Nákup střeliva - A1
- dan
- Sobiho
Příspěvek#138 » stř 11. čer 2025, 09:00
JJ, nic nelze vyloučit, ale tohle mipřišlo nejpravděpodobnější, např. pokud bude útočník s nožem někoho napadat, nemusím se nutně dostat na kontaktní vzdálenost, abych mohl zakročit, což by byla ve výsledku nebvetyčná hloupost. Samozřejmě teď neřeším okolnosti jako pohyb dalších osob a pozadí atd. a i z toho důvodu nosím A-I střelivo nabité a záložní zásobník s FMJ vedle.
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#139 » stř 11. čer 2025, 09:15
Sobiho - taky to tak mám. V záložním zásobníku mám FMJ.
Zajímalo by mě, jaká úvaha tě k tomu vedla, že jsme zvolili stejné řešení? Já jsem uvažoval tak, že možná v nouzi zjistím, že něco nemohu prostřelit a potřebuji, tak vyměním za FMJ. A stejně - kdybych se dostal do obranné situace, kde padne celý první zásobník, a já budu nucen přebíjet, tak to nejspíše bude už taková mela, že nezúčastněné osoby už budou rozuteklé nebo bohužel nehybně ležící... prostě po vystříleném celém prvním zásobníku už nečekám, že se nacházím v hustém davu.
Zajímalo by mě, jaká úvaha tě k tomu vedla, že jsme zvolili stejné řešení? Já jsem uvažoval tak, že možná v nouzi zjistím, že něco nemohu prostřelit a potřebuji, tak vyměním za FMJ. A stejně - kdybych se dostal do obranné situace, kde padne celý první zásobník, a já budu nucen přebíjet, tak to nejspíše bude už taková mela, že nezúčastněné osoby už budou rozuteklé nebo bohužel nehybně ležící... prostě po vystříleném celém prvním zásobníku už nečekám, že se nacházím v hustém davu.
- Erix
Příspěvek#140 » stř 11. čer 2025, 09:58
Jo, to má logiku - nadrcnuté JHP a záloha FMJ, rozhodně lepší než opačně, nedej bože kombinace (dřív i někdo preferoval "poplašku" či "gumáka" nebo i "broky" jako první náboj - to je blbost největší - závady a kolikrát se dalšího stisknutí spouště nemusíte dožít).
Jinak je třeba si najít taková JHPčka (A1 střelivo), které bude v dané zbrani fungovat a "vyklete", tudíž ne jenom hladký průstřel. A jo, opravdu Amíci mnohdy dle diskuzí laborují spíše s tzv. SP střelami - poplášťové olovo. Trochu mi to připomnělo legendárního DE v .50AE, jehož střely právě nevrtají, ale trhají. Historická podobnost s JHP je též klasický BP s olovem (dostat na bojišti kulí či olověnou střelou byla mnohdy jasná amputace - není divu, když energie byla třeba nad 1 500 J jak nic.
P.S.: Určitě jsem pro nosit vždy náhradní zásobník a v něm FMJ. Důvod je prostý, co když bude mít útočník vestu? FMJ to sice asi nevyřeší, ale je více cítit, než "květinka".

Jinak je třeba si najít taková JHPčka (A1 střelivo), které bude v dané zbrani fungovat a "vyklete", tudíž ne jenom hladký průstřel. A jo, opravdu Amíci mnohdy dle diskuzí laborují spíše s tzv. SP střelami - poplášťové olovo. Trochu mi to připomnělo legendárního DE v .50AE, jehož střely právě nevrtají, ale trhají. Historická podobnost s JHP je též klasický BP s olovem (dostat na bojišti kulí či olověnou střelou byla mnohdy jasná amputace - není divu, když energie byla třeba nad 1 500 J jak nic.
P.S.: Určitě jsem pro nosit vždy náhradní zásobník a v něm FMJ. Důvod je prostý, co když bude mít útočník vestu? FMJ to sice asi nevyřeší, ale je více cítit, než "květinka".
- dan
Příspěvek#141 » stř 11. čer 2025, 10:02
To je zajimavy pohled. Jako, ze bys strilel nekoho, kdo je za pevnou prekazkou ? Na to asi budou FMJ opravdu lepsi nez ty s rizenou deformaci. Na druhou stranu, z testu A1 vyslo upozorneni, ze proleti-li strela s rizenou deformaci nejprve prekazkou, jejiz fragmenty zaplni dutinu strely (coz se nam stalo nejmene u drevene preklizky a u skla) tak se pri naslednem pruletu mekkou tkani uz chova jako FMJ.Petr z Braníka píše:Sobiho - taky to tak mám. V záložním zásobníku mám FMJ.
Ale ze bych strilel "skrz zed" mam za daleko mene pravdepodobne nez, ze budu prechazet na druhej zasobnik. To vubec nemusi byt proto, ze jsem ten prvni vystrilel, ale proto, ze v tom stresu jsme si ten prvni svoji blbosti vypustil, nebo ma zavadu, Ale to uz jsme u vymyslenejch scenaru a u odhadovani pravdepodobnosti, ze k tomu-kteremu dojde. A to asi budeme odhadovat kazdej jinak a neni treba se diskusi dobrat ke shodnemu hodnoceni. Zatim zustanu u 3x15 A1.
- vvitty
Příspěvek#142 » stř 11. čer 2025, 10:31
Sobiho píše:Pomoc v nutné obraně.... tam je to reálně možné. Nevím, že by TZ řešil vzdálenost, jen smysl a účel, takže hodnocen vzdálenosti je irelevantní.
Moje otazka byla smerovana na konkretniho pisatele. Proto jsem se ptal tak jak jsem se ptal.
Co se tyka nutnosti pouziti zbrane tak prestoze nosim zbran povazuji nutnost k jejimu pouziti za podstatne mene pravdepodobnou nez ze me nekdo rozseka na D1. A ze budu u situace kdy je treba pomahat nekomu strelbou na 25m ev. se branit strelci na podobnou vzdalenost povazuji za jeste mene pravdepodobne ...
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
Příspěvek#143 » stř 11. čer 2025, 10:58
vvitty: Myslím, že je to naopak více pravděpodobné. Pokud aktivní střelec začne pálit v obchoďáku v prostoru, kde je, včetně tebe, například 100 lidí, tak pravděpodobnost, že nejblíže k němu se nacházíš zrovna ty, je 1:100. Více pravděpodobné je, že jsi v některé z těch větších vzdáleností od něj.
- ante
Příspěvek#144 » stř 11. čer 2025, 11:27
Pokud to nesu, tak jeden hlavní zásobník s JHP + 1- 2x záložní s FMJ. Ale řekl bych že reálně by bylo potřeba tak nejvýš 2-3 rány.
Ty zásobníky mam takhle napáskovaný primárně kvůli obraně baráku. Nenosím v komoře (no flame), takže výměna je jednoduchá. Zásobník s JHP je barevně stříknutý, takže se nespletu.
Ty zásobníky mam takhle napáskovaný primárně kvůli obraně baráku. Nenosím v komoře (no flame), takže výměna je jednoduchá. Zásobník s JHP je barevně stříknutý, takže se nespletu.
- Erix
- Sobiho
Příspěvek#147 » stř 11. čer 2025, 13:04
vvitty píše:Sobiho píše:Pomoc v nutné obraně.... tam je to reálně možné. Nevím, že by TZ řešil vzdálenost, jen smysl a účel, takže hodnocen vzdálenosti je irelevantní.
Moje otazka byla smerovana na konkretniho pisatele. Proto jsem se ptal tak jak jsem se ptal.
Co se tyka nutnosti pouziti zbrane tak prestoze nosim zbran povazuji nutnost k jejimu pouziti za podstatne mene pravdepodobnou nez ze me nekdo rozseka na D1. A ze budu u situace kdy je treba pomahat nekomu strelbou na 25m ev. se branit strelci na podobnou vzdalenost povazuji za jeste mene pravdepodobne ...
Sorry, ale oprávněnost nutné obrany hodnotit v metrech je kardinální blbost... Nic není nemožné, mám to 25m k brance a soused má dům 25m ode mne... takových scénářů vymyslím spousty. Jediné co vím, že nebudu řešit metry, ale oprávněnost.
- vvitty
Příspěvek#148 » stř 11. čer 2025, 13:17
Petr z Braníka píše:vvitty: Myslím, že je to naopak více pravděpodobné. Pokud aktivní střelec začne pálit v obchoďáku v prostoru, kde je, včetně tebe, například 100 lidí, tak pravděpodobnost, že nejblíže k němu se nacházíš zrovna ty, je 1:100. Více pravděpodobné je, že jsi v některé z těch větších vzdáleností od něj.
Aktivni strelce jsme tu v tomto stoleti meli asi tak ctyri. Petrvald, Uhersky Brod, Ostrava, FFUK. Pokud je mi znamo tak ani v jednom pripade jej nezneskodnil civil se zbrani. Dokonce nikdo takovy nebyl ani ve vzdalenosti 20 - 30 metru.
Takze asi tolik k te pravdepodobnosti. A to pripoustim ze se frekvence takovych cinu muze zvysovat.
Pozn:
Ze v pripade splneni podminek vyse (aktivni strelec, pritomnost civilu se zbrani) bude velmi pravdepodobne bliz k nemu dost jinych, neozbrojenych je pravda. Ale to stale nezvysuje v podstate mizivou pravdepodobnost ze ke splneni tech dvou podminek dojde.
- Petr z Braníka
- Petr z Braníka
- vvitty
Příspěvek#150 » stř 11. čer 2025, 13:24
Sobiho píše:Sorry, ale oprávněnost nutné obrany hodnotit v metrech je kardinální blbost... Nic není nemožné, mám to 25m k brance a soused má dům 25m ode mne... takových scénářů vymyslím spousty. Jediné co vím, že nebudu řešit metry, ale oprávněnost.
Opravnenost nutne obrany bude v prvni rade hodnotit organ a pripadne soud z poklidu kancelare. Vzdalenost muze silne ovlivnit zda jsi spravne vyhodnotil situaci a zda ji nebylo mozne vyresit jinak. U situace odehravajici se v kontaktni vzdalenosti bude jiste snazsi vyhodnotit ze se te dotycny pokousi ubodat nez u rvacky pred sousedovym domem ke ktere navic prijdes v okamziku kdy uz probiha. Dale viz prvni veta.
Nicmene pokud si prectes co jsem napsal tak jsem to nevyloucil, jen to povazuju za velmi nepravdepodobny scenar - v nasich podminkach, v soucasne urovni bezpecnosti.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí