Makarov
Pistole, které nepatří do žádné z ostatních kategorií
- Georg
Příspěvek#451 » pát 30. lis 2012, 22:00
No teda 7,90/kus ?
Brrrr, no ! Tak za takovou cenu bych si koupil náboje jen pokud by se snad jednalo jen o nějaké raritní kousky. Pro mne osobně fakt dost velká cena.
No nicméně dnes jsem rozebral svého Maka. A nešlo o jen tak nějaké to domácí rozebírání pro čištění, ale zkusil jsem si jej rozebrat do posledního "šroubku". To šlo velmi lehce, neb jsem našel jen jeden, na hřbetu rukojeti
Nicméně jsem pokračoval dál. Závěr byl v pohodě. Pojistka s úderníkem bez pružinky - triviální hračka pro děcka. Vytahovač s odpruženým kolíčkem mne potrápil až při skládání, neb mi pružinka vystřelila kolíček po pokoji, ale našel jsem vše a zkompletoval. Nakonec jsem si pomohl i origo vytěrákem.
Pak jsem se vrhnul na rám - spoušťový a bicí mechanismus. Zde jsem měl obavy, ale spoléhal jsem se na internet, neboť zde ve fóru je odkaz na kompletní rozborku a sborku (
). Po prvních rozpacích jsem nejprve rozebral záchyt závěru a pak přes bicí pružinu pokračoval ke kohoutu. Při vracení spoušťové páky jsem si nebyl jist, do kterého místečka se zasunuje listová pružinka a proto jsem se vydal na průzkum zdejšího fóra. Po cca 5 minutách jsem zjistil, že zde žádné takové video není
. Nebo jsem ho aspoň nenašel
No i tak jsem pokračoval ve skládání a bylo to lehčí než dětské pucle 
Teda fakt geniálně jednoduchá pistolka. Bez komplikovaných kolíků a pružinek. Pružiny jsou tam sice jen dvě (jedna vinutá a druhá listová), ale nijak zvlášť komplikované. I počet těch dílů je obdivuhodně malý
.
Bral jsem to jako přípravu pro zaleštění styčných ploch pro zlepšení hladkého spouštění
a jako trénink to bylo zajímavé 

No nicméně dnes jsem rozebral svého Maka. A nešlo o jen tak nějaké to domácí rozebírání pro čištění, ale zkusil jsem si jej rozebrat do posledního "šroubku". To šlo velmi lehce, neb jsem našel jen jeden, na hřbetu rukojeti

Pak jsem se vrhnul na rám - spoušťový a bicí mechanismus. Zde jsem měl obavy, ale spoléhal jsem se na internet, neboť zde ve fóru je odkaz na kompletní rozborku a sborku (

Teda fakt geniálně jednoduchá pistolka. Bez komplikovaných kolíků a pružinek. Pružiny jsou tam sice jen dvě (jedna vinutá a druhá listová), ale nijak zvlášť komplikované. I počet těch dílů je obdivuhodně malý

Bral jsem to jako přípravu pro zaleštění styčných ploch pro zlepšení hladkého spouštění

- mmaass
- Bohuliby
Příspěvek#453 » sob 1. pro 2012, 23:01
Možná by i fungoval, já jsem ho ještě detailně nerozebral, mám ho krátce a je to zatím pořád funglovka, časem se o to určitě také pokusím.
Fiocchi - je to opravdu rána, za ty peníze, ale do sbírky se hodí, na střílení to ale není. Zatím jsem se k Brymovi nedostal, tak je zatím nemám, kdyby tak šly prodávat po kusech, jako některé jiné patrony !
Fiocchi - je to opravdu rána, za ty peníze, ale do sbírky se hodí, na střílení to ale není. Zatím jsem se k Brymovi nedostal, tak je zatím nemám, kdyby tak šly prodávat po kusech, jako některé jiné patrony !
- Georg
Příspěvek#454 » ned 2. pro 2012, 00:14
Tak dneska jsem si opětovně Maka pořádně rozebral. V podstatě to nic není. Osvědčila se mi metoda: rozebrat jen část a to ještě ne úplně. Pak to složit a pak opět rozebrat zase po určitou část a opět složit. Nakonec jsem ho dnes rozebral úplně a fakt není se čeho bát. Až to sami zkusíte, zjistíte, že je to geniálně jednoduché. Na ty součástky kromě kolíku na vytahovači nemusíte používat žádnou větší sílu. Teda ještě možná trošku na listovou bicí pružinu, ale i tam je to v pohodě
Nesmím ale zapomenout poznamenat, že do rozebírání lučíku jsem se nepouštěl. Nevím jak na něj
a tak na něj prdím
Jinak se fakt není třeba bát velkého počtu dílů. V podstatě je jich při rozebírání rámu - bicího a spoušťového mechanismu jen 6. 2 bicí listové pružiny, které počítám jako jeden kus + držák pružiny (hranatá, čtvercového tvaru vypadající "kostka", sloužící k upevnění pružiny) - což jsou celkem 2 kusy. Dále pak záchyt závěru + záchyt kohoutu, což je dohromady 4 kusy (nepočítám na záchytu kohoutu vinutou pružinku). No a pak samotný kohout a spoušťová páka. To dává celkový počet 6 kusů. Je fakt, že spoušťová páka se sice skládá ze dvou kusů, ale ty se jen tak nedají rozebrat a pohybují se spolu, proto je počítám za jeden kus. Jejda, já ještě zapomněl
na samostatnou spoušť, která vypadne po odklopení lučíku, takže celkem 7 kusů
.
Závěr je brnkačka, tam je jen 5 kusů, resp. 6 i se samotným závěrem

Závěr je brnkačka, tam je jen 5 kusů, resp. 6 i se samotným závěrem

- mmaass
- mmaass
Příspěvek#457 » ned 2. pro 2012, 18:36
2 Kublachan: Dik za tip
, ale spis jsem mel na mysli neco s cisly (presny nazev) a kdyby byl treba odkaz tak by to bylo uplne super
. Njeden jsem od dasty uz koupil (ten vnitri) a Mak se zneho trochu blbe jde ven..clovek musi davat pozor aby se nezaseknul horni casti zaveru s miridly. Proto bych radeji ty otkazy
. O podpaznim docela dost uvazuji.. 

-
Kublajchán - Příspěvky: 171
- Kublajchán
Příspěvek#458 » ned 2. pro 2012, 23:27
mmaass : podpažák 214-1, opaskové vnější 204-2. Doporučuji podpažák - boule v podpaží je nenápadná, narozdíl vnější opaskové bude tvořit velkou bouli na boku. Mě osobně se lépe a rychleji tasí z podpažáku než z opaskového.
Add tvé tasení z vnitřní - asi máš cvrklého makaróna, pač ve vnitřní dastě mě sedí skvěle a rozhodně nevypadá, že by se měl zadek závěru topit nebo zasekávat v pouzdru
http://www.alfatactical.cz/detail/5476/ ... s-jrz.html
Add tvé tasení z vnitřní - asi máš cvrklého makaróna, pač ve vnitřní dastě mě sedí skvěle a rozhodně nevypadá, že by se měl zadek závěru topit nebo zasekávat v pouzdru

http://www.alfatactical.cz/detail/5476/ ... s-jrz.html
- mmaass
Příspěvek#459 » ned 2. pro 2012, 23:39
Moc diky za presny tip. Ten na Maka jsem koupil tenkrat nekde na netu, presne znaceni uz nevim, je to asi rok zpatky. Ale tasi se opravdu trochu blbe, respektive jde o zvyk. Musi se vytahovat pod spravnym uhlem, takze kdyz ho nekdo bude chtit vytahnout cizi, tak se mu to zrovna moc nepovede. Takze to pouzdro beru jako tak trochu jako vyhodu. Ale chvili mi trvalo nez jsem se na nej zvykl.
A z tech pouzder pujdu nejspis do podpazniho, mam pocit, ze to pro me bude taky pohodlnejsi.
A z tech pouzder pujdu nejspis do podpazniho, mam pocit, ze to pro me bude taky pohodlnejsi.
-
Kublajchán - Příspěvky: 171
- Kublajchán
Příspěvek#460 » pon 3. pro 2012, 20:43
Mám všechny 3 pouzdra a nejlépe se mi Makarov nosí v podpažním. Ideální je kombinace : zima - podpažák, léto - vnitřní. Na všechno se dá zvyknout, tedy i na tasení z vnitřního. Jendou na aukru bylo pouzdro, kde se strčil Makarov horem zajištěný a bez náboje v komoře. Tahem dolů se odjistil a náboj vlezl do komory. Na netu je i video (nevzpomenu si na název), je to vnější opaskové a prodávalo se za 3000,-
- Raasi
Příspěvek#461 » stř 5. pro 2012, 19:34
Procetl jsem si diskusi a vypada to, ze pm je idealni. Poradite mi neco tak dobreho jako makarov, ale nove vyrobeneho? Mam totiz trochu obavy strilet ze zbrane stare....
Edit: pokud fakt zadna nova neni tak dobrá, tak alespon kde je mozne koupit spolehlive ulozenku...
Edit: pokud fakt zadna nova neni tak dobrá, tak alespon kde je mozne koupit spolehlive ulozenku...
- Bruno
- mmaass
Příspěvek#464 » stř 5. pro 2012, 23:22
Raasi
Je stara zbran a stara zbran. Vsechny PM, ktere sem byli dovezeny, sice na sobe maji rok vyroby od 60 do asi 80 let, ale jsou naprosto netknute. Takze neni treba mit zadne obavy, ale to poznas sam, jak mile ji vezmes do ruky.
Jinak v soucasne dobe nejsou k mani
Pred par mesici jsem byl v BVS pro Tacticala a ptal jsme se na dostupnost PM. Kamos si zkusil meho na strelnici a hned utikal pro prihlasku ke zkouskam na ZP , ze si ho taky poridi
a bylo mi receno, ze budou az pristi rok, odhadem ve druhem kvartalu.
Popravde dost uvazuji, ze si poridim jeste jednoho ..v trezoru misto mam..a jako investice je to dobry, vzdycky ho budu moct prodat, jelikoz na pultech PMka mizeji rychleji nez snih na jare
Je stara zbran a stara zbran. Vsechny PM, ktere sem byli dovezeny, sice na sobe maji rok vyroby od 60 do asi 80 let, ale jsou naprosto netknute. Takze neni treba mit zadne obavy, ale to poznas sam, jak mile ji vezmes do ruky.
Jinak v soucasne dobe nejsou k mani

Pred par mesici jsem byl v BVS pro Tacticala a ptal jsme se na dostupnost PM. Kamos si zkusil meho na strelnici a hned utikal pro prihlasku ke zkouskam na ZP , ze si ho taky poridi

Popravde dost uvazuji, ze si poridim jeste jednoho ..v trezoru misto mam..a jako investice je to dobry, vzdycky ho budu moct prodat, jelikoz na pultech PMka mizeji rychleji nez snih na jare

- Georg
Příspěvek#465 » stř 5. pro 2012, 23:59
Nevím, jestli je to zrovna rada, ale zde:
http://www.youtube.com/watch?v=Sp29PVHPYlg
najdeš pár dalších tipů na jiné, "moderní" pistole, ale ráže 9mm Browning Court/.380 Auto, což je jen o fous "slabší" náboj, ovšem zbraně na tyto náboje používají taktéž dynamický závěr. Samozřejmě výběr je daleko větší a i internet a jeho různé vyhledávače ti také poradí. Nicméně Makarova jako takového bych se rozhodně nebál. Pokud ti jde o plochost zbraně, doporučuji ti originál ze Sovětského svazu. Je tu další možnost naší CZ 82/83 v ráži 9mm Makarov s polygonním vývrtem, větší kapacitou zásobníku a mírně zvýšenou šíří zbraně, která "spapá" veškeré verze nábojů 9mm Makarov, ale na tuto zbraň jsou různorodé názory, narozdíl od Makarova. Jaké jsou různé varianty Makarova jsi se dozvěděl z předchozích příspěvků v tomto fóru, nicméně na našem trhu se většinou u prodejců stejně setkáš se Sovětskou variantou. "Sovětskou" píši záměrně, neb v době výroby to byl Sovětský svaz
Nicméně tyto zbraně, jak již bylo napsáno, se prodávají ve stavu "uloženka". To jest ve stavu nestříleném, netknutém, čili zcela perfektním - ideálním.
Co se týče spolehlivosti tak ani já osobně jsem po několika málo stovkách nábojů neměl selhač. Používám jen náboje S&B, ale ani ostatní s jiným střelivem problém neměli. Je tomu již rok, co jsem si jej pořídil a velmi často jej nosil. V zimě, v létě, v teplu chladu, pěšky, na kole, při jízdě autem, někdy cca půl hoďky, někdy i 5-6 hodin v kuse. Dokonce jsem jej na nošení testoval i v lese na houbách
. Vzhledem k tomu, že jsem zvyklý na opasek nebo spíše pásek v kalhotách a mé váze mírně (ale fakt mírně !
) nad 100 kg, mi Makarov nikdy nedělal větší problémy. V autě jsem si jej musel sice občas mírně poopravit na opasku, ale žádná zbraň, resp. pouzdro snad není univerzální. Navíc jakákoliv taková malá pistolka není vložka Olvejs, aby se ti formovala při každé příležitosti podle těla a ty měl pocit sucha, bezpečí a měkkosti
Každý si svou zbraň vybírá podle svého a občas musí volit kompromis, ale já osobně v žádném případě nelituji své volby.
P.S. Raasi jo ideální je, ale jak na co. Na co ty chceš zbraň takového typu ?
http://www.youtube.com/watch?v=Sp29PVHPYlg
najdeš pár dalších tipů na jiné, "moderní" pistole, ale ráže 9mm Browning Court/.380 Auto, což je jen o fous "slabší" náboj, ovšem zbraně na tyto náboje používají taktéž dynamický závěr. Samozřejmě výběr je daleko větší a i internet a jeho různé vyhledávače ti také poradí. Nicméně Makarova jako takového bych se rozhodně nebál. Pokud ti jde o plochost zbraně, doporučuji ti originál ze Sovětského svazu. Je tu další možnost naší CZ 82/83 v ráži 9mm Makarov s polygonním vývrtem, větší kapacitou zásobníku a mírně zvýšenou šíří zbraně, která "spapá" veškeré verze nábojů 9mm Makarov, ale na tuto zbraň jsou různorodé názory, narozdíl od Makarova. Jaké jsou různé varianty Makarova jsi se dozvěděl z předchozích příspěvků v tomto fóru, nicméně na našem trhu se většinou u prodejců stejně setkáš se Sovětskou variantou. "Sovětskou" píši záměrně, neb v době výroby to byl Sovětský svaz

Co se týče spolehlivosti tak ani já osobně jsem po několika málo stovkách nábojů neměl selhač. Používám jen náboje S&B, ale ani ostatní s jiným střelivem problém neměli. Je tomu již rok, co jsem si jej pořídil a velmi často jej nosil. V zimě, v létě, v teplu chladu, pěšky, na kole, při jízdě autem, někdy cca půl hoďky, někdy i 5-6 hodin v kuse. Dokonce jsem jej na nošení testoval i v lese na houbách

Každý si svou zbraň vybírá podle svého a občas musí volit kompromis, ale já osobně v žádném případě nelituji své volby.
P.S. Raasi jo ideální je, ale jak na co. Na co ty chceš zbraň takového typu ?
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí