Trezory, schránky, skříně a jiná zabezpečení zbraní.

Marvvin

Příspěvek#406 » pon 25. úno 2013, 14:47

Aha už to vidím, perfektní, aspoň toto je rozumné, čímž se ovšem stává naprosto nerozumným uložení do trezorů jednoho vlastníka dříve diskutované :D než 35 000,- za trezorové dveře a zrušení spíže či neustálé zadávání kódu pokaždé, když si půjdu pro mouku raději pošlu manželku na zkoušky :lol:

nico

Příspěvek#407 » pon 25. úno 2013, 15:16

LOL :)

KITTbx

Příspěvek#408 » stř 27. úno 2013, 11:23

Jak jsem již předeslal položil jsem na MV ČR následující dotaz:
Lze či nelze uschovávat 20ks zbraní ve dvou či více certifikovaných schránkách/skříních, namísto jedné na 20ks? Případně lze tak postupovat i nad oněch 20ks?,

Odpověď:

Stanovisko odboru bezpečnostní politiky MV
k zabezpečení zbraní

Již od roku 2004 je OBP zastáván názor, že držitel zbraní zabezpečí tyto v souladu s právními předpisy, pokud zbraně rozdělí v počtech do méně kusů a zvolí pak odpovídající způsob zabezpečení podle tohoto nižšího počtu (např. místo jednoho komorového trezoru pro více než 20 zbraní zvolí dva uzamykatelné skříňové trezory pro více než 10, ale ne více než 20 zbraní). Je tedy zastáván názor, že pro odpovídající způsob zabezpečení je rozhodující počet zbraní uložených v jednom zabezpečovacím zařízení a nikoli celkový počet přechovávaných zbraní nebo počet zbraní v jednom objektu. Zákon č. 119/2002 Sb., o zbraních, ve znění pozdějších předpisů, ani jiný právní předpis výslovně nestanoví, které hledisko, zda celkový počet zbraní přechovávaných jedním držitelem nebo počet zbraní přechovávaných v jednom zabezpečovacím zařízení, je rozhodující.

Při řešení této otázky je nutné posoudit, jaké je skutečné bezpečnostní riziko při rozdělení zbraní v počtech do méně kusů a jejich zabezpečení v zařízeních určených pro méně zbraní, která jsou sice do určité míry méně odolná, ale na druhé straně při překonání jednoho zařízení je možné se neoprávněně zmocnit pouze několika kusů zbraní, nikoli všech.

Jiná je situace v případě zabezpečení maximálně dvou kusů přechovávaných zbraní, kdy není nutné tyto uložit v úložném zařízení splňujícím technické požadavky dané prováděcím právním předpisem, ale postačí pouze vhodný způsob zabezpečení. Jedná-li se však o více kusů zbraní, není možné tyto rozdělit v počtu maximálně po dvou kusech a zabezpečit je tak pouze vhodným způsobem, v opačném případě by totiž bylo možné rozdělit takto libovolný počet přechovávaných zbraní (např. v každé místnosti).To by však zcela odporovalo úmyslu zákonodárce a cílům sledovaným právní úpravou, kdy vhodné zabezpečení maximálně dvou kusů zbraní bylo stanoveno zejména pro potřeby cestování držitelů s jejich zbraní, popř. zbraněmi, a jejich uložení v zařízeních poskytujících dočasné ubytování.

Z výše uvedeného vyplývá, že např. tři přechovávané zbraně musí být zabezpečeny v souladu s ustanovením § 58 odst. 2 zákona o zbraních způsobem stanoveným pro zabezpečení maximálně deseti kusů zbraní, tzn. uložením do uzamykatelné ocelové schránky, uzamykatelné ocelové skříně nebo zvláštního uzamčeného zařízení, splňují-li stanovené technické požadavky.

No tolik stanovisko MV, já ho považuji za poměrně závazné a smysluplné.

nico

Příspěvek#409 » stř 27. úno 2013, 12:05

Sám jsem v skrytu duše doufal, že to tak dopadne. Už jsem od nich sice viděl jiný výklad, ač starší než 2004, ale tento si s radostí tisknu a schovávám. Díky KITTbx, tohle asi potěší většinu lidí.

Marvvin

Příspěvek#410 » stř 27. úno 2013, 12:38

Perfektní práce, mnohokrát děkuji za pozitivní zprávy :mrgreen: . Mohl bych drze poprosit po přeposlání zmiňovaného e-mailu na: cor.angar@seznam.cz ? Už totiž vidím jak se budu hádat až u nás na samotě po x-té vniknou méně přizpůsobivý občané a rozkradou co se dá včetně měděných okapů. V otázkách práce s rozbruskou jsou totiž více než přizpůsobivý.... . A ze znalosti jednání pojišťovny, kde potřebují papír na uplně vše je lepší být připraven... .

Horny

Příspěvek#411 » pon 4. bře 2013, 18:20

Zdravím vás, potřeboval bych vědět, jestli se vyrábí také nějaké trezory - a tím myslím opravdu trezory ve znění zákona, nikoli skříně na zbraně - s certifikovanou kapacitou 11-20 zbraní (+ do 20 000 kusů střeliva) případně kde se dají koupit.
Podle znění zákona 119/2002 sb., Hlava IX, § 58, odst. (3)

(Více než 10 přechovávaných zbraní nebo více než 10 000 nábojů se zabezpečuje v

a) uzamykatelném skříňovém trezoru, pokud splňuje technické požadavky stanovené prováděcím právním předpisem, nebo

b) uzamčené místnosti nebo samostatném objektu, pokud splňují technické požadavky stanovené prováděcím právním předpisem
)

soudím, že je to možné. Nicméně podle vyjádření jednoho nejmenovaného prodejce se cituji:
"Ze zákona trezory pro 20 zbraní nevyrábí. Pro vlastnění více než 10 zbraní potřebujete trezorovou místnost."
Což mi přijde jako blbost. Zatím se sice vejdu do zákonného limitu a žádné zvláštní zabezpečení nepotřebuji, ale coby drřitel ZP mimo jiné i kategorie A jsem si dal novoroční předsevzetí tuto otázku letos vyřešit.

nico

Příspěvek#412 » pon 4. bře 2013, 18:46

Ta odpověď je samozřejmě naprostý nesmysl. Do dvaceti odpovídá už trezor nejnižší třídy 0, který dle normy musí mít 30/30 odporových jednotek RU a alespoň jeden zámek třídy A.

Alcatraz

Příspěvek#413 » pon 4. bře 2013, 18:48

kdekoliv. Třeba tady http://www.justratrezory.cz/skrine_na_zbrane.php, ty dole.

"Skříň na zbraně" je poloprofesní označení pro "trezory" bezpečnostní třídy Z2 (ty stačí do těch 10 kusů). "Trezory" začínají od třídy 0 výše (Z2 je ještě pod 0). Podle zákona pro 10-20 zbraní potřebujete trezor bezpečnostní třídy I. Kterýkoliv bude dobrý, takže hledejte podle tohoto (nemusí v popisu být zmíňka o zbraních, ale je lepší když je, kvůli vnitřnímu uskupení příček a držáků). A každý kdo trezory nabízí je dělá.

2nico: všichni začínají na bezp.tř.I, myslím podle
předpis č. 338/2002 Sb. píše:§ 2
Za technicky způsobilé se pro účely zabezpečení uschovaných, uložených nebo uskladněných zbraní považují
c) uzamykatelný skříňový trezor, který splňuje požadavky pro klasifikaci skříňových trezorů bezpečnostní třídy I podle České technické normy ČSN EN 1143-1,

nico

Příspěvek#414 » pon 4. bře 2013, 19:13

Díky za opravení, asi jsem to už zapomněl. Sám mám doma jeden z trezorů ve třídě I - přinutil jsi mě zkontrolovat certifikát :), ale měl jsem za to, že i do dvaceti v tom prováděcím předpisu nebyla uvedena přímo třída, ale pouze hodnota RU. Existoval nějaký třeba starší předpis, nebo si to špatně pamatuju?

KITTbx

Příspěvek#415 » pon 4. bře 2013, 19:22

Vysvětlení tříd je poměrně přehledně zde: http://www.jinova.cz/bezpecnostni-tridy

Bohuliby

Příspěvek#416 » úte 5. bře 2013, 00:41

Zkus Safetronic, už se o tom tady hodně psalo, chce to popátrat trochu dozadu vláknem.

mar00

Příspěvek#417 » úte 5. bře 2013, 19:48

Takových trezorů se prodává dost. Musí mít třídu I a výše.
Např zmíněný Safetronics.:
http://www.safes.cz/20-Nabytkove_NT
http://www.safes.cz/21-Skrinove_TSS
Vyšší třída
http://www.safes.cz/24-Depozitni

kabr

Příspěvek#418 » pon 8. dub 2013, 16:03

Zdravím ve spolek - když jsem si pročítal diskuse, tak i do 10 zbraní je třeba certifikát (15 odporových jednotek) atd. No ale Vyhláška hovoří trochu jinak buď certifikovaná schránka, nebo "zvláštní uzamčení zařízení" které má zámek "A" a je ukotveno. Což by mohlo "znamenat kupte si zámek A, svařte si bednu(mříž) prostě něco a tu připevněte" - no nedalo mi to a poslal jsem dotaz na ministerstvo:

Za technicky způsobilé se pro účely zabezpečení uschovaných, uložených nebo uskladněných zbraní považují
a) uzamykatelná ocelová schránka nebo uzamykatelná ocelová skříň, které splňují požadavky odolnosti proti vloupání 15 odporových jednotek podle České technické normy1) ČSN EN 1143-1 a jsou vybaveny zámkem s vysokou bezpečností zařazeným do třídy A podle České technické normy ČSN EN 1300,

b) zvláštní uzamčené zařízení, které je neoddělitelně ukotveno do stěny, stropu nebo podlahy zhotovených z cihel, betonových panelů nebo obdobného stavebního materiálu a vybaveno zámkem s vysokou bezpečností zařazeným do třídy A podle České technické normy ČSN EN 1300,

Dle mne je tedy možné zbraně do 10ks a střelivo do 10 000 nábojů zabezpečit buď:
dle a) uzamykatelná ocelová schránka/skříň která odpovídá normě + zámek odpovídající normě - ta však může stát volně a nemusí být ukotvena,
nebo dle b) zvláštní uzamčené zařízení - pro něj však nejsou stanoveny žádné parametry - pouze že má být neoddělitelně ukotveno a musí být vybaveno zámkem odpovídající normě.
Může te mi prosím uvést jaké parametry/normu by zvláštní uzamčené zařízení mělo splňovat?

A odpověď z ministerstva:
Jak je v dotazu uvedeno, za technicky způsobilé pro účely zabezpečení
uschovaných, uložených nebo uskladněných zbraní nebo střeliva se považuje
zvláštní uzamčené zařízení, které je neoddělitelně ukotveno do stěny, stropu nebo
podlahy zhotovených z cihel, betonových panelů nebo obdobného stavebního
materiálu a vybaveno zámkem s vysokou bezpečností zařazeným do třídy A podle
České technické normy ČSN EN 1300.

Protože nařízení vlády č. 338/2002 Sb., o technických požadavcích pro
zabezpečení přechovávaných zbraní nebo střeliva a o podmínkách skladování,
přechovávání a zacházení s černým loveckým prachem, bezdýmným prachem
a zápalkami, ve znění pozdějších předpisů, žádné požadavky na zvláštní uzamčené
zařízení nestanoví a na technickou normu neodkazuje, nemusí zvláštní uzamčené
zařízení svou konstrukcí splňovat další specifické požadavky
.

mar00

Příspěvek#419 » pon 8. dub 2013, 19:12

Důležité tam bude to slovo neoddělitelně. To ukazuje na požadovanou pevnost obdobnou jako má ta stěna.

KITTbx

Příspěvek#420 » úte 9. dub 2013, 07:21

Prostě se to musí zabudovat, zavrtat, zazdít či jinak obdobně upevnit do/ve zdi.
Připomínám, že na tuto možnost „zvláštního uzamčeného zařízení“ jsem upozorňoval mnohokráte (dříve) v tomto tématu, ale názor „odborníků“ byl veskrze negativní a tvrdící, že je to …. ;-)

Zpět na