AR15-obecně

Samonabíjecí pušky

tmx0152

Příspěvek#2656 » stř 12. říj 2022, 23:10

Ahoj, děkuju všem, co reagovali na můj - hodně vágní - dotaz. Važím si toho.

sokar - S tím pojmem "kvalitní" máš pravdu, každý to má jinak. Zkusím přiblížit kontext. Co se týče klonů AR15, vlastnil jsem zatím jen pístové varianty. Nejdřív PAR Mk.3 a teď mám Antreg v 12,5" LW. A bohužel takhle dlouho mi trvalo, než jsem pochopil, že mi opravdu vadí, že jsou ty pístový pušky těžký. Nechci zabředávat do diskuze o výhodách píst vs. DI, ale prostě já osobně jsem skrz tuhle kostrbatou zkušenost došel k tomu, že chci hlavně střílet, trénovat, pohyb, dynamika, blabla, a to s tou lehčí flintou v mým případě bude prostě lepší.

Tak jsem si sedl, pročetl nekonečný fóra, kouknul na videa, zjistil, že u nás v tuhle chvíli je to v dané cenové hladině buď BCM a nebo DD. Šel jsem se mrknout na BCM CQB MCMR a byl trochu zklamanej, že oproti Antregu - čistě pocitově, amatérsky, iracionálně - to prostě najednou je taková "hm, oukej" puška. Masovka. A do toho když pak vidím, kolik stojí ve Státech a kolik u nás... Chápu všechno, proč to tak je... Ale prostě jsem se chtěl zeptat, jestli náhodou někde není nějaká jiná možnost, kterou jsem úplně přehlíd. Ale asi ne.

Ten článek o DD vs BCM jsem četl už před nějakou dobou, kdy mi tahle otázky byla ukradená, pač "chci píst", že jo. Teď jsem na něj samozřejmě narazil znovu a musím poděkovat. Je super, že někdo v takový pozici sedne a sepíše to otevřeně. Jen dotaz - článek končí tím, že z těch dvou značek by sis soukromě nevybral ani jednu. Co by tedy byl Tvůj výběr?

Ještě jednou dík za reakci.

koudak - Díky moc. Kouknul jsem na ně a pročtu znova fórum, jestli někde nebude přímá zkušenost. Nicméně já jsem k Italům obecně nedůvěřivej. Kromě zmrzliny :)

risa2000

Příspěvek#2657 » stř 12. říj 2022, 23:36

tmx0152: Pokud ti jde o váhu, tak si myslím, že nic lehčího, než BCM nenajdeš. Resp. já jsem nenašel, když jsem řešil stejný problém před rokem. Mám Antreg 16.5" s "lehkou" hlavní a M-LOK, holý váží 3,5 kg. BCM Recce 16" také s lehkou hlavní (a o něco delším předpažbím), váží holé 2,7 kg. Ono to na holo nepřijde, ale když na to člověk dá optiku která má tři čtvrtě kila, tak už to je dost znát (a nemluvě o zásobníku s náboji).
Ještě bych dodal, že to moje BCM zatím bylo oproti mému Antregu fakt OK puška (bez ironie, nebo dvojsmyslů).
Naposledy upravil(a) risa2000 dne stř 12. říj 2022, 23:41, celkem upraveno 1 x.

mijunior

Příspěvek#2658 » stř 12. říj 2022, 23:39

Jestli to nemáš daleko do Prahy zkus si domluvit návštěvu Bestpatronu a prohlídku Ready programu od JP. Nějaké kousky mají skladem a pohybují se v tebou uváděné relaci. Nevýhodou je převážně 16" konfigurace hlavně. Mně osobně se moc líbí AR-pistol Balios-lite Gen 2 od 2A Armament ( dovozce BestPatron) osazený 12,5 " hlavní ale kolik by těch 1880,- $ co za ní chtějí v US bylo aktuálně u nás si netroufám odhadnout?!

tmx0152

Příspěvek#2659 » čtv 13. říj 2022, 00:05

risa2000 - Ha, takže stejná situace. Jsem rád, žes zareagoval - dobrý číst to od někoho, kdo byl ve stejný situaci. A děkuju i za ten dovětek. Přijde mi, že to jsem asi potřeboval "slyšet" :) Tak nějak se k BCM přikláním, plus teda ještě mě zaujalo to, co posílá mijunior níže...

mijunior - Zajímavý! Nevěděl jsem, že dováží 2A Armament, poptám se. Ten model, cos jsi poslal, se mi líbí. Cenovka v CZ je otazník, jasně, ale uvidíme.

Oběma vám děkuju. Dobrou noc.

Pauli

Příspěvek#2660 » čtv 13. říj 2022, 04:49

Další varianta je plynová VARka

mijunior

Příspěvek#2661 » čtv 13. říj 2022, 07:30

Pravda, na plynovou VARku jsem uplně zapomněl. Když jsem byl v Bearece omrknout Antrega dostala se mi tam do ruky varianta Sport s 18" hlavní a překvapilo mě že nevážila snad ani o píď víc než ten 12" Antreg co tam měli na osahání.
Já tu váhu beru jako součást fyzického tréninku i když teď už vím že jsem místo 14,5" LW uplně v poho mohl sáhnout po 12,5". Stejně tak bych dnes vzal titanovou ustovku od 2A místo té učinné ale masivní od Precision Armament. Až samotným užíváním člověk přijde na to co mu sedí a co ne. Na druhou stranu mi přijde naprosto kouzelné že se mi Antreg špiní snad míň než Glock. Mám nakoupeno hafo spešl chemie a snad se mi dřív zkazí než jí spotřebuji.
Já jako strojař jsem taky ujetej na precizi a zpracování takže vím jak si to s tou "hm oukej" puškou myslel.

Sarkafarka.Loupeznik

Příspěvek#2662 » čtv 13. říj 2022, 08:43

A malá připomínky(snad ne začátek zuřivé debaty) - proč se omezovat na 12,5", když 11,5" nijak významně nezaostává co do efektivnosti střelby. Na LR střelbu bys asi tak jako tak vybíral úplně jiné délky hlavně, tak je škoda myslím osekat si možnosti upnutím se jen na jednu délku laufu.

Starosta

Příspěvek#2663 » čtv 13. říj 2022, 08:54

risa2000 píše:tmx0152: Pokud ti jde o váhu, tak si myslím, že nic lehčího, než BCM nenajdeš. Resp. já jsem nenašel, když jsem řešil stejný problém před rokem. Mám Antreg 16.5" s "lehkou" hlavní a M-LOK, holý váží 3,5 kg. BCM Recce 16" také s lehkou hlavní (a o něco delším předpažbím), váží holé 2,7 kg. Ono to na holo nepřijde, ale když na to člověk dá optiku která má tři čtvrtě kila, tak už to je dost znát (a nemluvě o zásobníku s náboji).
Ještě bych dodal, že to moje BCM zatím bylo oproti mému Antregu fakt OK puška (bez ironie, nebo dvojsmyslů).

Faxon ION Ultralight jsou cca o 0,25-0,5kg lehčí a možná budou k dostání v Bestpatronu.
Hodně jsem po nich koukal, ale dlouho trval dovoz a skončil jsem u DD.

Ale pokud jde o hmotnost, kvality bych se nebál (podle online recenzí) - ale kvalitu opracování jsem neviděl.
Mají dokonce odlehčený nosič závorníku a Faxon pencil barrel, která se při přehřátí neposunuje bod zásahu, jen zvětšuje rozptyl...

Mají 10,5" a 16" - včetně integrální úsťovky, což je výhoda i nevýhoda...

sokar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2664 » čtv 13. říj 2022, 18:45

Nuova byla entry level puška a není divu že se tady neuchytila - o ničem.

Ohledně hmotnosti si většina lidí myslí, že pístovky jsou těžší než plynovky protože hmotnost pístu.
V reálu je to kvůli většímu průměru hlavně a podstatně masivnějšímu barrel nutu. Samotný píst u ARS má cca 85g.
Lower, upper bez hlavně a vše okolo je hmotnostně +- stejný jak plynovky. Proč třeba ARS nedělá ULW hlavně nevím. Ptal jsem se na to, a prej zkrz tuhost. Sice by mohli udělat pístovku s hmotností 2,8kg, ale nechcou. Nebo nechcou na úkor jiných vlastností. Je to prostě fakt.

Pušky prodávám už docela dlouho a byť dělám na ANTREG distribuci neznamená to automaticky že je budu cpát všude a všem. Je to vždy o tom co kdo chce a na jaký účel je zbraň uvažována.Proto dávám k porovnání pístovku s plynovkou a pokud někdo shledá jako zásadní důvod hmotností rozdíl tak není o čem a musí se pístovka škrknout. Nejednou jel někdo vybrat ars a odjížděl s BCM nebo DD....

Z hlediska kvality pušek by to bylo asi na dlouho a je pravda to že každý vnímá kvalitu subjektivně. Bohužel nejčastěji ji hodnotí lidi kteří nemají možnost přímého srovnání a tak logicky to svoje považují za top kvalitu. Nikomu to neberu a když dělá puška radost tak je to vyřešené. Jak jsem již psal ne vždy se lze spoléhat na ceny jako měřítka kvality. I proto že mezi puškami jsou někdy až propastné rozdíly v našich maržích, takže vybírat pušku stylem seřadit od nejdražší a tu vybrat není vždy ta správná cesta.

Článek na DD vs BCM jsem psal proto, že se neustále opakují dotazy a mě se to nechce opakovat stále dokola.
V plynovkách prostě s cenou 50+ není výběr zdaleka takový jako v těch do 30k a opravdu zde zůstává jen DD, BCM, Schmeisser a pokud nebudeme řešit délku hlavně tak JP.

JP pušky a jejich patrol rifle nebo ready rifle program jsou pušky které jsou kvalitou na úrovni VAR a ARS a o level výše než DD a BCM. Také proto že ty dvě jsou vojenský pušky a JP je víc na sport. Mě to dycky dojme jak někteří tvrdí že dd a BCM je kvalitní jak JP. Bez ohledu na to kdo do čí prdele leze je JP prostě kvalitou nadřazena oběma. Za její nevýhodu považuju baculaté předpažbí které na taktiku moc není. Ale upper, lower a hlavně nosič je na první pohled jinde jak materiálem tak povrchovkama.

Pokud tedy někdo očekával že DD a BCM je kvalitou na úrovni VAR a ARS tak bude jistě zklamán a každému kdo nevěří to rád ukážu naživo...

Oproti střední třídě pušek má dd a bcm výhodu v tom, že prostě marketing, kvalitní plasty, kvalitní hlavně atd. Taky za ty roky u nás nebyla jediná reklamace na žádnou z nich na rozdíl od těch levnějších a to většina střelců dává dd a bcm poměrně čočku. I toto za mě o něčem svědčí. Navíc jsou to pušky ready z krabice.

Var v plynu je kvalitativně také nad BCM a DD a to bez pochyb. Problém je prostě v tom, že není milspec a na plynovku je prostě těžká. Je to takové hruškojabko nebo kočkopes. Pokud však nevadí, že není milspec a je težká jak pístovka, pak to je v krátké hlavni nejlepší kvalitativní volba.

V době kdy ddm4V7s stojí teĎ nějakých 58k a bcm bude prostě stát stejně nebo lehle pod, byť dostupnost je otázkou, tak Schmeisser za 65 který také nabízí 10,5 a 12,5" verzi nedává pro mě z obchodního hlediska význam. Má sice mimořádně dobrý klikací gasblock, mířidla, čištění a kufr, ale v případě dalšího prodeje půjde cena dolů rapidně. Nemá to jméno a kvalita úplně neodpovídá. Hraje si to na německou kvalitu, ale zkuste se podívat na předpažbí a porovnejte si to s tím z ARS. Nebe a dudy.

Na dotaz k mému článku který jsem zakončil tím, že nechci ani dd ani bcm bych odpověděl tak že moje alfa omega byla Var než přišel antreg a teď je to 10,5" ars. Je to sice o skoro půl kila těžší než plynovky, ale jak se říká, není těžká puška, ale slabý operátor :lol:

Závěrem tedy, pokud jdete po hmotnosti a krátké hlavni a oželíte kvalitu var a ars kupte si dd nebo bcm.

tmx0152

Příspěvek#2665 » čtv 13. říj 2022, 19:40

sokar - Dekuju Vam za tuhle uzitecnou a prehlednou odpoved. Rozumim. A ta poznamka ohledne slabyho operatora me rozesmala. Neco na tom bude. Ja jsem sice sportovec, jenze vytrvalostni bezec. Zadny potetovany medvedi pracky. :) A proste jsem dosel do faze, kdy na zaklade zkusenosti prehodnocuju, co me bavi. A nejakych tech 600g dolu zni pekne.
Jeste jednou dekuju za pomoc. Vazim si toho.

Starosta - I Tobe dekuju za zajimavej tip!

mijunior - S tim nespinenim u antregu mi mluvis z duse. Z toho jsem nadsenej. Pac me cisteni strasne nebavi. Tohle je jasny minus v ty moji uvazovany zmene. :)

sokar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2666 » čtv 13. říj 2022, 20:23

Ta poznámka není z mojí hlavy - přišel jeden borec z 601 a říkám mu že je docela těžká a on na to, že není těžká puška ale slabý operátor :lol:
Tak říkám, čéče to je fakt, dobrej argument to budu taky říkat :D :D :D :D

tmx0152

Příspěvek#2667 » čtv 13. říj 2022, 21:06

Haha :) Takze nekdo od fochu jak se rika. Je to skvelej argument ;)

Eagg

Příspěvek#2668 » pát 14. říj 2022, 10:56

:clap: :thumbup: Hltam tieto vase debaty. pekne sa to cita. rozdil hmotnosti pistu neni tak velky jak se zda.
tam bude neco jineho. v prumeru je to tak 200 gr.
tu je o tom hezky clanek.
https://www.gundrak.cz/VARpoint/Default.aspx?Page=404

bigmountain

Příspěvek#2669 » pát 14. říj 2022, 12:30

sokar píše:Závěrem tedy, pokud jdete po hmotnosti a krátké hlavni a oželíte kvalitu var a ars kupte si dd nebo bcm.

Ahoj, evidentně už Ti rukama něco AR pušek prošlo. Mám v plánu tento měsíc pořídit IWI Zion 15 ve 12,5". Dle testů a recenzí z USA ji staví kvalitou poměrně vysoko, dobrá povrchovka, má mid lenght gas block, měla by být Mil spec, žádné vůle tam kde nemají být atd. Neměl jsi možnost ji porovnat či vyzkoušet? Díky moc. M.

grey.man

Příspěvek#2670 » pát 14. říj 2022, 13:01

12,5" MID length? To lze? Se mi nezdá.

Zpět na