Trezory, schránky, skříně a jiná zabezpečení zbraní.
- v.k.
Příspěvek#3197 » ned 30. črc 2023, 14:03
Erix píše:... Když jsme u něj, jak máte vyřešeno, pokud máte třeba víc než 10 000 ks? Máte na to více schránek/trezorů. Hledám nějaké bližší vyjádření k výkladu zákona, ale našel jsem pouze možnost dělení zbraní. U střeliva to bude podobné?
U streliva je to stejne. Ja mam k vysoke skrinim (kam se vejdou i dlouhe) navic trezor tridy I, kam se vleze akorat tech 20000 ks pistolovych, plus cash a nejake cennosti. Imho je to i prostorove lepsi nez stosovat dalsi 15RU skrine.
- v.k.
Příspěvek#3199 » pon 31. črc 2023, 20:06
Mam nasypane v kufricich, viz prispevek: https://zbranekvalitne.cz/forum/viewtop ... 45#p263558
Kdyz vezmes jako standard 9x19 a kufriky naplnis tak, aby se po otevreni daly v terenu pouzivat bez rizika vysypani, tak do jednoho das neco pres 700ks. Takze potrebujes nejakych 28 techto malych kufriku. Ja skladuju trochu vic naplnene, takze kdyz dam do ctyr polic po sesti kufrikach po 800ks, tak to vychazi lehce pod tech 20000ks celkove.
Kdyz vezmes jako standard 9x19 a kufriky naplnis tak, aby se po otevreni daly v terenu pouzivat bez rizika vysypani, tak do jednoho das neco pres 700ks. Takze potrebujes nejakych 28 techto malych kufriku. Ja skladuju trochu vic naplnene, takze kdyz dam do ctyr polic po sesti kufrikach po 800ks, tak to vychazi lehce pod tech 20000ks celkove.
- Héfaistos
Příspěvek#3201 » pon 31. črc 2023, 21:15
Já používám na skladování sypaného (nebo přebíjeného) střeliva v trezorech bedýnky M2A1. Do jedné se vleze buďto 2000 ks 9mm Luger nebo 1200 ks .223 Remington nebo 900 ks 7.62x39. Super je opravdu hermetické uzavření, nevýhodou může být váha, těch 2000 lugerů i s bednou váží cca 27 kg, takže manipulace nic moc. Ale když se vybere správný trezor, kam se tyhle bedýnky hezky vlezou a udělají se v něm dobré poličky, tak je to na skladování střeliva IMHO to nej. I v případě požáru se mi to zdá bezpečnější než plastové boxy (a to i v případě, že máte ohnivzdorný trezor...)
- Erix
- v.k.
- Erix
Příspěvek#3206 » pon 14. srp 2023, 08:31
Zdravím, jak skladujete komponenty na náboje-přebíjení? Myslím zápalky, prach, nábojnice a střely.
Máte to rozdělené, že například prach a nábojnice nebo střely spolu, případně zvlášť a zápalky extra (dáno zákonem)? Je někde bližší definice samostatné schránky pro tento účel, nebo se předpokládá stejné zabezpečení jako pro zbraně - min 15 RU?
Hobby střelci (bez ZP) pro předovky mají limit na max 3 kg prachu a 10 000 zápalek, pak zákon hovoří a množstvích maximálně skladovaných k prodeji, ale kolik max může mít držitel ZP?
Vím, že dřív to bylo psáno jinak a pokud se nemýlím, tak paradoxně měl držitel menší práva, než držitel zbraní skupiny D. Bylo to tuším pouze 1 kg bezdýmého prachu a 1000 zápalek. Díky.
P. S. : Komponenty k přebíjení, dle mého výkladu, nenavyšují počty na zabezpečení střeliva, tj. do 500 ks, 10 000 ks a nad 20 000 ks. Tady jsou myšleny počty hotových nábojů,že ?Pokud je to jinak, prosím o opravu.
Máte to rozdělené, že například prach a nábojnice nebo střely spolu, případně zvlášť a zápalky extra (dáno zákonem)? Je někde bližší definice samostatné schránky pro tento účel, nebo se předpokládá stejné zabezpečení jako pro zbraně - min 15 RU?
Hobby střelci (bez ZP) pro předovky mají limit na max 3 kg prachu a 10 000 zápalek, pak zákon hovoří a množstvích maximálně skladovaných k prodeji, ale kolik max může mít držitel ZP?
Vím, že dřív to bylo psáno jinak a pokud se nemýlím, tak paradoxně měl držitel menší práva, než držitel zbraní skupiny D. Bylo to tuším pouze 1 kg bezdýmého prachu a 1000 zápalek. Díky.
P. S. : Komponenty k přebíjení, dle mého výkladu, nenavyšují počty na zabezpečení střeliva, tj. do 500 ks, 10 000 ks a nad 20 000 ks. Tady jsou myšleny počty hotových nábojů,že ?Pokud je to jinak, prosím o opravu.
- Trpaslo
Příspěvek#3207 » pon 14. srp 2023, 17:11
No nevím co myslíš bez ZP a se ZP ale domnívám se, že se ZP můžeš mit 3kg střelného prachu a 10 tis zápalek a k tomu pochopitelně navíc další střelivo v trezoru ( dle zabezpečení, což popisujes správně).
Střely a nábojnice můžeš mít podle mě kde a jak chceš, to je kus mosazi a kus olova
Prach a zápalky pak odděleně, já to mám tak že zápalky mám v druhém trezoru a prach v jiné mistnosti jen v zamykatelné skříňce (bez žádného reálného zabezpečení, jen aby si s tím nehráli děti). Vím ale že dost lidí co prebiji to má v jedné místnosti jen v jiných skříních třeba. Nakolik to splňuje zákon a definici samostatné schránky to netuším, ale určitě bych pod "samostatnou schránkou" nečetl že by to mělo splňovat 15 RU, to by tam podle mě napsali .
Střely a nábojnice můžeš mít podle mě kde a jak chceš, to je kus mosazi a kus olova
Prach a zápalky pak odděleně, já to mám tak že zápalky mám v druhém trezoru a prach v jiné mistnosti jen v zamykatelné skříňce (bez žádného reálného zabezpečení, jen aby si s tím nehráli děti). Vím ale že dost lidí co prebiji to má v jedné místnosti jen v jiných skříních třeba. Nakolik to splňuje zákon a definici samostatné schránky to netuším, ale určitě bych pod "samostatnou schránkou" nečetl že by to mělo splňovat 15 RU, to by tam podle mě napsali .
- MojeTikka
Příspěvek#3208 » pon 14. srp 2023, 17:38
poloventilator píše:Na gumova tesneni je nejlepsi tradicni pripravek Regum, ktery se vyrabi snad 100 let
Na gumove tesneni je nejlepsi emulze 1:1 voda a silikonovy olej, namazat a dat k tepelnemu zdroji, nebo na slunce. Dle hesla 'dokud guma chlasta, tak mazat' a nakonec utrit dosucha hadrem. Recept moji babky z Rubeny, delalo se to tak uz za posledni valky. Pred pouzitim protrepat.
- MojeTikka
Příspěvek#3209 » pon 14. srp 2023, 17:43
Trpaslo píše:No nevím co myslíš bez ZP a se ZP ale domnívám se, že se ZP můžeš mit 3kg střelného prachu a 10 tis zápalek a k tomu pochopitelně navíc další střelivo v trezoru ( dle zabezpečení, což popisujes správně)....
Jedna vec je zakon o zbranich a jina vec jsou pozarni predpisy, nebo predpisy o skladovani nebezpecnych latek, pripadne ochrana spodnich vod, atd. Obcas se stava, ze sice splnis nejakej zakon o skladovani certviceho, ale prekrocis treba povolene limity horlavin a vybusnin 'G'. Pokud je nekdo megaloman a pripravuje se na boj s cinskym vysadkem, pak by se mel i podivat, kolik ceho ty jednotlive komponenty obsahuji a co na to pozarni predpisy.
Tohle asi bude mit zmakly prodejce, kdyz kolaudoval skladovaci prostory.
- Erix
Příspěvek#3210 » pon 14. srp 2023, 19:01
Zdar, to je pravda, s tou požární bezpečností. Často to lidi překročí i u rezervních PHM v garáži či záložními PB lahvemi.
Při případném požáru je pak "hodně veselo" a málo kdo se vymáčkne, že tam má něco co tam být nemá, nebo toho má nadlimitní množství a ještě blbě zabezpečené.
Takže i držitel ZP může mít tedy maximálně 3 kg prachu a 10 000 ks zápalek? Tak jsem to pochopil taky. Když to není moc jasné, beru horší variantu, nebo je vždy předem ptám na příslušných místech.
Při případném požáru je pak "hodně veselo" a málo kdo se vymáčkne, že tam má něco co tam být nemá, nebo toho má nadlimitní množství a ještě blbě zabezpečené.

Takže i držitel ZP může mít tedy maximálně 3 kg prachu a 10 000 ks zápalek? Tak jsem to pochopil taky. Když to není moc jasné, beru horší variantu, nebo je vždy předem ptám na příslušných místech.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí