Nákup střeliva - A1
- Mac.42
Příspěvek#121 » úte 10. čer 2025, 17:44
To si holt musíš vyzkoušet na své vlastní, stejně by ta "hranice" musela být nalezena nějakými nestandardními podmínkami.
Nicméně třeba test z LuckyGunner (https://www.luckygunner.com/labs/self-defense-ammo-ballistic-tests) proběhl na krátkých hlavních, takže pro základní orientaci v rozdílech bych to považoval za dostatečné:
Nicméně třeba test z LuckyGunner (https://www.luckygunner.com/labs/self-defense-ammo-ballistic-tests) proběhl na krátkých hlavních, takže pro základní orientaci v rozdílech bych to považoval za dostatečné:
- .380 ACP: Glock 42, 3.25-inch barrel
9mm: Smith & Wesson M&P9c, 3.5-inch barrel
.40 S&W: Glock 27, 3.42-inch barrel
.45 ACP: Kahr CW45, 3.64-inch barrel
- Erix
Příspěvek#122 » úte 10. čer 2025, 18:46
-> minimální/optimální doporučená rychlost pro pistolové JHP se, uvádí v rozmezí 360 - 380 m/s; nejlepší kusy fungují už od 320 m/s (toto u .45ACP)
-> u puškových je hranice pro optimální funkci 550 - 600 m/s dle typu (jde o průměr - záleží na ráži).
Údaje berte jako "berličku", jelikož je to s expanzí střely obdobné jako řešení problému délka hlavně vs rychlost. Samotná expanze střely začne v minimální míře třeba už při 250 m/s a končí třeba lehce přes 400 m/s - tyto pásma se ale nevyužívají - minimální deformace je naprd, maximální účinek zatěžuje zbraň (platí pro pistolové střelivo).
-> u puškových je hranice pro optimální funkci 550 - 600 m/s dle typu (jde o průměr - záleží na ráži).
Údaje berte jako "berličku", jelikož je to s expanzí střely obdobné jako řešení problému délka hlavně vs rychlost. Samotná expanze střely začne v minimální míře třeba už při 250 m/s a končí třeba lehce přes 400 m/s - tyto pásma se ale nevyužívají - minimální deformace je naprd, maximální účinek zatěžuje zbraň (platí pro pistolové střelivo).
- Murphy
Příspěvek#124 » úte 10. čer 2025, 22:08
Erix píše:-> minimální/optimální doporučená rychlost pro pistolové JHP se, uvádí v rozmezí 360 - 380 m/s; nejlepší kusy fungují už od 320 m/s (toto u .45ACP)
Takze mne bude nejspis expandovat XRG v 9L z pistole, zbytek nejspis nic - predpokladam, ze .22 WRM se bere jako puskova raze.
Tak nejak jsem to ocekaval.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing
Nekde jsem vycetl, ze nejake (snad) Hornady by mely expandovat uz od 244, proto ta hodnota ve sloupci O.
Takze by asi opravdu mohlu byt nejvhodnejsi z .357 revolveru WC strely. A z Kevina cokoliv, protoze asi ani FMJ pri zasahu neprojde.
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#125 » úte 10. čer 2025, 22:25
vvitty píše:Erix píše:To Piggy:
Zanedbatelné to je i není.Stres a další faktory udělají svoje. Dovedu si představit, že když se všechno posčítá, tak i "super" střelec bude rád, když na 25 metrů trefí to co chce, na 50m to bude spíše náhodná sprcha, oboje pro pistoli.
Taky údaje jsou patrně ze stolice, nebo stříleno v klidu ala bechrest, jak by to bylo při dynamice, navíc vše stejnou zbraní (každá firma má svoje zkušební).
Ty pocitas s tim ze ti nasledne projde strelba na 25 a vice metru jako nutna obrana?
Elishija Dickensovi prošla jako nutná obrana střelba na 35 metrů.
- dan
Příspěvek#126 » úte 10. čer 2025, 22:48
Byl bych s prenosem pravnich kvalifikaci mezi staty opatrny, ale ano, dovedu si predstavit strelbu v NO na tuto vzdalenost i u nas. Podstatna neni vzdalenost od osoby, ktera jedna v NO, ale to, zda utok bezprostredne hrozi, nebo trva - a ten muze smerovat i na nekoho jineho, kdo je utocnikovi daleko blize.
Na Olesku provozni rad material terce nepredepisuje. A nebudes prvni, jsou z toho i videa. Prase v bunde je od 15:40Petr z Braníka píše:Nevíš o střelnici, kde by mě nechali střílet do kusu plecka v mikině?
- vvitty
Příspěvek#127 » úte 10. čer 2025, 23:16
Moje reakce byla urcena konkretnimu ucastnikovi debaty. Ponekud mne prekvapilo ze pri mnozstvi rizik a moznych popotahovani vubec zvazuje neco jako strelbu na utocnika vzdaleneho vic nez par metru. Pomijim ze me obcas prekvapuje ze vubec nosi zbran kdyz je to tak rizikove stran popotahovani.
- Erix
Příspěvek#128 » stř 11. čer 2025, 06:44
To piggy:
Tady nějaké 32 Auto(7.65 Browning):
- zdroj č.1:

https://www.shootingillustrated.com/con ... f-defense/
- zdroj č.2:

https://rangehot.com/32-automatic-ballistic-test/
To Murphy:
- pro 22WMR jsem našel rozpětí 450 m/s až 700 m/s, konkrétní výrobek zde (670 m/s):

A tady ještě porovnávačka v gelu pro FBI standard průniku (12"):

No a tady něco k tomu Tokarevu: https://brassfetcher.com/Handguns/7.62x ... x25mm.html
-> důležitá poznámka č.1: "lidé ztrácejí odhad vzdálenosti od 5,5 metru výše (18 stop)" - ověřoval někdo (vyzkouším)?
-> důležitá poznámka č.2: "7.62x25 Tokarev má balisticky velmi blízko k 5.7x28, je to takový PDW náboj (má velmi dobrý propad 4" vs 8" u Lugeru na cca 100yardů) - pod to se podepíšu (spousta rádoby "odborníků" tento náboj odepsala jako "nemoderní" a bez využití)
Tady nějaké 32 Auto(7.65 Browning):
- zdroj č.1:

https://www.shootingillustrated.com/con ... f-defense/
- zdroj č.2:

https://rangehot.com/32-automatic-ballistic-test/
To Murphy:
- pro 22WMR jsem našel rozpětí 450 m/s až 700 m/s, konkrétní výrobek zde (670 m/s):

A tady ještě porovnávačka v gelu pro FBI standard průniku (12"):
No a tady něco k tomu Tokarevu: https://brassfetcher.com/Handguns/7.62x ... x25mm.html
-> důležitá poznámka č.1: "lidé ztrácejí odhad vzdálenosti od 5,5 metru výše (18 stop)" - ověřoval někdo (vyzkouším)?
-> důležitá poznámka č.2: "7.62x25 Tokarev má balisticky velmi blízko k 5.7x28, je to takový PDW náboj (má velmi dobrý propad 4" vs 8" u Lugeru na cca 100yardů) - pod to se podepíšu (spousta rádoby "odborníků" tento náboj odepsala jako "nemoderní" a bez využití)
-
Jarda.Jezek - Příspěvky: 1436
- Jarda.Jezek
Příspěvek#129 » stř 11. čer 2025, 07:06
Tak já vám nevím. Pamatuji na fórech války o zastavovací účinek, z nichž jsem si odnesl, že těžší a pomalejší střela má menší průnik než rychlejší a lehčí, při stejné dopadové energii a průřezu. Pak, že jhp a další kvetoucí polopláště s dutinkami se ucpou oděvem, navíc jsou lehké a aby kvetly, musí mít rychlost. Takže sice vykvetou, ale proniknou skoro tak hluboko, jako fmj. Navíc, aby měly tu rychlost, potřebují hlaveň o dost delší, než se většinou nosí. Potom díky plášti se stejně odráží, nebo aspoň se od nich uvolní při odrazu střepiny.
Tedy moje úvaha nakonec skončila u těžké měkké střely, kterou plivnu z krátké hlavně tak akorát, abych věděl, že zbraň bude spolehlivá. Na praseti jsem netestoval, ale člověku to bude stačit a třemi jedna neprojde.
Uznávám, že mosazné do jehel fragmentující střely mi přijdou zajímavé už pár let.
Tedy moje úvaha nakonec skončila u těžké měkké střely, kterou plivnu z krátké hlavně tak akorát, abych věděl, že zbraň bude spolehlivá. Na praseti jsem netestoval, ale člověku to bude stačit a třemi jedna neprojde.
Uznávám, že mosazné do jehel fragmentující střely mi přijdou zajímavé už pár let.
- dan
- Sobiho
Příspěvek#131 » stř 11. čer 2025, 07:13
vvitty píše:Erix píše:To Piggy:
Zanedbatelné to je i není.Stres a další faktory udělají svoje. Dovedu si představit, že když se všechno posčítá, tak i "super" střelec bude rád, když na 25 metrů trefí to co chce, na 50m to bude spíše náhodná sprcha, oboje pro pistoli.
Taky údaje jsou patrně ze stolice, nebo stříleno v klidu ala bechrest, jak by to bylo při dynamice, navíc vše stejnou zbraní (každá firma má svoje zkušební).
Ty pocitas s tim ze ti nasledne projde strelba na 25 a vice metru jako nutna obrana?
Pomoc v nutné obraně.... tam je to reálně možné. Nevím, že by TZ řešil vzdálenost, jen smysl a účel, takže hodnocen vzdálenosti je irelevantní.
- alabaj
Příspěvek#132 » stř 11. čer 2025, 07:39
Petr z Braníka píše:alabaj píše:Nejde jen o to to nosit, měl by sis s tím i zatrénovat, létá to jinak než klasický FMJ a podobně, to raději nos to s čím máš natrénováno než kupovat blbosti s řízenou deformací. Doporučuju si sám vyzkoušet do kusu plecka ve starý mikině co to udělá versus FMJ . Nenech se zlákat videi do gelu a opravdu si to vyzkoušej. Pak nos to s čím si zvyklej ne něco co nemáš ani vyzkoušeno, pak bys mohl být překvapen.
Nevíš o střelnici, kde by mě nechali střílet do kusu plecka v mikině?
U mě má střelnici v Litoměřicích není problém. Testy si tu dělá víc lidí. Třeba i zde Murphy tu byl u mě si to zkusit zastřílet.
- alabaj
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony