Trezory, schránky, skříně a jiná zabezpečení zbraní.

nico

Příspěvek#526 » úte 1. říj 2013, 07:31

Dle vyjadreni MVCR lze uloznou kapacitu vice trezoru scitat. Neni to nahodou primo nekde v tomto vlakne?

nimmic

Příspěvek#527 » úte 1. říj 2013, 07:46

nico:

je, dovolím si citaci:

KITTbx píše:Jak jsem již předeslal položil jsem na MV ČR následující dotaz:
Lze či nelze uschovávat 20ks zbraní ve dvou či více certifikovaných schránkách/skříních, namísto jedné na 20ks? Případně lze tak postupovat i nad oněch 20ks?,

Odpověď:

Stanovisko odboru bezpečnostní politiky MV
k zabezpečení zbraní

Již od roku 2004 je OBP zastáván názor, že držitel zbraní zabezpečí tyto v souladu s právními předpisy, pokud zbraně rozdělí v počtech do méně kusů a zvolí pak odpovídající způsob zabezpečení podle tohoto nižšího počtu (např. místo jednoho komorového trezoru pro více než 20 zbraní zvolí dva uzamykatelné skříňové trezory pro více než 10, ale ne více než 20 zbraní). Je tedy zastáván názor, že pro odpovídající způsob zabezpečení je rozhodující počet zbraní uložených v jednom zabezpečovacím zařízení a nikoli celkový počet přechovávaných zbraní nebo počet zbraní v jednom objektu. Zákon č. 119/2002 Sb., o zbraních, ve znění pozdějších předpisů, ani jiný právní předpis výslovně nestanoví, které hledisko, zda celkový počet zbraní přechovávaných jedním držitelem nebo počet zbraní přechovávaných v jednom zabezpečovacím zařízení, je rozhodující.

Při řešení této otázky je nutné posoudit, jaké je skutečné bezpečnostní riziko při rozdělení zbraní v počtech do méně kusů a jejich zabezpečení v zařízeních určených pro méně zbraní, která jsou sice do určité míry méně odolná, ale na druhé straně při překonání jednoho zařízení je možné se neoprávněně zmocnit pouze několika kusů zbraní, nikoli všech.

Jiná je situace v případě zabezpečení maximálně dvou kusů přechovávaných zbraní, kdy není nutné tyto uložit v úložném zařízení splňujícím technické požadavky dané prováděcím právním předpisem, ale postačí pouze vhodný způsob zabezpečení. Jedná-li se však o více kusů zbraní, není možné tyto rozdělit v počtu maximálně po dvou kusech a zabezpečit je tak pouze vhodným způsobem, v opačném případě by totiž bylo možné rozdělit takto libovolný počet přechovávaných zbraní (např. v každé místnosti).To by však zcela odporovalo úmyslu zákonodárce a cílům sledovaným právní úpravou, kdy vhodné zabezpečení maximálně dvou kusů zbraní bylo stanoveno zejména pro potřeby cestování držitelů s jejich zbraní, popř. zbraněmi, a jejich uložení v zařízeních poskytujících dočasné ubytování.

Z výše uvedeného vyplývá, že např. tři přechovávané zbraně musí být zabezpečeny v souladu s ustanovením § 58 odst. 2 zákona o zbraních způsobem stanoveným pro zabezpečení maximálně deseti kusů zbraní, tzn. uložením do uzamykatelné ocelové schránky, uzamykatelné ocelové skříně nebo zvláštního uzamčeného zařízení, splňují-li stanovené technické požadavky.

No tolik stanovisko MV, já ho považuji za poměrně závazné a smysluplné.

vovec

Příspěvek#528 » úte 1. říj 2013, 09:14

Smysluplné - určitě, závazné - no leda bys to měl od nich podepsané... ale každopádně to má hlavu a patu a asi by se danou konstrukcí dalo v případě problému ohánět ať už by s ní přišlo ministerstvo, nebo tvůj advokát...

KITTbx

Příspěvek#529 » úte 1. říj 2013, 19:48

Kolego, já nevím, kam chodíte na Vaše nápady a to další, ale já to mám od MV v oficiální korespondenci.
Nechci na nikoho útočit, ale někdy si říkám, že s jistou pravidelností se objevuje již objevené a hodnotí již ohodnocené, nebo uvažuje nad .... ;)

LubosHa

Příspěvek#530 » pát 4. říj 2013, 13:05

Já mám na krátké zbraně tento trezor (http://www.tegus.cz/sejf-na-kratke-zbrane-mini-4/d-70465/ - SAFEtronics MINI 4) a občas si tam ukládám i nějaké cennosti. Zatím absolutní spokojenost, mouchy jsem žádné nenašel.

jinda voyer

Příspěvek#531 » pon 21. říj 2013, 19:35

Dneska jsem se byl Safetronicsu ptát na to, jak je to s doručením jejich trezorů, kotvením apod. Tak to sem dávám, třeba by se to mohlo někomu v budoucnu hodit.
Někdo tady tuším zmiňoval, že je doručení a kotvení zdarma...což je bohužel nesmysl.
Konkrétně se mi jednalo o jeden z těchto skříňových trezorů:

http://safetronics.cz/13-Trezory_na_zbrane

Takže doprava po Praze je za 360 CZK. Montáž respektive kotvení za 999 CZK a manipulace 774 CZK...a to je manipulace, která neobsahuje žádné schody.
Předpokládám, že u lehčího trezoru bude manipulace lacinější a kotvení možná též.
Jinak se kotví v základu do země (beton mechanická kotva, cihly chemická kotva) a volitelně do zdi.

Bohuliby

Příspěvek#532 » pon 21. říj 2013, 23:17

Jindo : Jak vidím, tak dnes je to opravdu asi hloupost. V době, kdy jsem já kupoval TSS 125, byla v ceně montáž / kotvení / + doprava po Praze.
Hold je jiná doba. Model TSS 125 už vůbec nemají v nabídce a proč asi, stál by méně. Mě stál stejně 21. Jinak už jsem vše popisoval dříve ve vláknu.
Stále si ale myslím, že pro toho, kdo chce vlastnit až 20 zbraní je to nejlepší volba na trhu s bezp. tř. I. Alespoň já už žádný další kupovat nebudu, přežije mě !

vovec

Příspěvek#533 » pon 21. říj 2013, 23:28

No TSS 125 mají v nabídce, ale ne jako zbraňový. Tzn. sice je v I. třídě, což by stačilo do 20 zbraní, ale nemá uzamykatelnou schránku na střelivo, musela by se dodělat = příplatek. A musel by se dodělat držák na dlouhé, a nesměly by být moc dlouhé ;-) a předělat vnitřní rozdělení.

Bohuliby

Příspěvek#534 » pon 21. říj 2013, 23:51

Možná ano, já řeším uložení nábojů v jiném, malém trezoru taktéž v bezp. tř. I. Do té malé schránky ve skříni by se ty náboje stejně ani nevešly.
Držáky na dlouhé zbraně zvládne vyrobit ze dřeva každy trochu zručný kutil.
Vše jsem již popisoval dříve.

ilicz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#535 » pon 21. říj 2013, 23:52

Uzamykatelná schránka na střelivo není podmíněná žádným zákonem ani vyhláškou ;)

Int1m1thy

Příspěvek#536 » úte 22. říj 2013, 00:53

tak kam musis narvat naboje nad 500 kusu ?

vovec

Příspěvek#537 » úte 22. říj 2013, 01:16

No pravda je, že asi fakt můžou být v jednom trezoru se zbraněmi zcela neodděleně asi - schválně jsem prolezl předpisy a jediné co musí být samostatně jsou zápalky ...

Nevím proč jsem měl zafixovaný, že by měla být vnitřní schránka... asi proto že ji všichni výrobci skříní na zbraně dávají a doporučují ;-)

jinda voyer

Příspěvek#538 » úte 22. říj 2013, 07:53

vovec píše:Nevím proč jsem měl zafixovaný, že by měla být vnitřní schránka... asi proto že ji všichni výrobci skříní na zbraně dávají a doporučují ;-)

Já mám zato, že to bylo tak upraveno v předchozí verzi legislativy, že náboje musí být odděleny od zbraní a výrobci to nějak pořád "drží"...

jinda voyer

Příspěvek#539 » úte 22. říj 2013, 08:01

vovec píše:No TSS 125 mají v nabídce, ale ne jako zbraňový. Tzn. sice je v I. třídě, což by stačilo do 20 zbraní, ale nemá uzamykatelnou schránku na střelivo, musela by se dodělat = příplatek. A musel by se dodělat držák na dlouhé, a nesměly by být moc dlouhé ;-) a předělat vnitřní rozdělení.

No ten TSS 125 tu schránku ale má...viz tady třeba:

http://safetronics.cz/TSS-125/77-Skrino ... -TSS-125-M

Je pravda, že by se muselo předělat to vnitřní uspořádání a to už tak lehký neni, jako udělat si doma držáky na dlouhé dovnitř. Navíc ten TSS 125 s elektronickým zámkem se liší jen výškou (a pak logicky taky objemem a hmotností):

http://safetronics.cz/TSS-125/120-Skrin ... TSS-125-ME

a je lacinější o 7k oproti tomu, na který jsem koukal:

http://safetronics.cz/Trezory-na-zbrane ... 60-ME%7CK3

což už není žádnej extra rozdíl, když si člověk uvědomí, že u toho nebude muset dělat vůbec žádné úpravy.

vovec

Příspěvek#540 » úte 22. říj 2013, 08:29

No přímo v popisu těch TSS 125 mají uvedeno, že mohou vnitřní prostor uspořádat pro majitele zbraní ... takže to prostě stále dělají, ale neuvádějí ty 125ky jako primárně zbraňové. Podle mě z důvodu, že ne všechny dlouhé se tam napasují (se schránkou nahoře), tak aby předešli komplikacím a nespokojeným kupcům.

Takže bys doma pytlíkovat nic nemusel. :-) Navíc nejspíš to vyjde o něco levněji a pokud neplánuješ dlouhého mosina nebo něco podobného, asi by to taky splnilo účel.

Zpět na