Střelba bez ZP pod dozorem držitele ZP (svěření zbraně)

Ivan1919

Příspěvek#1 » ned 5. led 2014, 15:57

Zdravím, nedávno se mi na střelnici stala taková nepříjemná situace. Je mi 19 let a mám ZP skupiny B, vzal jsem bratrance kterému je 23 let na střelnici aby si mohl zastřílet. Na tuto střelnici jsem s sebou už několikkrát někoho bral a nikdy nebyl problém. Naposledy se mě ale správce zeptal, jestli nevím co je psáno v zákoně. Zeptal jsem se co myslí, a on řekl že pokud nemám ZP 3 roky, tak nemůžu mít nikoho pod dohledem. marně jsem se mu pokoušel vysvětlit že to platí pouze pokud by bratranec byl mladší 18ti let, a že on je starší 18 let tak nevadí že ZP ještě nemám 3 roky. Nakonec teda přivřel oko a pustil nás, ale pořad říkal že má pravdu on, tak jsem mu jen přikývl že teda jo( nechtěl jsem se hádat). Ale pořád mi to vrta hlavou.Tak bych se chtěl zeptat kdo měl teda pravdu :D Omlouvám se za OT a chyby(psáno z tabletu), kdyžtak klidně přesuňte

graver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#2 » ned 5. led 2014, 16:17

§59:
Držitel zbrojního průkazu ... může svěřit zbraň kategorie B nebo C nebo střelivo do této zbraně jiné fyzické osobě, která není držitelem zbrojního průkazu příslušné skupiny, pouze v rámci
a) podnikání zaměřeného na výcvik a výuku ve střelbě,
b) sportovní přípravy nebo sportovních soutěží, jejichž součástí je střelba,
.....

4) Při výuce, přípravě nebo soutěžích, jejichž součástí je střelba, může osoba mladší 18 let, nejméně ve věku 10 let, používat zbraň, avšak pouze za přítomnosti osoby starší 21 let, která je držitelem zbrojního průkazu skupiny B, popřípadě skupiny C nejméně 3 roky...

Z čeho jste stříleli?
Naposledy upravil(a) graver dne ned 5. led 2014, 16:19, celkem upraveno 1 x.

fejfarz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#3 » ned 5. led 2014, 16:17

Někdy mají na střelnici v provozním řádu podmínku že vždycky musíš mít ZP nejméně 3 roky a s tím nic neuděláš pokud na tom správce trvá. Provozní řád je hlavní na střelnici.

graver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#4 » ned 5. led 2014, 16:21

Tzn. provozní řád střelnice je nadřazen zákonu? Zcela jistě ne, pokud jde o rozvolnění zákonných podmínek - pokud jde o jejich zpřísnění, tak ano? Já to můžu komentovat jen v obecné rovině: dohoda mezi dvěma subjekty nesmí žádnému z nich zamezit využívání jeho zákonných práv.
Mimo to, správce se ptal, jestli dotyčný ví, co je psáno v zákoně, ne v provozním řádu.

fejfarz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#5 » ned 5. led 2014, 16:27

Jistě s tebou souhlasím ale pokud jsi na střelnici tak se musíš řídit provozním řádem střelnice to v zákoně je dané. A pokud provozní řád střelnice obsahuje tuto podmínku že musíš mít ZP 3 roky aby jsi mohl dělat dozor tak to musíš respektovat. Někdy to střelnice mají aby jsi musel použít jejich člověka na dozor samozřejmě za poplatek. Obvykle pak dozoruje sám správce.

graver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#6 » ned 5. led 2014, 16:45

Ok, nechci to posunout do teoretické roviny a zavést diskusi na téma "musím se řídit provozním řádem i tehdy, kdy je tento řád v rozporu se zákonem, který mi ukládá se jím řídit?" :lol:
Ostatně je to mimo téma, protože (noch jednoumal) správce mluvil o zákoně, ne o řádu.
Asi jsem reagoval jen proto, že výkřiky typu "četl jsi zákon?" nepovažuji za košer přístup. Každý může udělat chybu (i když držitelé ZP by jich moc dělat neměli :P ), ale pokud se to stane, čekám, že mě odborník poučí, aniž by se u toho musel chovat jako blbec nebo egomasturbant (to už v obecné rovině - u té konkrétní situace jsem nebyl, u jiných ano).
Pokud by se prokázalo, že je to nakonec pan správce kdo ten zákon nezná (n.b. v oblasti "kdo kde za jakých podmínek může střílet"), asi by to pro střelnici nebyla dobrá reklama. A jestli se konkrétní správce opravdu zmýlil a není to ani v řádu, požádal bych provozovatele střelnice o vysvětlení, proč jeho správce nesplňuje zákonné požadavky ;)

graver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#7 » ned 5. led 2014, 16:47

...nicméně, abychom to nezamotali, můžeme tedy potvrdit Ivanovi, že pokud to není v řádu, tak správce pravdu neměl?

Ivan1919

Příspěvek#8 » ned 5. led 2014, 16:50

Střílelo se z CZ P07, tak tedy ten problém nebyl přímo se správcem, ale s jeho manželkou která mu tam pomáhá( střelnici nechci jmenovat, ale ostraváci už asi ví :D ) Jde mi o zachování dobrých vstahů s panem správcem, mnohokrát mi v různých věcech dobře poradil.Jinak si střelnici a služby v ní nemohu vynachválit :) , byl to ojedinělý incident, akorát doufám že už se nebude opakovat :D

fejfarz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#9 » ned 5. led 2014, 19:09

Správce pravdu neměl :lol:

graver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#10 » ned 5. led 2014, 19:25

V kontextu výše uvedeného ovšem musíme přiznat, že pravdu měl, protože to říkala jeho žena ;)
Ivan sice nepíše, v čem tam panu správci pomáhá (zřejmě v buzeraci zákazníků), ale pokud je oficiálním představitelem střelnice, tak je to de iure jedno.
Personál střelnic, na které chodím, +/- znám, takže kdyby se mi stalo něco podobného, asi bych reagoval zdvořilým dotazem "a ty si gdo, zjeve?" :lol:

fejfarz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#11 » ned 5. led 2014, 19:28

No pravda je že s manželkama se nemá cenu dohadovat :lol:

Mobster

Příspěvek#12 » ned 5. led 2014, 20:50

Ještě technická: Jak na střelnici poznají, jestli už mám ZP alespoň 3 roky, když jsem si ho byl obnovit před méně než 3 roky? Teď jsem se díval a na svém ZP mám akorát "platnost do", ale už tam není uvedeno kolikátej zbroják to vlastně je.

fejfarz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#13 » ned 5. led 2014, 21:04

No tak to taky nevím leda si to spočítá podle věku držitele když jsou ZP na 5 let.

Mobster

Příspěvek#14 » ned 5. led 2014, 21:32

Podle věku to taky nepoznáš. Já jsem si udělal první zbroják v 26 letech a to už jsem klidně mohl prodlužovat.

4mike

Příspěvek#15 » pon 6. led 2014, 12:10

z § 59 se na to vztahuje jen citovaný odst.4
a nevím, kde v něm vidíte, že osoba pod 21 let (držitel ZP pod 3 roky) může komukoliv a kdekoliv svěřit zbraň

potažmo, když osoba je mimo vymezenou věkovou hranici pro niž by to svěření bylo dle v § 59 kosher,
tudíž byly porušeny obě podmínky pro svěření zbraně dle § 59/4

mimo případy v § 59 zmíněné je oprávněn zákonem ke svěření zbraně
(za dohledu oprávněné osoby) pouze držitel zbrojní licence skupiny H

správcovu manželku bych nepodceňoval i kdyby tam jen roznášela kafe,
pokud je zaměstnaneckém poměru (a podobném) a má přístup ke zbraním - má minimálně skupinu D :D

Zpět na