Utracení zvířete
- ilicz
Příspěvek#16 » čtv 12. črc 2012, 14:43
Mark mi pripomnel svym prispevkem jednu situaci za zivota:
Mati bydli na dedine, u nadrazi. Za barakem vede kolem zahrady cesticka k nadrazi, kterou si obcas nekteri lidi cestu zkracuji. Nekdo tam odsud hodil do nasi zahrady patrne nejakou nastrahu na lisky, kvuli vztekline nebo otraveny maso - to je celkem jedno co.
Kazdopadne nas pes, nemeckej ovcak, krasnej kus, nelenil a onu vec sezral. Behem dvou hodin se pes svijel na dvorku v krecich. Mati nema auto, tak volala veterinare, co k nemu se psem chodila od stenete. Veterinar ji blahosklonne odpovedel, ze je sobota odpoledne, on ma doma navstevu a mimoto taky uz popil nejake vinko a nikam uz nepojede.
Pes v bolestech do vecera posel.
To jen pro ilustraci, ze jsou i chvile, kdy to nejde.
PS. Diky MarKovi za do-odemceni tematu
Mati bydli na dedine, u nadrazi. Za barakem vede kolem zahrady cesticka k nadrazi, kterou si obcas nekteri lidi cestu zkracuji. Nekdo tam odsud hodil do nasi zahrady patrne nejakou nastrahu na lisky, kvuli vztekline nebo otraveny maso - to je celkem jedno co.
Kazdopadne nas pes, nemeckej ovcak, krasnej kus, nelenil a onu vec sezral. Behem dvou hodin se pes svijel na dvorku v krecich. Mati nema auto, tak volala veterinare, co k nemu se psem chodila od stenete. Veterinar ji blahosklonne odpovedel, ze je sobota odpoledne, on ma doma navstevu a mimoto taky uz popil nejake vinko a nikam uz nepojede.
Pes v bolestech do vecera posel.
To jen pro ilustraci, ze jsou i chvile, kdy to nejde.
PS. Diky MarKovi za do-odemceni tematu
- mobil-man
Příspěvek#17 » čtv 12. črc 2012, 15:54
Dovolim si na uplny zaver uvest relevantni informaci, podle ktere asi kazdy pochopi, jakym smerem se tento, dosud ne uplne jasny postoj prava ke zviratum jako veci, ubira.
Cituji z Nového občanského zákoníku:
§ 494
Živé zvíře má zvláštní význam a hodnotu již jako smysly nadaný živý tvor. Živé zvíře není věcí a ustanovení o věcech se na živé zvíře použijí obdobně jen v rozsahu, ve kterém to neodporuje jeho povaze.
Cituji z Nového občanského zákoníku:
§ 494
Živé zvíře má zvláštní význam a hodnotu již jako smysly nadaný živý tvor. Živé zvíře není věcí a ustanovení o věcech se na živé zvíře použijí obdobně jen v rozsahu, ve kterém to neodporuje jeho povaze.
- Phil
Příspěvek#18 » ned 7. črc 2013, 15:53
Nerad oživuji staré téma, ale stále přemýšlím nad jednou věcí.. Přemýšlím co budu dělat ve chvíli kdy autem srazim psa nebo kočku. Zvíře bude mít střeva ven ale ještě se bude plazit. Mám rád obě zvířata a taková představa mi není zrovna po chuti.
Nicméně co jsem to tu vše pročetl tak bohužel s tím nic neudělám a nejlíp udělám když prostě pojedu dál
Abych tam hodil zpátečku a hnusně to zvíře dorazil to fakt ne-e ani omylem. Fuj. A rána z milosti to zase zavání popotahováním po úřadech
Jak jste na tuhle situaci připraveni Vy?
Nicméně co jsem to tu vše pročetl tak bohužel s tím nic neudělám a nejlíp udělám když prostě pojedu dál
-
frantisekkozisek - Příspěvky: 326
- frantisekkozisek
- jamira
Příspěvek#22 » ned 7. črc 2013, 19:22
Mám kámoše na Moravě a ten za tímto účelem vozí v autě větší dřevorubeckou sekyru (nevím,jak se nazývá,ale má takové to široké ostří). Tvrdí, že pokud se zvířeti (liška,srna) v takovéto situaci utne hlava, zvíře netrpí... Okamžitý stop krve do mozku. Nevím, zda by se to dalo aplikovat např. u divočáka-ten má tlustou šíji... Ale na takovéto humánní řešení to chce mít i povahu a jistou dávku otrlosti...
- Georg
Příspěvek#23 » ned 7. črc 2013, 21:47
Phil píše:Nerad oživuji staré téma, ale stále přemýšlím nad jednou věcí.. Přemýšlím co budu dělat ve chvíli kdy autem srazim psa nebo kočku. Zvíře bude mít střeva ven ale ještě se bude plazit. Mám rád obě zvířata a taková představa mi není zrovna po chuti.
Nicméně co jsem to tu vše pročetl tak bohužel s tím nic neudělám a nejlíp udělám když prostě pojedu dálAbych tam hodil zpátečku a hnusně to zvíře dorazil to fakt ne-e ani omylem. Fuj. A rána z milosti to zase zavání popotahováním po úřadech
![]()
Na to se nedá nija zvlášť připravit. Až to příjde, spousta lidí na to bude čučet jak na divadlo v němém úžasu, neboť takováto věc se přihodí jednou za život. A někomu se to to nestane ani jednou za život.
Ikdyž uznávám, že jsou i vyjímky.
Možná bych to přirovnal k prvnímu sexu (jako že aspoň trochu na odlehčenou)
Narozdíl od toho původního tématu to moje přirovnání je o dost příjemnější
- morty
Příspěvek#24 » pon 22. črc 2013, 10:20
Teda tady je saďourů.
Mimochodem ač mám koně rád tak se běžně na maso chovají. To jste nikdy nejedli koňskou sekanou nebo párky s koninou? Možná o tom ani nevíte viz Ikea a její vyhlášené masové koule. Jako dítě jsem sekanou s koninou u babičky běžně jedl dnes už bych to do pusy nedal. Nikdy jsem to maso nevyhledával. Babička byla poznamenaná válkou a také tvrdila, že kůň se ze špinavé vody narozdíl od prasete nenapije a proto je jeho maso také lepší než vepřové. Pes byl ještě za první světové války veden jako jateční zvíře. Teď už má smůlu jen na Slovensku a v Asii. No jednou už mě to samotného napadlo co se zvířetem zraněným tak, že je záchrana nemožná a příjezd veterináře má mít delší dobu než zkonání chudáčka zvířátka. Svého psa mám moc rád a nikdy bych se nemohl dívat na to jak se trápí a ani na něj zamířit a zmáčknout spoušť. Ovšem vidět někde ječící a svíjející se zvíře, pro kterého je rychlá smrt vážně vysvobozením před třeba i hodinovou bolestí s marným bojem o život... nevím zda bych se po pouzdru se sbraní neohlížel. Neudělal bych to kůli legislativě...!!! Ale být to legální a umět si to odůvodnit pro své další žití a klidné spaní asi bych toho schopen byl. Nebo předal zbraň někomu jinému ať to ukrátí. To se také samozřejmě nesmí. Ovšem střílet třeba devítkou na něco ležící na asfaltu či betonu by se mohlo šeredně vymstít. Tak ať vás to ty, kteří kašlou na legislativu raději nenapadne a hlavně nepotká. Taková odražená střela nebo kamínek... Možná by stálo za zvážení vozit v autě nebo tahat s sebou jateční pistoli. Tu na slepé nábojky. To by schroupla nejspíš i legislativa a je to na takové věci přímo konsruované. Od 18let bez zbrojáku. Nikoho tu nenavádím jen to je k tématu. Beztak když něčí auto převálcuje psa a tak je za jeho smrt zodpovědný on. Když půjdu psa dobít hasičákem nebo zastřelit, aby se "netrápil" už je celá zodpovědnost za smrt na mě. Proto raději ruce pryč. Co přímo neohrožuje život váš a život vaší rodiny na to zbraň nevytahujte. Nestojí to za ty problémy, které by to přineslo. Dříve bylo utrácení zvířat veřejností běžné. Musíte si uvědomit, že bylo víc úrazů zvířat. Pes se přimotal pod kosu či kombajn, rozšlápl mu hlavu kůň, potrhal ho vlk nebo jiný vořech, nebo se baryk rozhodl vyhrabat němci zahrabanou minu. Také nebylo všude dost veterinářů a do vesnice to ze samoty mohlo být dvacet kilometrů. Flintu nebo pistoli měl doma za trámem či v nepoužívaném komíně kde kdo byť nelegálně. Sám jsem slyšel o takových a viděl zfilmovaných pár zabijaček domácích mazlíčků. Vždy je to ovšem smutná událost a nepěkná podívaná. Smrt stejně jako život patří k sobě. Tady přeci nebudem řešit zda je to špatný nebo zlý. V nemocnici odpojují od přístrojů lidi staré a děti bez šance na život. Zkusí jestli nezačnou sami dýchat bez přístrojů, když už dlouho zabírají místo a pokud ne napíše se exitus. A je to týrání? Budem napřed chránit zvířenu až pak náš druh?
- kleofash
Příspěvek#25 » sob 27. črc 2013, 21:28
Ahoj,
na odborných kurzech pro chovatele koní, např. na veterině kurz přepravce hospodářských zvířat, nebo cvičitel jezdectví, atd. se zmiňuje i toto téma.
Pokud je jezdec na koni na vyjížďce v nějakém opravdu špatném terénu, kde si kůň vážně ublíží a není možné dostat rozumně na místo veterináře, tak se na zastřelení zraněného koně hledí jako na krajní nouzi. Existují nějaké případy, kdy to tak bylo bez problémů posuzováno.
Střílení do psa za stodolou jistě není obdobný případ.
na odborných kurzech pro chovatele koní, např. na veterině kurz přepravce hospodářských zvířat, nebo cvičitel jezdectví, atd. se zmiňuje i toto téma.
Pokud je jezdec na koni na vyjížďce v nějakém opravdu špatném terénu, kde si kůň vážně ublíží a není možné dostat rozumně na místo veterináře, tak se na zastřelení zraněného koně hledí jako na krajní nouzi. Existují nějaké případy, kdy to tak bylo bez problémů posuzováno.
Střílení do psa za stodolou jistě není obdobný případ.
- dave136
Příspěvek#26 » pon 2. zář 2013, 21:53
Omlouvám se, že to takto napíši, ale musím: Kde není žalobce, není ani soudce Pokud někde v zapadákově zraníte zvíře (hlavně nemyslím člověka
) a bude trpět, tak nevím kdo by to řešil. Kdyby to došlo až k soudu tak chybí nebezpečnost činu pro společnost, krajní nouze to být může neboť muže ohrožovat provoz a lidi (bude se někde potácet zraněné po silnici). Toť můj názor.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí