Obrana majetku

Piggy

Příspěvek#46 » úte 18. čer 2013, 09:43

steiner
KN je OBECNÝ princip svépomoci i za cenu způsobení újmy KOMUKOLI, který platí VŽDY, když se odvrací JAKÉKOLI nebezpečí pocházející od KOHOKOLI/ČEHOKOLI. Z tohoto principu je výjimka s výhodnějšíma podmínkama pro obránce v případě, že je škoda způsobena "útočníkovi", tj. NO.

Díky, TOHLE je vyjasnění ;)

mobil-man

Příspěvek#47 » stř 19. čer 2013, 00:21

Steiner píše:
mobil-man píše:... ale co když se prokáže, že bába byla ve skutečnosti teroristka, která měla v ruce spouštěč od bomby a její smrtí vlastně bylo zabráněno výbuchu? Spadne to pod NO. :mrgreen:
No tak tohle NO nebude, jedině že by obránce u soudu prokázal, že věděl/byl přesvědčený o tom, že bába je teroristka. Když neprokáže (nebude to tvrdit ;) ), tak by se to mělo posuzovat podle podmínek KN.

Jednání v NO nebo KN se nelze dopustit nevědomě !

Ano, omlouvam se za dezinformaci, pouzil jsem teoreticky priklad reseny na akademicke pude i timto vykladem, avsak soucasna doktrina i praxe odpovida tvrzeni Steinera.

slow_fox

Příspěvek#48 » pon 24. čer 2013, 20:06

Takže majetek si mám radši nechat rozkrást, pokud nakonec nechci být ta špatná já. Jasný :-) Takže i když na toho zloděje vyběhnu a budu řvát "mám zbraň" nebo něco takového, může se mi smát, protože ví, že on sice krade sekačku, ale když mu budu vyhrožovat zbraní, může mě jít v klidu udat...
Střílet do vzduchu bych tedy asi neměla, takže to když třeba vystřelím slepýma? To by ho mohlo vyděsit/odradit od krádeže a já bych teoreticky nic neprovedla. Nebo ano?

jamira

Příspěvek#49 » pon 24. čer 2013, 20:54

Znám osobně jednoho, který má naládováno a polohováno vůči hlavni v revolveru v tomto pořadí: slepý,brokový a zbytek .44 Mag. Je to dobrá strategie?

Stepan

Příspěvek#50 » pon 24. čer 2013, 23:02

Dobrá strategie to je, pokud se neocitne v situaci, kdy slepým na sebe přiláká pozornost, brokama útočníka/y extrémně rozzuří a třetí už nestihne vypálit. Dále slepým může vyvolat dojem, že se jedná o plynovku a útočník ztratí respekt a k dalším ranám vůbec nemusí dojít.

Osobně si myslím, že situace, kdy by se to mohlo hodit, vyvažují situace, kdy by to mohlo vadit, že je to věc názoru a osobního postoje. Žádnou jednoznačnou objektivní výhodu v tom nevidím, ale ovšem - já nejsem žádný expert.

slow_fox

Příspěvek#51 » úte 25. čer 2013, 16:18

jamira píše:Znám osobně jednoho, který má naládováno a polohováno vůči hlavni v revolveru v tomto pořadí: slepý,brokový a zbytek .44 Mag. Je to dobrá strategie?

Jasně, že je to trochu kravina a v reálu bych to nikdy neudělala, to byla spíš jen taková hypotéza. Na druhou stranu když si představím situaci, že mi nějaký blbeček krade kus plotu, aby ho odnesl do sběru, tak by ho asi takový výstřel vyděsil a zahnal spíš, než když vylezu s baráku a budu hulákat, ať nechá můj plot být a ještě ho vyprovokovala k něčemu dalšímu.
Ale jasně, všechno jsou to jen hypotézy, co by mohlo fungovat. Ve skutečnosti bych stejně asi zavolala policajty a v teple domova počkala, co se bude dít...

Joe

Příspěvek#52 » pát 28. čer 2013, 14:26

jamira píše:Znám osobně jednoho, který má naládováno a polohováno vůči hlavni v revolveru v tomto pořadí: slepý,brokový a zbytek .44 Mag. Je to dobrá strategie?

V případě, že máš jistotu, že nebudeš muset řešit situaci co nejrychlejším zásahem, a současně že ti bude stačit n-2 ostrých nábojů k zastavení útoku (kde n je kapacita válce) by to mohla být dobrá strategie.
V okamžiku aktivního střelce v metru, nákupním centru, psa útočícího na tebe nebo člověka, kterého z nějakého důvodu hrozba zbraní neodradila a rychle zkracuje vzdálenost, to znamená, že budeš muset vystřelit třikrát, aby vyletěl jeden účinný náboj.
Ostrým nábojem se dá v dobrém rozmaru střílet do popelnice nebo trávníku, ale slepák bachyni chránící mladé nejspíše nezastaví...

Zpět na