Kde nelze nosit zbraň

Gimpel

Příspěvek#1201 » sob 10. kvě 2025, 16:41

.................... ,,chtěl tu otázku rozdělit" ...................

Dobré pojetí. S odpovědí mne odborník předešel.

Petr z Braníka

Příspěvek#1202 » ned 11. kvě 2025, 11:34

Díky!
Myslím, že v novém zákoně, který přijde po Novém roce, už nic takového nebude, nepletu se?

Piggy

Příspěvek#1203 » ned 11. kvě 2025, 14:08

Bylo by to nadbytečné:
Zákon č. 84/1990 Sb. o právu shromažďovacím píše:§ 7 Povinnosti účastníků shromáždění
(3) Účastníci shromáždění nesmějí mít u sebe střelné zbraně, výbušniny nebo pyrotechnické výrobky. Rovněž nesmějí mít u sebe jiné předměty, jimiž lze ublížit na zdraví, lze-li z okolností nebo z chování účastníků usuzovat, že mají být užity k násilí nebo pohrůžce násilím.

Piggy

Příspěvek#1204 » ned 1. čer 2025, 10:09

zákon č. 90/2024 Sb. píše:§ 85 Uložení a zabezpečení krátké zbraně v případě zákazu vstupu se zbraní
Pokud orgán veřejné moci vynucuje zákaz vstupu se zbraní do svých úředních nebo chráněných prostor, umožní jejímu držiteli bezpečné uložení krátké zbraně.
Tak mě napadá, co když OVM zkusí vynucovat zákaz vstupu do jiných než úředních prostor?
Třeba v případě oblíbené školní jídelny je úřední prostorou asi jen ředitelna, není-liž? Pokud nabízí obědy pro důchodce, já tam půjdu pojíst a nehodlám nic úředně řešit.
Ve skutečnosti otázka zní, v jakém případě a v jakém rozsahu vůbec OVM (a obecně kdokoliv) smí "vynucovat" zákaz vstupu se zbraní tam, kam mi musí vstup umožnit? To tento zákon neřeší a nenapadá mě, jestli vůbec nějaký.

audis

Příspěvek#1205 » ned 1. čer 2025, 10:24

Myslím, že zakonodarce tak daleko bohužel nepřemýšlel. Ano, používání institutu ovm je legislativně nedodelane, protože spousta ovm není připravena plnit dle zákona. Hlavně že může ovm oznamovat podezření na nebezpečí velká sláva. Dementi.

JirkaCV

Příspěvek#1206 » ned 1. čer 2025, 11:18

Použil bych vylučovací metodu.
Úřední nebo chráněné prostory jsou ty, které nejsou veřejné. Tedy, kam mám přístup až po svolení úředníka (kam mi musí vstup umožnit).
Není to prostor před přepážkami na poště nebo v bance, je to ale kancl, kam budu pozván k podpisu.
Do školní jídelny nemá přístup každý, tak tady bych byl opatrný.

dan

Příspěvek#1207 » ned 1. čer 2025, 11:54

Piggy píše:když OVM zkusí vynucovat zákaz vstupu do jiných než úředních prostor?
Tam proste povinost zajistit misto na ulozeni nema. V pripade skolni jidelna by to asi byla treba pokladna, kde se kupuji stravenky, nebo jak se to dneska vlastne plati.

Piggy píše:v jakém případě a v jakém rozsahu vůbec OVM (a obecně kdokoliv) smí "vynucovat" zákaz vstupu se zbraní tam, kam mi musí vstup umožnit? To tento zákon neřeší a nenapadá mě, jestli vůbec nějaký.
A neni nahodou misto, kam verejnost muze prijit vyrizovat sve zalezitosti verejnym prostorem ?

Piggy

Příspěvek#1208 » ned 1. čer 2025, 15:19

Úřední místo, kam může přijít určitá osoba po ohlášení, zcela jistě není veřejným prostorem.

dan

Příspěvek#1209 » ned 1. čer 2025, 19:45

OK, to je vlastne nepodstatne. Zakon nemluvi o verejnem prostoru, ale o urednim prostoru. Nabizelo by se tedy, ze jde o prostor, kde se vede uredni jednani. Vyklad zakona ale prislusi pouze soudu.

JirkaCV

Příspěvek#1210 » ned 1. čer 2025, 20:13

Úřední jednání (správní řád) se vede na silnici, kde mě četník načape při špatným parkování.

Murphy

Příspěvek#1211 » pon 2. čer 2025, 07:39

Pri reseni parkovani ale nevynucuje odlozeni zbrane.

Je opravdu skolni jidelna priklad OVM?

Mimochodem - pred tydnem jsem byl vyzvednout obed ze skolni jidelny a nikde jsem skrtnutou berettu nevidel.

JirkaCV

Příspěvek#1212 » pon 2. čer 2025, 08:23

Samostatné OVM jsou jídelny, které nejsou součástí žádné školy (ty spadají pod OVM školy).
Jestli se ti chce, můžeš se v tom přehrabat:
https://www.czechpoint.cz/sovm/

Piggy

Příspěvek#1213 » pon 2. čer 2025, 08:25

Školní jídelna je vzorový příklad, velmi často používaný.
- vyzvednutí oběda není úřední jednání (a výdejna není úřední prostorou), tím je snad jen registrace strávníka
- OVM nemá povinnost omezovat vstup se zbraní (dikce zákona je "pokud vynucuje")
Mmch. třeba při nástupu vnuka do školky proběhlo správní řízení o přijetí.

Úderník

Příspěvek#1214 » pon 2. čer 2025, 09:48

Za mě.. Kde není zakázáno, je povoleno.
Když nevidím přeškrtlou značku vcházím. Beztak ji nikde krom střelnice z brašny (pouzdra) nevyndávám.
A kdyby se někde něco semlelo a já ji Musel vyndat tak ji vyndám i za cenu postihu. Radši přežiju.

Sobiho

Příspěvek#1215 » pon 2. čer 2025, 10:03

Jakou značku? :-D Žádnou neznám... Občas vidím nějakou škrtlou berettu, ale nevím co to znamená :-D

Zpět na