Nová pravidla 2013

Moderátor: LOS vedení

cmk
Vedení LOS

Příspěvek#1 » čtv 11. říj 2012, 09:34

Po sezení rady LOS dne 9.10.2012 došlo k následujícím úpravám pravidel LOS:

a) omezení vystřelení maximálně 5 ran před přebitím v divizi MRe
b) nastavena přednost bočního krytí před horním (např. okno nebo nízká zástěna)
c) prst v lučíku, když tam nemá co dělat = DQ (dříve napomenutí a pak DQ)
d) zrušeny výstrahy POLOHA a PRST
e) terče a neterče musí být zřetelně odlišitelné a představené před závodem (to platilo i doposud, spíš se to celé zpřesnilo - viz další bod)
f) povinnost označení terčů symbolem (dříve byla povinnost označení neterčů)
g) 0% ze situace, pokud na ní závodník ani jednou nevystřelí
h) nemožnost konat Pohárový závod v den konání MČR

Toť asi vše. Asi na 3 místech došlo k prohození věty nebo zpřesnění, že tajnou může přestavovat (za určitých podmínek) jen kvalifikovaný rozhodčí apod...

Po dlouhé debatě NEDOŠLO ke změně pravidel v oblasti vypouštění přes decock.

To jsou věcné změny. Už je to i sepsáno, jen se ve větším okruhu teď kontroluje, že to dává smysl a je to všechno přepsáno na správných místech. Na "papíře" (tedy ke stažení) to vyjde příští týden.

Platné to bude od 1.11.2012.

ilicz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2 » čtv 11. říj 2012, 14:25

Nevím jaká diskuze předcházela některým bodům, proto se zeptám.

c) prst v lučíku, když tam nemá co dělat = DQ (dříve napomenutí a pak DQ)

Chápu bezpečnostní smysl, ale přijde mi to docela hodně tvrdý opatření. Proč byl tenhle bod změněn? Dostanu DQ za to, že "zapomenu" v situaci prst v lučíku při přebíhání z krytu do krytu?

mobil-man

Příspěvek#3 » čtv 11. říj 2012, 14:46

Take by me to zajimalo i z ohledem na nekdy tezce subjektivni rozhodovani v tomhle pripade. Vim, ze zkuseni zavodnici uz presne vi, kdy dat prst z luciku a ze presun je treba i jeden ukrok, ale pro zacatecniky tohle muze znamenat docela brzky konec a mel jsem zato, ze LOS by naopak zacatecniky uvital, aby se naucili bezpecne manipulovat se zbrani i v akcnich situacich.
Tim nechci zlehcovat mozne nebezpeci spocivajici v prstu v luciku, jen to bude chtit asi peclivejsi vysvetleni zacatecnikum, ze v pripade jakehokoliv pohybu, byt i kroku se zbrani, se to nesmi.

sided
moderátor

Příspěvek#4 » čtv 11. říj 2012, 15:04

No bude víc DQ :) Prst na spouš při přesunu nepatří. Se začátečníky zacházejí rozhodčí jako v rukavičkách a věnují se jim nadstandartně. Pokud nebude mířit do lidí tak určitě hned nepoletí za prst.

ilicz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#5 » čtv 11. říj 2012, 15:42

:D:D:D Dostal jsem přesně dopísmenka tu odpověď, kterou jsem čekal že dostanu.

Prst na spouš při přesunu nepatří.

Toje samozřejmý. Stejně jako je více než pravděpodobný DQ za míření do lidí/mimo BP (a to i bez prstu na spoušti). Jen mě zajímalo, co vedlo k takovému "zostření" režimu... :)

kuba

Příspěvek#6 » čtv 11. říj 2012, 18:07

bezpecnost a jedine dobre.. jenom lituju rozhodci,poznavani, proto bych to jeste sprisnil na prst musi byt viditelne na ramu zbrane :) (coz i z bezpecnosti je daleko vetsi nez prst pouze mimo prostor spouste ) ale nestihnul jsem pripominkovat takze muzu leda drzet hubu.

ps: pohyb je definovan jako vice nez jeden krok..

coffee
Vedení LOS

Příspěvek#7 » čtv 11. říj 2012, 20:17

Kuba to vystihnul. Prst na spoušti, když nestřílím, je nebezpečný. Při přesunu může dojít k špatnému došlápnutí, uklouznutí a při prstu na spoušti je vysoké riziko výstřelu a tomu je třeba předejít. Jde o ohrožení střelce i okolí.
Nejde o to hodnotit jeden krok, to by se dost špatně řešila i situace při vykrajování i tam si člověk často potřebuje ukročit. Prostě nejen při přesunu, ale i jiné činnosti (otevírání dveří, zvedání krytů oken apod.) striktně prst mimo spoušť.

ilicz: Ano, dostaneš. Provádíš jinou činnost a nechceš střílet. Proč by jsi měl mít prst na spoušti? Naučit se to dá.

kuba

Příspěvek#8 » čtv 11. říj 2012, 20:41

ne naučit se to dá, má to mít každej naučený!

E-Ryc

Příspěvek#9 » čtv 11. říj 2012, 20:59

Nejak mi unikla diskuze, kde se to resilo/planovalo, ale neni tohle papezstejsi nez papez (zvlast kdyz jde o soutez "pro zabavu")? Kdyz bezec vystartuje driv, ma druhou sanci, kdyz skokan preslapne, ma druhou sanci, kdyz fotbalista soupere vylozene nezrasi (=NV), ma druhou sanci (a to se bavim o sportech provozovanych profiky, o ama urovni nemluve)...
Ale tady bude nemilostrdne vykopnut. No co, oddelime zdrave jadro a amateri se nam tam nepose*ou (za tech nekolik soutezi, co jsem byl, DQ za opakovany PRST nepamatuji, takze evidentne varovani fungovalo)...
Chapu motivaci, ale opatreni mi prijde trochu extremni. Bude v 2014 DQ za preslap a v 2015 za proceduru?

MichalAdam

Příspěvek#10 » čtv 11. říj 2012, 21:10

Ahoj.myslím,že když atlet vyběhne před výstřelem na OH tak má stopku :D druhý pokus není..
Nikdo z LOSí rady nechce střelce za každou věc vykopnout,ale takový prst na spoušti je i podle mě horší než špatný úhel.Myslím,že je i v zájmu střelce umět ovládat svou zbraň a tento prvek je jedna z věcí,kterou musí střelec umět.
Pro mě jako pořadatele je toto zásadní prvek bezpečnosti a jsem pro toto zavedení.

E-Ryc

Příspěvek#11 » čtv 11. říj 2012, 21:17

Priznam se detaily nevim, jen jsem parkrat videl, ze delali druhy start...
Tak nejak je mi milejsi predstava, ze po varovani si ten clovek bude celou soutez davat pozor (a tim to dostane vic do krve), nez, ze nastvany odejde a bude vsude vykladat, ze ho ty ku*vy obraly o petikilo a koply do zadnice (a uz se tam vickrat neukaze, protoze za tu petistovku ma tri vlezy na strelnici)...

MichalAdam

Příspěvek#12 » čtv 11. říj 2012, 21:32

Chápu tvoje obavy,ale třeba v IPSC je bezpečnostní zkouška.Ano může to znít dost hustě.My LOSáci nejsme nějaký formule IPSC tak proč si ještě dělat nějakou přiblblou zkoušku u nějakýho chytráka,ALE právě taková zkouška je to minimum co by každý střelec jakékoli akční střelby měl znát a měl umět používat.
Je to test a praktická zkouška formou nějaké klubové soutěže.Až poté se může střelec podívat na nějaký pořádný závod.Vím,že v LOSu nic takového asi "nehrozí",ale kdyby bylo něco podobného i zde,tak by to bylo jen dobře a už by ti asi nebylo někoho líto..

E-Ryc

Příspěvek#13 » čtv 11. říj 2012, 21:46

Nevim, jestli to plati obecne, ale ja i lidi v mem okoli jsme zacinali LOSikem, coz mi prijde jako svym zpusobem ekvivalent te IPSC zkousky. EDIT: pravda, neni to povinne.

Carloss

Příspěvek#14 » čtv 11. říj 2012, 22:23

A tím se dostaneme k onomu vypuštění kohoutu vypuštěcí pákou. Proč se tedy jedno pravidlo zavede a jiné nikoli, pokud obě směřují v podstatě k témuž? Vyšší bezpečnost, větší znalost vlastní zbraně a v neposlední řadě i schopnost tu zbraň i ovládat????

Co tímto postupem pořadatelé sledují?

kuba

Příspěvek#15 » čtv 11. říj 2012, 22:35

eric: jenze tohle je strelba kde se strili takze bezpecnost je na prvnim miste. tim ze nekdo preslapne - tim asi nikoho neohrozis ze? :) vem si ze treba mas kovy na zastenach apod. prst na spousti vystrel,... dal si kazdej domysli co muze nasledovat. to je asi horsi nez preslapnout preslapovku..

Zpět na