Příprava před zkouškou - střelba

Zuzanice

Příspěvek#1 » ned 15. říj 2023, 15:22

Ahoj,
zajímaly by mě zkušenosti ostatních (i když ono je to asi hodně individuální) se střílením před zkouškou, když jste před tím neměli nějaké velké zkušenosti. Kolikrát jste byli na střelnici, než jste se rozhodli jít na zkoušku? Budu si dělat všechny skupiny ZP. Mám trochu obavu právě ze střelby (4 z 5 zásahů mi přijdou celkem dost :) ). Určitě se přihlásím na kurz na střelnici, kde bude zkouška, jen mi přijde trochu nereálné “naučit” se v podstatě za jedno odpoledne (kurz je jednodenní, pokud chápu správně) střílet takto dobře… Na střelnici jsem párkrát byla, nejsem asi úplně levá, ale talent rozhodně nejsem :D
Díky všem za odpovědi.

dan

Příspěvek#2 » ned 15. říj 2023, 15:56

To bude opravdu VELMI individualni. U vetsiny lidi se ale na 4/5 da dostat zhruba za hodinu. Pokud jsi na strelnici byla a neukazalo se, ze jsi se zbrani zcela nekompatibilni, nemel by to byt problem. Ja se behem pripravy k vlastni strelbe skoro vubec nedostal, jednou pet ran z pistole, zbytek nic - takze z prokovnice i malorazky jsem ostre strilel poprve az primo na zkousce. Pravda, ja se ucil strilet ze vzduchovky na pionyrskych taborech - a podle vseho i to stacilo. A spravnej postoj pri strelbe malorazkou s oporou me naucil komisar primo na zkousce ;-)

kolombo

Příspěvek#3 » ned 15. říj 2023, 16:12

Sežeň si někoho, kdo Ti půjčí zbraň a nechá Tě, pod dozorem, chvilku střílet.
Všechny skupiny znamená i D ?? Pak to trénuj na 15 metrů a uč se nespěchat a pečlivě to odmiř.

Třeba i na tom kurzu se bude střílet víc, než 10 ran.
A doporučuji zkusit si i malorážku a brokovnici, pokud děláš i skupinu C.

Já byl střílet 5x až 6x a nastřílel jsem v pohodě.

skagerak

Příspěvek#4 » ned 15. říj 2023, 16:25

Velmi individualni.
Napr. Nedavno jsem pripravoval znameho strilel mozna par ran pred lety, a po pulhodce a cca 50 ks devitek uz trefoval cerne na 25m (na zk by mu stacili i bile kruhy a na 10m...)

marinakus

Příspěvek#5 » ned 15. říj 2023, 16:33

Záleží jak na šikovnosti adepta, tak na přístupu instruktora. Dělal si u mě nedávno kurz člověk, který se před tím svěřil střelnici, kde věděl, že bude dělat zkoušky. Za čtyřhodinový kurz vypláznul 4500,- Kč a vystřelil si 3 (slovy tři) rány z pistole, kdy mu ke střelbě nikdo nic neřekl. Bohužel uchazeči důvěřují kolikrát lidem, kteří se chovají coby instruktoři jako prasata a nemají si skoro žádnou možnost předem ověřit jakou kvalitu kurzu si vlastně kupují. Pokud není uchazeč nekompatibilní se zbraní a je alespoň trochu šikovný, měl by být po hodině kvalitní střelecké přípravy schopen nastřílet u zkoušek bez problémů a to ze všech zbraní. 3 výstřely ale skutečně nestačí, pokud už se nenaučil střílet někde jinde.

Zuzanice

Příspěvek#6 » ned 15. říj 2023, 16:36

dan píše:To bude opravdu VELMI individualni. U vetsiny lidi se ale na 4/5 da dostat zhruba za hodinu. Pokud jsi na strelnici byla a neukazalo se, ze jsi se zbrani zcela nekompatibilni, nemel by to byt problem. Ja se behem pripravy k vlastni strelbe skoro vubec nedostal, jednou pet ran z pistole, zbytek nic - takze z prokovnice i malorazky jsem ostre strilel poprve az primo na zkousce. Pravda, ja se ucil strilet ze vzduchovky na pionyrskych taborech - a podle vseho i to stacilo. A spravnej postoj pri strelbe malorazkou s oporou me naucil komisar primo na zkousce ;-)

No malorážka mi přijde nejtěžší, jak je to na těch 25 m… Na táboře jsem střílela taky, ale to už je teda 20 let :D

Zuzanice

Příspěvek#7 » ned 15. říj 2023, 16:45

kolombo píše:Sežeň si někoho, kdo Ti půjčí zbraň a nechá Tě, pod dozorem, chvilku střílet.
Všechny skupiny znamená i D ?? Pak to trénuj na 15 metrů a uč se nespěchat a pečlivě to odmiř.

Třeba i na tom kurzu se bude střílet víc, než 10 ran.
A doporučuji zkusit si i malorážku a brokovnici, pokud děláš i skupinu C.

Já byl střílet 5x až 6x a nastřílel jsem v pohodě.

Ano, i D. Zatím jsem střílela právě jen na 10 m. Je pravda, že když to bylo mimo, tak to bylo asi tím, že jsem to uspěchala.
Z brokovnice jsem zatím nestřílela, ale určitě zkusím, to by byla asi blbost jít na zkoušku a nemít ji ani v ruce…

ante

Příspěvek#8 » ned 15. říj 2023, 16:52

V ceně kursu bylo pět následných návštěv střelnice se zapůjčením zbraní. Využil jsem toho a rozvrhl to cca po týdnech tak, aby poslední návštěva vyšla na den před zkouškou. Hlavní důvod bylo opakování drilu úchopů a manipulace, ale na konec jsem vždycky prostřílel terč.

Klaplo to takhle na první dobrou, nic víc potřeba nebylo.

kolombo

Příspěvek#9 » ned 15. říj 2023, 16:55

Doporučuji kurz někde, kde to dělají pravidelně a berou to vážně, rozhodně ne jen nějaký kamarád.

U střelby to chce mít trochu jistotu, že to půjde, protože nervy jsou nervy ...

dan

Příspěvek#10 » ned 15. říj 2023, 17:00

Zuzanice píše:Na táboře jsem střílela taky, ale to už je teda 20 let :D
Pak v pohode, u me byla pauza 25 ;-)
Ale at si tu pripravu udelas kdekoliv a s kymkoliv, alespon kratkou pripravu na prave te strelnici, kde zkousku budes konat silne doporucuju.

Nekomu snizi prah stresu uz jen to, ze pri zkousce neni v neznamem prostredi. Ale jeste dulezitejsi je, ze te pri priprave na te konkretni strelnici obvykle sesnami s tou zcela konkretni zbrani, se kterou budes zkousku delat. Mel jsem na zkousce rozborku "olitany" zbrane, ze ktera se proste skladala blbe a aby to "klaplo", bylo silne vhodne znat prave tenhle konkretni kus. To te sebelepsi instruktor jinde proste nenauci ...

kolombo

Příspěvek#11 » ned 15. říj 2023, 17:11

Zuzanice píše:No malorážka mi přijde nejtěžší, jak je to na těch 25 m… Na táboře jsem střílela taky, ale to už je teda 20 let :D

Malorážka se střílí s oporou a není to vůbec těžké, protože dlouhá. Jen si ti chce dopředu zkusit, ať víš jak si to chytit jak se opřít a jak mířit.

Odkud jsi ?

Zuzanice

Příspěvek#12 » ned 15. říj 2023, 17:16

kolombo píše:
Zuzanice píše:No malorážka mi přijde nejtěžší, jak je to na těch 25 m… Na táboře jsem střílela taky, ale to už je teda 20 let :D

Malorážka se střílí s oporou a není to vůbec těžké, protože dlouhá. Jen si ti chce dopředu zkusit, ať víš jak si to chytit jak se opřít a jak mířit.

Odkud jsi ?

S tou oporou to je vždycky nebo si o to musím říct?
Su z Brna

kolombo

Příspěvek#13 » ned 15. říj 2023, 17:29

Já to trénoval v předklonu s oporou o lokty, ale u zkoušky jsem ji nakonec nestřílel, mám jen BE.

dan

Příspěvek#14 » ned 15. říj 2023, 17:35

Muzes strilet jak s oporou tak bez opory, jak chces. Me komisar tlacil do strelby s oporou, ja oponoval, ze jsem tak nikdy nestrilel a nevim jak to udelat. On opacil, ze si mysli, ze i tak mam vetsi sanci "s oporou", kdyz me to ukaze - takze mi na miste ukazal, jak se u toho stoji a ja to vzapeti nastrilel. Ale kdybych nechtel, a chtel to bez opory, tak jsem mohl.

hardhouse.trip

Příspěvek#15 » ned 15. říj 2023, 17:45

Pár obrázků snad taky pomůže...

http://www.ottak.tode.cz/?p=85

Zpět na