AR15-obecně

Samonabíjecí pušky

ondra009

Příspěvek#3511 » ned 26. led 2025, 13:50

Bude, je to zase nejaky kompromis, ale neni to zadna hruza.

tom

Příspěvek#3512 » ned 26. led 2025, 14:48

Ještě se zeptám, přemýšlím o baterce na kompaktní pušku a chtěl bych něco menšího jako je tohle, má s tím někdo nějakou zkušenost?
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Killing joke

Příspěvek#3513 » ned 26. led 2025, 15:11

Nejde pohodlně ovládat oběma rukama (změna úchopu), takže nic pro mě.
Streamlight mi na 10,5" nepřekáží.

tom

Příspěvek#3514 » ned 26. led 2025, 15:50

Mohl bys sem hodit fotku? Dík

Killing joke

Příspěvek#3515 » ned 26. led 2025, 16:05

Na předchozí straně jsou hned čtyři. Určitě ale je i nějaký držák blíže předpažbí.

Petr z Braníka

Příspěvek#3516 » ned 26. led 2025, 20:57

tom: Kompaktní pušku máš asi proto, že s ní počítáš pro CQB, jestli tipuju správně? Pak potřebuješ něco, co se dá ovládat i pro změně gardu.
Svítilna je pěkná, pokud by nad ní bylo viděl kolimátorem, dal bych ji nahoru, aby byla "obouruká".

tom

Příspěvek#3517 » pon 27. led 2025, 07:37

To oboustranný ovládání mě nenapadlo, ale nahoře by asi překážela. Ještě to promylím.

vidocqcz

Příspěvek#3518 » pon 27. led 2025, 08:04

Ahoj. Já mám svítilnu na níže uvedené montáži. Je dosažitelná z obou stran palcem, nebo hranou prstu, přitom nepřekáží nahoře (mám LPVO, 16" takže ně speciál na CQB se dálkovým spínačem) a menší svítilnu Fenix PD32 V2.0.
https://www.kronium.cz/stranova-montaz-fenix-alg-15-pro-svitilny-na-zbranovou-listu/prod_2572.html

Decon

Příspěvek#3519 » úte 4. bře 2025, 15:02

Zdravím, má někdo zkušenost s PAR MK3?
Spolehlivá, nač si dát při koupi pozor, proč koupit či nekoupit?

no_gold

Příspěvek#3520 » úte 4. bře 2025, 17:38

PAR MK3 - já ji mám. Spokojenost. Každopádně je nutné se připravit na těžkou hlaveň a je to pístovka, takže patří mezi těžší AR. Kvalita výroby dobrá. Spolehlivá je. Bere všechny zásobníky bez rozdílu. Závadu neznám. Vše lícuje, ani po 6 letech nemám mezi upperem a lowerem vakl. Původní spoušť je asi podle nějakých vojenských norem, takže neuvěřitelně těžká. Vyměnil jsem za kontejnerovou CMMG z druhé ruky a od té doby v pořádku. Pažba je nějaká čína. Přesnost cca 1,5 MOA. Chutnají ji těžší střely, ( stoupání vývrtu 1:7) ale bez problémů střílím levným 55Gr. Poruchy - měnil jsem jen v rámci záruky zápalník, u kterého se objevila nějaká výrobní vada a natahovací páku, která začala po nějaké době vyskakovat (taky asi čína)
Akorát parka už se nějakou dobou civilní sféře neprodává(nevyrábí), tak si nemyslím že půjde o novou zbraň. Takže nevím co stávající majitel a jestli to třeba není nějaký nadšený kutil :-). Co mohli pořešit lépe je pístový systém... blbě se čistí.( a je to jediná věc, která se musí občas čistit :-))

Decon

Příspěvek#3521 » stř 5. bře 2025, 21:10

Moc díky za info. Právě když jsem koukal na novou tak už nejsou. Sháněl jsem tedy nějakou jetou. Narazil jsem na touto:
https://www.zbrane.cz/bazar/inzerat/par ... 3rem-34971
Když jsem se pak trochu začal víc zajímat - vrtalo mi hlavou, že už nejsou v prodeji, tak mě pár lidí odrazovalo a poukazuje na různé odkazy kde se píše, že jí stáhli z prodeje kvůli vadám a následným reklamacím. Narazil jsem i na odkaz kde je rozhovor přímo s p. Ivo Hofmanem...
https://zbrojnice.com/2019/07/09/ceske- ... ms-armory/
Tak mám obavy abych nenarazil. Finančně jsem omezen, takže si nemůžu dovolit dát takové částky jak mi tu dost lidí radí, co pořídit.

Fejta

Příspěvek#3522 » ned 16. bře 2025, 14:42

dnes jsem byl poprvé vyzkoušet nově zakoupenou Anderson (ano vím, cenové dno). V rámci seznamovaní se zbraní, jsem si doma vyzkoušel jen základní sborku/rozborku, tzn. vydělal jsem závorník, bez jeho další rozborky. Jenže na střelnici zbraň nestřílela, podle všeho, úderník neklepl zápalku. (podávala v pohodě) Vyzkoušel jsem 3 náboje, zkoušel jsem i docvaknout závorník, ale nic.
Doma jsem teda rozebral rozebral závorník a nejdřív jsem myslel, že je prostě krátký úderník, protože se mi zdálo, že trn vyjíždí skutečně jen ani ne milimetr. Když jsem ho ale změřil šuplerou, tak měl 83mm, což by měla být údajně správná délka.
Vše jsem teda aspoň promazal, složil a protože mi to nedalo, tak znovu vyzkoušel a zbraň fungovala !(zkusil jsem jen jeden náboj).
Mohlo to být jen kvůli tomu, že z výroby nebyl úderník namazaný, nebo mohl být závorník nějak špatně poskládaný? Překvapilo mě, že pokud by to bylo skutečně jen nenamazáním, tak zbraň nefunguje a selže (pochopil bych, že se začne sekat apod, ale že ztratí primární funkci?).
Potřeboval bych aby mě někdo zkušenější vysvětlil, kde se mohla stát chyba. Nerad bych zase jel na střelnici zbytečně a tam laboroval pokus omyl.

vidocqcz

Příspěvek#3523 » ned 16. bře 2025, 20:19

Třeba tam byla nějaká špona z obrábění. Tříska. Možná bych to znovu rozebral a pořádně prohlédnul vnitřek závěru.

Petr z Braníka

Příspěvek#3524 » ned 16. bře 2025, 20:51

Fejta: taky mám Andersona, a taky jsem šel poprvé ze střelnice nasranej. Střílela, ale necyklila, Dělala zádržky. Trošičku pootočený gasblok, vracela málo plynu.
Údajně ji fabrika před zabalením do krabice vyzkouší jedním výstřelem, nábojem napchaným na 125% výkonu.

To mně na nich fakt docela vadí. U toho přeplněného náboje jim mohla cyklus udělat, tak ji považovali za vyzkoušenou. Myslím, že vystřelit z ní pět až deset za sebou by byla slušnost, než ji zabalí do krabice. Ale když jsem ušetřil, přijal jsem fakt, že se budu muset starat.
Jinak po reklamaci a spasování už fachá, mám za sebou kurz DR1 u HT, a tam ani jednou nezazlobila. V dubnu jdu na DR dvojku, tak uvidíme.
Zkus ji fakt celou pořádně prohlédnout a vypucovat, namazat.

vidocqcz

Příspěvek#3525 » ned 16. bře 2025, 21:32

Ještě bych zkusil, zda není ohnutý úderník, nebo zda na něm nevidíš nějaké stopy po opotřebení. Možná ještě prověřit, zda není slabá pružina kohoutu. Tyhle levný werky mají občas ohnutou pružinu, aby se snížil odpor a trochu vylepšil chod spouště. Tyjo, mluvím, jak kdybych tomu rozuměl, ale spíš ne :-)

Zpět na