Vadný náboj roztrhl pistoli.

Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy
Murphy

Příspěvek#76 » stř 19. bře 2025, 22:29

U revolveru byste vytloukali proti srsti, nebo vkladali do hlavne zezadu postupne male spalicky mosazi / dreva a vyklepali predem?

Gimpel

Příspěvek#77 » stř 19. bře 2025, 23:03

Za mne proti kožíšku (od ústí laufu) vždy.

........ ,,nebo vkladali do hlavne" .........

Kdosi podobně málem zavraždil puškaře, smíchem. Dodal lauf s koulí, co do něj postupně vykládal dřevěné špejle, až celou hlaveň dřevem utemoval. Kouli však zachoval. Konec z kterého temoval nevím. :lol:

Jarda.Jezek

Příspěvek#78 » čtv 20. bře 2025, 05:48

Co to vymejšlíte za složitosti?
Uvízlou střelu tlučte po směru, pokud už je celá ve vývrtu. U pistole. U revolveru, jen pokud se dá do hlavně dostat zezadu, třeba jeho zlomením. Pokud ne, tak proti směru. Pokud je střela u pistole ještě v přechodovém kuželu, tak proti směru taky.
Kupte si v modelářství 8mm laminátovou tyčku, uřízněte ji na vhodnou délku a noste ji s sebou.
Kdo chce vytloukat i malorážku, koupí si i 5mm tyčku.
Netřeba tahat mosaz ani vědecké špalíky.

Nediskutovaly se uvízlé střely a jejich vytloukání v jiném vlákně?

ianraider

Příspěvek#79 » čtv 20. bře 2025, 06:47

Určitě je celkem logická úvaha, tlačit střelu přes celou délku hlavně :? ....Zejména pokud je třeba jen za komorou.....Panenka Maria také počala neposkvrněná :lol:

Piggy

Příspěvek#80 » čtv 20. bře 2025, 06:58

Panenka Maria NEpočala neposkvrněná, ona tak byla počata.

Jarda.Jezek

Příspěvek#81 » čtv 20. bře 2025, 07:05

Jestli měla panenka střelu i jen za komorou, tak bych o tom jejím neposkrnění pochyboval.

Každopádně, když už pole zařízly sřelu, je z pohledu samotného svoru hlavně jedno, kterým směrem se bude tlačit. Ovšem povrch ploch není absolutně hladký, navíc dno střely bývá méně kulaté než špička, tak je lepší tlouct do větší plochy dna než do menší plochy špičky a tu roztemovávat proti hlavni. Takže, pokud to jde, střelu, která už je celá ve vývrtu, je podle mého vždy lepší tlačit dopředu. Ona hlaveň už je na tento směr průchodu střel poněkud zvyklá, než na ten opačný.

Ale kdo myslí, že ne, tak ať klidně tluče zpět. Nakonec ji stejně vyndá, ať tluče kterýmkoliv směrem...

Připomenu diskuse, jestli se kartáčkem smí hlaveň drbat proti směru, ve kterých plno lidí přísahá, že ne. A to je jen kartáček, ne střela, která opravdu dře...

Ale klidně si to zkuste, ne? Až protlučete hlavněmi aspoň těch pár střel, co jsem protloukl já, můžeme si o tom znovu napsat... Jo, a taky jsem několikrát vytloukal na střelnicích - jak pistole tak revolvery, všechny cizí. Ze své pistole jsem jen vyrážel náboj vlepený do kuželu, který nechtěl dovnitř ani ven, uvízlotinu jsem nikdy neměl.

CzechJoker

Příspěvek#82 » čtv 20. bře 2025, 08:37

K té laminátové tyčce. Když jsme minule vytloukali střelu, šlo to hodně ztuha. Tam bych na laminát nevsadil. Není problém koupit mosaznou tyčku, případně - jste li feinsmecker - bronzovou. Ty to vydrží.

Murphy

Příspěvek#83 » čtv 20. bře 2025, 09:25

Co nejaka tvrdsi drevena?
Ja si zatim preventivne uriznul tycku z te casti raminka, co se prez ni davaji kalhoty a doufal jsem, ze by jedno nebo dve pouziti mohla prezit, zvlast u 2" revolveru.

Hankye

Příspěvek#84 » čtv 20. bře 2025, 09:29

Bukovýý dřevěný kolík pr.8 ideál, dělá se až metrovej

Murphy

Příspěvek#85 » čtv 20. bře 2025, 09:43

To raminko bude nejspis bukove, ale trosku v hlavni vakla, tak bych odhadoval 6 - 7 mm.

Na trubce jsem videl video, jak se nekomu nedarilo strelu vytlouct z revolveru, nejak mu to porad uhybalo a ne a ne se trefit soubezne s hlavni. Tak strelu navrtal, zasrouboval do ni nejaky samorezny sroub nebo vrut do dreva a vytahnul za nej. Nevim, jestli to byl vtip, nebo mu to vazne neslo klasickou cestou.

Jarda.Jezek

Příspěvek#86 » čtv 20. bře 2025, 09:52

Na laminát nikdo sázet nemusí. Mám to mnohokrát vyzkoušené. Dřevo je nepředvídatelné, mosaz těžká...

Sobiho

Příspěvek#87 » čtv 20. bře 2025, 10:06

Jen k těm STV Škorpíkům... předminulou neděli na střelnici jsem byl s borcem, co je měl, tak jsem se ho ptal jak mu chodí. Říkal že mu je doporučili v obchodě (nevím ve kterém) a má jich 300 bez závad. Střílel s tím z PDP. No já je stejně nikdy nenabiju :-D To jen pro info z doslechu. :-)

Héfaistos

Příspěvek#88 » čtv 20. bře 2025, 11:23

Laminát se dokáže také nepěkně rozštípnout, stejně jako dřevo, zvláště pokud je střela více "špičatá" a vytlouká se "proti směru".

Naprostí fajnšmekři použijí laminátovou tyčku, která má na koncích mosazné/bronzové "kloboučky", které zpevňují konec laminátu. Vyrobí každý soustružník.

Pozn. - já pochopitelně nic takového nemám, musel jsem vytloukat jen jednou (devítku z karabiny) tak nouzově posloužila ocelová závitová tyč M8 omotaná "krepovou" maskovací páskou...

Jarda.Jezek

Příspěvek#89 » čtv 20. bře 2025, 11:43

Jo, ty čepičky jsou super nápad! Napadá mě je udělat z nábojnic 7,65Br. Sice tomu bude chybět elegance, ale nikoliv styl.

Jarda.Jezek

Příspěvek#90 » čtv 20. bře 2025, 12:35

... a teď si na mě, škarohlídi, můžete se svými ucpanými laufy klidně přijít!

20250320_123347.jpg

20250320_123419.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Zpět na