Nákup střeliva - A1

Mac.42

Příspěvek#121 » úte 10. čer 2025, 17:44

To si holt musíš vyzkoušet na své vlastní, stejně by ta "hranice" musela být nalezena nějakými nestandardními podmínkami.

Nicméně třeba test z LuckyGunner (https://www.luckygunner.com/labs/self-defense-ammo-ballistic-tests) proběhl na krátkých hlavních, takže pro základní orientaci v rozdílech bych to považoval za dostatečné:
    .380 ACP: Glock 42, 3.25-inch barrel
    9mm: Smith & Wesson M&P9c, 3.5-inch barrel
    .40 S&W: Glock 27, 3.42-inch barrel
    .45 ACP: Kahr CW45, 3.64-inch barrel

Erix

Příspěvek#122 » úte 10. čer 2025, 18:46

-> minimální/optimální doporučená rychlost pro pistolové JHP se, uvádí v rozmezí 360 - 380 m/s; nejlepší kusy fungují už od 320 m/s (toto u .45ACP)
-> u puškových je hranice pro optimální funkci 550 - 600 m/s dle typu (jde o průměr - záleží na ráži).

Údaje berte jako "berličku", jelikož je to s expanzí střely obdobné jako řešení problému délka hlavně vs rychlost. Samotná expanze střely začne v minimální míře třeba už při 250 m/s a končí třeba lehce přes 400 m/s - tyto pásma se ale nevyužívají - minimální deformace je naprd, maximální účinek zatěžuje zbraň (platí pro pistolové střelivo).

Piggy

Příspěvek#123 » úte 10. čer 2025, 19:16

Erix píše:Já teďka sháním info k JHP nábojům pro ráži 7.62x25.
Také by mě zajímalo. a ještě 7,65 Br., zvlášť přes pár vrstev šatstva.

Murphy

Příspěvek#124 » úte 10. čer 2025, 22:08

Erix píše:-> minimální/optimální doporučená rychlost pro pistolové JHP se, uvádí v rozmezí 360 - 380 m/s; nejlepší kusy fungují už od 320 m/s (toto u .45ACP)
-> u puškových je hranice pro optimální funkci 550 - 600 m/s dle typu (jde o průměr - záleží na ráži).

Takze mne bude nejspis expandovat XRG v 9L z pistole, zbytek nejspis nic - predpokladam, ze .22 WRM se bere jako puskova raze.
Tak nejak jsem to ocekaval.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing
Nekde jsem vycetl, ze nejake (snad) Hornady by mely expandovat uz od 244, proto ta hodnota ve sloupci O.

Takze by asi opravdu mohlu byt nejvhodnejsi z .357 revolveru WC strely. A z Kevina cokoliv, protoze asi ani FMJ pri zasahu neprojde.

Petr z Braníka

Příspěvek#125 » úte 10. čer 2025, 22:25

vvitty píše:
Erix píše:To Piggy:
Zanedbatelné to je i není. ;) Stres a další faktory udělají svoje. Dovedu si představit, že když se všechno posčítá, tak i "super" střelec bude rád, když na 25 metrů trefí to co chce, na 50m to bude spíše náhodná sprcha, oboje pro pistoli. 8-) Taky údaje jsou patrně ze stolice, nebo stříleno v klidu ala bechrest, jak by to bylo při dynamice, navíc vše stejnou zbraní (každá firma má svoje zkušební).

Ty pocitas s tim ze ti nasledne projde strelba na 25 a vice metru jako nutna obrana?

Elishija Dickensovi prošla jako nutná obrana střelba na 35 metrů.

dan

Příspěvek#126 » úte 10. čer 2025, 22:48

Byl bych s prenosem pravnich kvalifikaci mezi staty opatrny, ale ano, dovedu si predstavit strelbu v NO na tuto vzdalenost i u nas. Podstatna neni vzdalenost od osoby, ktera jedna v NO, ale to, zda utok bezprostredne hrozi, nebo trva - a ten muze smerovat i na nekoho jineho, kdo je utocnikovi daleko blize.

Petr z Braníka píše:Nevíš o střelnici, kde by mě nechali střílet do kusu plecka v mikině?
Na Olesku provozni rad material terce nepredepisuje. A nebudes prvni, jsou z toho i videa. Prase v bunde je od 15:40

vvitty

Příspěvek#127 » úte 10. čer 2025, 23:16

Moje reakce byla urcena konkretnimu ucastnikovi debaty. Ponekud mne prekvapilo ze pri mnozstvi rizik a moznych popotahovani vubec zvazuje neco jako strelbu na utocnika vzdaleneho vic nez par metru. Pomijim ze me obcas prekvapuje ze vubec nosi zbran kdyz je to tak rizikove stran popotahovani.

Erix

Příspěvek#128 » stř 11. čer 2025, 06:44

To piggy:
Tady nějaké 32 Auto(7.65 Browning):
- zdroj č.1:
Obrázek
https://www.shootingillustrated.com/con ... f-defense/

- zdroj č.2:
Obrázek
Obrázek
https://rangehot.com/32-automatic-ballistic-test/

To Murphy:
- pro 22WMR jsem našel rozpětí 450 m/s až 700 m/s, konkrétní výrobek zde (670 m/s):
Obrázek

A tady ještě porovnávačka v gelu pro FBI standard průniku (12"):
Obrázek

No a tady něco k tomu Tokarevu: https://brassfetcher.com/Handguns/7.62x ... x25mm.html
-> důležitá poznámka č.1: "lidé ztrácejí odhad vzdálenosti od 5,5 metru výše (18 stop)" - ověřoval někdo (vyzkouším)?
-> důležitá poznámka č.2: "7.62x25 Tokarev má balisticky velmi blízko k 5.7x28, je to takový PDW náboj (má velmi dobrý propad 4" vs 8" u Lugeru na cca 100yardů) - pod to se podepíšu (spousta rádoby "odborníků" tento náboj odepsala jako "nemoderní" a bez využití)

Jarda.Jezek

Příspěvek#129 » stř 11. čer 2025, 07:06

Tak já vám nevím. Pamatuji na fórech války o zastavovací účinek, z nichž jsem si odnesl, že těžší a pomalejší střela má menší průnik než rychlejší a lehčí, při stejné dopadové energii a průřezu. Pak, že jhp a další kvetoucí polopláště s dutinkami se ucpou oděvem, navíc jsou lehké a aby kvetly, musí mít rychlost. Takže sice vykvetou, ale proniknou skoro tak hluboko, jako fmj. Navíc, aby měly tu rychlost, potřebují hlaveň o dost delší, než se většinou nosí. Potom díky plášti se stejně odráží, nebo aspoň se od nich uvolní při odrazu střepiny.

Tedy moje úvaha nakonec skončila u těžké měkké střely, kterou plivnu z krátké hlavně tak akorát, abych věděl, že zbraň bude spolehlivá. Na praseti jsem netestoval, ale člověku to bude stačit a třemi jedna neprojde.

Uznávám, že mosazné do jehel fragmentující střely mi přijdou zajímavé už pár let.

dan

Příspěvek#130 » stř 11. čer 2025, 07:11

Erix píše:lidé ztrácejí odhad vzdálenosti od 5,5 metru výše
Nic takoveho jako "lide" neexistuje. Vysledek tveho zkouseni bude takovy, jaky si ho, prave vyberem toho co jsou "lide" urcis.

Sobiho

Příspěvek#131 » stř 11. čer 2025, 07:13

vvitty píše:
Erix píše:To Piggy:
Zanedbatelné to je i není. ;) Stres a další faktory udělají svoje. Dovedu si představit, že když se všechno posčítá, tak i "super" střelec bude rád, když na 25 metrů trefí to co chce, na 50m to bude spíše náhodná sprcha, oboje pro pistoli. 8-) Taky údaje jsou patrně ze stolice, nebo stříleno v klidu ala bechrest, jak by to bylo při dynamice, navíc vše stejnou zbraní (každá firma má svoje zkušební).

Ty pocitas s tim ze ti nasledne projde strelba na 25 a vice metru jako nutna obrana?

Pomoc v nutné obraně.... tam je to reálně možné. Nevím, že by TZ řešil vzdálenost, jen smysl a účel, takže hodnocen vzdálenosti je irelevantní.

alabaj

Příspěvek#132 » stř 11. čer 2025, 07:39

Petr z Braníka píše:
alabaj píše:Nejde jen o to to nosit, měl by sis s tím i zatrénovat, létá to jinak než klasický FMJ a podobně, to raději nos to s čím máš natrénováno než kupovat blbosti s řízenou deformací. Doporučuju si sám vyzkoušet do kusu plecka ve starý mikině co to udělá versus FMJ . Nenech se zlákat videi do gelu a opravdu si to vyzkoušej. Pak nos to s čím si zvyklej ne něco co nemáš ani vyzkoušeno, pak bys mohl být překvapen.

Nevíš o střelnici, kde by mě nechali střílet do kusu plecka v mikině?

U mě má střelnici v Litoměřicích není problém. Testy si tu dělá víc lidí. Třeba i zde Murphy tu byl u mě si to zkusit zastřílet.

alabaj

Příspěvek#133 » stř 11. čer 2025, 07:41

Výsledek tě překvapí když to zkusíš do kusu masa než do gelu, hlavně pokud to chytí kost a podobně - pokud si to pak zkusíš do gelu, zjistíš že gel je o ničem. Ale zase je gel a gel.

Jinak je to jak píše Jarda Ježek

Sobiho

Příspěvek#134 » stř 11. čer 2025, 07:57

Dobrý je pak ještě potravinářskou folií k tomu chytit třeba jatýrka a srdíčko ;-)

Petr z Braníka

Příspěvek#135 » stř 11. čer 2025, 08:01

Aha, OK, díky za info a vlastně i nabídku. Na Oleško jezdívám, Litoměřice už jsou hned vedle. Možná že, až bude v Tescu plec v akci, tak bych nějaké to kilo přijel prostřelit

Zpět na