Airsoft k tréninku
- cipis
Příspěvek#91 » pát 23. kvě 2025, 10:14
Psal jsem ti, že na drtivé většině střelnic nemůžeš udělat to, co na kdejakém kousku prostoru s airsoftem. A ty jsi psal, že to někde jde, no a teď píšeš úplně to stejné, na co jsem poukazoval já: "málokde ti povolí".
A k tomu jen dodám, že tam, kde ti to povolí, tak nejspíš porušuješ provozní řád střelnice. Odmítl jsi sdělit, kde to jde, takže z toho se dá vyvodit, že to ofiko nebude.
A k tomu jen dodám, že tam, kde ti to povolí, tak nejspíš porušuješ provozní řád střelnice. Odmítl jsi sdělit, kde to jde, takže z toho se dá vyvodit, že to ofiko nebude.
- Sobiho
Příspěvek#92 » pát 23. kvě 2025, 10:42
Kdo chce najde, a ofiko to je, jen to nebudu servírovat komukoliv pod nos na zlatém talíři, protože je líný lempl si to najít, něco pro to udělat a někam si zajet. Taky jsem hledal a našel a ne jednu... Provozní řád to povoluje, jen správci mají své zkušenosti a než tě k tomu pustí, musí mít důvěru. A nechci aby nám to někdo podělal. Nevím co je na tom k nechápání. Kdo chce hledá způsob, kdo ne tak výmluvy, sorry jako.
-
Jarda.Jezek - Příspěvky: 1445
- Jarda.Jezek
Příspěvek#93 » pát 23. kvě 2025, 10:43
Tedy, že by nebyly střelnice, kde se střílí IPSC, LOS, trénují stanovené zálohy, zkouší stanovené zálohy, střílí jiné podobné závody, a provádí další pohybová cvičení, to bych úplně neřekl. Jen je potřeba si pronajmout celou plochu a to něco stojí. I v Praze je třeba krytá střelnice, kde můžeš u střelby dělat kotrmelce nebo slaňovat z lezecké stěny. Ofiko. Všechno jen ofiko.
Jestli je cena za to vysoká nebo ne, si musí každý přebrat ve své peněžence. Jestli by to chtělo víc takových střelnic a nižší ceny - to jako střelec říkám určitě. Být ovšem provozovatel komerční střelnice, konkurenci bych nadšeně nevítal. Totiž, když to máte platit, je to drahé, ale když vás to má uživit, je to málo.
Jestli je cena za to vysoká nebo ne, si musí každý přebrat ve své peněžence. Jestli by to chtělo víc takových střelnic a nižší ceny - to jako střelec říkám určitě. Být ovšem provozovatel komerční střelnice, konkurenci bych nadšeně nevítal. Totiž, když to máte platit, je to drahé, ale když vás to má uživit, je to málo.
- Sobiho
Příspěvek#94 » pát 23. kvě 2025, 12:28
JJ, vždy tam jdeme v grupě a celé pro nás, a to je super. Na druhou stranu s nikým dalším ke komu nemáš důvěru, bych tam nebyl. A tam kam chodíme to ani není moc drahý, protože nás už berou "jako místní", a to jsme si museli i vybudovat. Ale jak se říká, chceš-li mít opici, musíš mít na banány, prostě všechno má svoje náklady a cenu. Jinak u těch dobrých střelnic si je právě domlouváme termín měsíc-dva dopředu.
Les a kuličky jsou prostě vším jinde než střelnice a ostrá... ale každé zboží má svého kupce i Bren a P10
Les a kuličky jsou prostě vším jinde než střelnice a ostrá... ale každé zboží má svého kupce i Bren a P10

- Erix
Příspěvek#95 » pát 23. kvě 2025, 14:50
No když to shrnu, tak airsoft jako doplněk či milsim k reálu OK, ale je třeba dobrý vedení a osobní přístup, jinak to může člověka pro reál "zkazit". No je pravda, že málokdo, když dostane kuličkou do nohy, tak pak alespoň modelově "kulhá" a dá si na místo zásahu atrapu turniketu a podobné blbinky. Spousta AS akcí (drtivá většina) jede hru co zásah, to automaticky kill a jdeš ze hry, nějaký multi-hit se často nevidí.
P.S.: Jo k těm střelnicím do stran, jak jsem psal, taky vím minimálně o 2, ale správce si vždy zájemce nejdříve "ověří", takže opravdu nestačí jet přes půl republiky někam, zaplatit a doufat, že Vás hned na to pustí. Na další střelnici to mají tak, že první vstup na "combat station" jen pistole, pokud vše proběhne OK (složíte "zkoušku"), tak příště klidně puška i brokovnice do 2000J.
P.S.: Jo k těm střelnicím do stran, jak jsem psal, taky vím minimálně o 2, ale správce si vždy zájemce nejdříve "ověří", takže opravdu nestačí jet přes půl republiky někam, zaplatit a doufat, že Vás hned na to pustí. Na další střelnici to mají tak, že první vstup na "combat station" jen pistole, pokud vše proběhne OK (složíte "zkoušku"), tak příště klidně puška i brokovnice do 2000J.
-
- Jarda.Jezek
Příspěvek#96 » pát 23. kvě 2025, 18:42
A není tu jen airsoft. Jsou tu taky vzduchovky na ocelové kuličky, jsou tu gelovky, paintballky, nerfky, vodní pistolky, pistolky na gumičky, pistolky na antiperle (SMC 6,50 Kčs), kapslíkovky, špuntovky, pistole na šipky, pistole na šípy s přísavkou, na pingpongové míčky... a hromady dalších možností co kdekoho můžou napadnout.
S tím vším se dá trénovat do všech stran a nemusí se nikdo nikde doprošovat.
Ofiko.
S tím vším se dá trénovat do všech stran a nemusí se nikdo nikde doprošovat.
Ofiko.
- Erix
Příspěvek#97 » sob 24. kvě 2025, 08:12
No to je hezký, ale občas je realita třeba. Časem ve výcviku/simulace jen za pomoci AS "uklouzneš", nikdo ti to nezkoukne a v reálu z toho bude jasný "dead man" nebo to koupí nezúčastněná osoba (průstřel překážky, odraz,...).
Takže, kdo to myslí trochu vážně, tak si zajistí jednou za čas alespoň nějaké CBQ cvičení (one man nebo small group team) v reálu, nebo minimálně FX Simunition nebo Paintball (jedině trochu bolesti a barva) dokáže ve člověku indikovat nějaký "zdravotní" problém.
Pokud máš jen "sportovní ambice" ve střelbě a ne i obranné, klidně stačí i ten AS, při IPSC či LOSu by to nemělo nic, kromě toho, že třeba nevyhraješ nic vážnějšího udělat.
P.S.: Kdo máte doma nějakou "zahradní stage"? Docela by mě zajímalo vyjádření sousedů.
Takový chlápek pobíhající po dvoře, mezi home made barikádami a terči musí být hodně (tacti)cool.
Ne fakt, jako je to volnější, ale pořád to trochu děsí (rozum při volbě místa), takže bacha, ať Vás třeba URNA nepřijede sundat, jen kvůli sousedům. 
Takže, kdo to myslí trochu vážně, tak si zajistí jednou za čas alespoň nějaké CBQ cvičení (one man nebo small group team) v reálu, nebo minimálně FX Simunition nebo Paintball (jedině trochu bolesti a barva) dokáže ve člověku indikovat nějaký "zdravotní" problém.
Pokud máš jen "sportovní ambice" ve střelbě a ne i obranné, klidně stačí i ten AS, při IPSC či LOSu by to nemělo nic, kromě toho, že třeba nevyhraješ nic vážnějšího udělat.
P.S.: Kdo máte doma nějakou "zahradní stage"? Docela by mě zajímalo vyjádření sousedů.

- dan
Příspěvek#98 » sob 24. kvě 2025, 10:34
Podle me z toho zbytecne delate binarni otazku. Trenink je vzdycky trochu jiny nez realna situace. A ruzne treninky jsou jine v ruznych ohledech. A tak jsou nektere lepsi na trenink nejakeho aspektu a jine zase jineho.cipis píše:Tak ty další vyjmenuj ... A s tím vylítnutím atd. jsou to hovadiny
AS je skvely, pomerne bezpecny a relativne laciny trenink cele rady dovednosti. Chovani zbrane i strely ale ma sve odlisnosti. Zavady zpusobene slabym uchopen se pri strelbe ostrou za pohybu a nestandardnich poloh objevuji i u jinak pomerne zkusenych strelcu, ale s temi se cisty AS strelec nepotka a tedy je nejspis neodstrani.
FX napodobuji chovani lepe, ale jsou daleko drazsi, a vynucuji si noseni specialnich ochrannych pomucek, ktere trenink v nekterych ohledech od realu vzdaluji. A stejne jako AS se u nej nenaucis rozdil mezi krytem a skrytem.
Komplexni trenink s ostrou zbrani, myslim tim trenink se strelbou za pohybu, do vice smeru, v prostoru, kde se soucasne pohybuji dalsi zivi lide neni pro kazdeho, vyzaduje uz velmi zkuseneho strelce, k tomu specialni strelnici, kterych je malo, je potencialne nebezpecny, ale umoznuje natrenovat veci, zejmena mentalni stranku, ktere se jinak natrenovat neda. Praci se smrticim prostredkem mezi lidmi, kterym nechces a nesmis ublizit. A soucasne kvuli bezpecnosti nehodi na trenink rady jinych veci, na ktere je AS nebo FX daleko vhodnejsi
Kazdy ten druh treninku ma svuj vyznam i sve limity.
- Erix
Příspěvek#99 » sob 24. kvě 2025, 13:05
Tak jasně, vše je jen hypotetická situace. Nikdy asi člověk nevytvoří 100% realitu, i když i taková videa, která jsou možná až za hranou výcviku, lze na YT najít -> konkrétně raději nebudu vkládat (je to drsný, prostě live fire a bum bum do vesty, střelba kolem hlavy do terče "za" apod). 
Prostě si představte LOS či IPSC situaci, kde stojíte jako no-fire/no-shoot figura a za vámi/před vámi/vedle vás,... je cíl - target - enemy. Jen z té představy mrazí a to i při tréninku s AS replikou.
Vím, že HTčka AS používají, protože jsou o hodně levnější než FX-Sim komplety, takže asi nějaká hodnota tam bude a mají to vyzkoušeno.
Pak tu máme ještě další faktory, které mohou výcvik obohatit, nebo mu dát jiný rozměr -> pyrotechnika (leknutí), vyšší zátěž (viděl jsem video, kde se střílelo de facto jednoruč (slabou rukou) z dlouhé a ze stage na stage se tahal Kettlebell, střílelo se taky z pušky na zavěšeném lehátku (houpání ze strany a na stranu + další špeky, no prakticky neomezené možnosti), ale to můžeme založit téma - můj oblíbený trénink apod.
Hlavně při tréninku nečekaného leknutí (možnost neřízeného odmáčknutí) a zátěže (třes rukou a těla) si myslím, že AS má místo No.1, jelikož riziko je minimální (brýle nutnost).
P.S.: Jak třeba reagujete, když Vám někdo zezadu sáhne na rameno a vy to nečekáte? Toto je dobré ověřit, pak nacvičit nejlépe s AS replikou a až pak lze uvažovat o nějaké vícesměrné cvičné střelbě, nedejbože v týmu. Jak pak je toto řešeno na těch MV kurzech, je tam něco takového? Asi ne, jelikož to je high level - zase prostor k vylepšení. Byla by škoda mít abrobaci SZS a při hození "petardy" pokropit vše okolo.

Prostě si představte LOS či IPSC situaci, kde stojíte jako no-fire/no-shoot figura a za vámi/před vámi/vedle vás,... je cíl - target - enemy. Jen z té představy mrazí a to i při tréninku s AS replikou.

Vím, že HTčka AS používají, protože jsou o hodně levnější než FX-Sim komplety, takže asi nějaká hodnota tam bude a mají to vyzkoušeno.

Pak tu máme ještě další faktory, které mohou výcvik obohatit, nebo mu dát jiný rozměr -> pyrotechnika (leknutí), vyšší zátěž (viděl jsem video, kde se střílelo de facto jednoruč (slabou rukou) z dlouhé a ze stage na stage se tahal Kettlebell, střílelo se taky z pušky na zavěšeném lehátku (houpání ze strany a na stranu + další špeky, no prakticky neomezené možnosti), ale to můžeme založit téma - můj oblíbený trénink apod.

Hlavně při tréninku nečekaného leknutí (možnost neřízeného odmáčknutí) a zátěže (třes rukou a těla) si myslím, že AS má místo No.1, jelikož riziko je minimální (brýle nutnost).
P.S.: Jak třeba reagujete, když Vám někdo zezadu sáhne na rameno a vy to nečekáte? Toto je dobré ověřit, pak nacvičit nejlépe s AS replikou a až pak lze uvažovat o nějaké vícesměrné cvičné střelbě, nedejbože v týmu. Jak pak je toto řešeno na těch MV kurzech, je tam něco takového? Asi ne, jelikož to je high level - zase prostor k vylepšení. Byla by škoda mít abrobaci SZS a při hození "petardy" pokropit vše okolo.
- dan
Příspěvek#100 » ned 25. kvě 2025, 09:24
To je prave trochu o te mentalni strance a jejim posouvani. Taky mi to kdysi pripadalo jako naprosta scifi. Dneska uz si bez vetsich obav troufnu strilet pokud je mezi tercem a netercem uhel alespon 30 stupnu (v realne dynamicke situaci bych byl urcite opatrnejsi, ale ty YT videa neukazuji realne situace). A sam jsem stal 7m od terce pri strelbe na 100m. To je ekvivalent vzdalenosti 35cm pri strelbe z 5m. Ale byla to puska a strelec, jehoz streleckemu umeni verim. A delal jsem figuranta pri vycviku jedne zahranicni jednotce (to uz byly FX) - a uplne bezne se mi trefovali pri dynamickem vstupu do mistnosti do hlavy, kdyz mi zpoza rukojmiho koukala jen ta, a jeste ne cela. A to jeste za nami stali dalsi rukojmi, takze si musel najit vhodny strelecky uhel. Za celej tyden vycviku jen dvakrat trefili nekoho, koho nechteli. Fakt moc sikovny a pritom prijemny kluci a mam jen male pochybnosti, ze by velmi podobneho vysledku dosahli i s ostrou zbrani.Erix píše:Prostě si představte LOS či IPSC situaci, kde stojíte jako no-fire/no-shoot figura a za vámi/před vámi/vedle vás,... je cíl - target - enemy. Jen z té představy mrazí
Tim v zadnem pripade nechci rict, ze neco takoveho nekomu doporucuju. AS/FX jsou opravdu bezpecnejsi a pro vetsinu aspektu, s vyjimkou te mentalni stranky, daleko vhodnejsi. Chci rict jen, ze uz mi to nepripada jako scifi. Je to uroven dovednosti, na kterou se lze naucit. Ano, pri chybe muze nekdo umrit. V takove situaci jsem ale za volantem denne - jen jsme na tenhle druh nebezpeci navyklejsi a tak nam to tak nepripadne.
-
- Jarda.Jezek
Příspěvek#101 » ned 25. kvě 2025, 11:20
Na jednom mistrovství republiky v LOSu jsem zažil situaci, kdy jsem střílel na terč do boku, přitom diváci byli někde mezi 30-40ti stupni. Dost nepříjemně jsem to pociťoval, když takovéto neterče byly ve výhledu. Ale bezpečné úhly byly definované, diváci byli jasně mimo, o DQ jsem nestál, čas běžel, tak se tam nikomu nic nestalo. Každopádně mi to na závodní podmínky příliš bezpečné nepřišlo.
V bojových podmínkách by to ale nevadilo ani trochu.
Auta jsou mnohem nebezpečnější.
V bojových podmínkách by to ale nevadilo ani trochu.
Auta jsou mnohem nebezpečnější.
- Erix
Příspěvek#102 » ned 25. kvě 2025, 12:35
No vidíte, taky dobrá zkušenost. Někdo by namítal plky a nic z toho a nakonec se něco vytěží a diskuze funguje.
No osobně bych se tedy v popisovaných situacích bál. Taky jsem viděl video, kde trénovali "taktické" brokovnice a přehazování nábojů z hromadné (klasika na ptáky) za buckshoty na defence a jednotnou střelu pro záchranu rukojmí, z toho taky mrazilo. Ještě, že jsou náboje barevně odlišené, ale i tak rychle střídat střelivo je docela kumšt. Toto ovšem AS nepokryje. Jsou sice GAS brokovnice typu M870 APS Cam, ale díky hop-up a konstrukci patrony je to mnohdy problematické - zde by se snad uplatnil ten NERF.
Takže zase oblast, kde AS selhává - dobré akorát na pistole, samopaly/AEG, ale brokovnice a většinou "long" range pušky (nad 20 metrů) je zatím pouze čistě herní záležitost a přesnost je úplně mimo (i při těžší kuličce jsou to oblouky jak hrom).

No osobně bych se tedy v popisovaných situacích bál. Taky jsem viděl video, kde trénovali "taktické" brokovnice a přehazování nábojů z hromadné (klasika na ptáky) za buckshoty na defence a jednotnou střelu pro záchranu rukojmí, z toho taky mrazilo. Ještě, že jsou náboje barevně odlišené, ale i tak rychle střídat střelivo je docela kumšt. Toto ovšem AS nepokryje. Jsou sice GAS brokovnice typu M870 APS Cam, ale díky hop-up a konstrukci patrony je to mnohdy problematické - zde by se snad uplatnil ten NERF.

Takže zase oblast, kde AS selhává - dobré akorát na pistole, samopaly/AEG, ale brokovnice a většinou "long" range pušky (nad 20 metrů) je zatím pouze čistě herní záležitost a přesnost je úplně mimo (i při těžší kuličce jsou to oblouky jak hrom).

- dan
Příspěvek#103 » ned 25. kvě 2025, 13:11
Vetsi nervozitu nez samotny uhel mezi tercvem a netercem-zivou osobou je moznost, ze se ti ta osoba pohne "do rany". To divaci na LOSu spise neudelaji, ale v dynamickem treninku, kde "ten druhy" neni jen pasivni divak, ale dela si svoji praci se to proste stat muze. A i tohle musi mit strelec na pameti, vnimat co se pred nim deje a adekvatne reagovat. Ale jizda autem je rozhodne riskantnejsi. Prave proto, ze si na to riziko lidi uz zvykli a ridi kde kdo. Kdezto do takovyhel typ streleckeho treninku se pusti clovek az po velmi dobrem zvazeni. Ale trenink kulickama (nebo FX, pokud ma clovek tiskarnu penez) ma rozhodne neoddiskutovatelne vyhody. A ze AS "neumi" realisticke brokovnice ? Zadna trenikova metoda nenapodobi realisticky vsechno. To neni duvod ji odepsat.
- Erix
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX