Čištění zbraní

Co jinam nepatří...
tslaby

Příspěvek#136 » pon 24. pro 2012, 22:08

Díky za odpověď, jsem rád že tento přípravek mohu použít. Na čištění raději použiji Ballistol nebo přípravek Break Free. Díky za pomoc.

eM

Příspěvek#137 » ned 6. led 2013, 18:32

Ahoj, předem upozorňuju že začínám, tak nechť jsou prosím zkušení pistolníci shovívaví.

Bylo mi doporučeno, že stačí po střelbě dvakrát, třikrát protáhnotu lauf hadem a je to. Zhruba po 500 vystřílenejch potom udělat klasickou rozborku a hlaveň prostříknout něčím na uvolnění usazenin, po chvíli pomrdlat kartáčkem a následně vytřít dočita.

1) Stačí teda běžně jen ten boresnake, nebo bych měl čisti namokro pokaždé? Počítejme cca 50-100 ran na jedn ostřílení a chodím každej tejden/každej druhej tejden.
2) Byl jsem před zkouškama hrozně cepován, že čistit jen od komory ven. Technicky by to ale mělo bejt jedno, ne? Pokud nemám kartáček na ocelové tyči.
3) Je dobré po čistění namokro následně hlaveň něčím konzervovat? Nemyslím při dlouhodobém skladování, ale s tím intervalem střílení viz výše.
4) Zbraň je nová a zatím jen po pár ranách, hlaveň mám teď jako zrcadlo. Bude se časem mírně zanášet a je to normální, nebo se mám snažit po každém střílení opět sebemenší svinstvo odstranit mechanicky a kdyby nešlo namokro? Až se to bude zase lesknotu jako das.
5) Extrakorozivní zápalky na bázi rtutě se používají jen u vojenského střeliva, nebo ne? Konkrétně mi jde o tovární S&B 9mm FMJ.

Ještě upřesním, střílím zatím zmíněné tovární S&B a zbraň je Glock. Díky za rady, nechci pistoli špatnou nebo naopak až moc pečlivou údržbou mrvit.

johnnyjak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#138 » ned 6. led 2013, 19:13

Glock špatnou údržbou nezmrvíš ;) . Dokud budeš střílet FMJ střely, měl by tebou popsaný postup stačit.

1) Na Glocka podle mě boresnake stačí.
2) Jde o to, abys nepoškodil ústí hlavně. Při čištění od komory je riziko prakticky nulové, tak proč to dělat jinak.
3) Pokud budeš používat klasické univerzální CLP prostředky (Ballistol, Konkor...), hlaveň pak konzervovat nemusíš. Důležité je před střelbou vytřít do sucha.
V případě použití nějakých agresivnějších čističů (např. copper remover) bych se držel návodu. Tam by následné ošetření konzervačním olejem mohlo mít smysl.

Osobně střílím podobné množství nábojů jako ty. Čistím po každé návštěvě střelnice. Jednak protože mám celoocelovou pistoli s menšími tolerancemi, ale hlavně mě to baví :) .

Alcatraz

Příspěvek#139 » ned 6. led 2013, 20:11

Dobrý je, že když to děláš hned, tak to stačí otřít "na sucho" a ty spaliny jdou dolů samy. Když to necháš zchládnout a zaschnout, tak už to musíš rozpouštět. S&B navíc bordelizujou pořádně. Ale že bys nečištěním po každých střelbách zbrani moc ublížil, to ani ne. Teda pokud zbraně neskladuješ v místech se zvýšenou vlhkostí.

Malorážku musím rozšroubovat pro pořádné čistění, takže boresnake a otření nábojového prostoru papírovým ubrouskem stačí. GP XC je jednoduchý rozebrat a baví mě to, takže při používání S&B prostrčím hlavní 3 kousky čistidla, první s olejem a zbytek otřu papírovým ubrouskem. Na všechny nový používám brunox. Spíš jako olej, než jako čistidlo. Když používám čistější střelivo, tak mám hlaveň prakticky bez špíny a jen to protáhnu chlupatou výtěrkou, abych se zbavil těch pár smítek, pokud tam jsou.

eM

Příspěvek#140 » ned 6. led 2013, 20:40

johnnyjak píše:Glock špatnou údržbou nezmrvíš ;)

V to doufám :) ale stejně mu nechci zbytečně nakládat a obecně se chci naučit čistit správně. Nebudu mít doufám v trezůrku v budoucnu jen toho Glocka ;)

johnnyjak píše:2) Jde o to, abys nepoškodil ústí hlavně. Při čištění od komory je riziko prakticky nulové, tak proč to dělat jinak.

Tj, ale stejně musím vyjíždět tím kartáčkem ven a dovnitř a drhnout ústí. Ovšem kartáček je měděnej (nebo co to je).

johnnyjak píše:...hlaveň pak konzervovat nemusíš....

A pokud budeme brát jen ten boresnake? Stačí nasucho, nebo kápnout hada na konci trochu olejem (někdo to prej dělá, podle mě pak musí spíš jen chytat bordel).

Alcatraz píše:Teda pokud zbraně neskladuješ v místech se zvýšenou vlhkostí.

Průměrně 70%... ovšem netuším, jestli je to málo nebo moc.

Ještě se optám a čistá má bejt teda správně uplně do lesku? Nebo moc čištění naopak škodí víc a může (má) se nechat trochu špinavá?

Bohuliby

Příspěvek#141 » ned 6. led 2013, 22:33

Firma Arms - CZ nabízí mazací spray " Fluna Gun Coating " , na bázi keramiky a teflonu. Balení 300 ml stojí 450 Kč, máte s tímto přípravkem někdo nějaké zkušenosti ?

eM

Příspěvek#142 » sob 12. led 2013, 18:50

bohuliby: Sám zatím moc zkušeností nemám, ale mám za sebou prolezení kupy cz-en příspěvků na téma olejů a mazadel a nic mi to neříká :(

Zkusím nadhodit jinej přípravek. Aktuálně čistím a mažu Brunoxem, ale zvažuju že bych zkusil CX Professional CLP. Má s tím někdo místní zkušenosti?

+ jako bonus pro 'věrné čtenáře' :D článek na téma čištění. Podotýkám, že je ze stránek prodejce CXP CLP.

Patrik
moderátor

Příspěvek#143 » ned 13. led 2013, 14:26

Výrobce znám osobně, výrobky používám, ale zase nemám srovnání s dalšími jinými výrobky kromě konkoru a WD.

eM

Příspěvek#144 » ned 13. led 2013, 17:59

Maže dobře, nebo je to spíš na čistění?

Patrik
moderátor

Příspěvek#145 » ned 13. led 2013, 20:18

Při srovnání s WD maže podstatně lépe, při čistění prostříknu hlaveň a protáhnu hadem a zatím bez problému, střílím olovem. Ostatní věci nastříkám a utřu hadrem. Ve spreji používám po návratu ze střelnice, v lahvičce po demontážích a montážích na kluzné části.

eM

Příspěvek#146 » pon 14. led 2013, 17:12

Patrik: Děkuju za pomoc. Nu, až ho někde seženu (místní obchody se zatím moc nechytaly), jdu to zkusit.

Mimochodem, máte někdo zkušenosti s Triclean V56? Měla by to používat naše armáda, ovšem nejsem si jistý zda to je dobře nebo špatně. Míněno tak, že mají jiné nároky. Zkoušel jsem pro zajímavost vypátrat, co v tom vlastně je (čpavek?) ... bezpečnostní list nenalezen. Ovšem vygooglena alespoň pochvalná recenze z Myslivosti č. 7, ročník 2008:

„Na trhu se objevila novinka, která je už více než pět let používána v Armádě České republiky, a to i na zahraničních misích KFOR, UNFOR v náročných klimatických podmínkách pro ošetřování a konzervaci zbraní v každodenním používání. Tato novinka je také používána u výrobců zbraní (např. v České zbrojovce Uherský Brod) jako náplň dekonzervačních a konzervačních linek dlouhodobě uložených zbraní, kde je třeba účinná konzervace a ochrana proti korozi. V nedávné době byly produkty povrchové ochrany materiálu uvolněny k běžnému použití veřejností a nyní jsou k dispozici i pro maloodběratele. Navíc se jedná o domácí, český výrobek, který je svými vlastnostmi určen pro široké spektrum použití při ochraně všech typů kovů a jejich slitin. Je jím multifunkční, čisticí, mazací a konzervační prostředek INKOR MT 31, INKOR MD 40A, INKOR 729 a odmašťovací, čisticí a dekarbonizační prostředek TRICLEAN V 56 od pražské firmy TRIGA, spol. s r.o.. Prodej těchto přípravků není podporován masivní a velkou reklamou jako jiné přípravky, a to nás právě zaujalo k vyzkoušení a podrobení k testu, protože podle zkušeností nelze jen věřit údajům výrobců, kteří svůj výrobek často nekriticky a někdy bohužel až nepravdivě vychvalují“.

radimnet

Příspěvek#147 » úte 12. bře 2013, 10:02

Ahoj lidi,
jsem v oboru zbraní nováček a chtěl bych se vás zeptat ohledně čištění na jednu věc.
Čištění pistole 1911 .45, co bych si měl všechno koupit na čištění. Nejedná se mi o přípravky a olejíčky ale o ty kartáče, vytěráky atd.
Našel jsem u nás v obchodě tohle:
http://www.arms-cz.cz/katalog/10/?artic ... pina=10001
nebo
http://www.arms-cz.cz/katalog/10/?artic ... pina=10001
bude něco z tohoto stačit? nebo co bych si měl koupit?
Moc díky za rady.

sided
moderátor

Příspěvek#148 » úte 12. bře 2013, 10:05

Ta modrá krabička je dobrá, jen kartáčky mají atypický závit a nesehnal jsem náhradní.

ilicz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#149 » úte 12. bře 2013, 10:14

Já osobně tu modrou krabičku nedoporučuju. Po druhým nebo třetím čištění mi začal ten fosforbronzovej kartáč pouštět štětiny ve velkým.

sided
moderátor

Příspěvek#150 » úte 12. bře 2013, 10:29

Asi jsem měl kliku na kus. Každopádně bych doporučil spíš něco takovéhoa dokoupit kvalitní fosforbronzové kartáčky.

Zpět na