Znalost Ai v profesi zbraně a střelivo

Franko_CZ

Příspěvek#16 » čtv 19. čer 2025, 06:09

Já občas používám AI (placené modely) pro analýzu terčů, na to je to celkem dobré.
Odpovědi na složitější otázky z libovolného oboru je třeba brát s rezervou a nadhledem.

ondra009

Příspěvek#17 » čtv 19. čer 2025, 07:03

Problem AI je, ze vzdycky odpovi, i kdyz nezna spravnou odpoved. Neco si vymysli a napise to tak, ze to vypada poloopravdove. Proto je potreba se k ni chovat jako ke studentovi u tabule a zkouset ho, jstli nekeca.

AI take casto potvrzuje vas nazor, opatrne s navodnymi otazkami typu: "je pravda, ze ..." On odpovi, ze ano, ze by to mohla byt pravda.

A posledni. Vsechny AI jsou levicovy. Obrazek berte trochu s nadsazkou, ale neco to ukazuje:

ai_compas.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

DVII

Příspěvek#18 » čtv 19. čer 2025, 07:58

Trochu OT, ale i Ai - před nějakou dobou jsem se ptal jakého původu a co znamená nějaké slovo, později jsem zjistil, že pravděpodobně z řečtiny a ještě to bylo zkomolené. Ai mi bez hnutí brvou odpověděla, že význam slova nezná a že se pravděpodobně jedná o nářečí používané v okolí Jablonce nad Nisou (lokalitu si zjistila podle IP adresy). Takže jsem se opět utvrdil v tom, že počítač je rychlej blbec

dan

Příspěvek#19 » čtv 19. čer 2025, 08:45

Jarda.Jezek píše:AI nepracuje s významy a smyslu svého tvrzení nerozumí. Je to jen generátor průměrných (z pohledu blízkosti slov) textů, které vypadají smysluplné jen proto, že tak byly obvykle poskládány ve zdrojích.
Je to jeste daleko horsi. Pokud se AI uci z realne lidske komunikace, nutne se nauci i to, ze na hodnoceni jeji odpovedi ma vetsi vliv jak ta odpoved na protistranu pusobi, nikoliv jak objektivne kvalitni jsou fakta, ktera v ni poskytuje.
Je to varianta na - velitel musi velet. Tedy neco rict. Pokud jeho rozhodnuti navic davaji i smysl, je to prijemny bonus navic.

matkoo

Příspěvek#20 » čtv 19. čer 2025, 10:42

to:erix aky AI si pouzil ? s aky jazykovy model? platene alebo free

Erix

Příspěvek#21 » čtv 19. čer 2025, 10:59

Normálně ChatGPT, Cz lokalizace a free. ;) Jinak jako kapesní automechanik AI funguje rovněž dobře - tak až vás servis bude chtít pumpnout, tak to hoďte AI, co vyplodí a kolik to zhruba stojí a jak to opraví. :idea:

matkoo

Příspěvek#22 » čtv 19. čer 2025, 20:16

je dobre skusit jednu a tu istu otazku platenemu a neplatenemu a bude sa divit

audis

Příspěvek#23 » pát 20. čer 2025, 06:37

Prozradíš nám chudým co se dít bude a dal bys sem jeden dva příklady? Nebo to je tajné?

Erix

Příspěvek#24 » pát 20. čer 2025, 07:06

Ale, budou trochu jiné výstupy. ;) Asi jako když půjdeš do knihovny a na eleborát/obecnou rešerši budeš mít místo jedné, dvou či tří knih, knih třeba pět či šest a nějaké i "akademicky" ověřené. Výstup by "měl" být lepší. 8-)

Murphy

Příspěvek#25 » pát 20. čer 2025, 07:35

Kdyz je odpoved free verze k nicemu, neocekavam, ze placena dokaze odpovedet o mnoho lepe.
Chtel jsem od Gemini a GPT seznam vsech mest v CR a SR a jejich 3pismenne zkratky.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_m% ... u_obyvatel
https://cs.wikipedia.org/wiki/Seznam_m% ... _Slovensku

Z gemini jsem vyzdimal neco kolem 20, z GPT lehce pres 140 + script v pythonu a powersyhellu na to zkracovani. Ale komplet seznam mi nedala ani jedna varianta, pry toho je noc a podobne vymluvy.
A to jsem jeste nekolikrat musel zduraznovat, ze neocekavam oficialni zkratky, ale at si nejake vymysli.
Nakonec jsem tim vyplacal 2x 30 minut a pak si seznam i zkratky za dalsich 30 musel udelat manualne.

Kdyz je AI lina vydat pouhy seznam, ktery se da obslehnout z wiki, je to k nepouzitelne.

dan

Příspěvek#26 » pát 20. čer 2025, 07:46

No, kdyz se na totez optas me, tak te asi taky poslu k sipku. Akorat ze ja te vyhodim se slovy, ze znalostni baze na kterou se ja soustreduji je orientovana na dotazy jineho typu. A presto si zcela nepouzitelny (kdyz spravne zvolis obor dotazu) nepripadam. Ty hodnotis AI, ale podle kriterii pro Orakulum.

Murphy

Příspěvek#27 » pát 20. čer 2025, 08:05

Najit neco, co je na wiki, to jsem myslel, ze je pro AI jednoduche. Vysvetloval jsem mnoha zpusoby a stejne nic.
Jestli AI nenehradi ani prosty googlovy vyhledavac ve spojeni s wiki, pak osobne nevidim, k cemu by mi byla.
Jak muze odpovedet spravne na otazky s navazkami prachu, kdyz nedokaze vypsat jednoduchy seznam?

Erix

Příspěvek#28 » pát 20. čer 2025, 08:17

Tak AI (ChatGpT) asi nemá plný přístup k Wiki, proto selhává. Možná placená verze má přístup lepší. Nicméně popisuje mi postup, jak kompletní seznam získat, kde hledat, atd. ;)

-----------------------------------------
Je těžší kilo peří nebo kilo železa?

Trocha matematiky:
ChatGPT řekl:
Kilo peří a kilo železa váží přesně stejně – jedno kilo.

Rozdíl je však v jejich objemu a hustotě. Peří je mnohem lehčí a méně husté než železo, takže kilo peří zabere mnohem více místa než kilo železa. Ale co se týče hmotnosti, je to naprosto stejné!

---------
Je těžší pistole CZ 75 s 6 náboji v zásobníku (ráže 9x19), nebo pistole Glock 17 s 22 náboji v zásobníku? Uveď porovnání hmotností.

ChatGPT řekl:
Porovnejme hmotnosti CZ 75 a Glock 17 včetně munice:

1. CZ 75 (ráže 9x19)
Hmotnost prázdné pistole: přibližně 1 050 g

Hmotnost jednoho náboje 9x19: přibližně 12 g (běžná hmotnost náboje 9mm Luger)

Hmotnost zásobníku (6 nábojů): 6 × 12 g = 72 g

Celková hmotnost (CZ 75 + 6 nábojů):
1050

g
+
72

g
=
1122

g
1050g+72g=1122g

2. Glock 17 (ráže 9x19)
Hmotnost prázdné pistole: přibližně 625 g

Hmotnost jednoho náboje 9x19: opět přibližně 12 g

Hmotnost zásobníku (22 nábojů): 22 × 12 g = 264 g

Celková hmotnost (Glock 17 + 22 nábojů):
625

g
+
264

g
=
889

g
625g+264g=889g

Porovnání hmotnosti:
CZ 75 s 6 náboji váží přibližně 1 122 g.

Glock 17 s 22 náboji váží přibližně 889 g.

Závěr:
CZ 75 s 6 náboji je těžší než Glock 17 s 22 náboji, i když Glock 17 má více nábojů v zásobníku. Důvodem je především rozdíl v konstrukci a materiálech pistole (CZ 75 je kovovější a robustnější), zatímco Glock 17 je lehčí, díky polymerovému rámu.

No, celkem dobře vyřešil a napálit "neplnými šuplaty" se nenechal.

Doplňující dotaz - testování moudré volby:
A která z pistolí výše (včetně jejího aktuálního stavu) je použitelnější v boji? Kterou bys sis vybral, zohledni všechny možnosti a vol moudře.

ChatGPT řekl:
Výběr mezi CZ 75 a Glock 17 závisí na mnoha faktorech, které by mohly ovlivnit použití pistole v bojových podmínkách, jako je spolehlivost, přesnost, ergonomie, hmotnost a zkušenosti střelce. Pokusím se to rozebrat krok po kroku a zjistit, která pistole by byla „lepší“ pro bojovou situaci.

1. Spolehlivost
Glock 17 je známý svou výjimečnou spolehlivostí i v extrémních podmínkách (bláto, písek, mokro). Glocky jsou postaveny tak, aby zvládly velkou zátěž bez většího rizika poruchy.

CZ 75 je také velmi spolehlivá a odolná, ale i když je oblíbená v mnoha armádách a policiích, Glock 17 je pravděpodobně spolehlivější při extrémních podmínkách díky své jednodušší konstrukci.

2. Ergonomie a ovládání
Glock 17 má velmi jednoduchý design s minimem ovládacích prvků, což je výhoda v stresových situacích, kdy je důležitá rychlost a jednoduchost. Glock je známý svou intuitivností a mnozí střelci oceňují snadnou manipulaci a možnost přizpůsobit pistoli pro různé střelecké styly.

CZ 75 má o něco tradičnější konstrukci s vyšší hmotností a lepším pocitem v rukou, což je pro některé střelce výhodné pro lepší stabilitu při střelbě. CZ 75 je také populární pro svou velmi dobré vyvážení a ergonomii, zejména pro střelce s většími rukama. Někteří střelci preferují CZ 75 pro lepší míření a zpětný ráz, který je u této pistole více pod kontrolou.

3. Hmotnost a velikost
Glock 17 je lehčí (váží 889 g s 22 náboji), což je důležité při nošení zbraň na delší vzdálenosti nebo v případě, kdy je potřeba rychlý pohyb. Méně hmotnosti znamená, že ji můžeš snadněji držet a manévrovat s ní.

CZ 75 je těžší (váží 1 122 g s 6 náboji), což může být na jednu stranu výhodou pro přesnost a kontrolu zpětného rázu, ale na druhou stranu je to nevýhoda pro dlouhé nošení, protože se rychleji unavíš.

4. Kapacita zásobníku
Glock 17 má zásobník na 22 nábojů, což znamená více nábojů na jednu dávku. V bojových podmínkách (zejména při obraně nebo při výměně střelby s více protivníky) je větší kapacita zásobníku velkou výhodou.

CZ 75 má zásobník na 15 nebo 16 nábojů, což je také slušná kapacita, ale v intenzivní situaci s více protivníky můžeš rychleji vyčerpat zásobu.

5. Údržba a čistění
Glock 17 je známý svou snadnou údržbou. Téměř všechny díly lze snadno vyměnit, a pokud máš základní nástroje a schopnosti, můžeš ji vyčistit a opravit rychle i v terénu.

CZ 75 má více komponent, které je potřeba důkladněji čistit a udržovat, což může být náročnější, pokud nemáš správné nástroje a zkušenosti.

6. Cena a dostupnost
Glock 17 je poměrně drahý a v některých zemích může být i těžší získat náhradní díly nebo příslušenství. Na druhou stranu je ale rozšířenější a proslulý svou dlouhověkostí.

CZ 75 je cenově dostupnější a v mnoha zemích je velmi oblíbená, ale náhradní díly nejsou tak snadno dostupné v porovnání s Glockem.

Kterou by sis vybral?
Pokud bych měl zvolit mezi těmito dvěma pistolemi pro bojovou situaci, zohledňující spolehlivost, ergonomii, kapacitu, údržbu a pohodlí při nošení, Glock 17 by byla pravděpodobně lepší volbou. Proč?

Jednoduchost ovládání: V bojové situaci, kdy je stres a čas jsou klíčové faktory, Glock 17 je jednodušší na ovládání.

Spolehlivost: Glock je znám svou extremní spolehlivostí v náročných podmínkách, což je pro mě důležitý faktor.

Kapacita: S 22 náboji v zásobníku bys měl větší šanci v případě, že se ocitneš v intenzivní výměně střelby.

Hmotnost: Je lehčí a snazší na nošení, což je výhoda, pokud budeš muset pistoli nosit dlouhou dobu.

Kdy by byla CZ 75 lepší volba?
Pokud preferuješ preciznost střelby, máš raději tradičnější design, nebo máš větší ruku a potřebuješ pistoli, která ti lépe sedí a kontroluje zpětný ráz, pak by CZ 75 mohla být pro tebe lepší volba.

Závěr:
Pro bojovou situaci, kde je důležitá spolehlivost, kapacita a jednoduchost – Glock 17 by byla moje volba.

Pro preciznost a tradiční kontrolu, pokud ti nevadí trochu těžší pistole a preferuješ její ovládání – CZ 75 je také výborná volba.

Ale vzhledem k tomu, že jde o bojovou situaci, kde se očekává rychlost, spolehlivost a dostatek munice pro několik střel, Glock 17 by byla v praxi asi bezpečnější volba.

Já myslím, že prošel.

-----------------
Trocha logiky - tady to skřípe.

Máš dva kbelíky vody. Jeden váží 10 kg a teče. Druhý váží 1 kg a neteče. Který bys vybral pro transport vody na 5 km, za předpokladu, že na konci cesty bude v prvním kbelíku díky otvoru tolik vody co v druhém? Zdůvodni.

ChatGPT řekl:
Tato otázka je zajímavá a zní jako logická hádanka. Pojďme ji rozebrat krok za krokem:

Co víme:
První kbelík váží 10 kg a teče (má otvor, z kterého voda vyteče během cesty).

Druhý kbelík váží 1 kg a neteče (neuniká z něj voda).

Na konci cesty bude v prvním kbelíku tolik vody, kolik je v druhém kbelíku.

Zadané podmínky:
Cílem je dostat na 5 km cesty tolik vody, kolik je v druhém kbelíku.

Kbelík, který "teče", ztratí během cesty nějakou část vody.

Důležitá úvaha:
První kbelík (10 kg a tečoucí) bude mít na začátku 10 kg vody, ale během cesty voda postupně vyteče. To znamená, že po 5 km zůstane ve prvním kbelíku méně vody, ale na konci cesty bude mít stejný objem vody jako druhý kbelík, který neteče.

Druhý kbelík (1 kg a netečoucí) zůstane na začátku s 1 kg vody a tu neutratí během cesty, protože nevyteče.

Co je výhodnější?
První kbelík (10 kg) je těžší na začátku, ale voda postupně odtéká, takže během transportu na 5 km se snižuje zátěž.

Druhý kbelík (1 kg) je lehčí, ale celou cestu neseš 1 kg vody, což je méně efektivní, protože na konci budeš mít stejný objem vody (a tím pádem se s tímto kbelíkem vlastně neseš méně efektivně, protože bys mohl použít kbelík s víc vodou na začátku).

Rozhodnutí:
Pro transport vody na 5 km by bylo výhodnější vzít první kbelík (10 kg a tečoucí) z následujících důvodů:

Nižší zátěž na konci cesty: Na začátku je těžší, ale během cesty se hmotnost kbelíku snižuje, protože voda vyteče. Nakonec tedy poneseš menší váhu než v případě druhého kbelíku (1 kg a netečoucí).

Efektivnější transport: I když začínáš s větší hmotností (10 kg), na konci cesty dostaneš přesně tolik vody jako v druhém kbelíku, ale za cenu nižší hmotnosti (díky ztrátě vody).

Z tohoto pohledu tedy první kbelík (10 kg a tečoucí) je výhodnější pro efektivní přepravu vody, i když se na začátku zdá těžší.

Napálili jsme AI -> přece nebudu tahat kbelík který teče, když ve výsledku se více unavím. :idea:

Murphy

Příspěvek#29 » pát 20. čer 2025, 08:33

Zkus schvalne ty tripismenne zkratky vsech CZ a SK mest. Libovolne pochopitelne (coz treba zkratky letist casto nejsou). Treba se zeptas lepe.
Wiki byl prvni odkaz, ty seznamy musi byt jeste leckde jinde. Cekal bych to nekde na poste a podobnych uradech. Nekde asi bude seznam mestskych uradu. Proste zdroju by melo byt k dispozici vic.

(Zkratky jsem nakonec z Gemini i GPT vyrazil, ale ne kompletni seznam mest.)

Erix

Příspěvek#30 » pát 20. čer 2025, 12:06

Přes opakované příkazy pokračuj se dá dostat k dalším městům, nicměně AI ChatGPT si začne vymýšlet a používat třeba město Zlín opakovaně, takže to "natahuje". Ani ten Python kód není úplný.

Zkoušel jsem i dotaz na rozborku Beretty 92 skrze vizualizaci, ale je nutno přihlášení - kdo má může zkusit.

Zpět na