Pistole/revolver pro začátečníka – co si koupit?

Co jinam nepatří...

Henry

Příspěvek#2356 » pon 30. pro 2024, 19:11

To co píše CIPIS a KOLOMBO je fakt a pravda. Jinak já bych se třeba nebál CZ83 ale v 7,65 mm ale ta cena nábojů, ale střílení paráda :lol:

Murphy

Příspěvek#2357 » pon 30. pro 2024, 19:13

Ja zacal s revolverem KLCR a doted nelituju.
Ale ja mel v tomhle celkem jasno driv, nez jsem se rozhodl si ty papiry udelat.
A ted jsem skoncil u Kevina pro pripad jeste skrytejsiho noseni. 8-)
Rozhodnuti jsem ale stavel na skrytelnosti kvuli noseni.

Kdyby se jednalo pouze o strelbu, koukal bych primarne na spolehlivost, dostupnost nahradnich dilu a pak na cenu zbrane a pouzder.
Tato kriteria mne vedla k porizeni Arex Delta pro absolvovani kursu a zaziti drilu s pistolovou konstrukci. Pouzdra jsou totozna s G19 / 17.
Glock 19x nebo 17 by poslouzili stejne, jen za vetsi penize.

Kazdopadne za mne u prvni pistole na strelbu a kursy bych hlavne bral dostatecne dlouhy grip, coz ale neni uplne idealni na skryte noseni.

audis

Příspěvek#2358 » pon 30. pro 2024, 19:28

Nezacinat s malou a Nezacinat nošením ... Kravina. Příklad já (dvě medajle z los, nepostrelil jsem se, patřím k těm nejvíc ukaznenym na závodech a střelnici) , na místním závodě jsem s malou prestrilel půlku závodníků s velkou na gongy na čas na 20 metrů (jinou zbraň jsem nemel).

Začít s bazarem a nosit až potom... Dobrý ale trochu ztráta času půl roku života když chci nosit. Důvod bod1.

Glock... Střílí to dopředu, střílí to průměr, jsou lepší zbraně pro vybraný cíl (každá jiná pro lehčí / klidnější / spolehlivější / přesnější / s jemnější spouští / hezčí / s delší hlavní až 5,25 palce / apod)
Naposledy upravil(a) audis dne pon 30. pro 2024, 19:31, celkem upraveno 1 x.

kolombo

Příspěvek#2359 » pon 30. pro 2024, 19:30

Cena zbraně je jen zlomkem prostříleného střeliva. Takže nákupní úsporu na bazarovce fakt nevidím. Za rok střílení jsi na ceně nové zbraně.

Do Glocka se dá jít, ale stejně stojí i jiné zbraně renomovaných výrobců. Do Glocka jedině po důkladném porovnání chodu spouště s normální zbraní :-)

Erix

Příspěvek#2360 » pon 30. pro 2024, 21:00

To audis: Souhlas, je třeba na sobě pracovat a jde to nošení hned, ale je to individuální. Člověk nesmí "zdivočet" a musí mít určité odborné vedení, nesmí se bát zeptat. V tomto je to podobné jako v AŠ, pokud bude jezdit jen město, tak budu city king, ale meziměsto bude tragédie.
Jasně pro začátek bych třeba nosil bez náboje v komoře, s až pak a potom už neměnit.
Každopádně pokud vše klapne, tak dám vědět co se vybralo atd.

Jarda.Jezek

Příspěvek#2361 » pon 30. pro 2024, 23:21

Pánové, všichni jsme si někdy koupili první pistoli a přežili jsme to taky. Každý jinou, protože v jiné době, za jiných okolností, podle jiných kritérií a k jiným účelům.

Obecně pro začátečnici bych volil velkou a těžkou pistoli s železným rámem a kohoutem. Nemusí se umět držet a odpustí všechno. Trefuje sama. Nekope. Jen nejde nosit. To ale dlouho vadit nebude.

wratko

Příspěvek#2362 » pon 30. pro 2024, 23:39

Na začiatok podľa mňa ideál G19. Jazdený sa dá dobre kúpiť a tiež dobre časom predať, velkost je tak akurát aj na nosenie aj na strieľanie. Ked sa vymení stojina tak spúšť je už v pohode, prípadne sa to za lacno dá poriešiť GPT. Glocky vďaka sklonu gripu a nízko polozenej hlavni velmi nekopu.

Prípadne podle vkusu soudruha niečo v podobnej veľkosti, čokoľvek väčšie či menšie len znamená že čoskoro bude potreba pozerať sa po ďalšej zbrani pretože ta prvá je príliš malá na reálne strieľanie alebo príliš veľká na hoci aj občasné nosenie.

dan

Příspěvek#2363 » úte 31. pro 2024, 02:41

Rada z nas asi ma za sebou zkusenost s tim, ze prvni zbran se case ukazala byt ne uplne optimalni a presedlali na jinou. Ale poridit si na zacatek umyslne pistoli o ktere vim ze ji nakonec pouzivat nebudu mi nezni jako nejstastnejsi rada. Uplne nevidim v cem ji ma pomoci, nebo pred cim ji ma uchranit.
A s radou nejprve nosit bez naboje v komore a pozdeji to zmenit na noseni s nabojem v komore mam jeste vetsi problem. Nevim v cem ji to ma pomoci, zato jsem ale pevne presvedcen, ze ji to zbytecne ohrozuje. Jestli chce nekdo nekdy nosit s nabojem v komore, nevidim zadne pozitivum ho nejprve navykat na neco jineho a pozdeji preucovat. A s preucovanim nutne souvisejici "gulas v hlave" je poukzem na nahodnak.
Je normalni, ze ma zacatecnik ze zbrane takovy respekt, az to hranici se strachem. To je dobre. Ono mu to nevydrzi donekonecna, a je potreba ho vyuzit driv, nez vyprcha.

Technicky uz se zbrani manipulovat umi, bez toho by neudelala zkousky na ZP. Ted je ta chvile, kdy si musi spravne postupy zadrit do podvedomi aby je delala zcela automaticky. A to strach usnadni. Nedovoli ji ukony ojebavat. Zbav ji tech obav a neulehcils ji to.

Pokud ma nekdy nosit, tak cim driv s tim zacne, tim lip pro ni.

Just my $0.02

Trpaslo

Příspěvek#2364 » úte 31. pro 2024, 08:19

Tady to vypadá že půlka lidí nečetla ten původní dotaz. Zadost byla o doporučení holce a na nošení. S tím že G19 je už moc velká. Já bych doporučil Canik Mete MC9 a nebo glock 43x.
Obě zbraně jsou dost malé, jde tam dát ( výhledově nebo rovnou) red dot, a nosí se to příjemně. Kurzy s tím jdou odchodit také bez větších obtíží a trefuje to dobře. Teoreticky je to takový holčičí G19, universal kde máš naději ze to může být jedna jediná zbraň.

Redsnake

Příspěvek#2365 » úte 31. pro 2024, 09:47

Jestli si ji chces trochu rozmazlit tak za mne Sig p365.

Erix

Příspěvek#2366 » úte 31. pro 2024, 10:21

Koukal jsem do nabídky nejbližších "půjčoven" a nebyl by problém zkusit: g43/g43x, h11,a Canik Mete Mc. Na další, jako Taurus G3c, Sig, H&K či Walther se možnost hledá. Stejně myslím, že vyhraje něco ploššího, možná i jednořadá malokapacita.

kolombo

Příspěvek#2367 » úte 31. pro 2024, 10:42

Ve chvíli, kdy někdo píše Glock a v následující větě píše o předělávání spouště na něco normálního, tak to nechápu :-)

Doporučuji zkusit ještě další výrobce, kde je spoušť normální už z továrny.

Erix

Příspěvek#2368 » úte 31. pro 2024, 15:07

Tak u strike fire je to vždy kompromis, pokud chce něco závodního, je třeba jít do klasiky SA, SA/DA. Je to tak, ne? Teda strike na fouknutí jsem neviděl.

Jarda.Jezek

Příspěvek#2369 » úte 31. pro 2024, 15:36

Je otázka, čemu říkáš fouknutí. Mně jde Canik tp9 sub elite s resetem cca 2mm, odporem něco maličko přes 1kg, zcela hladce po celé dráze chodu spouště, jasnou ostrou zdí a bez projevu chodu závěru na spoušti. Bez leštění, bez výměny funkčních částí, jen s vlastní vratnou pružinou táhla spouště. Z ergonomických důvodů mám místo originální páčky spouště páčku z rivala, což ale nemá na charakter chodu spouště vliv.

Jinak Canik nebo Walther jsou už z krabice lepší, než kam se kdy Glock dostane se všemi možnými doplňky a vylepšeníčky. Prostě je to jiná konstrukce.

Po tom, co vidím u začátečníků, jaké mívají potíže s tím, aby lehkou zbraň udrželi, jsem radil to, co jsem radil. Chce to se napřed naučit střílet a potom dumat nad tím, že to chce menší a lehčí pistoli na nošení.

Corwin_102

Příspěvek#2370 » čtv 15. kvě 2025, 17:22

Ahoj.
Nevím jestli otvírat tuhle pandořinu skříku ;)

Aktuálně se chystám (po westernovkách a 2" .38Spec) na koupi první "devítky".

Požadavek je na "univerzální pistoli na všechno :D ". Podrobněji: manipulace se samonabíjecí zbraní a střelba s ní, základní taktika (včetně např. absolvování kurzů), denní nošenní NE (ale s potenciálem si ji vyjímečně vzít), kolimátor NE, ale s možností.

Z pragmatického hlediska jsem jako první krumpl vybral Glock (nemám problém si za rok dva koupit další hračku) a teď už řeším který. V podstatě se už rozhoduju mezi G17 a G19 přičemž G19 gen5 MOS je můj favorit. Obě zbraně jsem si v prodejně osahal. Nemám ruce jak lopaty takže i na tu 19 je v klidu složím. U 17tky mi rukojeť cca o 8mm ruku přesahuje.
(o 19x vím ale nezvažuju, mám pocit že mi nepřináší benefit. Buť Full-size G17 hlavně na taktiku a oželet nošení nebo G19 s mírně omezenou taktikou (viděl jsem kurzy kde přeferují G17) ale s lepší nositelností. Držení zatím vidím rovnocenné.
Zítra před plánovanou koupí ještě proženu obě na střelnici.
Je v mé logice nějaká chyba? Jak to máte vy - primálně s G19 (vlákno o ní jsem četl). Dík.

Zpět na