Mosin

Sportovní, lovecké, "odstřelovačky" a další
Také jednoranné nebo vícehlavňové dlouhé zbraně
Urdo von Fuj

Příspěvek#181 » pon 4. úno 2013, 08:14

a když se na střelnici sejdou Mosiny 2 - 3, to je potom zvuk

donovanstangiano

Příspěvek#182 » pon 4. úno 2013, 14:47

Zdar pánové, taky Vám Mosinka tak rezne? Já používám levné střelivo (tzn. zřejmě korozivní), ale po návštěvě střelnice jsem samozřejmě čistil, a když jsem chtěl po cca 5 dnech protáhnout lauf znovu olejem a vytěrákem, byl jsem z té lišky dost překvapený. Je pravda, že bydlím v cihlové bytovce, kde bude asi vlhkost vyšší než v paneláku, ale i tak. Čistím Ballistolem nebo Konkorem. Pomohlo by po návštěvě střelnice lauf "zneutralizovat" vodou se saponátem? (někde jsem to četl)...Díky.

Urdo von Fuj

Příspěvek#183 » pon 4. úno 2013, 15:01

střílím levný kulomeťácký střelivo za 4 kačky ze ZS. To co dělám ještě na střelnici pucování hadem a proleju WD40. Liška žádná

smety
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#184 » pon 4. úno 2013, 16:41

Taky střílím levný kulomeťáky a na nečistoty docela trpím. Jednou mi hlaveň i po vyčištění chytla lišku. Přišel jsem na to tak po měsíci, nic hloubkového ale byla tam. (nevím jestli to bylo zde nebo na jiném fóru, ale jeden člověk psal že mu taky hlaveň zrezla a prý mu to subjektivně střílí lépe) Chce to pořádný mosazný kartáček (a nejspíš čistit hned za tepla). Ty, co prodávají v setu 3 -hadrový-žíněný-mosazný za 75Kč se mi moc neosvědčily. Moc nečistí a dlouho nevydrží a po pár použití jsou dost zadělaný. (Vždy si vzpomenu na ne moc dobrou reklamu: Jak chcete mít čistý nádobí ze špinavé myčky)
Nedávno jsem zkusil použít kapesní čištění:
http://www.army-shop.cz/produkty/zbrane ... kat=armady
Nejdřív jsem to párkrát protáhl hadrem s olejem, abych se zbavil hrubých nečistot pak kartáček - docela pěkně čistí a nezamudlá se, pak zase olej a hadr a dočista.
Asi před dvěma dny jsem protáhl hadr hlavní a byl zase špinavý - jen špína, žádná rez. Proto ho čistím po střelbě, po 3 dnech, po týdnu a pak tak po měsíci. Prostě když se mi dostane do ruky tak ho ošetřím.
Z mosina střílím málo - rekreačně, proto jsem občas používal zbraňovou vazelínu. Ta narozdíl od oleje neměla tendenci stékat dolů.

donovanstangiano

Příspěvek#185 » pon 4. úno 2013, 17:08

Holt to budu muset častěji kontrolovat...Já vždycky hned po střelbě nastříkám Ballistol (konkor), doma to protáhnu hadrem, boresnakem a pak znovu naolejovaným hadrem, abych nechal olej. film. Jinak chtěl jsem se i tady pochlubit nástřelem nového Mosina, protože doma mě nikdo nepochválí :-) (50m s oporou - laik)
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

krákorák

Příspěvek#186 » stř 20. úno 2013, 19:46

Není to tak dávno, co jsem Mosina vyndal z trezoru a koukal jsem jak puk. Lehká liška obcházela kolem ústí. To jsem ještě čistil uherskobrodským sprejem Gun remedy. Tak jsem nasadil starý dobrý Konkor, mohutně zastříkat, nechat odpočinout. Pak vycídit dočista a dosucha a následně protáhnu hadříkem namočeným do preparátu CLP ( 20ml cca 140 Kč :o ). Je to peněz jako za krávu, ale funguje to. Naštěstí to moc neubývá, ten promaštěný hadřík ukládám do ig.sáčku a používám furt dokola. Od té doby žádný problém.

Prying

Příspěvek#187 » čtv 21. úno 2013, 09:38

Kdybys ten konkor nevytřel úplně do sucha, tak by to nestačilo?

krákorák

Příspěvek#188 » čtv 21. úno 2013, 14:53

To nevím, už jsem nechtěl riskovat. Ten uherskobrodskej sprej z toho doslova kapal, a stejně se o to mrška liška pokoušela. Mám ročník 1943 a ta válečná ocel asi nebude nic moc. Krom toho to nemá tvrdochrom, jako novější flinty. Takže jsem investoval do toho amerického zázraku a zatím dobrý. Můžu doporučit.

Prying

Příspěvek#189 » čtv 21. úno 2013, 17:17

Ok, v poho.

Ivan1919

Příspěvek#190 » úte 20. srp 2013, 11:17

Zdravím, včera jsem koupil mosina 1891/30, doma jsem slepákama vyskoušel nabít schránku a opakovaně je všechny vyhodit jestli dobře šlape. Všechno v pohodě, podával a vyhazoval bez problémů, ale dneska jsem to chtěl skusit znovu, byl jsem v pokoji tak jsem nechtěl riskovat ránu a dal tam prázdnou nábojnici, jenže závěr se zasekl asi v jedné třetině dráhy kdy už ma jít klika směrem dolů a teď s ním nejde ani hnout. mám použít hrubé násilí, nebo jde závěr nějak rozebrat pomocí toho šroubu vzadu na závěru? možná je to blbý dotaz, jsem úplný začátečník, děkuji za každou radu.

smety
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#191 » úte 20. srp 2013, 12:49

Mírné hrubé násilý. Bouchni do toho od spoda rukou (jako když by si chtěl otevřít závěr). Buď to nábojnici povytáhne a vyhodí, nebo se vytahovač smekne - závěr otevřeš a nábojnice zůstane v komoře. Pak vyndáš závěr a nábojnici vhodnou tyčkou vyklepneš.
Vhodnou tyčkou se rozumí mosazná, nebo železná potažená gumou nebo pvc bužírkou ale jde to i tou co je pod hlavní pro čištění. Chce to drobet opatrnosti aby si zbytečně nepoškodil vývrt.

aleš_

Příspěvek#192 » úte 3. pro 2013, 23:54

Jen malá OT poznámka ke zmíněnému WD40 (a další "zázraky" tohoto typu) je víceméně voňavej petrolej. Je to původně povolovač zarezlých šroubů - řídký se silnou kapilární vzlínavostí. Dlouhodobá antikor ochrana všehovšudy žádná - sice vydrží déle než čistý petrolej, ale po čase se taky vypaří. Lze s ním čistit, uvolňuje to nečistoty z povrchu, ale pak dobře vysušit a aplikovat něco lepšího. Ale myslím si, že i na to čistění je lepší použít speciální přípravky, třeba Ballistol.

Ikewoo

Příspěvek#193 » stř 4. pro 2013, 02:35

Mosin je ruská vintovka, občas to chce trochu ruského násilí :-) Ten "šroub" v zadu je konec zapalniku, mám obavu, že by s ním v tomhle stavu závěru (čti s nasazeným čelem a tím vodícím spodkem) pohnout jít nemělo, pač to nemá kruhový průřez. Prostě použít násilí, sovětský voják by možná použil šutr nebo hlavu wehrmachťáka, v dnešních mírových podmínkách bych použil prvně úder rukou a pak zepředu vyklepnout, myslím si, že vytahovač to nedá (a necpat tam prázdné nabojnice, repetýruj si na sucho nebo delaborovanou)

Ivan1919

Příspěvek#194 » čtv 5. pro 2013, 18:56

Děkuji za rady, už jsem to dávno vyřešil. Stačila pořádná rána a bylo to :) Ze začátku jsem měl strach do toho pořádně bouchnout, ale stačilo když jsem si představil jak s tím asi zacházeli soudruzi u Stalingradu :D OD té doby už jsem ji byl několikkrát provětrat a musím říct že paráda.
Rameno jsem na omak cítil ještě dva dny :D

Avalith

Příspěvek#195 » pát 27. pro 2013, 23:05

Zdrávím, jsem hrdým majtelem předválečného Mosina 91/30 R1930 (hex). Příjde mi však, že pažbení je poválečné výroby(výřezy na prsty + očka pro popruh bez šroubků) Je možné, že se pletu a pažba je původní? Nějak jsem na těch anglických wwčkách tomu neporozuměl jaký pažby kde byly. Ps: Kde najdu na pažbě čislování, když není schované pod botkou?

Zpět na