Glock vs. Walther PDP

Glock a spol.

petr84

Příspěvek#1 » ned 24. lis 2024, 17:41

Zdravím, jsem tu nový. Za pár dní si půjdu vyzvednout ZP a pak bude následovat nákup zbraně. Stále váhám mezi Glock vs. Walther PDP. Prosím o zkušenosti s těmito zbraněmi. Hlavně by mě zajímala spolehlivost PDP, zda je na podobné nebo stejné úrovni jako Glock.

Rozumově mě to táhne ke Glockovi (všeobecně známá spolehlivost) a dle informací snad i měnší zpětný ráz než u PDP, příslušenství všude dostupné.
Walther PDP se mi líbí (je možno vybírat z různých barevných kombinací), lépe mi padne do ruky, dle informací lepší spoušť. Co jsem se zatím dozvěděl, tak i spolehlivost by měla být výborná, ale přeci jen je to celkem nová zbraň, tedy není tolika lety prověřená jako Glock.

Přímé porovnání spolehlivostí těchto zbraní jsem tu na fóru nenašel (spíš jen tak okrajově). Spolehlivost Glocka je celkem daná, tam asi není moc co řešit, ale zajímaly by mě zkušenosti se spolehlivostí PDP (zda jsou nějaké známé problémy, po kolika stovek/tisíců výstřelů měl kdo jaký problém, jaká je kvalita materiálů, dosahuje PDP podobné nebo stejné spolehlivosti jako Glock ......)

Upřímě spolehlivost a bezporuchovost zbraně je pro mě absolutně nejdůležitější parametr podle kterého se chci rozhodnout. To zda se mi zbraň líbí je až na některém dalším místě v pořadí. Díky všem kdo se podělí se zkušenostmi

Petr

Lonestar

Příspěvek#2 » ned 24. lis 2024, 17:55

Můj PDP Pro SD má za dva a čtvrt roku cca 7000 výstřelů bez jediné závady pistole (ano, bylo pár selhačů přebíjenek, ale ty bych pistoli za vinu nedával)

Blacky

Příspěvek#3 » ned 24. lis 2024, 18:00

Aneb flame startuje za 3...2....1.... :)

Kup si oboje a uvidíš.

petr84

Příspěvek#4 » ned 24. lis 2024, 18:12

Oboje vyzkouším ještě před nákupem na střelnici a uvidím :). Právě že o PDP jsem začal uvažovat jelikož jsem se o této pistoli zatím nedozvěděl žádné zásadní negativa + bonus, líbí se mi. Ale PDP přeci jen nemá za sebou tolik let jako Glock, tedy měnit názor jen podle několika málo najitých kladných recenzí PDP se mi zatím nechce. Proto píšu vám, abych získla více názorů, informací, zkušeností uživatelů atd.

Aritma

Příspěvek#5 » ned 24. lis 2024, 18:23

Já si jako prvni koupil Glock a po půl roce PDP. Glock od té doby jen v trezoru.

CzechJoker

Příspěvek#6 » ned 24. lis 2024, 18:51

PDP jsou koupil a po čase zase prodal. Za vizuálně krásnou tacticool skořápkou byly ostré otřepy na plastovém rámu. Tak ostré, že jsem si o ně rozšvihl prst. Pomohl pilník. Rozdělání závěru pro důkladné vyčištění je kapitola sama pro sebe - zatímco u Glocku stačí sundat destičku a vše jde ven bez použití jakéhokoliv nástroje, u PDP je nutné použít šroubovák na šroubek ukrytý pod destičkou na kolimátor. Asi bych to nehrotil, kdybych z dutiny sestavy úderníku pravidelně nevysypával drobné mosazné piliny a představa, že budu na čištění rozebírat zbraň, sundávat kolimátor... To se mi fakt nelíbilo, to se soudruhům z Německé demokratické republiky fakt nepovedlo.
Při praktické střelbě je poznat, že je osa hlavně u PDP výš, než u Glocku (a výrazně výš, než u CZ75). Zbraň díky tomu působí subjektivně neklidně, je tam větší klopný moment.
Když k tomu připočítám potenciálně horší dostupnost náhradních dílů a vyšší cenu zásobníků, zůstal jsem u nejlepší české pistole, tedy Glocku 19.
Abych jenom nehaněl, tak v základu má PDP lepší spoušť, kterou Glock získá až po osazení GPT.

Lonestar

Příspěvek#7 » ned 24. lis 2024, 19:10

Člověk se pořád učí....
O potřebě "rozdělání závěru pro důkladné vyčištění s použitím šroubováku na šroubek ukrytý pod destičkou na kolimátor" jsem dodnes netušil...
Asi jsem po celých těch 7000 ran čistil ne dost důkladně 8-)

CzechJoker

Příspěvek#8 » ned 24. lis 2024, 19:22

Je to pin, teď jsem našel nějaké video. Každopádně mě zarazilo, že kvůli tomu musím sundat destičku s kolimátorem.
Obecně mě ta pistole hodně srala, samé ostré hrany, na instáč možná super, ale na nošení moc hranatá, zubatá. Ale to si musí každý rozhodnout sám.

petr84

Příspěvek#9 » ned 24. lis 2024, 19:25

CzechJoker: Toho jsem si všiml, že jste řešili ve foru: Walther PDP. A stalo se to více uživatelům (konstrukční vada), nebo to byl ojedinělý případ? Byla to vada zbraně, nebo nábojů?? Dočetl jsem se že PDP by mělo být nějak více utěsněno, aby se právě vnitřek nezanášel (nevím zda je to pravda :) ). Lidé psali, že po střílení byla zbraň čistá a jako nová?

xxviktor

Příspěvek#10 » ned 24. lis 2024, 19:34

Půjči si oboje na střelnici a kup si, co se ti bude líbit víc. Spolehlivý je dneska všechno. To, že v jednom testu vyšlo o kousek líp jedno a v druhým druhý, nehraje ve výsledku roli. Pokud chceš volbu z rozumu, nechceš víc zbraní a bereš to čistě jako nástroj, tak Glock (ideálně 19 MOS, ten spousta lidí zvládne i nosit). Pokud se ti líbí PDP a bereš to trochu i srdíčkem, tak si kup to (beztak by tě to k němu stejně potom táhlo a koupil by sis to tak jako tak). Spoušť je u PDP lepší, ale je to služební pistole, ne sportovní speciál. Horší spoušť u Glocka můžeš brát jako další bezpečnostní prvek, protože je prostě horší to zmáčknout, když nechceš (třeba ve stresu).

petr84 píše:CzechJoker: Toho jsem si všiml, že jste řešili ve foru: Walther PDP. A stalo se to více uživatelům (konstrukční vada), nebo to byl ojedinělý případ? Byla to vada zbraně, nebo nábojů?? Dočetl jsem se že PDP by mělo být nějak více utěsněno, aby se právě vnitřek nezanášel (nevím zda je to pravda :) ). Lidé psali, že po střílení byla zbraň čistá a jako nová?

Co píšou lidi na internetu musíš brát trochu s rezervou :) Jinak to, že byla zbraň čistější nutně neznamená, že bude spolehlivější. Glock je zase dělaný tak, že co napadá dírama dovnitř, tak zase potom vypadá ven :)

petr84

Příspěvek#11 » ned 24. lis 2024, 20:11

xxviktor: Ta střelnice je jistá. Právě že o Glocku si člověk dokáže udělat nějakou představu, protože je o něm hodně recenzí, diskusí a videí, roky prověřený. Kdežto PDP má všeho všudy pár videí a pár recenzí, navíc je to mladá pistole ...... ALE, v podstatě téměř všechno pozitivní + navíc jsou názory, že je lepší jak Glock.

Třeba názory uživatelů, kteří s PDP mají něco nastříleno pomůže při rozhodování jak mě, tak třeba i dalším lidem :).
Naposledy upravil(a) petr84 dne ned 24. lis 2024, 20:16, celkem upraveno 1 x.

Aritma

Příspěvek#12 » ned 24. lis 2024, 20:14

Já bych si vybral co se ti víc líbí. Jestli máš čerstvý zbrojak tak i když si obě půjčíš na strelnici a budeš je zkoušet, tak rozdily moc nepoznáš (snad kromě spouště). Alespoň já to tak na začátku měl.

LordSalix

Příspěvek#13 » ned 24. lis 2024, 20:19

Kdyby někdo chtěl Glocka, ale nechtěl Glocka, tak PDP je podle všeho zrovna jedna z nejlepších možností. Když se ubere chloupek rozumu a přidá kousek srdíčka, tak PDP není důvod nikomu vymlouvat. Ale osobně mi taky hodně záleží na snadné rozložitelnosti zbraně do posledního šroubku - a ideálně aby tam žádný šroubek nebo rollpin ani nebyl. Obzvláště u zbraně na nošení chci vědět, že mi tam někde nedrhne bordel po střelbě a nebo že něco neprasklo nebo se nezvyklým způsobem neopotřebovává. A na to je Glock prostě nejlepší, stačí tyčka a pár minut.

xxviktor

Příspěvek#14 » ned 24. lis 2024, 20:21

petr84 píše:xxviktor: Ta střelnice je jistá. Právě že o Glocku si člověk dokáže udělat nějakou představu, protože je o něm hodně recenzí, diskusí a videí, roky prověřený. Kdežto PDP má všeho všudy pár videí a pár recenzí, navíc je to mladá pistole ...... ALE, v podstatě téměř všechno pozitivní + navíc jsou názory, že je lepší jak Glock.

Třeba názory uživatelů, kteří s PDP mají něco nastříleno pomůže při rozhodování jak mě, tak třeba i dalším lidem :).

Každý bude chválit to, co má :) Takových "Glock killerů" je na světě hromada a stejně Glock pořád jede :) Chybu neuděláš ani s jednou.

LordSalix píše:Kdyby někdo chtěl Glocka, ale nechtěl Glocka, tak PDP je podle všeho zrovna jedna z nejlepších možností. Když se ubere chloupek rozumu a přidá kousek srdíčka, tak PDP není důvod nikomu vymlouvat. Ale osobně mi taky hodně záleží na snadné rozložitelnosti zbraně do posledního šroubku - a ideálně aby tam žádný šroubek nebo rollpin ani nebyl. Obzvláště u zbraně na nošení chci vědět, že mi tam někde nedrhne bordel po střelbě a nebo že něco neprasklo nebo se nezvyklým způsobem neopotřebovává. A na to je Glock prostě nejlepší, stačí tyčka a pár minut.

To je taky člověk od člověka. Ne každý má odvahu se ve zbrani vrat sám mimo běžnou rozborku a tak mu může být jedno, jestli je něco na pin nebo šroubek, protože si to tak jako tak nechá spravovat u někoho jiného.

Úderník

Příspěvek#15 » ned 24. lis 2024, 20:41

Špatná, problémová, neřku-li nebezpečná zbraň se dnes na trh asi nedostane.
Já měl před zbrojákem zkušenost jen s airsoftovýma kouskama. Doma mám v airs. Walther PPQ a Shadow 2 a když vylezl PDP věděl jsem, že ho chci aniž bych z něj vystřelil. Prostě se mi němci 100% trefili do vkusu! I když Glocka uznávám a nikomu nevymlouvám pro mě je to nejošklivější a k tomu mainstreamová pistole. Úchop byl pro mě ideální už na tom ppq. I když to víc kopne, zase je to rychle zpět v záměrné. Je to spolehlivej pracant. A i když pokukuju po dalším kousku na nošení (zbraní fakt asi není nikdy dost :D ) tak vím, že se ho nikdy nezbavím. Byla moje první. :)
Osahej, vyzkoušej a pro sebe dobře vyber.

Zpět na