Nařízení vlády pro zákon o nakládání se zbraněmi/Střelecká příprava
- dan
Příspěvek#1126 » pát 24. led 2025, 10:11
To preci neni tak slozite na spocitani. Navratnost je 4,5 roku. kdyz zapocitam jen cenu kurzu, HS a dotaci an naboje. Ano, spravne bych mel na prijmove strane zapocitat i to, ze jsi se opravdu neco naucil a na nakladove naklady na cestu.CzechJoker píše:mám obavu, aby náklady nebyly ve finále vyšší, než výnosy
A o tom, nakolik s emuzes "lokalne" naucit totez a lacineji mam urcite pochybnosti. Nejprve musis skrtnout vetsinu strelnic, protoze jejich schvaleni a provozni rad neumoznuji delat vic nez trivialni drily.
Takze ano, jednodussi veci pujde delat lokalne, a lacineji, nakonec ale budes stat pred tim, ze chces umet i ty slozitejsi - a pro jejich nacvik proste nikde okolo zadnou pouzitelnou strelnici nemas. A k tomu potrebujes nekoho, kdo to je schopen a ochoten ucit. Ono neni jen tak udelat kurz teamove prace s ostrou strebou tak, aby to melo opravdovy smysl, aby to byl kurz, kteryho se muze ucastnit co nejsirsi civilni verejnost, a pritom aby se tam nejenze nikdo nepostrilel, ale aby se lidi na tom kurzu ani nebali. Tohle umi a odvazi se udelat opravdu jen par spolecnosti.
Hacek je, ze ani v tomto uzkem kruhu tohoto vlakna tady bychom se nezhodli na tom, kam se maji SZS posunout. Sobi (kterej me na zablokovanyho, takze tohle neuvidi) by horoval pro formalizaci struktury a jeji podrizeni Hasicum v ramci IZS, aby bylo koho povolavat na odklizeni bahna u zivelnych pohrom. Ja bych napadu zmenit SZS na PTP zurive Nekdo by chtel "vnitracky AZ"- tedy prime zacleneni do Policie, ktera by prevzala vycvik a vedeni. Jiny je v SZS a ne v AZ prave proto, ze to prima soucast zadne ozbrojene slozky neni a on chce v pripade krize chranit svoji rodinu a vesnici, ne byt "odvelen" kamsi. V minulosti tu zaznel i napad "SZS do kazde skoly (zajisti si skola)".vidocqcz píše:za současné vlády se celý tenhle koncept nikam neposunul
Na tom, ze se to nikam nepohlo se shodnem urcite. Na tom, ze je to spatne bude uz schoda o chlup slabsi, a o tom kam by se to pohnout melo se tu i v tech peti nebo kolik nas tu diskutuje pohadame do zablokovani a shode se nepriblizime. Nahore to neni lepsi, naopak, tam hraje jeste rivalita mezi MV a MO ...
Just my $0.02
- cipis
Příspěvek#1127 » pát 24. led 2025, 10:14
To nebyl žádný koncept na řešení krize. To je koncept na uchování držení zbraní alespoň někomu, kvůli EU apod. Smyslem celé té akce bylo, aby vzniklo něco jako "domobrana" ve Švýcarsku, protože na tu "domobranu" jsou jisté výjimky. Proto také není nijak masivní důvod na tom všem měnit či rozvíjet. Koncept je rozjetý, mohl by fungovat, tak není moc důvodů to nějak tlačit dopředu, a snažit se o nějaké vznešenější cíle.
- Sobiho
Příspěvek#1128 » pát 24. led 2025, 10:41
Celý problém je, že SZS nic není, nemá legislativu a zatím se řídí jen "osobní a věcnou pomoci" dle KZ a ZoIZS.. toť vše. Jen prostě PČR ti pak zapíše aprobaci a to je konec všemu. Ale co mám info, na té legislativě se pracuje, ale zatím jsem nic nečetl, možná je i strategické, teď moc nevystrkovat růžku, dokud tam bude neználek a populista Rakušan. Na druhou stranu Růžička a Vondráček z ANO jdou v tomto na ruku nám a i když jsou to "zaměstnanci" rozhodně tam vidím větší potenciál.
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#1129 » sob 25. led 2025, 09:38
Moje důvody, proč jsem dnes držitel pokročilé aprobace, byly:
1. vyznačení mých zbraní v registru a víra, že mi je to ochrání před EU (možná jsem naivní)
2. zábava. Během MV102 - MV301 jsem dostal ochutnat průřez kurzů, které HT nabízí, zalíbily se mi, a teď si je poctivě všechny dělám DP1,2,3,4, DR1,2... OM-CQB atd atd... Mám jich před sebou ještě mnoho a mnoho a na všechny se těším (a na všechny šetřím
).
3. těch 500 nábojů se mi hodí při realizaci bodu 2
4. teprve až jako na čtvrtém místě přemýšlím, jestli ode mě vlastně stát něco bude chtít, a jestli jsem já ochoten státu něco nabídnout. Není toho mnoho. Rozhodnou roli v tom hraje můj odpor k armádě a vojsku. Těm nejsem ochoten podat ani prst (na vojně jsem koncem minulého století byl, co by ještě chtěli). Naopak ale mám dost ochoty směrem k policii (moje filozofie ohledně zbraní v rukou státu by se dala zhustit do prohlášení, že "policajt střílí jen skutečný šmejdy; ty, co vraždí děti ve škole, lidi v obchoďáku, nějaký únosce atd, kdežto voják střílí obyčejné lidi z politických důvodů")
Tedy moje nabídka je taková, že se učím za svoje peníze obrannou střelbu. Kdybych někdy musel bránit svůj život a život své rodiny třeba v zalidněném obchoďáku, všichni ostatní přítomní vytěží benefit z toho, že přežijí se mnou, kdyby se mi povedlo se ubránit. Dále už toho od státu moc nechci, ani nic moc víc sám nenabízím. A mám pocit, že ze strany státu taky necítím snahu dělat se mnou další, hlubší dohody.
1. vyznačení mých zbraní v registru a víra, že mi je to ochrání před EU (možná jsem naivní)
2. zábava. Během MV102 - MV301 jsem dostal ochutnat průřez kurzů, které HT nabízí, zalíbily se mi, a teď si je poctivě všechny dělám DP1,2,3,4, DR1,2... OM-CQB atd atd... Mám jich před sebou ještě mnoho a mnoho a na všechny se těším (a na všechny šetřím
3. těch 500 nábojů se mi hodí při realizaci bodu 2
4. teprve až jako na čtvrtém místě přemýšlím, jestli ode mě vlastně stát něco bude chtít, a jestli jsem já ochoten státu něco nabídnout. Není toho mnoho. Rozhodnou roli v tom hraje můj odpor k armádě a vojsku. Těm nejsem ochoten podat ani prst (na vojně jsem koncem minulého století byl, co by ještě chtěli). Naopak ale mám dost ochoty směrem k policii (moje filozofie ohledně zbraní v rukou státu by se dala zhustit do prohlášení, že "policajt střílí jen skutečný šmejdy; ty, co vraždí děti ve škole, lidi v obchoďáku, nějaký únosce atd, kdežto voják střílí obyčejné lidi z politických důvodů")
Tedy moje nabídka je taková, že se učím za svoje peníze obrannou střelbu. Kdybych někdy musel bránit svůj život a život své rodiny třeba v zalidněném obchoďáku, všichni ostatní přítomní vytěží benefit z toho, že přežijí se mnou, kdyby se mi povedlo se ubránit. Dále už toho od státu moc nechci, ani nic moc víc sám nenabízím. A mám pocit, že ze strany státu taky necítím snahu dělat se mnou další, hlubší dohody.
- alabaj
Příspěvek#1131 » sob 1. úno 2025, 18:46
Nechci vám zde zakládat nové vlákno kvůli jedné otázce, tak jsem ji dal sem.
Poradí někdo, kde se dá objednat výroba jmenovky na uniformu se suchým zipem ve velikostech 12,5 cm x 2,5 cm v multicamu a 3 desert ?
Na netu jsem toho moc nesehnal a co je to je, to je špatně nebo vyšitý nápis od shora až dolu / nevzhlednost sama. Velikostně neochota udělat na zakázku
Díky a prosím do SZ ať zde pak nedělám reklamu.
Poradí někdo, kde se dá objednat výroba jmenovky na uniformu se suchým zipem ve velikostech 12,5 cm x 2,5 cm v multicamu a 3 desert ?
Na netu jsem toho moc nesehnal a co je to je, to je špatně nebo vyšitý nápis od shora až dolu / nevzhlednost sama. Velikostně neochota udělat na zakázku
Díky a prosím do SZ ať zde pak nedělám reklamu.
- CzechJoker
- CzechJoker
Příspěvek#1135 » stř 19. úno 2025, 16:06
Dotaz: je nutné odebrat všech 500 dotovaných nábojů naráz, nebo je možné částečné plnění? Ptám se, protože výdejna střeliva nemá požadovanou ráži k dispozici v požadovaném množství.
Pokud si pamatuju, v minulých letech mi vždy říkali, že se to eviduje a naráz se to brát nemusí.
Pokud si pamatuju, v minulých letech mi vždy říkali, že se to eviduje a naráz se to brát nemusí.
- dan
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#1137 » úte 29. dub 2025, 14:04
Poslanecká sněmovna 28.04.2025: Kulatý stůl na téma: Systém střelecké přípravy a stanovené zálohy státu.
Záznam streamu
https://videoarchiv.psp.cz/playa.php?cast=4609
Záznam streamu
https://videoarchiv.psp.cz/playa.php?cast=4609
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#1140 » úte 29. dub 2025, 18:35
Koukám na to po kouskách, už mám asi 3/4.
Celé to je debata o tom, že se sešli lidé, kteří si jsou vědomi toho, že to vyprodukovalo otázky, a hodili je na stůl. Já bych to shrnul tak:
První vlna lidí se chytla a stala se členy. Tak, a co teď...
1. co od nich stát může chtít?
2. Co jim může nabídnout?
3. Není jich málo a celkem toho dost umí, je škoda je nevyužít, ale
4. Na pomoc policii to není dost, nejsou kurzy zbytečně náročné, pokud bychom chtěli získat 100 tisíc lidí?
5. Stačí, že někdo umí střílet? Nebylo by třeba, aby se vyučovalo i nějaké právní minimum, donucovací prostředky a tak, pokud by opravdu se na ně policie měla obracet?
6. Co dál, po MV-301? Nějaké další vzdělávání?
7. Proč se na to armáda a MO vykašlali? Mají svoje programy, nebo spoléhají, že si prostě vezmou lidi od MV, až budou potřebovat?
8. Je společnost připravena, aby si takových lidí vážila? Nebo se držitele ZP spíše před sousedy stydí, že "mají stejnou flintu jako ten vrah z fakulty"?
Ještě poslechu zbytek, ale zatím tam není nic o odpovědích na tyto otázky, jsou jenom nastoleny.
Celé to je debata o tom, že se sešli lidé, kteří si jsou vědomi toho, že to vyprodukovalo otázky, a hodili je na stůl. Já bych to shrnul tak:
První vlna lidí se chytla a stala se členy. Tak, a co teď...
1. co od nich stát může chtít?
2. Co jim může nabídnout?
3. Není jich málo a celkem toho dost umí, je škoda je nevyužít, ale
4. Na pomoc policii to není dost, nejsou kurzy zbytečně náročné, pokud bychom chtěli získat 100 tisíc lidí?
5. Stačí, že někdo umí střílet? Nebylo by třeba, aby se vyučovalo i nějaké právní minimum, donucovací prostředky a tak, pokud by opravdu se na ně policie měla obracet?
6. Co dál, po MV-301? Nějaké další vzdělávání?
7. Proč se na to armáda a MO vykašlali? Mají svoje programy, nebo spoléhají, že si prostě vezmou lidi od MV, až budou potřebovat?
8. Je společnost připravena, aby si takových lidí vážila? Nebo se držitele ZP spíše před sousedy stydí, že "mají stejnou flintu jako ten vrah z fakulty"?
Ještě poslechu zbytek, ale zatím tam není nic o odpovědích na tyto otázky, jsou jenom nastoleny.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí