střelba - kde a jak je povolená?

Piggy

Příspěvek#46 » ned 30. čer 2024, 18:58

Missak píše:říct si "za barákem mám lom, vyběhám si povolení a sem tam si v něm bouchnu", to legálně určitě nejde.
Pokud máš za barákem (svůj vlastní) lom, můžeš si tam legálně zřídit střelnici.
Sice je to administrativně (a taky finančně) náročné, ale jde to.

Piggy

Příspěvek#47 » ned 30. čer 2024, 19:12

CzechJoker píše:Jak je to se signální pistolí (světlice)? Ta spadá pod odst. C?
Jednoznačně ano, je to tam výslovně uvedeno.
Otázkou je, zda pod toto ustanovení lze podřadit střelbu signálního střeliva z "nesignální" zbraně, jmenovitě signální náboje do brokovnice. Podle mě ano, ale jiný názor je možný.
https://www.rigad.cz/brokove-naboje-pyr ... 70-/-10-ks

MojeTikka

Příspěvek#48 » ned 30. čer 2024, 19:26

CzechJoker píše:Jak je to se signální pistolí (světlice)? Ta spadá pod odst. C?

To je takova zajimava vec, ja jsem ji kdysi davno koupil na Prukaz odpalovace ohnostroju (ZP jsem samozrejme mel take), protoze ty svetlice jsou svetelne efekty spadajici pod Banak. Takze pri ohnostroji, odstrelu, nebo pyrotechnickem zasahu smim strilet svetlice prakticky kdekoli, kde dodrzim pozarni a banske predpisy.

Ergo, prolinaji se dva zakony. A kazdy spada pod jine ministerstvo.
Naposledy upravil(a) MojeTikka dne ned 30. čer 2024, 19:27, celkem upraveno 1 x.

MojeTikka

Příspěvek#49 » ned 30. čer 2024, 19:26

.

marinakus

Příspěvek#50 » ned 30. čer 2024, 19:31

MojeTikka : To je zajímavý příběh a neodpovídá zákonu skoro vůbec. Signální pistole ráže větší než 16 mm je stále zbraň kat. B a tudíž ji na průkaz odpalovače ohňostrojů koupit nemůžeš ani jsi nemohl. Ovšem byl to do ledna 2021 asi jediný příklad jejího legálního použití (v rámci tvorby ohňostrojů), protože na střelnici jsi nemohl dle provozního řádu. Od té poslední velké novelizace je to ovšem úplně jinak a to už si dohledej sám.

MojeTikka

Příspěvek#51 » ned 30. čer 2024, 20:08

Mel jsem ZP a k tomu jsem musel predlozit nektery ze tri prukazu od Banaku, jak jsem uvedl. Pak bylo mozne ji koupit. Bylo to v pulce devadesatek. Pokud si vzpominam, tak bez prukazu z Banaku to ani neslo.

marinakus

Příspěvek#52 » ned 30. čer 2024, 20:15

V půlce devadesátak možná ne. Já to měl trochu jinak. Taky legálně ale nebudu to tady popisovat. Cca od roku 2003 jsi ji mohl mít bez problémů na skupinu A bez zdůvodnění. Ale pokud jsi k tomu neměl to další oprávnění, o kterém píšeš, vlastně sis s ní legálně nevystřelil. A dnes je to skutečně jinak úplně. Zase skoro nejsou náboje.

Piggy

Příspěvek#53 » ned 30. čer 2024, 20:18

Možností bylo více, já jsem ji koupil na průkaz rozhodčího. :lol:
A taky je měli kamarádi horolezci.
zákon č.288/1995 Sb. píše:§ 38 Signální zbraně
(1) Signální zbraně a náboje do nich mohou nabývat do vlastnictví, držet a nosit pouze držitelé zbrojních průkazů skupin B až H, kterým bylo vydáno povolení. Povolení může vydat na základě žádosti držitele zbrojního průkazu uvedených skupin po posouzení její odůvodněnosti okresní ředitelství policie příslušné podle místa pobytu držitele. Důvodem k povolení je zejména potřeba těchto zbraní a nábojů k zajištění
a) bezpečnosti provozu a práce při činnosti vykonávané zejména odpalovačem ohňostrojů, pyrotechnikem, střelmistrem nebo lesníkem,
b) bezpečného provozu na střelnicích,
c) pomoci v nouzových situacích, zejména u záchranných služeb nebo rizikových sportovních činností.

MojeTikka

Příspěvek#54 » ned 30. čer 2024, 20:27

Hm, v Zevete se koupit nedaji? Myslim, ze pro civil se nesmi pouzit dymovnice a padakovky, ale zelena, cervena, bila a cerveny dest by nemel byt legislativne problem. Zeptam se v Nemecku, jak to maji. Bezne Knallpatronen si koupi kdokoli bez zbrojaku a 26,5 mm jsem tam videl pro zachranarske ucely. Netusim, jak to s nimi maji. Samozrejme ale, cena bude nekde jinde, nez v Zevete.

marinakus

Příspěvek#55 » ned 30. čer 2024, 21:01

Ono je to o dostupnosti na trhu. Pokud vím,tak nedovolené k civilnímu prodeji jsou vlastně jen klasické staré šrapnely a OSP (padáčky). Možná ještě dlouhé deště. A samozřejmě slzné. Ovšem sehnat něco jiného než jednosvětlici a navíc to zaplatit je otázka jiná. Novovýroba jakékoliv imitačky je finančně krvavá strašlivě.

dan

Příspěvek#56 » ned 30. čer 2024, 21:07

MojeTikka píše:Ergo, prolinaji se dva zakony.
Zákon o pyrotechnických výrobcích a zacházení s nimi 206/2015 Sb § 2: Tento zákon se nevztahuje na střelivo a munici.
Na signalni zbran jako takovou se zakon taky nevztahuje (nenaplnuje definici pyrotechnickeho vyrobku). A strelba do hmotnosti 10 kg čistého obsahu výbušných látek neni ohnostrojem.

Takze na strelbu signalnich naboju ze signalni zbrane se zakon o pyrotechnice nevztahuje (ledaze se strili tolik, ze jde o ohnostroj) a k prolnuti tedy nedojde.

MojeTikka

Příspěvek#57 » ned 30. čer 2024, 21:26

Jak psal Marinakus, dneska uz je to jedno. Tehda to bylo jinak, svetlice jsme strilivali behem ohnostroju a to jak elektricke, tak pistolove. Elektricke byly soucasti show, patrony tehdy staly uplnej prd a hodily se misto jednorannych rimanek. Pistolove se braly jako antre pred ohnostrojem, protoze kdyz jsme puzivali titanky, tak (logicky) nekteri lidi brblali, ze je to jak u Verdunu. Samozrejme ohnostroj z pistolovych svetlic je totalni pitomost.

Nelenil jsem a jeste pred chvili kratce debatoval s kolegou pyrotechnikem z Rakouska. Ten mi rekl, ze na 26,5 mm pistole staci jejich obcanka, stejne jako na patrony. Ale rikal jedna rana deset ecek, takze na nejaky silvestrovsky blbnuti to fakt neni...

Střelec

Příspěvek#58 » pon 1. črc 2024, 07:49

Červené signální střelivo má Rudolf za 40 Kč s DPH, omezení prodeje nemá u položky uvedeno.

Uzer

Příspěvek#59 » pon 1. črc 2024, 10:00

A pak, že zákony mají být jednoduché :-)

V nejzkaženějším státě je nejvíce zákonů, víte kdo to řekl?

No, takže mějme situaci, že na soukromé dostatečně velké oplocené zahradě chci střílet.

To by mě zajímalo, jak se bude zkoumat Úsťová energie až mě soused bonzne?

cipis

Příspěvek#60 » pon 1. črc 2024, 10:04

Proč by se zkoumala? Se změří, spočítá. 1/2mv^2.
Měřáky rychlostí jsou naprosto normální věc, projektil/projektily mají buď udanou hmotnost nebo se jejich hmotnost změří.

Zpět na