AR15-obecně

Samonabíjecí pušky

Fejta

Příspěvek#3526 » pon 17. bře 2025, 18:56

Dík. Myslím, že je běžné zkoušet nové zbraně ve výrobě silnějšími náboji (tuším tormatovací?). Nečekal bych ani, že z toho vystřelí x nábojů, ale že to nepůjde mě nemile překvapilo.
Jak jsem psal, vše rozebrané, vyčištěné, namazané. Nikde jsem nenašel žádné stopy poškození, ohnutí (jak jsem psal, délka úderníku sedí a úderník v tom už hrká. Vypadá to, že funguje (bohužel teď nemám možnost vyzkoušet pořádně). Že bych měl třeba zaplacený kurz a tam se zažil takový trapas, tak to asi jen vyřešit jako důstojník krátkou.
Jak jsem psal, prostě nevím, kde byla chyba a jestli jen to, že to nebylo mázlé, nebo možné zatuhlé právě po té zkušební střelbě výrobce, mě teda celkem nemile překvapuje.

Petr z Braníka

Příspěvek#3527 » pon 17. bře 2025, 20:43

Na kurzu by se ti to stát nemělo, protože nejprve si (doufám) někam zajdeš nastřelit mířidla. Nevím, jak jsi šikovný, ale mě taková věc stojí alespoň 50 nabojů, spíš víc :) a to už je přecejen porce, kdy už víš a zkusíš, že to střílí a správně cykluje.
Na DR1 byl kluk, který kolimátor jenom namontoval, o nastřelení vůbec nevěděl co to je. Ano, je to kurz pro začátečníky, ale tohle nikdo nečekal. Docela pak všechna cvičení byla pro něj dost zbytečná, Instruktor z něj byl votrávenej... A on si asi taky nechtěl za 3 litry koupit ten pocit, jak se tam mezi ostatníma cítil :oops:

Fejta

Příspěvek#3528 » pon 17. bře 2025, 21:57

jasný, proto jsem na střelnici šel. Ale dovedu si už představit x věcí, co se pose*ou a veškeré časové plánování jde do kytek. Ale byla to samozřejmě hlavně nadsázka.

ultrafox

Příspěvek#3529 » úte 18. bře 2025, 16:02

Tovární pistol grip, nebo pažbička nebojak se tomu říká...jeden neví jakou si vybrat, jaká bude ta správná.

...může být fajn, pokud se pojme jako základ pro stavbu... Stačilo přebrousit, odmastit, naplácat epoxy plastelínu, namotat overgrip...a je z toho provizorní řešení co tomu už zůstane, pokud nepřijdu na to proč by tomu tak nemělo být 8-)

Historicky jsem na první iterace používala včelí vosk, ale tady už to kdyžtak doladím broušením
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

KapitánPacička

Příspěvek#3530 » úte 18. bře 2025, 17:31

ultrafox: Tvl, tak to me polozilo :lol: CO TO JE ZA PATLANICI :?: :!: :lol: :lol: :lol: Rekl bych, ze ve vytvarne vychove jsi asi chybela :D
Urcite pokracuj, nenech se odradit :mrgreen:

Jarda.Jezek

Příspěvek#3531 » úte 18. bře 2025, 18:02

Náhodou, udělala moc dobře. I holka může mít ruku jak lopatu. Modurit či jeho moderní varianty jsem také zvažoval na svoji Zeku a byl bych je využil, pokud bych se nepustil do 3d tisku výplně pažby.

ultrafox

Příspěvek#3532 » úte 18. bře 2025, 21:54

KapitánPacička píše:ultrafox: Tvl, tak to me polozilo :lol: CO TO JE ZA PATLANICI :?: :!: :lol: :lol: :lol: Rekl bych, ze ve vytvarne vychove jsi asi chybela :D
Urcite pokracuj, nenech se odradit :mrgreen:

Závist :lol: ;)

Hej tak ber to jako způsob jak využít základní ručku a zjistit jakou pak pořídit :)

Vyrostla jsem na terčovnicích a ze zkušeností vím, že zbraň co člověku perfektně sedne má podstatný vliv na výsledky, není se čeho bát #biomechanika
Vychází mi teď optimální poloha prstu na spoušti, ovládání v pohodě v dosahu, ergonomie musí být i na takové pušce :ugeek:
Třeba ji pak dokončím ;)

KapitánPacička

Příspěvek#3533 » stř 19. bře 2025, 01:02

ultrafox: Ano zavist nejvetsi :wtf: mi bavis :lol:
Ok, nebudu ti kazit radost :) Beru to tak, ze kdyz ti to tak vyhovuje a chces vylepsit svoje tvurci JAAA, tak vse ostatni jde stranou :D Treba to jeste ve finale bude nejak vypadat, kdyz to obrousis a nejak doladis.

Jak velikou mas ruku, ze potrebujes takovou lopatu na drzeni ?

CzechJoker

Příspěvek#3534 » stř 19. bře 2025, 07:33

To je tak, když se z primárně bojové zbraně na špinavou práci dělá něco, k čemu ji Evžen Kameňák nenavrhl...

ondra009

Příspěvek#3535 » stř 19. bře 2025, 07:43

Tohle se bezne dela u lukostrelby, na pusce jsem to jeste nevidel, ale proc ne. At si kazdej se svym kverem dela co chce. Lepsi nez trpet s necim, co bylo navrzeno pro 2 metry vysokeho a 100kg vaziciho chlapa.

Fejta

Příspěvek#3536 » sob 22. bře 2025, 09:18

jak jsem psal minule, neměl jsem možnost zbraň pořádně vyzkoušet. Zato jsem při řešení problému narazil na x různých videí s problémy s AR15. Díky tomu i příspěvku od Petra z Braníka jsem zbraň víc prohlédl a zjistil, že gasblock není vystředěný na osu. Prostě okýnkem na liště vidím, že šrouby nejsou uprostřed okna MLOCK, ale na jednu stranu. Jako první, než to budu řešit u puškaře, nebo reklamací mě napadlo, to prostě jen dostat do osy.
Jenže jsem zjistil, že i když mám hromadu nářadí, tak nemám vhodný imbus/hex klíč a nevím, jaký tam patří. Co jsem našel, tak většina gasblocků používá šrouby na klíč 3/32 což by mělo být něco kolem 2,4mm. Jenže tyto šrouby mají hlavu lehce nad 3mm, tzn. 3 by to ožvýkala, 3,5 se nevleze.
Našel jsem dál, že by tomu mohl odpovídat imbus 1/8´´. Mohlo by to být ono? Může být gasblock mimo osu z jiného důvodu, než jen to, že to při montáži odflákli?

Ano, vím, že to chce aby to udělal někdo zkušenější, mám domluveného puškaře, stejně tak můžu reklamovat, ale před tím, ji chci nejdřív vyzkoušet na střelnici a odladit blbiny, co bych mohl teoreticky sám.

Petr z Braníka

Příspěvek#3537 » sob 22. bře 2025, 11:39

Fejta: slíbené foto gasblocku
20250322_113244.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

risa2000

Příspěvek#3538 » sob 22. bře 2025, 11:56

Fejta: Gasblock je na hlavni namontovaný/natočený podle toho, kde je díra v hlavni, ne podle toho, kde jsou okýnka v přepažbí. Je možné, že ho tam namontovali pootočený, ale taky je možné, že prostě díra v hlavni nelícuje s okýnkama. Pokud teda chceš s gasblockem něco dělat, začal bych tím, že sundám předpažbí, a pak zjistím, kde mám díru v hlavni - což jsem nikdy nedělal, ale tipoval bych, že budeš muset povolit gasblock a vytáhnout z něj trubičku (ale neber mě za slovo).
K tomu jak povolit gasblock se tady určitě najdou povolanější.

Petr z Braníka

Příspěvek#3539 » sob 22. bře 2025, 15:27

Tu diagnózu - pootočený gasblok, mi stanovil správce střelnice pouhým pohledem. Že s touto závadou už tam někoho měli, a bylo to tím.
U flinty rovnou z fabriky nikdo nepředpokládá, že je moc tvrdá pružina v bufru, nebo jiná souhra vzájemně nevhodných dílů. Ani střelivo S&B FMJ nikdo nepovažuje za nevhodné. Je to puška z krabice, a pokud neudělá cyklus (a přitom ručně náboje přehazuje), jako jediná vada se nabízí nedostatek vracejícího se plynu. Neprůchozí trubička by asi nebyla pravděpodobná u nového kusu.
A tak mi touto vylučovací metodou řekl, že je asi pootočený gasblok. Zároveň jsme ji prohlíželi, vyosení jsme tam viděli. Dokonce bylo špatně spasované předpažbí s upperem.

Kapitola sama pro sebe byla reklamace. Obchodník ji předal dovozci, a pak se o ní nezajímal. Za dva týdny přišly Vánoce, tak se to protáhlo přes silvestra, a jak se blížila zákonná lhůta 30 dní, začal jsem pičovat, že chci peníze zpět. Flintu jsem dostal třicátý den přesně, s vyjádřením, že dovozce ji vyzkoušel a závada se neprojevuje, reklamaci zamítá. Zuřil jsem, protože o zamítnutí reklamace je povinen rozhodnout do tří dnů. Podezíral jsem ho, že projebal lhůtu, tak mi to vrací, já pojedu na střelnici a přivezu ji zase zpátky, a bude mít dalších 30 dnů k dobru...

No, i přes to, co dovozce píše ve vyjádření, já na flintě vidím stopy servisního zásahu, dokonce mám předpažbí nyní perfektně spasované s upperem. Takže je mi jasné, že se v pušce přecejen hrabali, a něco s gasblokem dělali.
Mám za sebou kurz DR1 a flinta nezlobí, takže nakonec je výsledek kladný. Ale na nervech mám uzly :mrgreen:

KapitánPacička

Příspěvek#3540 » sob 22. bře 2025, 15:52

Fejta: Ty jsi vedle jak ta jedle. Kdyz jsi predtim psal, ze ti zbran proste nevystrelila i na opakovany pokus a nebyla proste napichnuta zapalka. Tak je preci jasne, ze problem musis hledat ve spoustovem systemu a zapalniku. Ale ty misto toho, tady zacnes placat neco o tom, ze mas krive namontovany gas blok a chces ho narovnat a plno zytecnych kecu kolem :roll: Hlavne tomu nerozumis a nemas ani potrebne naradi, kusenosti a hlavne duvod proc dotoho jebes :?: Gas blok se snad resi tehdy, kdyz ti zbran spatne vyhazuje nabojnice...

To je asi takove, jako bys resil na aute, ze mas pichle kolo. Ale misto reseni kola, bys zacal dolevat vodu do strikovacu, prototze jsi se docetl ze tyhle problemy jsou s autem caste :!:

Co tak vzit tu flintu znovu na strelnici, poradne se presvedcit ze mas vse opravdu dobre slozene a namazane. Potom zkusit strelbu a kdyz nahodou bude problem, zbran dat na reklamaci. Protoze tomu jak je videt vubec nerozumis. A kdyz do toho budes hrabat, tak ne jen ze to poseres, ale prijdes o zaruku :!:

Zpět na