Iniciace uderem

Black Powder a vše co k tomu patří
Héfaistos

Příspěvek#31 » úte 2. črc 2024, 21:55

marinakus píše:Héfaistos : Tady může být hodně ovlivňujícím faktorem především rychlost střely...

Nebyly to žádné terčové čajíčky, stříleli jsme plnotučné dobové puškové laborace (někdy až moc), ráže většinou .50. Ke vznícení (ani výbuchu) se nám nepodařilo střelbou do plné pixly nikdy donutit nejen Vesuvit, ale ani náš "domácí" černý prach (který měl teda ve zbraních daleko nižší výkon jak Vesuvit, ale nebyl nijak flegmatizovaný a používali jsme ho místo střelby spíš a hlavně na samodomo ohňostroje - se občas divím, že mám po všech těch divokých mladických letech obě ruce, oči a všechny prsty... ;-) )

v.k.

Příspěvek#32 » čtv 4. črc 2024, 22:04

MojeTikka píše:Nedalo mi to a chtel jsem se podivat na metodiku te normy, tim bych zjistil zpusob vypoctu a ejhle... norma neni platna, byla nahrazena EN:

https://www.technicke-normy-csn.cz/csn- ... 15461.html

Nicmene, plne zneni si kupovat nepujdu.

Podival jsem se na tu metodiku z posledni EN13631-4:2002 a je to jak jsem psal, porad jde jen o ekvivalent potencialni energie.

en .JPG13631-4 2002 metodika-.JPG
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Hungry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#33 » úte 9. črc 2024, 11:29

2hafajs: Nějaké to kilo Vesuvitu sem vystřílel... Když došlo k průšlehu do vedlejší komory, vždy to bylo za sestavy ládování, která neobsahovala vazelínu, nebo jiné mazadlo podobné konzistence! Koule nejsou vždy absolutně kulaté a stačí malá štěrbina a při tom tlaku to prošlehne. I když je většina mazadla vyfouknuta prvním a dalšími výstřely, stále stačila ucpat případné netěsnosti. Další možností je pak prošlehnutí skrz piston, ze kterého např. spadla zápalka, ale to se mi nikdy nestalo a pravděpodobné je to asi jen u revolverů s uzavřeným rámem. Proto se v Cowboy Action Shooting u perkusního revolveru, když je v proceduře dobíjení revolveru jedním nábojem, nasazuje 6. zápalka zásadně před započetím střelby, i když u nábojových to bylo až po vystřílení prvních pěti.
Jiný způsob iniciace prachu v komor nepovažuji za možný. Ani pád plného válce (bez zápalek) z metru na beton, nezpůsobilo zážeh prachu...

iloveguns

Příspěvek#34 » stř 10. črc 2024, 11:07

Mne se to zatím nestalo a neviděl jsem to u nikoho dalšího, ale proto dotaz: Jaké má následky zážeh do vedlejší komory u perkusního revolveru? Přežil to ten revolver, nebo byl na odpis?

Hungry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#35 » stř 10. črc 2024, 13:22

Pokud zahoří komory kolem hlavně, tak to je menší problém, neudělalo to mému revolveru nic. Když vyhoří komora proti nabíjecímu trnu, to je horš, to trpí osa válce/rám, dle modelu. Kamarádovému Coltu 1851 to uvolnilo osu válce. Byl model s bronzovým rámem...

Héfaistos

Příspěvek#36 » stř 10. črc 2024, 21:12

Jak už píše Hungry. Při střelbě kulí nebo ogiválem bez mazání (ano, byli jsme prasata) to chytly vždy maximálně komory nejblíže hlavni, v úplném extrému ještě dvě další. Jen když jsme dělali fakt blbosti a zkoušeli střílet broky, tak se občas stalo že vyšel zaráz celý válec, včetně spodní komory. Ale nic naštěstí revolverům neublížilo. Nestalo se nám totiž, že by nám s monolitickou střelou (kulí nebo ogiválem) chytla i spodní komora proti nabíjecímu trnu, jak popisuje Hungry výše. Měli jsme prostě z pekla štěstí... ;-)

Od té doby, co jsme začali mazat a používat ucpávky (a brát tedy černoprachou střelbu více seriózně), se nám poté už nikdy prošlehnutí do vedlejší komory nestalo.

Hafajs
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#37 » pát 12. črc 2024, 15:01

iloveguns píše:Mne se to zatím nestalo a neviděl jsem to u nikoho dalšího, ale proto dotaz: Jaké má následky zážeh do vedlejší komory u perkusního revolveru? Přežil to ten revolver, nebo byl na odpis?

Ani já nikoho s podobnou zkušenosti neznám. A když vidím při lisování ten odstřižený prstýnek olova, přijde mi neuvěřitelné, že by se jiskra propálila skrz. Natož násobně (do více komor naráz). Proto se ptám po jiných možných příčinách. Stačí li k iniciaci 5J, tak to je hodně málo.

Hungry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#38 » pát 12. črc 2024, 15:26

Právě, že když je ten prstýnek není celý, protože je střela šišatá, tak pak je to reálné....

Zpět na