Zamyšlení nad LOS

Moderátor: LOS vedení

snoopy36

Příspěvek#31 » pát 3. kvě 2013, 17:15

to MichalAdam: a jak to predvedes kdyz nemusis? :-)

PaF

Příspěvek#32 » pát 3. kvě 2013, 18:07

Mám k tomu jen jedno... Pod vlivem cmk a adise se LOS vyvinul v respektovanou disciplínu. Myslím, že absolutní většina střelců na LOSu hodnotí souvislost s realitou vyjádřenou už v preambuli pravidel. Ano, vídáme i pitomě postavené situace, ale řada závodů se o, když ne reálnost, tedy alespoň přiměřenost situací snaží a to úspěšně.

Snaze udělat z LOSu béčkové IPSC nerozumím. Ale z debat na fórech, které sleduji, se mi zdá, že o to stojí tak 3-5 stále stejných přispěvatelů, z nichž zřejmě na LOSu někteří ani nikdy nebyli :roll:

Takže, nenechme se otrávit. Ještě 2 sezóny a bude nás dost na rozdělení na východní a západní divizi a vyřeší se to samo :) EDIT (joke, aby zase v někom nechytly zbytečně piliny).

MichalAdam

Příspěvek#33 » pát 3. kvě 2013, 18:17

Nevim,zda to pisu spatne,nebo nelogicky,ale mel jsem na mysli to,ze každý strelec ma nejakou predpripravu.tu zakladni by mel mit uz od zkousek na zbrojak.Jsou ruzni strelci.nekdo tomu propadne,jinemu staci mirena strelba atd.
Clovek co jde na LOS(závod)nemůže předpokládat,ze se mu bude někdo na 100%venovat.To ani není v nasich silach.Muze nasat atmosféru,odkoukat jiné techniky,zeptat se ostatních strelcu jak a co.popripade dostane radu od rozhodčího na co si ma dat pozor,ale to je asi vse co lze.Kazdy kdo jde na závod musí znat pravidla.
Kurzy podle me nejsou spatny,ale jen je to moc informaci co se clovek dozvi za 1-2dny.To proste nelze vstřebat.Doporucim trening na strelnici i třeba podle knihy od P.Cerneho-manual obranne strelby.Je tam vse popsano a jestliže se ti ještě podari ukecat nekoho co by trenoval s tebou,tak jen dobře.Me samotného to taky moc nebavilo.Potom je dobře navštívit nejaky losik.jsou to standartni cviceni,ktere jsou vždy soucasti opravdových situaci na závodech.
ps.navod na losik je i v pravidlech.

snoopy36

Příspěvek#34 » pát 3. kvě 2013, 18:19

nevim jestli cteme stejne forum ...
ja pisu o nutnem nadrcnuti a prebijeni, tudiz zpomaleni a duraz na manipulaci zbrani, co je na tom snaha udelat z LOS beckove IPSC? prevadis toto tema nekam jinam. mne nazajimaji 3-5 pisatelu, ja se za nic a za nikoho neschovavam. znova a znova ocenuju iniciativu LOS, jen davam k zamysleni nektere veci se zamerenim na nacvik a moznosti nasich strelnic, kde se neda na vetsine stavet deset situaci a proto zvysenim tercu z atraktivnit je vetsim zajmem i u prespolnich strelcu, kteri nechteji kvuli par ranam jezdit prez celo republiku.
MK

snoopy36

Příspěvek#35 » pát 3. kvě 2013, 18:23

Michale to je to co mozna asi neobratne rikam, LOS je prostredek jak sve dovednosti overit v praxi pod dohledem rozhodciho, tudiz nutnost trenovat ne na zavode, ale pred nim, spravnou zakladni manipulaci se zbrani nemuzeme na zavode nekoho ucit. sice muze byt nekdo zacatecnik, ale jak rikas ten kdo ma zbrojak musi zaklady znat. na zavode kde mne donuti tuto manipulaci pod stresem predvest je nutne zbran dobre ovladat. taky si nesednu za rizeni letadlo, kdyz s tim neumim litat.
MK

PaF

Příspěvek#36 » pát 3. kvě 2013, 18:35

Vedle ve vláknu jsem to před zamčením nestihl, ale sem to patří stejně dobře.

Opravdu LOS beru jako průpravu pro realitu, nic lepšího není k dispozici... Návyk z LOSu jsem již 1x využil, podvědomě, v nelehké situaci, které se nešlo vyhnout útěkem... i kdybych ve své kondici někomu mohl ještě utéct. Bylo to v pravé poledne v malém městečku a ti senioři, kteří se stali terčem agrese nebyli útěku schopni. Já bych se sice byl mohl zdekovat, ale povaha mi nějak neumožňuje nechat slabé ve srabu a koukat zpoza rohu, jak to dopadne.

A ano, když jdu do sklepa, beru si kromě klíčů baterku a zbraň. Mám totiž sklep na konci sklepové chodby v odlehlém místě suterénu. Několikrát ročně tam nachytáme zloděje, 4x za poslední 2 roky tam při tom došlo k fyzickému napadení. Když jsem u sklepa a někdo zhasne, fakt není kudy utéct a volat Policii je sice možné, ale příliš pomalé. Takže i to prohledávání a vykrajování je naprosto reálné... A proto vím, že lítat po situaci jako v IPSC, je v obrance hovadina.

Jsem proto rád za každou stage, která má hlavu a patu z obranného hlediska. Na bednu si vylezu rád, ale víc se poučím ze závodu, kde nenajdu terč, protože pustím nohy před hlavu (poslední Svitavy). Tempaři mají možnost jet na IPSC, když se LOSu stane pobíhačka bez rozmyslu, já nebudu mít kam jezdit. Vnímejte to, prosím, jako legitimní názor... Zesměšňování typu "tacticool kontraktor" se mne nedotýká... Vím, že na LOSu si téhož, čeho si cením já, cení spousta lidí.

MichalAdam

Příspěvek#37 » pát 3. kvě 2013, 19:01

Presne jak pises snoopy.Pod stresem i když je jen umele vyvolany prihlizejicimi a timerem clovek nekdy zazmatkuje.je dobře si tohle vyzkoušet když nic nez jen o cas na situaci nejde.Me nevadi prebijeni,nebo jina manipulace se zbrani,ale nechtel bych aby to byla soucast kazde situace na poharu LOS.S cmk jsem delal závod v Oparanech a ten byl zameren na standartni cviceni,takze jsou zavody kde je i toto obsazeno.

snoopy36

Příspěvek#38 » pát 3. kvě 2013, 20:06

PaFe znova, čteme to stejný vlákno? Já tady něco psal o běhání jak trefená slepice ala IPSC? (IPSC střelcům se omlouvám za příměr) psal jsem tady něco o zrychlování situací? Já psal o povinném nadrcnutí, což situaci zpomalí, o nutném přebíjení což situaci opět zpomalí, nikde nevidím nic o rychlém kropení, někdo ostatní ano? Můj návrh je z důvodu zlepšení manipulace se zbraní, a naučení návyků, které jsou pro obrannou střelbu důležité a to je pod stresem ovládat svou zbraň, ať už při natahování, pokud není v komoře, nebo jako práce se závěrem, pokud bude závada, případně rychlá a bezpečná výměna zásobníku, ať už z důvodu závady nebo nedostatečné kapacity.
Znova nechci LOS přibližovat a srovnávat s IPSC. Zapomeň na IPSC a přestaň se s tím tady zaklínat.
Díky
MK

coffee
Vedení LOS

Příspěvek#39 » pát 3. kvě 2013, 20:23

snoopy36: divil by ses odvaze některých s jakými dovednosti příjdou na závod LOSu. A je to správně, pokud si z toho vezmou, že by bylo dobré nejen zbraň vlastnit, ale také ji ovládat, tak možné zkusí nějaký kurz nebo se prostě levně budou učit jen na LOSech. Každý je odpovědný sám za sebe.
S vyšším počtem terčů, bez legend a sportovním pojetím je z LOSu skutečně "jen" IPSC.
Na netu jsem viděl video posuzující problém přebití vůči vysokokapacitnímu zásobníku. Výsledek - žádný rozdíl, žádné zpomalení se nekoná. Totéž platí o natažení na začátku, toto není správná cesta. Ostatní návrhy už ano. Závada, přebití po selhání náboje, .... to je příprava, co kdyby.

Víte chlapci, je kouzelné, když někdo zapomíná na začátky a zapomíná vnímat smysl vět. Úvodní preambule pravidel LOSu má nějakou myšlenku a ta má být v rámci pravidel uplatňována. Bohužel LOS je stal atraktivní disciplínou a vlivem soutěživosti střelců byla jeho myšlenka posunuta jinam. Nelze mít za zlé "nováčkům", že mají svůj názor, ale je špatné, snažit se bez znalosti věci, něco posuzovat nebo spíše snažit se navrhnovat podnětné změny.
Lidový znamená to, že tyto závody mají být dostupné pro širokou střleckou veřejnost. LEX se staví do role zastánce vlastníků zbraní a i na začátku byla idea, že je nutné zvýšit bezpečnost majteilů zbraní, aby věděli, co vlastnictví, nošení a manipulace se zbraní obnáší. Řada zbraní leží v nočních stolcích nebo je nošeno bez znalosti co dělat v krizové situaci. To má být ta učící role LOSu. Udělat závody na 150 ran není problém, ale tito majitelé zbraní a tyto závody nepojedou. Proč by tedy měl být závod LOS na více než oněch 50 ran? Není k tomu důvod. Nechce se Ti strávit čas na střelnici, tak nejezdi. Bývali doby, kdy LOS znamenal výměnu názorů, doporučení co dělat, aby manipulace se zbraní byla bezpečnější a střelba přesnější. Bývávalo... nyní na to není čas, sportujeme. Kompromis 6ti terčů byl právě proto, že nebyly situace na 4 rány a střelci museli více kombinovat při přesunech, krytí, .... To, že se staví situace alá IPSC už není obranná střelba.
Tím se dostáváme ke slovu obranná. Dříve bylo vyžadováno nejdříve zajištění bezpečnosti střelce (ohrožené osoby) dosažením krytu. Náročné na stavění a legendu? Tak se to tedy staví minimálně. Je to dobře? Jakou mám šanci proti namířené zbrani? Každá činnost zanechává v myšlení obraz, co asi udělá člověk, až se mu to stane? LOS sice není realita, ta realita nás v životě může dohnat a ten sport mi může zachránit život nebo zdraví.
Obranná neznamená to, že na situaci mi rozhodčí nadiktuje postup, který musím dodržet. Jak krásně se však uplatňují různá ega (pravděpodobně viz poslední Žalany - jen můj dohad). Proto jsou legendy důležité, zde se projevuje invence stavitele. I když je to sport, tak má být zřejmá situace a cíl. Tedy důvod, proč mám tasit zbraň a situaci řešit. Jinak není zřejmý rozdíl proti IPSC, kde to je čistokrevný sport a poměřování umu střelců kdo rychleji a přesněji. LOS má být o tom, kdo přesně a bezpečně.

Kvalitní závod má být pestrý a pokusit se donutit střelce využití všech dovedností při použití zbraně. Ať už jsou to různé stavy zbraně na začátku, tak (dle legendy) simulované zranění, závady zbraně nebo nucené přebití.
Ne všichni střelci jsou vysportovaní 25tiletí atleti. Pro každého jsou situace různě obtížné, což je nedávná zkušenost z jednoho závodu, kdy odstřílení 12 ran znamenalo 13 vteřin nebo také 60. Je to hlavně o hlavě a ta hlava se má poučit, zda zvolený postup byl správný. Je to přesně tak jak napsal PaF.

Závody LOS se organizují pro střeleckou veřejnost, nikoliv uzavřenou skupinu lidí, kteří se chtějí hodně zatřílet. Na to je lepší si pronajmout střelnici na půl dne, zastřílíte si lépe a nikdo Vám do toho nebude kecat. Ale také Vám ty situace nikdo nepostaví.

Střílím oboje, IPSC i LOS, dokonce někdy i mířenou. taká disciplína má svoje. I přesto jsem jezdím na IPSC, neustále prosazuji zdůraznění hledisko obranné střelby jako prioritu LOSu. Nemám problém otevřeně sdělit svůj názor, i když je často vnímán jako pobuřující. Bez diskuze se ještě nic nevyřešilo.

Dobrou, zítra mne čeká organizace závodu ...

joerg.s
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#40 » pon 6. kvě 2013, 16:31

Snoopy: Povinné nadrcnutí na začátku jde proti ákladní myšlence, tedy řešení situace ze stavu "tak, jak nosíš." Ano, najde se dost střelců, kteří tento koncept už v základu porušují, protože si na LOS berou jinou zbraň, více zásobníků apod. To je však v podstatě jejich věc, troufám si říci i jejich chyba. Najde se ale spousty takových, kteří jezdí tak, jak nosí, nebojí se před nástupem na stage zkontrolovat, jestli jim nikde nic nekouká, nevezmou si další zásobník, když normálně nosí jen jeden náhradní (a tak se jim třeba stane, že když se zrovna nezadaří, zůstanou jim nevyřešené terče)... To je na každém, jaký přístup zvolí.

Chípu, že chceš lidi přimět k dalšímu tréninku navíc dle motta "čím více správných opakování proběhne, tím lépe bude činnost zvládána." To je určitě pravda, a to v celém oboru lidských činností. Jak psal Cmk, je však jednodušší správné nabíjení kontrolovat než pípne timer. A ostatně, jsou i tací, kteří se občas rozhodnou začínat situaci s prázdnou komorou a nadrbnout si až s pípnutím. A občas jsou situace postavené tak, že začínáš beze zbraně a nabíjíš, či jen nadrcáváš, až v rámci řešení situace samotné.

Mně by se taky líbilo, kdyby třeba jedna ze 6 stage nutila lidi k taktickému přebití. Tady byl ale (celkem rozumný) protihlas, že to je nucení střelce do nějakého postupu, který si musí zapamatovat, je to navíc atp. Sice to může být z hlediska řešení situace správně, ale málo komu se do toho bude chtít, protože to bude ztráta času (což bych jako výmluvu nebral) a dost lidí na to ve stresu situace asi i zapomene (a pak by asi měli dostat proceduru za každou hodnocenou ránu po takovém zapomenutí). Jednou za čas proč ne, ale asi je pravda, že by se to mohlo časem zvrhnout v poskakování po stage přesně podle scénáře, který by si střelec musel pečlivě zapamatovat, což je rozhodně něco, co určitě nikdo nechce.

Spousta věcí je proto o domácím sušení, osobním tréninku a celkovém přístupu k věci. Taky jsem z těch, co trochu tlačí na "obranářské pojetí" LOSu, ale všechno má asi své meze. Tak, jako LOS nikdy nebude plnohodnotnou náhradou reálné situace (kupříkladu, kolikrát se stává, že na útočníka (= terč) nejprve musíte křičet, ať zahodí zbraň, než se začne střílet - nemyslím si, že v reálu by každý hned tahal a začal bezhlavě pálit), zároveň je tomu asi nejblíže ze všech možných a veřejně dostupných aktivit. Buďme za to rádi. Vždycky se najde spousta lidí, kteří budou říkat, že LOS není trénik, že je to sport. Ano, je to pravda. Ale to nikomu nebrání POJMOUT LOS jako vlastní trénink a spíše než hledět na čas, snažit se o řešení situace s ohledem na vlastní bezpečnost. A že nebudeš stát na bedně? To ti přece nemůže vadit, přínosem není nějaká medaile, ale to, co si odneseš ze závodu jako celku. A jak se říká, největším učitelem jsou vlastní chyby, když je člověk ochoten se z nich poučit. ;)

EDIT: K taktickému přebíjení - třeba minulý víkend v Opařanech byla skvělá příležitost potrénovat taktické přebíjení. Řešily se dvojsituace, kdy po dostřílení první měl vždy střelec obnovit palebnou kapacitu a jít hned na druhou (tématicky nesouvisející). Kdo chtěl, využit toho k drobnému procvičení taktického přebití. Co jsem viděl, tak z těch 120 lidí bych je spočítal na prstech, a to bych se ještě několika volnými prsty mohl dloubat v tělesných otvorech...

PaF

Příspěvek#41 » pon 6. kvě 2013, 19:27

snoopy36 píše:PaFe znova, čteme to stejný vlákno? Já tady něco psal o běhání jak trefená slepice ala IPSC? (IPSC střelcům se omlouvám za příměr) psal jsem tady něco o zrychlování situací? Já psal o povinném nadrcnutí, což situaci zpomalí, o nutném přebíjení což situaci opět zpomalí, nikde nevidím nic o rychlém kropení, někdo ostatní ano? Můj návrh je z důvodu zlepšení manipulace se zbraní, a naučení návyků, které jsou pro obrannou střelbu důležité a to je pod stresem ovládat svou zbraň, ať už při natahování, pokud není v komoře, nebo jako práce se závěrem, pokud bude závada, případně rychlá a bezpečná výměna zásobníku, ať už z důvodu závady nebo nedostatečné kapacity.
Znova nechci LOS přibližovat a srovnávat s IPSC. Zapomeň na IPSC a přestaň se s tím tady zaklínat.
Díky
MK

2snoopy Ja s Tebou nijak nepolemizuji. Smerem k IPSC nas tu posouvaji jini.

Takticke prebiti vitam, nic proti. Povinny start s prázdnou jako ojedinělou věc, snad... Ale sam bych nikdy nenosil zbran, která neumoznuje nosit bezpecne v komore. Nekdy mne boli klouby na ruce tak, ze bych pistoli ani nenatahl... Proto, když nosim, obvykle v 5-6 komorách a pokud mam prcka Kahra, mam vždy natazeno ¨(furt, bez vyjimky). Nosit bez naboje v komore pokladam za hrubou taktickou chybu ospravedlnitelnou jen nevalnou bezpecnosti konkretni zbrane.

Jinak muzu podepsat, co napsal coffe. :lol:

AREYOU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#42 » ned 12. kvě 2013, 12:31

Zdravím,

jsem co se týče LOSu úplný zelenáč a po pravdě jsem ani nikde na poharovém závodu nebyl, mám za sebou nějaké klubovky LOSu a LOSíky v Brně + Drill LOSík. Z pistole střílím více než 7 let a zaměřuji se hlavně na obrannou střelbu takže veškeré knížky, videa a informace na netu, proto jsem se taky rozhodl pro LOS (letos chci navštívit Otrokovice a Svitavy).
Zatím co jsem si čuchnul k LOSu (viz moje klubovky, LOSíky), tak na mě je ten LOS moc sportovní já osobně bych navrhoval to více klonit k obranné střelbě. Co si pod tím pojmem představuji :
-všechny terče oblékat do triček, aby nebylo vidět kam jsem zasáhnul a hlavně kolikrát
-simulovat závady plněním zásobníků sušilkou (tajně rozhodčím nebo kolegou)
-drillovat vše dle názoru snoopy36 (nucené přebití, taktické přebití, střelba ihned s nábojem v komoře, ale i mimo komoru)
-střelba na pohybující se terč, terč pohybující se směrem ke střelci (trč na kolečkách tažen na provázku)
-střelba na útočícího psa (opět rychlé tažení terče směrem ke střelci)
-střelba po zátěží (20 kliků + 20 dřepů např. nebo klidně i více)
-křik před střelbou na terč (stůj nehýbej se! nebo stůj nebo budu střílet!)
-střelba po odražení útoku (např. odžduchneme prvně 2/3 lidi pak se otočíme a tasíme a střílíme na terč)
...je toho hodně co se dá vymyslet.
Možná bych i zrušil timer (nebo ho nějak nedával do hlavního hodnotícího prvku), co se týká nějakého vyhlašování vítězů a dávaní cen a diplomů bych zrušil úplně, aby to zbytečně neevokovalo k nějakému honu za medajlí.

Prosím berte jen jako můj názor a jako moje představa o střílení které mě osobně oslovuje je možné, že by toto nebylo moc oblíbeno.

Iza

Příspěvek#43 » ned 12. kvě 2013, 19:27

-všechny terče oblékat do triček, aby nebylo vidět kam jsem zasáhnul a hlavně kolikrát
v nekolika zavodech to bylo, bohuzel to dost zdrzuje

-simulovat závady plněním zásobníků sušilkou (tajně rozhodčím nebo kolegou)
susilku pak budou vsichni hledat v trave, opet zdrzeni

-střelba na pohybující se terč, terč pohybující se směrem ke střelci (trč na kolečkách tažen na provázku) + střelba na útočícího psa (opět rychlé tažení terče směrem ke střelci)
neni vybaveni, jsme radi za kyvky, obavam se ze znovuzprovoznovani by bylo zpomalovaci faktor

-střelba po zátěží (20 kliků + 20 dřepů např. nebo klidně i více)
mezi strelci jsou starsi rocniky, lidi po operacich, bylo by tezke vymyslet neco co daji vsichni... ale na zavodech se nekdy taha tezky kufrik, figurina, pneu...

-křik před střelbou na terč (stůj nehýbej se! nebo stůj nebo budu střílet!)
toto byva pomerne casto

-střelba po odražení útoku (např. odžduchneme prvně 2/3 lidi pak se otočíme a tasíme a střílíme na terč)
taktez byva dost casto, zaseknout nekam sekeru, nuz, majznout teleskopem, sundat rukama nohama dva popry

AREYOU
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#44 » ned 12. kvě 2013, 19:38

Iza

sušilek lze nadělat hromady aspon v 9x19 nic se hledat nemusí nechá se to ležet stejně jako hylzny....pokud zbytek na LOSu naleznu tak je to přesně střelba pro mě tak uvidíme v Otrokovicích.

Steiner
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#45 » ned 12. kvě 2013, 19:42

ad sušilky: to jde jen v pistolích a ještě bys musel mít připravený všechny ráže, se kterejma se střílí LOS. Jak chceš vyřešit revolvery? To jim budeš přebíjet rychlonabíječe a klipy? A co s těma, co to plní rovnou do válců? Na trénink dobrý, na soutěž dost těžko proveditelný.

Zpět na