Praktická část zkoušky OZ – co Vás může potkat

fixfokus

Příspěvek#376 » čtv 5. zář 2013, 10:27

Mě se ptal na spoustu věcí, plus všechno co jsem dělal jsem zároveň ústně komentoval, aby nedošlo ke spekulacím, jestli jsem se opravdu do té komory podíval, jestli vím že mám mířit bezpečným směrem atd... Jinak se ptal na všechny hlavní části všech zbraní, ráže, všechny závady (selhač, slabá rána, skřípnutá nábojnice...) a jejich řešení, postup při přerušení střelby... bylo toho docela dost. Drobné chyby/neznalosti toleroval, případně dovysvětlil. Nakonec řekl "V pořádku, je vidět že tomu rozumíte. Tak sem pošlete pana ..." a šel jsem na bar. Když byli všichni vyzkoušeni, chodilo se po dvou na střeliště, kdo nastřílel, dostal rovnou osvědčení OZ, měli je vyplněné dopředu. Takže tak probíhala moje zkouška :-)

jinda voyer

Příspěvek#377 » pon 9. zář 2013, 18:24

Zkouška dneska na Kapslovně.

15 přišlo, 10 udělalo (já naštěstí mezi nimi). Dva nedali praktickou (jeden nesložil pistoli a druhej byl úplně mimo - plnou hubu keců a pak něco podělal s pojistkou). Test nedali tři, z toho jeden byl fakt extrovní debil, kterej si někde "zajistil" testový otázky přímo od policajtů a nadrzo si je dal do lavice odkud to opisoval. Po napsání nás vyhodili, opravili to a pak si nás pozvali zpátky do učebny a ať si sedneme zpátky na místa, kde jsme seděli při psaní testu. Jaxme si sedli, ten borec zjistil, že to v tý lavici zapomněl a začal to lifrovat to tašky...tak ho vyhmátli...byli pěkně vytočení...a já se ani nedivím :evil:

Komisař Jakub Novotný, sice vypadal drsně, ale nakonec byl v pohodě. Hlavně férovej, šlo mu zejména o bezpečnou manipulaci a ovládání zbraně. Skupiny ABDE střílely jen pistoli, skupiny C střílely všechno. U manipulace nebyly žádný extra záludnosti, jen si liboval v používáni pojistky, na čemž taky jednoho vyhodil.

Chci poděkovat všem, co tady odpovídali na moje dementní dotazy, potom těm, kteří jsou zodpovědní za provoz tohoto webu, ze kterého jsem s naučil na testy a nějakou teorii.
Pak bych taky chtěl poděkovat panu Jirkovi Ottovi (pokud to tady teda čte), správci střelnice Kapslovna , který má fakt svatou trpělivost, všechno vysvětlí, ukáže, a to třeba stokrát...a naučí střílet snad fakt úplně každýho 8-)
A na závěr bych rád poděkoval panu Martinu Fischerovi, který provozuje střeleckou školu. Chtěl bych mu ale poděkovat ne za jeho předražený kurz, který jsem u něj absolvoval a který by mi byl samotný v podstatě k ničemu, ale za to, že mne seznámil právě s panem Ottou, díky jehož trpělivosti jsem dnes udělal ZP :twisted:

Mobster

Příspěvek#378 » pon 9. zář 2013, 18:54

No tak paráda, gratulace! Nebylo to nějak extrémně těžký, že ne? :)

Jinak ty borce s tahákem opravdu nechápu. Taky jsme měli na zkoušce jednoho. Někdo se učí otázky měsíc a dá to bez chyby a bez taháku, a někdo se to učí 2 dny a na zkoušku jde s tahákem, se kterým ho na 100 % nachytaj. :|

jinda voyer

Příspěvek#379 » pon 9. zář 2013, 19:09

Dík! No tolik ne, ale nervozita dělá prostě svoje. Hlavně při tý praktický...test byl v cajku.

Hele tohle ani snad nemůžeš nazvat tahákem, když si vezme bichli testů a dá si ji do lavice :mrgreen: tahák je pro mně něco, co si dáš práci a vypíšeš si to na papírek a dáš si to někam pod papír...ale tohle?

Jinak dle vyjádření komisaře i dohlížejících švestek to ještě bude mít pro toho chlapce dohru...sice nevím jakou a těžko mu co dokážou, když ho nechytili přímo když to z toho vopisoval, ale minimálně si to jistě švestky a komisaři řeknou a tak bude mít hodně velkej problém zbroják udělat kdekoliv.

Mobster

Příspěvek#380 » úte 10. zář 2013, 06:34

No, každopádně je to neskutečná drzost. Nevím, jakou to pro něj bude mít dohru, ale teď bude mít nejméně tři měsíce na přemýšelní ;)

jinda voyer

Příspěvek#381 » úte 10. zář 2013, 08:18

No z toho, jak byli nasraní bych řekl, že se budou snažit ho dát na nějakej "black list", aby to ani po těch třech měsících neměl snadné...a dobře mu tak :!:
Ty testy jsou tak koncipovaný, že se to může naučit i šimpanz :mrgreen:

Martin Zvara

Příspěvek#382 » úte 10. zář 2013, 19:14

A hlavně, vždyť se to přece člověk učí pro sebe, aby měl povědomí co může, co nesmí a co musí, co můžou nebo nesmí druzí... Co je platné, že do testu opíšu, že zbraň musím zaregistrovat, když mi to připomene až policie rok po nákupu předvoláním.

Mobster

Příspěvek#383 » úte 10. zář 2013, 19:40

Ty právní otázky jsou vesměs v pohodě. Největší problémy mně osobně dělala nauka o zbraních. Ty trojáky, trojčata, dvojky, dvojáky, lancasterky apod. se mi strašně pletly. Do toho, když se člověk zamotá, tak většinou smůlu, i když má perfektně zmáknutej zákon a zdravotní minimum. Možná právě kvůli tomu si lidi nejčastěji dělaj taháky.

jinda voyer

Příspěvek#384 » úte 10. zář 2013, 20:11

to Martin:

To je taky pravda.

to Mobster:

Pokud jde o ty zbraně...třeba hlavňové svazky...tam asi kromě čtyř je to všechno naprosto logické, podle názvu lze snadno odvodit...a ty zbylé jsem se prostě naučil a bylo to.
Fakt mi ty otázky přišly až moc snadný...sice pár chytáků, ale nic fatálního...je jich rozumnej počet, není to multiple choice...nemění se ani pořadí odpovědí...prostě pohodička. Ve škole jsem se musel učit na zkoušky daleko větší zvěrstva :mrgreen:

Mobster

Příspěvek#385 » stř 11. zář 2013, 05:40

No ne, tohle nemůžeš srovnávat se školou. Škola je úplně jiný kafe. Tohle byla nakonec úplná pohodička. Zkoušky na ZP nebo na řidičák jsou dělaný tak, aby je udělal opravdu každej. Bohužel to pak podle toho vypadá (alespoň v případě ŘP).

Jen to názvosloví těch hlavňových svazků byl trochu problém, ale nakonec jsem se to naučil taky. Ale co jsem se bavil s pár lidma na kurzu a pak na zkoušce, tak jsem nebyl ani zdaleka jediný, kdo s tím bojoval.

jinda voyer

Příspěvek#386 » stř 11. zář 2013, 10:16

Mobster píše: Zkoušky na ZP nebo na řidičák jsou dělaný tak, aby je udělal opravdu každej. Bohužel to pak podle toho vypadá (alespoň v případě ŘP).

No vono i ten ZP...když jsem viděl některé jedince, kteří byli se mnou na té zkoušce...a udělali to...tak mi nebylo dvakrát příjemně po těle :|

Voyager1

Příspěvek#387 » stř 11. zář 2013, 11:20

"Aby je udělal každý"...Možná jsou otázky u testů "jednoduché" (soudíte podle sebe a jak vám to šlo), ale rozdíl mezi testy na řidičák a ZP je hlavně v toleranci chyb...U ZP je tolerance minimální (naštěstí), kdžto u řidičáku se mlžete splést vícekrát a i tak to máte...Dám ruku do ohně za to, že silnice a auto jsou nebezpečnější, než legální střelci jako já, ty...

Mobster

Příspěvek#388 » stř 11. zář 2013, 13:33

Souhlasím, je tam rozdíl v toleranci chyb. Nicméně i tak se mi testy na ZP jeví jako poměrně jednoduché, i přes tu nízkou toleranci chyb. Možná by nebylo od věci udělat testy vypisovací (na ŘP i na ZP). Na tom by určitě vyletěla spousta lemplů. Kvízový test se, jak už psal jinda voyer, naučí i šimpanz.

Řidiči jsou určitě nebezpečnější než střelci, ale to je dáno hlavně tím, že jich je mnohem víc, a tak se mezi nimi objeví i víc nespolehlivých a nezodpovědných lidí.

Voyager1

Příspěvek#389 » stř 11. zář 2013, 13:45

Ano, mě se ve výsledku taky zdali jako jednoduché, ale oba máme ve větách slova jako "zdají", "jeví"...je to subjektivní vnímání. Tím šimpanzem si nejsem jistý, ale chápu jak to bylo myšlené-nebudu chytat za slovo ;)
Na jednu stranu ty testy ze zákona musí mít nějaké mantinely-střelci nejsou právníci...

To, že je aut a řidičů nesrovnatelně více než střelců, dle mě není přičina faktu, že jsou nebezpečnější. Jde právě o to, že řidičák dnes dostane (použiju toho šimpanze) i šimpanz po lobotomii, kriminálníci, ožralové apod. ZP tihle individua nemají šanci získat...(no něměli by...)

Mobster

Příspěvek#390 » stř 11. zář 2013, 14:42

Taky bych řekl, že za to můžou částečně i směšně nízké tresty za některé přestupky hraničící až s trestnou činností. Kdyby se například za řízení pod vlivem alkoholu braly na dobro papíry, zabavovalo se auto, dávaly se nějaké menší pokutičky (třeba 100.000) a zavíralo by se za to na pár let do chládku, tak by se ti nezodpovědní řidiči velmi rychle vyřadili. Já bych to dost zpřísnil. Sice by pak silnice zely prázdnotou, ale pořád lepší než když mě málem zabije 18letej frajírek v Audině, kterej netuší, jakej je rozdíl mezi vedlejší a hlavní silnicí (to se mi opravdu stalo!).

Zpět na