Umřel táta - držitel průkazu skupiny B co dělat
- araya
Příspěvek#1 » stř 16. zář 2009, 17:57
Omlouvám se pokud jsem to někde přehlédl a zbytečně zakládám nové téma. Umřel mi táta jež měl průkaz skupiny B a zbraň 38 speciál. Vím, že existuje možnost zbraň odevzdat policii a ta zajistí prodej - předpokládám hodně nevýhodný. Zajímá mě jestli je na podobnou zbraň možné získat vyjímku abych tu zbraň po dobu nezbytně nutnou mohl držet já a následně ji prodat osobě jež na to má patřičné oprávnění. Může mi v případné žádosti nějak pomoci, že jsem absolvoval vojnu u MV, střílel ze všeho možného a hlídal vnitrácké letiště na Ruzyni (samopal + 60 nábojů + letadla cizích vlád)?
- Missak
Příspěvek#2 » stř 16. zář 2009, 18:07
v první řadě přijmi mou upřímnou soustrast, vím jak ti asi je (před pár dny to bylo dva roky, co mi umřela máma).
takže se pokusím ti odpovědět:
1) zbraň MUSÍŠ odevzdat na policii (nemáš-li ZP), jinak se dopouštíš TČ
2) policie ti žádný prodej zajišťovat nebude, navíc by zbraň měla být zařazena do dědického řízení
3) prodej si zařídíš sám (známému, inzerát atd),proto je lepší si pořídit foto i nějaké detaily než ji odevzdáš a kupující si ji společně s tebou převezme přímo na policii. Jen nevím, jak dlouho ti ji nechají "v úschově", ale je to stále tvůj majetek (případně jiného dědice, pokud by připadla někomu jinému.
4) nemáš-li ZP, žádnou vyjímku nedostaneš (ani nevím, že by se nějaké udělovaly)
pokud ji odevzdáš "neprodleně" po nálezu (otevření trezoru atd.) je stále tvoje, takže o ni nepříjdeš, jen bude uložena na Policii.
pochopitelně je tady ještě ta možnost, udělat si ZP a zbraň si nechat jako památku
takže se pokusím ti odpovědět:
1) zbraň MUSÍŠ odevzdat na policii (nemáš-li ZP), jinak se dopouštíš TČ
2) policie ti žádný prodej zajišťovat nebude, navíc by zbraň měla být zařazena do dědického řízení
3) prodej si zařídíš sám (známému, inzerát atd),proto je lepší si pořídit foto i nějaké detaily než ji odevzdáš a kupující si ji společně s tebou převezme přímo na policii. Jen nevím, jak dlouho ti ji nechají "v úschově", ale je to stále tvůj majetek (případně jiného dědice, pokud by připadla někomu jinému.
4) nemáš-li ZP, žádnou vyjímku nedostaneš (ani nevím, že by se nějaké udělovaly)
pokud ji odevzdáš "neprodleně" po nálezu (otevření trezoru atd.) je stále tvoje, takže o ni nepříjdeš, jen bude uložena na Policii.
pochopitelně je tady ještě ta možnost, udělat si ZP a zbraň si nechat jako památku
- Patrik
Příspěvek#3 » stř 16. zář 2009, 18:51
pozn.
2) policie ti prodej zajistí pokud se po opakovaných výzvách o to nepostaráš sám
jiná možnost je nechat si tu zbraň znehodnotit na památku, dáš plnou moc puškaři, on si ji až policie vydá povolení vyzvedne a pak ti ji znehodnocenou předá.
ps. upřímnou soustrast
2) policie ti prodej zajistí pokud se po opakovaných výzvách o to nepostaráš sám
jiná možnost je nechat si tu zbraň znehodnotit na památku, dáš plnou moc puškaři, on si ji až policie vydá povolení vyzvedne a pak ti ji znehodnocenou předá.
ps. upřímnou soustrast
- Missak
- Patrik
Příspěvek#5 » stř 16. zář 2009, 20:29
§ 64 119/2002
(2) Jestliže vlastník zbraně kategorie A, B nebo C nebo střeliva do těchto zbraní ani po opakované výzvě příslušného útvaru policie nenaloží se zbraní nebo střelivem v souladu s odstavcem 1, rozhodne příslušný útvar policie o tom, že je nabídne prostřednictvím podnikatele v oboru zbraní a střeliva k prodeji. Výtěžek získaný prodejem náleží, po odečtení nákladů prodeje, jejich vlastníku.
(3) Pokud se nepodaří uskutečnit prodej zbraně kategorie A, B nebo C nebo střeliva do těchto zbraní podle odstavce 2 nejpozději do 2 let od opakované písemné výzvy příslušného útvaru policie, bude zničena.
(2) Jestliže vlastník zbraně kategorie A, B nebo C nebo střeliva do těchto zbraní ani po opakované výzvě příslušného útvaru policie nenaloží se zbraní nebo střelivem v souladu s odstavcem 1, rozhodne příslušný útvar policie o tom, že je nabídne prostřednictvím podnikatele v oboru zbraní a střeliva k prodeji. Výtěžek získaný prodejem náleží, po odečtení nákladů prodeje, jejich vlastníku.
(3) Pokud se nepodaří uskutečnit prodej zbraně kategorie A, B nebo C nebo střeliva do těchto zbraní podle odstavce 2 nejpozději do 2 let od opakované písemné výzvy příslušného útvaru policie, bude zničena.
- GMatysek
Příspěvek#7 » čtv 17. zář 2009, 09:58
Takže shrnutí postupu:
1) Neprodleně odevzdat na PČR (ad Missak: ať už máš nebo nemáš zbrojáků kolik chceš)
2) Sehnat soudního znalce, který na služebně provede ocenění zbraně (posudek dát notáři, který zajišťuje dědické řízení). Pokud poprosíš na služebně, tak Ti některého znalce určitě poradí.
3) Počkat na uzavření řízení o dědictví (I u bezproblémového případu klidně rok
)
4) Teprve od pravomocného rozhodnutí soudu o tom, komu zbraň v dědickém řízení připadne (dohodněte se mezi sebou tak, aby připadla jednomu dědici), začíná běžet lhůta dvou měsíců, během který můžeš:
a) sehnat kupce a dojít s ním a provomocným rozsudkem soudu na PČR a tam Ti zbraň pro něj vydají
b) zažádat si o nákupku a zbraň si vyzvednout sám (pokud si mezitím uděláš zbrojní průkaz)
1) Neprodleně odevzdat na PČR (ad Missak: ať už máš nebo nemáš zbrojáků kolik chceš)
2) Sehnat soudního znalce, který na služebně provede ocenění zbraně (posudek dát notáři, který zajišťuje dědické řízení). Pokud poprosíš na služebně, tak Ti některého znalce určitě poradí.
3) Počkat na uzavření řízení o dědictví (I u bezproblémového případu klidně rok

4) Teprve od pravomocného rozhodnutí soudu o tom, komu zbraň v dědickém řízení připadne (dohodněte se mezi sebou tak, aby připadla jednomu dědici), začíná běžet lhůta dvou měsíců, během který můžeš:
a) sehnat kupce a dojít s ním a provomocným rozsudkem soudu na PČR a tam Ti zbraň pro něj vydají
b) zažádat si o nákupku a zbraň si vyzvednout sám (pokud si mezitím uděláš zbrojní průkaz)
- GMatysek
Příspěvek#9 » čtv 17. zář 2009, 10:19
No vidíš, pleteš.
Pokud to nevyřešíš do dvou měsíců, tak to policie předá k prodeji. Pokud se prodej nepovede do dvou let, tak nechá braň zničit.
§ 66
Dědění zbraně nebo střeliva
(1) Fyzická nebo právnická osoba, která nabyla zbraň kategorie A, B
nebo C nebo střelivo do této zbraně do vlastnictví děděním a není
držitelem příslušných oprávnění k jejich držení, je oprávněna do 2
měsíců ode dne, kdy rozhodnutí soudu o dědictví nabylo právní moci,
požádat o vydání zbrojního průkazu, zbrojní licence, popřípadě o
udělení výjimky, vydání povolení nebo zbrojního průvodního listu pro
vývoz, dovoz nebo tranzit zbraní nebo střeliva. V případě, že tak
neučiní nebo dojde k zamítnutí žádosti, je povinna postupovat podle §
64.
§ 64
Postup držitele zbrojního průkazu, zbrojní licence nebo zbrojního
průvodního listu pro trvalý vývoz zbraně nebo střeliva po zániku jejich
platnosti
(1) Držitel zbrojního průkazu, zbrojní licence nebo zbrojního
průvodního listu pro trvalý vývoz zbraně nebo střeliva je povinen do 2
měsíců ode dne následujícího po dni zániku jejich platnosti
a) převést vlastnictví ke zbrani kategorie A, B nebo C nebo střeliva do
této zbraně na jiného oprávněného držitele,
b) požádat příslušný útvar policie o povolení ke znehodnocení, zničení
nebo výrobě řezu zbraně kategorie A, B nebo C nebo předat ke
znehodnocení, zničení nebo výrobě řezu střelivo osobě, která je k této
činnosti oprávněna, nebo
c) požádat příslušný útvar policie o předání zbraně kategorie A, B nebo
C nebo střeliva do této zbraně podnikateli v oboru zbraní a střeliva za
účelem jejího prodeje nebo úschovy.
(2) Jestliže vlastník zbraně kategorie A, B nebo C nebo střeliva do
těchto zbraní ani po opakované výzvě příslušného útvaru policie
nenaloží se zbraní nebo střelivem v souladu s odstavcem 1, rozhodne
příslušný útvar policie o tom, že je nabídne prostřednictvím
podnikatele v oboru zbraní a střeliva k prodeji. Výtěžek získaný
prodejem náleží, po odečtení nákladů prodeje, jejich vlastníku.
(3) Pokud se nepodaří uskutečnit prodej zbraně kategorie A, B nebo C
nebo střeliva do těchto zbraní podle odstavce 2 nejpozději do 2 let od
opakované písemné výzvy příslušného útvaru policie, bude zničena.
(4) Zanikne-li právnická osoba nebo fyzická osoba – podnikatel, která
byla držitelem zbrojní licence nebo zbrojního průvodního listu pro
trvalý vývoz zbraní nebo střeliva, plní podle povahy věci povinnosti
stanovené v odstavci 1 ten, kdo nakládá s majetkem zaniklé právnické
osoby nebo fyzické osoby – podnikatele.
Pokud to nevyřešíš do dvou měsíců, tak to policie předá k prodeji. Pokud se prodej nepovede do dvou let, tak nechá braň zničit.
§ 66
Dědění zbraně nebo střeliva
(1) Fyzická nebo právnická osoba, která nabyla zbraň kategorie A, B
nebo C nebo střelivo do této zbraně do vlastnictví děděním a není
držitelem příslušných oprávnění k jejich držení, je oprávněna do 2
měsíců ode dne, kdy rozhodnutí soudu o dědictví nabylo právní moci,
požádat o vydání zbrojního průkazu, zbrojní licence, popřípadě o
udělení výjimky, vydání povolení nebo zbrojního průvodního listu pro
vývoz, dovoz nebo tranzit zbraní nebo střeliva. V případě, že tak
neučiní nebo dojde k zamítnutí žádosti, je povinna postupovat podle §
64.
§ 64
Postup držitele zbrojního průkazu, zbrojní licence nebo zbrojního
průvodního listu pro trvalý vývoz zbraně nebo střeliva po zániku jejich
platnosti
(1) Držitel zbrojního průkazu, zbrojní licence nebo zbrojního
průvodního listu pro trvalý vývoz zbraně nebo střeliva je povinen do 2
měsíců ode dne následujícího po dni zániku jejich platnosti
a) převést vlastnictví ke zbrani kategorie A, B nebo C nebo střeliva do
této zbraně na jiného oprávněného držitele,
b) požádat příslušný útvar policie o povolení ke znehodnocení, zničení
nebo výrobě řezu zbraně kategorie A, B nebo C nebo předat ke
znehodnocení, zničení nebo výrobě řezu střelivo osobě, která je k této
činnosti oprávněna, nebo
c) požádat příslušný útvar policie o předání zbraně kategorie A, B nebo
C nebo střeliva do této zbraně podnikateli v oboru zbraní a střeliva za
účelem jejího prodeje nebo úschovy.
(2) Jestliže vlastník zbraně kategorie A, B nebo C nebo střeliva do
těchto zbraní ani po opakované výzvě příslušného útvaru policie
nenaloží se zbraní nebo střelivem v souladu s odstavcem 1, rozhodne
příslušný útvar policie o tom, že je nabídne prostřednictvím
podnikatele v oboru zbraní a střeliva k prodeji. Výtěžek získaný
prodejem náleží, po odečtení nákladů prodeje, jejich vlastníku.
(3) Pokud se nepodaří uskutečnit prodej zbraně kategorie A, B nebo C
nebo střeliva do těchto zbraní podle odstavce 2 nejpozději do 2 let od
opakované písemné výzvy příslušného útvaru policie, bude zničena.
(4) Zanikne-li právnická osoba nebo fyzická osoba – podnikatel, která
byla držitelem zbrojní licence nebo zbrojního průvodního listu pro
trvalý vývoz zbraní nebo střeliva, plní podle povahy věci povinnosti
stanovené v odstavci 1 ten, kdo nakládá s majetkem zaniklé právnické
osoby nebo fyzické osoby – podnikatele.
- Patrik
Příspěvek#10 » čtv 17. zář 2009, 10:27
Vzhledem k tomu, že jsem to samé citoval kousek vedle i já tak je jasné že jsem to čet. Ale..
Uplynou dva měsíce a kolik pak asi dáš lhůtu policii na ty opakované výzvy????
Asi tak jednu minutu nebo hodinu??? Protože ty říkáš, že okamžitě po skončení dvou měsíců kdy si to zařizuješ sám tak okamžitě volají nejbližšího podnikatele aby tu zbraň prodal. To asi néé...
Dodatek: právě jsem se vrátil z našeho oddělení a tam jsem zjistil: v případě dědictví neplatí ani dvouměsíční ani dvouletá lhůta, neboť nejsou vyjímkou ani 5let trvající dědické řízení. Policie se musí dle nějakého nařízení o uložené zbraně starat, např. co 3 měsíce vyčistit, promazat zkontrolovat, neboť majiteli by zbraň měla vrátit ve stavu v jakém ji převzali. Ale jak jsem říkal, je to vše jen o lidech, když se chce tak jde vše. U nás se kluci z oddělení opravdu snaží aby byla spokojenost na obou stranách a nejen proto, že téměř všichni aktivně sportovně střílí a zbraně nevnímají jen jako nutné zlo a práci která se bohužel musí udělat.
A než dotyčnou zbraň skutečně nabídnou do prodeje nejméně 2-3 podnikatelům (podle nejvyšší nabídky) tak skutečně musí proběhnout minimálně 2 výzvy, které dotyčný musí prokazatelně převzít a pokud nereaguje tak má smůlu, po odečtení nákladů - soudní znalec aj. se zbytek složenkou vrací majiteli, což ve většině případů bývá v řádů stokorun.
Uplynou dva měsíce a kolik pak asi dáš lhůtu policii na ty opakované výzvy????
Asi tak jednu minutu nebo hodinu??? Protože ty říkáš, že okamžitě po skončení dvou měsíců kdy si to zařizuješ sám tak okamžitě volají nejbližšího podnikatele aby tu zbraň prodal. To asi néé...
Dodatek: právě jsem se vrátil z našeho oddělení a tam jsem zjistil: v případě dědictví neplatí ani dvouměsíční ani dvouletá lhůta, neboť nejsou vyjímkou ani 5let trvající dědické řízení. Policie se musí dle nějakého nařízení o uložené zbraně starat, např. co 3 měsíce vyčistit, promazat zkontrolovat, neboť majiteli by zbraň měla vrátit ve stavu v jakém ji převzali. Ale jak jsem říkal, je to vše jen o lidech, když se chce tak jde vše. U nás se kluci z oddělení opravdu snaží aby byla spokojenost na obou stranách a nejen proto, že téměř všichni aktivně sportovně střílí a zbraně nevnímají jen jako nutné zlo a práci která se bohužel musí udělat.
A než dotyčnou zbraň skutečně nabídnou do prodeje nejméně 2-3 podnikatelům (podle nejvyšší nabídky) tak skutečně musí proběhnout minimálně 2 výzvy, které dotyčný musí prokazatelně převzít a pokud nereaguje tak má smůlu, po odečtení nákladů - soudní znalec aj. se zbytek složenkou vrací majiteli, což ve většině případů bývá v řádů stokorun.
- GMatysek
Příspěvek#11 » pát 18. zář 2009, 12:05
Můžeme se tu bavit v rovině co kdy kde se dá bokem dohodnout na PČR. Podstatnější ale je, co je v zákoně. Protože to je jedinej mantinel, na který se můžeš spolehnout (teda .. aspoň v to pořád doufám
) ). Na dohodu se může zapomenout, může se přestat jedné ze stran hodit a nebo prostě policista přejde na jiné oddělení ....
Dědictví skutečně může trvat třeba pět let. Proto je v zákoně (a psal jsem to ve svém prvním příspěvku taky) že lhůty začínají běžet PO pravomocném rozsudku soudu o vypořádání dědictví.
Já policii žádné lhůty na opakované výzvy dávat nebudu. Ty jim dal zákon
"... ani po opakované výzvě příslušného útvaru policie nenaloží se zbraní nebo střelivem v souladu s odstavcem 1 ...." S toho jasně plyne, že ať s výzvou a nebo bez výzvy, musíš postupovat podle odstavce 1, tzn. dodržet dva měsíce. To znamená, že policie má na výzvy stejné dva měsíce, jako ty, tj. měla by tě opakovaně vyzvat před uplynutím té doby. Oba se shodneme na tom, že to je nereálná blbost, ale bohužel se to musí vzít jako fakt.
Píšeš, že na vašem oddělení jsou kluci fandové do zbraní. To je prima a nezbývá mi, než Ti závidět. U mě to jsou unudění úředníci, ale i to je vlastně plně vyhovující. Bohužel se můžeš poptat kolegů ve zbrani, že ne všude to tak je. Místo fandy nebo netečného úředníka můžeš narazit na zlatokopa, který si z rozprodávání uložených zbraní udělá důchodové připojištění. V tom případě si i ty dovedeš asi představit dva dopisy, jeden 60. a druhý 61. den po nabytí právní moci rozsudku a hned následující den zbraň prodanou v komisi za zlomek skutečné ceny ...
Takže ano, je to blbost. Ano, většinou se to nedodržuje. Ano, dá se dohodout, že PČR pár dnů nebo týdnu počká. Nicméně není možné se na to spoléhat a už vůbec ne to někomu radit.

Dědictví skutečně může trvat třeba pět let. Proto je v zákoně (a psal jsem to ve svém prvním příspěvku taky) že lhůty začínají běžet PO pravomocném rozsudku soudu o vypořádání dědictví.
Já policii žádné lhůty na opakované výzvy dávat nebudu. Ty jim dal zákon

"... ani po opakované výzvě příslušného útvaru policie nenaloží se zbraní nebo střelivem v souladu s odstavcem 1 ...." S toho jasně plyne, že ať s výzvou a nebo bez výzvy, musíš postupovat podle odstavce 1, tzn. dodržet dva měsíce. To znamená, že policie má na výzvy stejné dva měsíce, jako ty, tj. měla by tě opakovaně vyzvat před uplynutím té doby. Oba se shodneme na tom, že to je nereálná blbost, ale bohužel se to musí vzít jako fakt.
Píšeš, že na vašem oddělení jsou kluci fandové do zbraní. To je prima a nezbývá mi, než Ti závidět. U mě to jsou unudění úředníci, ale i to je vlastně plně vyhovující. Bohužel se můžeš poptat kolegů ve zbrani, že ne všude to tak je. Místo fandy nebo netečného úředníka můžeš narazit na zlatokopa, který si z rozprodávání uložených zbraní udělá důchodové připojištění. V tom případě si i ty dovedeš asi představit dva dopisy, jeden 60. a druhý 61. den po nabytí právní moci rozsudku a hned následující den zbraň prodanou v komisi za zlomek skutečné ceny ...
Takže ano, je to blbost. Ano, většinou se to nedodržuje. Ano, dá se dohodout, že PČR pár dnů nebo týdnu počká. Nicméně není možné se na to spoléhat a už vůbec ne to někomu radit.
- Patrik
Příspěvek#12 » pát 18. zář 2009, 18:40
Policie má spoustu interních nařízení která musí dodržovat a nejsou běžně veřejnosti známá. To, že se najdou i na odděleních zbraní prachanti si dovedu představit, stejně tak jako kdekoliv jinde.
Ale s těmi lhůtami si stejně nerozumíme, neboť ty si stále vedeš tu svoji písničku a já ti to nedokážu vysvětlit, takže toho nechám a nebudem se rozčilovat.
Ale s těmi lhůtami si stejně nerozumíme, neboť ty si stále vedeš tu svoji písničku a já ti to nedokážu vysvětlit, takže toho nechám a nebudem se rozčilovat.
- TomSh
Příspěvek#13 » ned 22. led 2017, 22:35
Dobrý večer, bohužel se mě toto téma bezprostředně týká...jen bych rád zareagoval na některé věci zde zmíněné a připsal svůj náhled. Sám jsem několikrát řešil onu lhůtu dvou měsíců která začíná běžet od nabytí právní moci rozsudku o dědictví. Jinými slovy se píše, že do dvou měsíců může dotyčný zažádat o vydání ZP (§66). Nikde však není stanoveno co se stane po uplynutí této doby.Po uplynutí této doby má povinnost se zbraněmi naložit dle §64. Na naložení se zbraněmi které jsou v úschově policie je tedy celkem 6 měsíců.
- gunman
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX