována, dítě mladší 10 let. Speciální postup, který zákon o zbraních předepisuje v případě svěření zbraně kategorie B nebo C osobě mladší 18 let a zákaz svěření zbraně dítěti mladšímu 10 let (§ 59 odst. 4 zákona o zbraních) se zde nepoužije ani analogicky.
Mě z toho vyplývá, že na tuto činnost není potřeba žádná licence. Pouze dodržet pravidla - trvalá přítomnost osoby, která má právo zbraň držet (18+), střelba na místě, kde nikoho neohrozí, atd...
- cipis
Příspěvek#6 » pon 5. zář 2022, 09:43
Tak rovnou ten kroužek založ jako SSK. Je přece jedno, jak se ten spolek bude jmenovat, tak rovnou udělej střelecký spolek. Tím si pak otevřeš cestu k tomu, abys mohl mít licenci F, aniž bys potřeboval koncesi - spolek je z principu nevýdělečný, takže ani tu koncesi mít nemusí.
Netuším, jaké jsou obecné požadavky volnočasových aktivit s dětmi, ale takový kurz asistenta pedagoga se asi hodit bude, obzvlášť, když s dítětem na tom kroužku nedostaneš jeho kompletní dokumentaci jako ve škole (z PPP třeba).
Netuším, jaké jsou obecné požadavky volnočasových aktivit s dětmi, ale takový kurz asistenta pedagoga se asi hodit bude, obzvlášť, když s dítětem na tom kroužku nedostaneš jeho kompletní dokumentaci jako ve škole (z PPP třeba).
- getsome
Příspěvek#7 » pon 5. zář 2022, 10:00
@audis asi to bude individuální. A záležet na výchově a tréninku. Dneska je jí už tak 9-10, ale nejstarší videa má kolem 7 let věku... https://www.youtube.com/c/AutumnsArmory556/featured
- Ozzy1
Příspěvek#8 » pon 5. zář 2022, 10:42
Děkuji všem za odpovědi.
Skagerak: S tím budu začínat a na první lekci bude málo střílení, ale hodně povídání. Ať si s tím neublíží. Už Fairbarn psal, že polovina rekrutů se při první závadě podívá jako první do hlavně (Shooting to life, 1942). U dětí to platí podobně (a já z toho rostu a to se nebavíme o pistoli, ale o nerfce).
Audis: O tom vím, ale při střelbě z leže dokázaly střílet i menší děti. Pro ty hodně malé mám Stellu 518, která sice střílí i za roh (hladká bronzová hlaveň), ale děti ji zvládají.
JirkaCV: Děkuji za citaci. Takže dospělý s ZP je dostatečná kvalifikace.
Cipis: Děkuji, ale volnočasový spolek už mám založený a věnuje se více věcem, než jen střelbě. Střelbu chci přidat, protože to mně i děcka baví. SSK bych zakládal až v případě, že se mi to chytne, budu mít větší skupinu střelců a bude to něčemu přínosné (závody a pod.).
Skagerak: S tím budu začínat a na první lekci bude málo střílení, ale hodně povídání. Ať si s tím neublíží. Už Fairbarn psal, že polovina rekrutů se při první závadě podívá jako první do hlavně (Shooting to life, 1942). U dětí to platí podobně (a já z toho rostu a to se nebavíme o pistoli, ale o nerfce).
Audis: O tom vím, ale při střelbě z leže dokázaly střílet i menší děti. Pro ty hodně malé mám Stellu 518, která sice střílí i za roh (hladká bronzová hlaveň), ale děti ji zvládají.
JirkaCV: Děkuji za citaci. Takže dospělý s ZP je dostatečná kvalifikace.

Cipis: Děkuji, ale volnočasový spolek už mám založený a věnuje se více věcem, než jen střelbě. Střelbu chci přidat, protože to mně i děcka baví. SSK bych zakládal až v případě, že se mi to chytne, budu mít větší skupinu střelců a bude to něčemu přínosné (závody a pod.).
- cipis
- Sobiho
Příspěvek#14 » stř 7. zář 2022, 09:07
Proč pod cizí hlavičkou? To je hloupost, protože pak bude problém, pokud bude chtít dotace na činnost např od kraje, obce atd. V hlavní činnosti uvedeš: sportovní střelba, příprava na řešení krizových situací, turistika a sport, první pomoc atd... Pokud je to součástí stanov zapsaného spolku, na vše může žádat. A jak říkala jedna moje spolužačka na střední: Hloupý kdo dává, hloupější kdo nebere! 
Jinak na dotacích pro spolky jsme získali dost peněz. Byl by hloupý, kdyby to dělal pod někým jiným a pak se musel doprošovat a dělit.

Jinak na dotacích pro spolky jsme získali dost peněz. Byl by hloupý, kdyby to dělal pod někým jiným a pak se musel doprošovat a dělit.
- Ozzy1
Příspěvek#15 » stř 7. zář 2022, 10:52
Destructor: Jsem předseda zapsaného spolku, který má práci s dětmi, vzdělávání a pořádání volnočasových aktivit ve stanovách.
Budu to dělat pod hlavičkou našeho spolku a můj původní dotaz byl, jestli mi to stačí, nebo potřebuji nějaký papír navíc (pedagogické minimum/školení pro práci s dětmi/zbrojní licenci), nebo jestli mi stačí, když Spolek uspořádá kroužek, já se tam jako dospělý postavím a až přijde vhodná výzva, seženu na to dotace stejně jako Sobiho.

Budu to dělat pod hlavičkou našeho spolku a můj původní dotaz byl, jestli mi to stačí, nebo potřebuji nějaký papír navíc (pedagogické minimum/školení pro práci s dětmi/zbrojní licenci), nebo jestli mi stačí, když Spolek uspořádá kroužek, já se tam jako dospělý postavím a až přijde vhodná výzva, seženu na to dotace stejně jako Sobiho.

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí