Makarov

Pistole, které nepatří do žádné z ostatních kategorií
Georg

Příspěvek#601 » stř 23. říj 2013, 16:48

Ano, zápalník je uložen volně, bez jakékoliv pružinky. Má jednu zvláštnost. A to tu, že jeho tvar je trojúhelníkovitý, nikoliv kruhový :D Nicméně kohout má jen dvě polohy:
- natažen (klasika :) )
- spuštěn - v této poloze však neleží na úderníku. Je od něj vzdálen cca 6mm a je odtlačován bicí pružinou. Avšak k zápalníku ho nejde dorazit, neboť jej nepustí záchyt kohoutu (jeho druhý ozub)

MouseSentinel

Příspěvek#602 » stř 23. říj 2013, 18:53

A mě právě někdo tvrdil, že má ještě bezpečnostní ozub a já na to koukal a říkal jsem si, že mám asi nějakýho ochuzenýho chudáka, který má jen dvě polohy kohoutu:D Toho, že spuštěný kohout nedosedá na zápalník a má vůli jsem si všiml. Trochu mě to vylekalo. Říkal jsem si jestli mě náhodou v prodejně netahali za nos a neprodali mi nějaký nestřelbyschopný kus:D Ale jak vidno asi ne:)

Georg

Příspěvek#603 » stř 23. říj 2013, 19:21

On v podstatě ten druhý, který v přední poloze jistí kohout před stykem se zápalníkem je ten bezpečnostní. Kohout však na něm není zachycen přímo. Je tam vůle přibližně 0,5 mm (u mého konkrétního kousku). Jak časem poznáš, je to opravdu obdivuhodně jednoduchá zbraň :D
O nějakou tu stránku zpět jsou moje fotografie, na kterých by to mohlo být vidět.
..........
Pravidla LOSu vyžadují, aby kohout samonabíjecí pistole s dvojčinným spoušťovým mechanismem byl před startem zcela spuštěný. U CZ 75 B, kterou vlastním je tím bezpečnostní ozub ignorován. U Makarova to obejít nijak jinak nejde. Kohout se u něj (Makarova) spustí dolů a hotovo. Neleží na úderníku a přece je jištěn ozubem, o který se však neopírá :D Řekl bych: "ani ryba, ani rak" :D
Tímto se prosím nechci jakkoliv dotknout pravidel LOSu, které respektuji a ani zde vyvolávat jakékoliv další reakce či diskuze, jestli je to či ono lepší nebo horší. Je to zmíněno v souvislosti s Makarovem. Jinak každému, kdo vlastní Makarova a střílí LOS jej doporučuji si jej na těchto závodech vyzkoušet :D

Ikewoo

Příspěvek#604 » stř 23. říj 2013, 19:40

On to není bezpečnostní ozub, ale odskok kohoutu. Ne to neutrální poloha, kdy je pero nejvolnější. Je to nutné, protože jestli se nepletu, je úderníka maka o nějakou desetinku delší než jeho prostor v závěru

Georg

Příspěvek#605 » stř 23. říj 2013, 21:03

Nemýlýš se. Ten úderník je opravdu asi o milimetr delší. Mám ho rozebraného vedle sebe :D Jinak mohu potvrdit tvá slova o té neutrální poloze bicí pružiny. Když sundáš závěr a kohout je v přední poloze, nadzvihneš prsty záchyt kohoutu směrem nahoru. Stačí o cca 3 mm. Poté lze tuto neutrální polohu pěkně vyzkoušet zakýváním kohoutu vpřed a vzad (jako když se prvňáčkovi kývou první mléčné zuby :lol: ). Nicméně ve složeném stavu ten ozub nedrží přímo kohout, ale je tam ta vůle v přední poloze, která je u mého kusu cca 0,5 mm směrem vpřed. Proto se nedá jasně říct, že je to bezpečnostní ozub. Nicméně ten druhý ozub funguje jako pojistka, aby nedošlo k nechtěnému styku kohoutu s úderníkem např. při pádu na zem, či jinému nechtěnému úderu do kohoutu.

MouseSentinel

Příspěvek#606 » čtv 24. říj 2013, 19:53

Takže i bez úderníkové pojistky nabízí Makarov pádovou bezpečnost?

Georg

Příspěvek#607 » čtv 24. říj 2013, 20:38

Ano. Makarov však nemá klasický bezpečnostní ozub ani blokaci úderníku. Nicméně pokud je kohout v přední poloze a např. upadne na zem na kohout, ozub jej zachytí před úderem na úderník. To je dáno konstrukcí bicího a spoušťového mechanismu. V praxi jsem však netestoval co vydrží, neb je mi mého "mazlika" líto :D Tím testováním myslím napodobováním pádu (údery dřevěnou paličkou po kohoutu). Kdysi jsem toto zkoušel u mé bývalé CZ vz. 27 r. 7,65 mm Br. (udeřit dřívkem po kohoutu v přední poloze s nábojem v komoře), tak vyšel výstřel. Taky měla odskok kohoutu jako další signální Pi. vz. 1944. Proto jsem u 27 nenosil náboj v komoře. Nahradil jí Makarov :D
Upozornění: vše bylo zkoušeno na střelnici za dodržení bezpečnostních podmínek !

johnnyjak
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#608 » čtv 24. říj 2013, 21:13

To, co by u Makarovu mohlo způsobit výstřel při pádu je setrvačnost úderníku. Tedy pokud by pistole spadla dostatečnou rychlostí na ústí. V praxi je to ale nepravděpodobné.

MouseSentinel

Příspěvek#609 » čtv 24. říj 2013, 22:05

Pani, jako ze jsem makarova, nez jsem si ho poridil, zboznoval. Tak ted jsem se do nej asi zamiloval:D

MouseSentinel

Příspěvek#610 » ned 27. říj 2013, 17:06

Ahoj, rozhoduju se mezi těmi to pouzdry pro mého nového Maka. Pouzdro od Dasty http://www.alfatactical.cz/detail/1605/ ... 82-83.html a to samé akorát navíc s se zásobníkem http://www.alfatactical.cz/detail/14048 ... 82-83.html
Mě by celkem lákalo to pouzdro i se zásobníkem. Ale nevím. Jsem člověk s drobnou postavou. Když si dám Maka za pásek u kalhot, tak to sice přes tričko poznat není. Ale bojím se, že ta kapsa se zásobníkem navíc by už na mě byla vidět. Máte s tím někdo zkušenosti? Poradíte?:)

Matt007

Příspěvek#611 » ned 27. říj 2013, 17:26

Tohle je na tobě a na zvážení jestli budeš potřebovat nosit druhý zásobník. Pokud se tedy pohybuješ v místech, kde by i osm včel bylo málo tak proč ne. Osobně rezervní zásobník nenosím.
No a co se týče rozdílu ve velikosti pouzder a toho jak moc by byly pod trikem vidět, tak myslim, že zas tak velký rozdíl mezi nimi nebude.

MouseSentinel

Příspěvek#612 » ned 27. říj 2013, 17:35

Tak je pravda, že do války se s tím nechystám a souboj s po zuby ozbrojeným motorkářským gangem taky nehodlám začínat:D Takže bych ten rezervní zásobník ani nepotřeboval. Ale v zadu, v hlavě, mě stejně hryže takovéto... co kdyby:D

Ikewoo

Příspěvek#613 » ned 27. říj 2013, 18:04

Co kdyby? Tak nos jeden kousek v kapse v duchu citátu - "pamatuj, živého tě nesmí dostat"
Náhradní do Maka v pouzdře nenosím, pokud si vezmu tašku od Maxpeditionu tak ho beru, ale tam nosím stejně knedlíkomet... je třeba mít se čím probojovat ke svému trezoru :D

Ostatně pokud chceš měnit zásobník, tak je třeba si hodně nadrilovat to odlišné uvolňování, a také některým lidem dělá problémy sklon pažbičky - mě, kterému naprosto nesedí glocky, naopak dokonale vyhovuje

Abych nebyl úplně OT:
dá se podle vás nějak zabránit odírání horního náboje v zásobníku při pohybu závěru? Dere mi jej to víc než kosa

Kublajchán

Příspěvek#614 » ned 27. říj 2013, 18:34

MouseSentinel : kup si (třeba od Dasty) vnitřní opaskové, protože tebou uvedené pouzdra se budou hodně boulit. Na zásobníky si kup třeba nějakou dvousumku na pistolové zásobníky. Co se tyče tahání náhradních šuplat, tak nevidím důvod proč je nenosit. Nic neváží a je škoda je nechávat doma :D

MouseSentinel

Příspěvek#615 » ned 27. říj 2013, 18:38

To já právě vnitřní pouzdro moc nechci. Mám strach, že mě to bude akorát překážet a tlačit a tak... Teď na zimu by mi to boulení ani moc nevadilo, to se schová. Spíš pak přes léto...
Asi půjdu do toho pouzdra na pistoli se zásobníkem:)

Zpět na