První perkusní zbraň (dlouhá, 2024) - vybírám
Black Powder a vše co k tomu patří
- iloveguns
- iloveguns
- Erix
Příspěvek#19 » sob 20. črc 2024, 15:39
Já bych řekl papírem a čestným prohlášením, že ten a ten je výrobcem. Ono dřív byly prodejné celé hlavně již hotové, označené a se zkušebnou. Nyní už nejsou, nebo málo a tak ani polotovar laikovi nijak nepomůže - problém je dnový šroub, je to taková obdoba nábojové komory, kdy se z polotovaru stane hlaveň.
- iloveguns
- Erix
Příspěvek#22 » stř 24. črc 2024, 12:10
Jo, pro hobbíka budou v pohodě. I ten InvestArms, bude myslím ok, spíše jsem reagoval na Black Powdera. Pokud má někdo nároky vyšší, nebo závodní ambice, může být investice do zakázkové výroby dobrá volba. I ta Ardesa vydržela hodně, co jsem četl, zničit lauf u předovky je otázka dlouhé doby. Na střelnici stejně člověk z BPčka dá najednou tak max pár desítek, myslím třeba za návštěvu 10-20-30 max. Hodně se čistí, ladí a vyměňují zkušenosti s mazáním, flastry, kalibrací kulí, odléváním atd, je to prostě relax a taky alchymie. 

- oldglock
Příspěvek#25 » čtv 29. srp 2024, 15:36
Co jsem sám měl, nebo měl možnost vyzkoušet, tak i obyčejný Deerehunter od Ardhesy (asi nejlevnější pe flinta) chodila na 50m překvapivě přesně. Je to i o správě zvolené kouli a navazce. Kentucky, také Ardhesa prakticky ty samé výsledky. Pokud bych dnes šel do pušky, tak určitě alespoň Hawken od DP. Napínáček je fajn věc a da se střílet i bez jeho použití. Pokud bys chtěl ne nutně něco "trapperskeho" tak Trion. Solidní tercova flinta...
Mě aktuálně nejvíce uchvatil od DP Lorencz, ale to už je jiná doba....a i cena...
Mě aktuálně nejvíce uchvatil od DP Lorencz, ale to už je jiná doba....a i cena...
- Erix
Příspěvek#26 » ned 1. zář 2024, 10:05
Zdar, tak jistě že Ardesa stačí, spíš jsem sestavil pomyslný žebříček kvality dle sebe od základu k lepšímu:Ardesa-InvestArms-DP. Někteří dokážou na soutěži vyhrát i s derrikem GG, nebo Eleanor GG. Marně čekám na jejich výrobu- zatím pouze sliby. Dále koukám třeba po nějaké Sharps nebo perkusním Rolling blocku. Ta Lorrenzka taky není k zahození - někdy byla vyfocená i s plánem pro puskaře.
- oldglock
Příspěvek#27 » ned 1. zář 2024, 14:22
Ja spíše reagoval na ten úplně první dotaz na začátku vlakna....
Jinak bych asi sám šel cestou pro začátek koupit něco z druhé ruky (ty zbraně jsou většinou zachovalé, jelikož to hodně lidí brzy omrzí a nebo pak paradoxně zase dost dobite, jelikož s tím lidé neumí zacházet) a následně bych, pokud by mě to chytlo bych pořídil něco nového a lepšího.
Jinak bych asi sám šel cestou pro začátek koupit něco z druhé ruky (ty zbraně jsou většinou zachovalé, jelikož to hodně lidí brzy omrzí a nebo pak paradoxně zase dost dobite, jelikož s tím lidé neumí zacházet) a následně bych, pokud by mě to chytlo bych pořídil něco nového a lepšího.
- Lexa
Příspěvek#29 » pát 13. zář 2024, 21:12
Ahoj. Střílím víc než 30 let, teď už spíš sporadicky, rukama mi prošlo 12 pušek, něco mám pořád doma. Do teď jsem nikde nepsal, ale už poněkolikáté čtu o kvalitě nebo nekvalitě značek, a tak bych k tomu rád taky napsal. Všechny pušky jsem kupoval v ČR, žádný dovoz, měl jsem Dikar Spain, Pedersoliho, Ardesu, Investarm, F.Lli Piettu i Chiappu. S ani jednou jsem nikdy nemusel řešit technický problém, krom standartního opotřebení. Kvalita železa je více méně u všech stejně dobrá, černění nebo mramorování taky, v čem je znát rozdíl jsou pažby a zapuštění kování. Nejslabší je Chiappa, je tam i špatná povrchová úprava a nepomůže ani to, že je to ořech. Ardesa, Pieta nebo Investarm má kvalitu standartní, nevyniká, ale ani neurazí, občas něco vyčnívá, občas je něco trochu posunuté. Plastové pažby na inline puškách má Ardesa taky slušné. Pedersoli je i přes pomluvy jednoznačně špička, jeho pažby jsou radost pro oko i pro ruce. Dikar už myslím neexistuje. Tím nechci říct, že se mezi lidi nemůže dostat zmetek, jen že mně se to za celou dobu nestalo, a ani jedna z pušek nebyla jednoznačně zklamání. Kdybych měl doporučit první pušku dnes, byla by to jednoznačně Hawken od Investarm, mohutná pažba přijde vhod hlavně když má střelec větší ruce, Kentucky je proti ni jak držet párátko a cena odpovídá. Kdybych netrval na klasické westernové verzi, tak jakoukoliv inline, čištění se nedá srovnat a je fajn i mít možnost nasadit optiku. Jo a teď mi došlo, že vlastně Rolling Block od Pedersoliho je jak western, tak inline-) Akorát jsem ho neměl, tak nevím, jestli je průchozí dnovy šroub.
- TomSmith
Příspěvek#30 » pon 16. zář 2024, 20:59
Možná máš dlouhodobě štěstí a to je fajn.
Ono je taky důležité napsat ve kterých letech si to kupoval. Protože kvalita se zhoršovala postupně.
Koupil jsem v roce 2014 perkusní revolver od Ubertiho a měl excentricky korunku na ústí hlavně.
Když jsem to donesl puškaři k opravě tak mi nechtěl věřit, že by někdo takové něco vyrobil. No a pak si pořádně posvítil a kroutil hlavou.

Ono je taky důležité napsat ve kterých letech si to kupoval. Protože kvalita se zhoršovala postupně.
Koupil jsem v roce 2014 perkusní revolver od Ubertiho a měl excentricky korunku na ústí hlavně.
Když jsem to donesl puškaři k opravě tak mi nechtěl věřit, že by někdo takové něco vyrobil. No a pak si pořádně posvítil a kroutil hlavou.

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí