Dlouhodobé uložení nábojů
- Prof
Příspěvek#1 » pát 22. bře 2013, 13:32
Z čistě akademického hlediska by mě zajímal Váš názor na způsob uložení a jeho vliv na životnost nábojů.
Co vlastně degraduje náboj na časové ose skladování... nějaké chemické reakce prachu ? Problémy se zápalkou ? vlhkost ?
Asi nejnormálnější způsobem je uložit originál balení do trezoru při pokojové teplotě. A do roka-dvou zásoby vystřílet. Jak dlouho asi vydrží ? a jak dlouho vydrží třeba přebíjené (nelakované) náboje?
Viděl jsem na obrázku i plechovky s náboji, pravděpodobně plněné nějakým inertním plynem (myslím že byly ruské výroby). Tyhle jistě budou použitelné mnohem déle.
Přemýšlel jsem, ale neviděl jsem a neslyšel o variantě vakuování nábojů. (např uchování v zavařené fólii či utěsněné nádobě) Ale váhám, protože náboj je jistě vyráběn při normální atmosféře a když ho zavakuuji tak by se mi mohl rozebrat ? nebo bych postupně vypustil vzduch ze střeného prachu? zvýšil bych nějaké riziko ?
Nebo jen krabičku náboju zatavit do dalšího sáčku s nějakým pohlčovačem vlhkosti ?
Případně uvítám další nápady s klady a zápory....
děkuji za názory
Co vlastně degraduje náboj na časové ose skladování... nějaké chemické reakce prachu ? Problémy se zápalkou ? vlhkost ?
Asi nejnormálnější způsobem je uložit originál balení do trezoru při pokojové teplotě. A do roka-dvou zásoby vystřílet. Jak dlouho asi vydrží ? a jak dlouho vydrží třeba přebíjené (nelakované) náboje?
Viděl jsem na obrázku i plechovky s náboji, pravděpodobně plněné nějakým inertním plynem (myslím že byly ruské výroby). Tyhle jistě budou použitelné mnohem déle.
Přemýšlel jsem, ale neviděl jsem a neslyšel o variantě vakuování nábojů. (např uchování v zavařené fólii či utěsněné nádobě) Ale váhám, protože náboj je jistě vyráběn při normální atmosféře a když ho zavakuuji tak by se mi mohl rozebrat ? nebo bych postupně vypustil vzduch ze střeného prachu? zvýšil bych nějaké riziko ?
Nebo jen krabičku náboju zatavit do dalšího sáčku s nějakým pohlčovačem vlhkosti ?
Případně uvítám další nápady s klady a zápory....
děkuji za názory
- garf
Příspěvek#5 » ned 24. bře 2013, 12:22
........
taky nevidím důvod k obavám o kvalitu střeliva , koncem devadesátých let bylo u nás v prodeji druhoválečné střelivo .45ACP v krabce mix od 3 různých US výrobců ,... a fungovalo po 55letech zcela spolehlivě ,možná lépe než tehdejší SelBel
Současně prodávané "samopaláky"7,62 jsou taky už nějakých 30let vyrobeny-tak odhaduji,
jinak skladovat vždy dle vyhlášky a návodu výrobce střeliva
taky nevidím důvod k obavám o kvalitu střeliva , koncem devadesátých let bylo u nás v prodeji druhoválečné střelivo .45ACP v krabce mix od 3 různých US výrobců ,... a fungovalo po 55letech zcela spolehlivě ,možná lépe než tehdejší SelBel
Současně prodávané "samopaláky"7,62 jsou taky už nějakých 30let vyrobeny-tak odhaduji,
jinak skladovat vždy dle vyhlášky a návodu výrobce střeliva
- Behemot
Příspěvek#6 » pát 23. srp 2013, 18:08
Hlavně v suchu, koroze probíhá, to ne že ne, když je to ve vlhku, a prach je taky k ničemu, když navlhne. Měl jsem takto krabičku a půl nějakých pochybných 9 mm BrC, už ve stádiu koroze uložené do nafty pro zabránění další koroze a střelba potom hrozná, zoufale malá energie a z posledního zásobníku uvízla jedna střela v hlavni
- sided
- Behemot
Příspěvek#8 » pát 23. srp 2013, 20:22
Nafta se používá proti korozi a k promazání/uvolnění zkorodovaných součástek desítky let, takže se na mě nezlob, ale na tyto salónní řeči o tom, jak všechny hydrofobní (zejména ropné) látky hrozně absorbují vodu opravdu nevěřím. Navíc málokterá koroze je způsobena přímo reakcí vodou, ta je zejména prostředím pro korozi galvanickou, maximálně vznikají hydroxidy železa.
Se vzlínavostí to taky není tak žhavé. Je fakt, že kapilára je svině, ovšem zde je to uzavřeno *velmi* těsně. Z toho důvodu jsem pro jistotu pár střel rozebral a navlhlé naftou nikde nic nebylo. Problém byl způsoben navlhnutím ještě před tím, než se to dostalo pod naftu.
Se vzlínavostí to taky není tak žhavé. Je fakt, že kapilára je svině, ovšem zde je to uzavřeno *velmi* těsně. Z toho důvodu jsem pro jistotu pár střel rozebral a navlhlé naftou nikde nic nebylo. Problém byl způsoben navlhnutím ještě před tím, než se to dostalo pod naftu.
- nico
- tempest
- Behemot
Příspěvek#12 » sob 24. srp 2013, 10:34
Pravděpodobně to tedy bude velmi záležet na technologii/kvalitě výroby, vojenské zbytky mnohdy staré desítky let často střílí s pár selhači na tisíc ran, na druhé straně tu hovoříš o silné degradaci za pár let, a předpokládám, že ten prach nebyl v papírovém pytlíku
- tempest
Příspěvek#13 » sob 24. srp 2013, 15:52
Ano, tohle byl Lovex D032, r. 1998, v zabrusove lahvi zalite voskem (a jeste pretahle igelitem a ovazane a zapecetene). Jedna otazka je kvalita vyroby (o tom zadna), dalsi je ta, jak moc se to rozklada. Jelikoz s tim vesele strilim a funguje, tak to asi nebude zadna tragedie. Tenhle aspekt bych asi pri nejakym dlouhodobym ulozeni zanedbal.
Jediny zpusob jak mne napada to vyzkouset je nechat si nejaky vzorek a za tricet let ho vystrilet..
Jediny zpusob jak mne napada to vyzkouset je nechat si nejaky vzorek a za tricet let ho vystrilet..
- Bohuliby
- bibros
Příspěvek#15 » čtv 10. říj 2013, 17:01
Osobně mám s náboji Rex tragické zkušenosti, koupil jsem jich před lety na Pavláku asi 200, (70 hal./kus), hned vystřílel a každá pátá = padák. Od tý doby jsem na ně nesáhnul. Jinak jsem na zkoušku vystřelil 5 kousků 38 S&W od firmy S&B z roku 1926 a všechny šly normálně (nevím jak byly skladované)
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí