Inspektoráty pro zbraně
- Biermann
Příspěvek#212 » pon 16. zář 2013, 20:25
To já byl v Brně zatím vždy spokojenej. Vydání ZP trvalo 12 dní (ale SMS pípla těsně před středeční zavíračkou, takže fakticky to pro mě bylo 14 dní), průkaz zbraně na počkání, všichni v pohodě a s úsměvem.
Jinak ono to vydání není jen v rukách policajtů. Musí si ověřovat třeba i přestupky na obci, takže tam zas záleží jak rychle jim odpoví z městského úřadu / úřadu městské části. Čili za hodinu hotovo to fakt být nemůže (známe státní správu že), obzvlášť pokud spolu komunikují klasicou poštou, což bych se ani nedivil.
Jinak ono to vydání není jen v rukách policajtů. Musí si ověřovat třeba i přestupky na obci, takže tam zas záleží jak rychle jim odpoví z městského úřadu / úřadu městské části. Čili za hodinu hotovo to fakt být nemůže (známe státní správu že), obzvlášť pokud spolu komunikují klasicou poštou, což bych se ani nedivil.
- Mobster
Příspěvek#213 » pon 16. zář 2013, 21:57
jinda voyer píše:Doufám, že aspoň průkaz zbraně udělají na počkání
S tím vůbec nepočítej. To možná tak někde, kde maj na celej kraj 5 a půl držitele ZP a celý dny se tam jinak šťouraj v nose. V Praze na to můžeš rovnou zapomenout!
Biermann píše:Jinak ono to vydání není jen v rukách policajtů. Musí si ověřovat třeba i přestupky na obci, takže tam zas záleží jak rychle jim odpoví z městského úřadu / úřadu městské části. Čili za hodinu hotovo to fakt být nemůže (známe státní správu že), obzvlášť pokud spolu komunikují klasicou poštou, což bych se ani nedivil.
To ne, podle toho, co jsem slyšel, tak skoro každej policajt se na Tebe může skoro kdykoliv mrknout a zjistit, jak moc zlobíš. Takže tohle by měli mít během několika minut vyjetý.
Podle mě to ale vypadá tak, že to někde měsíc leží a poslední den lhůty to ani neprověřujou, protože by to nestihli a fofrem připraví papíry.
-
jinda voyer - Příspěvky: 418
- jinda voyer
Příspěvek#214 » pon 16. zář 2013, 22:18
Mobster píše:S tím vůbec nepočítej. To možná tak někde, kde maj na celej kraj 5 a půl držitele ZP a celý dny se tam jinak šťouraj v nose. V Praze na to můžeš rovnou zapomenout!jinda voyer píše:Doufám, že aspoň průkaz zbraně udělají na počkání
Takže mi jako chceš říct, že potáhnu pistoli dvakrát do práce, aniž bych na ni měl průkaz zbraně, jo

Mobster píše:To ne, podle toho, co jsem slyšel, tak skoro každej policajt se na Tebe může skoro kdykoliv mrknout a zjistit, jak moc zlobíš. Takže tohle by měli mít během několika minut vyjetý.
Podle mě to ale vypadá tak, že to někde měsíc leží a poslední den lhůty to ani neprověřujou, protože by to nestihli a fofrem připraví papíry.
Přesně tak...dneska je to už skoro jak v americkejch filmech...v auťáku nebo v kanclu prostě naťuká do kompu jméno a vidí všechno...
LOL...taky mi to tak připadá...měsíc se kopou do řitě a dycky, když se blíží ke konci lhůta, začnou to řešit...však asi taky proto psala ta holka dneska na ten spis, co tam zakládala velkými číslicemi 15. 10. 2013...

- Mobster
Příspěvek#215 » pon 16. zář 2013, 22:26
jinda voyer píše:Takže mi jako chceš říct, že potáhnu pistoli dvakrát do práce, aniž bych na ni měl průkaz zbraně, joPonesu po ulici, povezu sockou, v tý práci si ji budu snad muset vzít i na hajzl, aby se k ní náhodou nikdo nedostal...no tak to je vážně super.
Nechápu. Jak na dvakrát? Prostě si s nákupkem koupíš bouchačku a do 10 dnů jim ji doneseš ukázat i s vyplněným šedivákem. Pak ji prostě vezmeš domů a necháš ji tam, dokud nedostaneš průkaz zbraně. Bez PZ bych ji nikam nenosil.
- Patrik
Příspěvek#216 » pon 16. zář 2013, 23:31
Kdyby jste si to tady přečetli tak by jste věděli, že se prověřuje třeba i na takovém Báňském úřadě.
Pro vydaný PZ samozřejmě nepotřebuješ tahat zbraň znova na oddělení.
Papírování co mají kolem zbraní pracovníci na odděleních jim vůbec nezávidím (trochu do toho vidím), jen nezasvěceným to připadá tak, že tam sedí s nohama na stole a dlubou se v nose.
Jo, v Praze jsou delší čekací lhůty způsobeny samozřejmě větší koncentrací držitelů ZP.
Průkaz zbraně tě jako opravňuje nechat tu zbraň tak aby se k ní mohl někdo dostat?jinda voyer píše: v tý práci si ji budu snad muset vzít i na hajzl, aby se k ní náhodou nikdo nedostal...
Papírování co mají kolem zbraní pracovníci na odděleních jim vůbec nezávidím (trochu do toho vidím), jen nezasvěceným to připadá tak, že tam sedí s nohama na stole a dlubou se v nose.
Jo, v Praze jsou delší čekací lhůty způsobeny samozřejmě větší koncentrací držitelů ZP.
-
- jinda voyer
Příspěvek#217 » úte 17. zář 2013, 07:21
Mobster píše:Nechápu. Jak na dvakrát? Prostě si s nákupkem koupíš bouchačku a do 10 dnů jim ji doneseš ukázat i s vyplněným šedivákem. Pak ji prostě vezmeš domů a necháš ji tam, dokud nedostaneš průkaz zbraně. Bez PZ bych ji nikam nenosil.
Jo aha, já myslel, že ji tam budu muset vzít jak při té žádosti, tak při tom vyzvednutí...díky za vysvětlení

-
- jinda voyer
Příspěvek#218 » úte 17. zář 2013, 07:26
Patrik píše:Průkaz zbraně tě jako opravňuje nechat tu zbraň tak aby se k ní mohl někdo dostat?jinda voyer píše: v tý práci si ji budu snad muset vzít i na hajzl, aby se k ní náhodou nikdo nedostal...
To já neříkám, ale jak píše Mobster...je mi žinantní ji vůbec nosit bez průkazu zbraně.
Jako já to chápu, že je s tím papírování, nicméně mi ty lhůty stejně přijdou trošku přehnané. A to, že je v Praze více držitelů ZP je sice pravda, ale zase logika věci říká, že adekvátně k tomu by měly být posíleny stavy úředníků, kteří mají tuto agendu na starosti

- Mobster
Příspěvek#219 » úte 17. zář 2013, 07:49
Patrik píše:Kdyby jste si to tady přečetli tak by jste věděli, že se prověřuje třeba i na takovém Báňském úřadě.
Patrik píše:Papírování co mají kolem zbraní pracovníci na odděleních jim vůbec nezávidím (trochu do toho vidím), jen nezasvěceným to připadá tak, že tam sedí s nohama na stole a dlubou se v nose.
Jinými slovy byrokracie. Tohle je totiž typická vlastnost úředníků - všechno dělat co nejvíc složitě, protahovat to a dělat k tomu tuny zbytečného papírování. Ať mi nikdo neříká, že se ten systém nedá zjednodušit a urychlit.
-
- jinda voyer
Příspěvek#220 » úte 17. zář 2013, 08:02
Mobster píše: Tohle je totiž typická vlastnost úředníků - všechno dělat co nejvíc složitě, protahovat to a dělat k tomu tuny zbytečného papírování. Ať mi nikdo neříká, že se ten systém nedá zjednodušit a urychlit.
No jasně, protože tím v podstatě ospravedlňují svoji existenci

Samozřejmě, že by to šlo zjednodušit, zrychlit a zpružnit, ale to by jich museli třetinu až polovinu vyházet, protože by neměli do čeho píchnout.
V rámci svojí práce přicházím do styku s úředníky různého druhu poměrně často a to, co někdy zažívám, to by vydalo na absurdní komedii. Hlavním mým závěrem je, že mezi nimi v naprosté většině převažují lidé neschopní a všehoschopní (to je stejný rys s politikou, protože politici nejsou vlastně nic jiného než přeplacení státní úředníci)...těch pár schopných, kterým se podaří mezi ně proniknout (což není často, neb oni si svůj smrdutý rybníček celkem hlídají) jsou buďto odejiti, nebo odejdou, protože cítí zmar a uvědomí si, že jim jejich schopnosti umožní pracovat v soukromém sektoru.
Zastávám názor, že naprostá většina agendy výkonu státní správy by se dala vykonávat tak zhruba s třetinou lidí - ovšem museli by to být ti schopní, kteří nyní prchají (pokud do úřadů vůbec nastoupí) do firem. Samozřejmě by je bylo nutno pořádně zaplatit, ale i kdyby třetina lidí brala dvě třetiny současných platů (to znamená dvojnásobek toho, co dneska úředníci mají), tak by to byla úspora třetina mzdových nákladů čistá ruka...a to není zrovna málo, při objemech peněz, které se na to vydávají.
Zkušenosti s výkonem státní správy, ve které je zainteresována policie nemám, ale nemám iluze, že to bude lepší...spíše naopak.
- ZdenekK
- fixfokus
Příspěvek#223 » úte 17. zář 2013, 08:54
Já nechápu proč by PZ nemohl být na počkání všude. V Kolíně to trvalo asi 15 minut. Policajt ode mě vzal zbraň, kolek a šediváka, chvíli něco datloval do počítače, vytiskl, zatavil hotový průkaz zbraně, nashledanou.
Předtím nákupka rovněž na počkání (při vydání ZP).
Prodlevu při vydání ZP chápu, ale vystavení NP nebo registrace zbraně trvá chvilku (a asi všude stejnou).
Prodlevu při vydání ZP chápu, ale vystavení NP nebo registrace zbraně trvá chvilku (a asi všude stejnou).
-
- jinda voyer
Příspěvek#224 » úte 17. zář 2013, 09:02
to mobster
Hehe, čekal jsem, zda to někdo vytáhne
Jelikož pracuji v oboru, tak vidím o něco dál než co se prezentovalo v médiích...u registru vozidel byla kámen úrazu v přípravě, chování a jednání Ministerstva dopravy a jemu podřízených ORP (Obce s rozšířenou působností). Na těchto obcích nejen, že je mnohdy tragické vybavení výpočetní technikou a předpotopní připojení k internetu, ale hlavní fail je samozřejmě v tom, co se nachází mezi židlí a klávesnicí
Přesto, že úředníkům bylo nabídnuto dostatečné množství termínů na školení v novém systému, půlka míst na prezenčních listinách zůstala volná. A jako bonus dostalo spousta z těch, co školením prošla, dovolenou v době, kdy nový registr startoval. Vycházelo se z toho, že tihle proškolení předají informace kolegům...ale ve velké většině případů k tomu nedošlo. No a když pak Mařena přišla v pondělí do práce a po dvaceti letech bastlení a cochcáren na lokální databázi se musela připojit přes internet do centrální databáze, kterou předtím nikdy neviděla, tak to dopadlo jak to dopadlo. Kolegyně Božena, která byla v tom Práglu na školení zrovna o víkendu odjela na dva tejdny do Řecka a tak jí to neměl kdo ukázat...no tak co Mařena udělá? Začne kvičet a místo hledání chyby u sebe nadávat na dodavatele...a zavolá TV NOVA. No a jelikož světem vládne generalizace a ve státní správě diletantství, tak se to všecko hodí dodavatele...už však nikde nezazní, že dodavatel registr vozidel udělal z dobré vůle a v podstatě zadarmo, respektive z člověkodnů, na které měl tak jako tak nárok ze smlouvy, pod kterou zajišťoval provoz IT na Ministerstvu dopravy...nikde nezazní, že se všechno dělalo na poslední chvíli a ve skluzu, protože Ministerstvo dopravy totálně prosralo čas, kdy se to mohlo udělat v klidu a bez stresu...už nikde nezazní, že v médiích propírané milióny chybných záznamů byly způsobeny nikoliv překlápěním dat, ale demencí a lemplismem úředníků, kteří dvacet let vyplňovali do lokálních databází nesmysly (dřív to totiž bylo tak, že každá ORP měla svoji offline databázi, kam si údaje o vozidlech místní úředníci sypali, jak chtěli - tzn třeba místní Mařena napsala do políčka JMÉNO celé jméno majitele, včetně adresy...políčka PŘÍJMENÍ a ADRESA nechala prázdné) a když se to pak slilo do jedné centrální databáze, kde bylo nastaveno, že se všechno musí vyplňovat stejně, tak s tím prostě logicky byl problém...už skoro nikde nezazní, že po republice bylo tím pádem pod jedním VIN kódem registrováno třeba 10 nebo 15 vozidel...a co už vůbec nikde nezazní, že několik málo měsíců po spuštění registru pochytali policajti několik band překupníků s kradenejma autama, a to prosím pěkně přesně v regionech, odkud úředníci z dopravního odboru řvali nejvíc na kamery - namátkou třeba Praha, střední Čechy, Brno...je to obrovskej byznys a novej registr těmhle šmejdům nešel a nejde po fousy...a že upláceli úředníky je veřejné tajemství. Teďka už to není zdaleka tak snadný jako dřív...a přejít na starej systém by bylo nejen technologicky náročný, ale hlavně proti požadavkům EU, která požaduje centrální registr napojený na Schengenský Informační Systém, na databázi kradených aut apod. Jak jsem proti EU byrokracii, tak tohle rozhodně smysl má...
Ufff...sem toho koukám napsal...tolik jen důkaz toho, že mrdky mediální jsou mrdky mediální...taky toho, že ne všechno je takové, jak se na první pohled může zdát...a neposlední řadě taky toho, jak diletanství v řadách státní správy dokáže udělat aféru...jen kdyby to líp uměli odkomunikovat do médií a vysvětlit, co se dělá a proč, vypadalo by to docela jinak...
Hehe, čekal jsem, zda to někdo vytáhne

Jelikož pracuji v oboru, tak vidím o něco dál než co se prezentovalo v médiích...u registru vozidel byla kámen úrazu v přípravě, chování a jednání Ministerstva dopravy a jemu podřízených ORP (Obce s rozšířenou působností). Na těchto obcích nejen, že je mnohdy tragické vybavení výpočetní technikou a předpotopní připojení k internetu, ale hlavní fail je samozřejmě v tom, co se nachází mezi židlí a klávesnicí

Ufff...sem toho koukám napsal...tolik jen důkaz toho, že mrdky mediální jsou mrdky mediální...taky toho, že ne všechno je takové, jak se na první pohled může zdát...a neposlední řadě taky toho, jak diletanství v řadách státní správy dokáže udělat aféru...jen kdyby to líp uměli odkomunikovat do médií a vysvětlit, co se dělá a proč, vypadalo by to docela jinak...

-
- jinda voyer
Příspěvek#225 » úte 17. zář 2013, 09:03
fixfokus píše: V Kolíně to trvalo asi 15 minut. Policajt ode mě vzal zbraň, kolek a šediváka, chvíli něco datloval do počítače, vytiskl, zatavil hotový průkaz zbraně, nashledanou.
Souhlas, takhle bych si to taky představoval...
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí