konec Zbrojních průkazů, od 1.1.2026?

kolemjdoucí

Příspěvek#361 » pát 21. lis 2025, 15:10

cipis>
Provozní řád střelnice musí být zpracován v souladu s technickými a organizačními požadavky, které stanoví příloha č. 3 k tomuto zákonu, a musí vymezovat zejména
...
b) způsob vedení seznamu osob, které budou na střelnici provádět střelbu, a zbraní, které k tomu použijí (dále jen „provozní kniha střelnice“); v provozní knize střelnice musí být uvedeny alespoň jméno, příjmení, druh a číslo dokladu totožnosti osoby, která na střelnici provádí střelbu, datum a čas užívání střelnice a v případě cizince také jeho státní příslušnost,
...

Doklad totožnosti je imho pouze OP a pas, u cizinců si to úplně nepamatuju.

marinakus> Ano, jsi oprávněn, z titulu plnění právní povinnosti.

cipis

Příspěvek#362 » pát 21. lis 2025, 15:24

Ok, tak to ten pan policajt spatne odpovedel na dotaz, ze cas odchodu ze strelnice neni treba uvadet ...

Ad totoznost, zde mame zajistit, aby pak mohli pripadne policajti najit onu osobu, navic tam neni uvedene doklad totoznosti podle zvlastniho predpisu, jak byva tam, kde chteji vylozene obcanku/pas/ridicak.
Navic tomuto odpovida i to, ze cizince s EZP nemusime hlasit co CRZ. A EZP neni podle zvlastniho predpisu doklad totoznosti. A zcela evidentne povazuji strelby cizincu za "zavaznejsi" a ted by jim stacil jen ten EZP?

marinakus

Příspěvek#363 » pát 21. lis 2025, 15:31

kolemjdoucí : Pak netuším o co ti jde při kontrole a ověření e-občanky?

ante

Příspěvek#364 » pát 21. lis 2025, 16:07

Ne závažnější, střelby cizinců jdou do CRZ z důvodu aby si mohli údajně vyhodnotit utajenej výcvik cizích paramilitárních organizací. Asi na to tlačej speciálně Němci, odhaduju.

JirkaCV

Příspěvek#365 » pát 21. lis 2025, 16:24

Tak to maj složitý. Předloni jsem v Olešku viděl bandu německy mluvících důchodců, jak suší na povely instruktora s izraelskou vlajkou na rukávu. Kdyby jim to nešlo jak prase drbání, řekl bych, že je to reinkarnace černý ruky.

kolemjdoucí

Příspěvek#366 » pát 21. lis 2025, 16:40

Marinakus>
marinakus píše:... Vnitráci na dotazy k tomuto problému v podstatě neodpověděli. Ostatně stejně, jako správcům střelnic k prokazováni střelců na střelnici. A včil mudruj.

Ptal jsem se na tohle, protože tam problémy nevidím.

cipis

Příspěvek#367 » pát 21. lis 2025, 16:41

ante, no však to jsem tím myslel, asi úlitba spolkové ...

Nicméně pointa je v tom, že za doklad totožnosti (když není uvedeno dle zvláštního ...) mohu považovat cokoliv, z čeho dokážu identifikovat osobu před sebou. Ostatně to není předepsáno, tak když si nic nedáme do řádu, tak to bude na zvážení každého správce, co to bude zapisovat.

marinakus

Příspěvek#368 » pát 21. lis 2025, 16:59

cipis : Máš vlastně pravdu. Že oficiální doklad totožnosti je jen OP a cestovní pas asi není v tomto případě důležité. Nic to nikde neupravuje. Tak klidně kartička z tělocvičny.

JirkaCV

Příspěvek#369 » pát 21. lis 2025, 19:26

Takže můžu použít průkazku inspektora? I když je propadlá?

dan

Příspěvek#370 » pát 21. lis 2025, 19:34

U propadne se myslim, ze ne - asi nemuzes duverovat dokladu, o kterem sam jeho vystavitel rika, ze je neplatny.

Totoznost osoby lze overit jakymkoliv dokladem, ktery je zpusobily duveryhodne prokazat totoznost osoby. Tedy v podstate jakymkoliv prukazem s fotkou vydanem dostatecne duveryhodnou instituci. Jestli karticka z telocvicny (s fotkou) zalezi na tom, jestli mas dostatecny duvod verit, ze vystavitel karticky pred jejim vystavenim sam totoznost osoby, ktere ji vystavil, dostatecne spolehlive zkontroloval.

Kde ale neni treba prilis vahat je sluzebni prukaz policisty a jinych statnich slozek a organu. A ja bych se nebal prijmout i stavajici zbrojni prukaz, ktery sice ztrati vetsinu svych funkci, ale v dobe omezene platnosti na nem vyznacene dokaze prokazat totoznost osoby i po Novem roce.

Samozrejme, stale jsi vazan svym provoznim radem - pokud si tam napises, ze totoznost se prokazuje OP nebo CP, pak s eprokazuje pouze OP nebo CP a nic jineho prijmout nesmis.

JirkaCV

Příspěvek#371 » pát 21. lis 2025, 19:56

No právě. Můj průkaz inspektora byl nahrazen digitalizací, stejně tak jako můj ZP. Už se prokazuju jinak.

dan

Příspěvek#372 » pát 21. lis 2025, 21:14

O prukazu inspektora jsi prohlasil, ze propadl, a ted rikas "stejne jako ZP". Ale ZP nepropadl ani nebyl nahrazen digitalizaci.
Bohuzel neznam predpisy upravujici prukazy inspektoru (neprozradil jsi ani o jake inspektory jde a kdo prukazy vydaval), takze nemuzu ani spekulovat o tom, v ktere casti vyroku se mylis. Ale mozna jsme jen zabloudil v tom, co se snazis celkove rict.

kolemjdoucí

Příspěvek#373 » pát 21. lis 2025, 21:48

marinakus píše:kolemjdoucí : Pak netuším o co ti jde při kontrole a ověření e-občanky?

Ještě to upřesním - kromě veřejné správy a fyzické osoby existuje ověření e-občanky organizací. Každé ověření se ověřenému zapisuje do protokolu. Jako správce střelnice Hans Gruber mám zájem, aby se ověřovanému zapsalo do protokolu, že byl ověřen střelnicí a nikoliv fyzickou osobou jménem Hans Gruber.

JirkaCV

Příspěvek#374 » pát 21. lis 2025, 21:57

Dobře, upřesním. Nepropadl, ale byl nahrazen jinou formou prokázání (digitální). Předpisy jsou interní a korporátní, nikoliv státní, i když státem posvěcené. Ale to na věci nic nemění.
Už jsem vybloudil?
Reaguju na to, že lze prokázat totožnost jakýmkoliv dokladem (s čímž částečně souhlasím), ale pravděpodobně se mi to nepovede mojí průkazkou, ale ani se ZP, které se nachází ve stejném statusu "zarámovat a pověsit nad pracovní stůl".

kolemjdoucí

Příspěvek#375 » pát 21. lis 2025, 22:00

Jinak se tedy rád podívám, až budete ověřovat osobu v CRZ na základě průkazky do tělocvičny.

Zpět na