Makarov
Pistole, které nepatří do žádné z ostatních kategorií
- jemhadar
Příspěvek#706 » ned 9. úno 2014, 23:05
Mířenkový speciál to nikdy nebude, to je jasné, zkrátka jsem zvědavý, jestli je to vada, anebo vlastnost. Uklidňuje mě, že to nedělá jen ten můj z gagarinovského ročníku 
Střilím cosi, co Beareka označuje jako "starší výroba S&B" - zčásti lakovaná zápalka i okraj nábojnice, zčásti lakovaná jen zápalka, zčásti nelakované nic. Ale všechny lítají podobně. Příště zkusím ty Maďary a Rusáky, jestli bude rozdíl...

Střilím cosi, co Beareka označuje jako "starší výroba S&B" - zčásti lakovaná zápalka i okraj nábojnice, zčásti lakovaná jen zápalka, zčásti nelakované nic. Ale všechny lítají podobně. Příště zkusím ty Maďary a Rusáky, jestli bude rozdíl...
- Bohuliby
Příspěvek#707 » ned 9. úno 2014, 23:07
Já mám ročník 1971, už jsem to tady o pár stránek předtím psal, že jsem držel mého Maka laxně v rukou a střelba byla špatná, ale nikdy žádná zádržka. Je zajímavé, že když jsem začal držet vysloveně křečovitě a to mám tlapy, přesnost se rapidně zlepšila, zkuste to také. Většinu nábojů střílím také starší SB, za 4,50 Kč. Až dojdou, budu přebíjet.
- Jan Jeni
- Georg
Příspěvek#712 » úte 11. úno 2014, 13:59
Pistole PM má jen pět (5) pružin.
- Tu první, vinutou, uvidíš po sundání závěru - vratná pružina, obtočená kolem hlavně.
- Druhá pružina, kterou lze běžně vidět je po sundání střenky. Je to listová pružina, která j v cca půlce své délce přeložena a její konce (ty špičatější) tvoří bicí a spoušťovou pružinu a druhý (ta silnější přeložená část) tvoří záchyt zásobníku. Ta je přišroubována na zásobníkové šachtě.
- Třetí pružinku (opět vinutou) najdeš u záchytu závěru. Její konec je zaháknut za ten plochý záchyt závěru.
Tyto tři pružiny uvidíš při běžném čištění a po sundání střenky.
- Čtvrtá pružina, kterou jsem ještě neviděl a nezkoumal je v lučíku. Ta přitlačuje přední část lučíku nahoru k rámu. Doufám, že ji nikdy zkoumat nebudu, protože je dle mého zbytečné lučík rozebírat. Pro jeho rozebrání je třeba u kořene lučíku vyklepnout kolíček, ale jak jsem psal, nikdy jsem to nezkoumal a snad ani nebudu
nechce se mi nervovat se zpětnou sborkou
- Pátá vinutá pružina tlačí na kolíček vytahovače v závěru. Vytahovač jde rozebrat, ale chce to trošku zručnosti
Poslední pružina je ta v zásobníku. Počet těchto pružin závisí na počtu zásobníků
Ačkoliv je to pro někoho možná s podivem (také jsem byl jako majitel prvně překvapen), tak pistole PM nemá pružinu úderníku a ten tam "lítá" na volno. Též trojúhelníkovitý tvar úderníku mne překvapil, ale už nevím kde, dostal jsem se k informaci, že tento tvar eliminuje případné nečistoty.
- Tu první, vinutou, uvidíš po sundání závěru - vratná pružina, obtočená kolem hlavně.
- Druhá pružina, kterou lze běžně vidět je po sundání střenky. Je to listová pružina, která j v cca půlce své délce přeložena a její konce (ty špičatější) tvoří bicí a spoušťovou pružinu a druhý (ta silnější přeložená část) tvoří záchyt zásobníku. Ta je přišroubována na zásobníkové šachtě.
- Třetí pružinku (opět vinutou) najdeš u záchytu závěru. Její konec je zaháknut za ten plochý záchyt závěru.
Tyto tři pružiny uvidíš při běžném čištění a po sundání střenky.
- Čtvrtá pružina, kterou jsem ještě neviděl a nezkoumal je v lučíku. Ta přitlačuje přední část lučíku nahoru k rámu. Doufám, že ji nikdy zkoumat nebudu, protože je dle mého zbytečné lučík rozebírat. Pro jeho rozebrání je třeba u kořene lučíku vyklepnout kolíček, ale jak jsem psal, nikdy jsem to nezkoumal a snad ani nebudu

- Pátá vinutá pružina tlačí na kolíček vytahovače v závěru. Vytahovač jde rozebrat, ale chce to trošku zručnosti

Poslední pružina je ta v zásobníku. Počet těchto pružin závisí na počtu zásobníků

Ačkoliv je to pro někoho možná s podivem (také jsem byl jako majitel prvně překvapen), tak pistole PM nemá pružinu úderníku a ten tam "lítá" na volno. Též trojúhelníkovitý tvar úderníku mne překvapil, ale už nevím kde, dostal jsem se k informaci, že tento tvar eliminuje případné nečistoty.
- jemhadar
Příspěvek#715 » čtv 13. úno 2014, 12:27
Koukám na stránky Zeleného sportu kde nabízejí "PM63 Makarov DDR pistole" a v popisu se píše:
Z toho, co jsem různě četl, to není úplně pravda, nebo je? Cena za tenhle konkrétní kousek navíc 9.000 Kč...
Východoněmecká licenční výroba sovětské pistole PM63. Podstatně lepší zpracování nežli sovětský originál. Původní povrch, chromovaný vývrt, originální kožené pouzdro, rezervní zásobník.
Z toho, co jsem různě četl, to není úplně pravda, nebo je? Cena za tenhle konkrétní kousek navíc 9.000 Kč...
- Georg
Příspěvek#716 » čtv 13. úno 2014, 22:03
No nevim, co je "Podstatně lepší zpracování nežli sovětský originál", ale někdo se opravdu snaží upoutat pozornost na (podle mě) až příliš předražený kousek. Chybí tam foto, takže že by s nějakou rytinou ? Asi těžko. Podle mne jen nepovedený reklamní trik. Neslyšel a ani nečetl jsem, že by byl sovětský originál překonán. Napodoben ? Klidně. Srovnatelný ? Proč ne ? Ale za tu cenu, že by byl PODSTATNĚ ??? lepší ? Tomu bude věřit snad jen ten, který o této zbrani neví vůbec nic.
P.S. napádá mne pouze ta varianta, kdy by s jednalo o kousek (kousky), kterému se nesetře či neošoupe povrchovka ani po dlouhodobém používání, čtyřdrážkový chromovaný vývrt se neopotřebí ani častou střelbou československými náboji vz. 82 (střely ze spékaných pilin) a mířidla jsou vylepšena pro lepší míření za snížených světelných podmínek (nikoliv v "úplné" tmě).
Já osobně silně pochybuji !! Přesvědčí mne někdo, že se mýlím ?
P.S. napádá mne pouze ta varianta, kdy by s jednalo o kousek (kousky), kterému se nesetře či neošoupe povrchovka ani po dlouhodobém používání, čtyřdrážkový chromovaný vývrt se neopotřebí ani častou střelbou československými náboji vz. 82 (střely ze spékaných pilin) a mířidla jsou vylepšena pro lepší míření za snížených světelných podmínek (nikoliv v "úplné" tmě).
Já osobně silně pochybuji !! Přesvědčí mne někdo, že se mýlím ?
- johnnyjak
Příspěvek#719 » pát 14. úno 2014, 22:09
Znáte stránky Makarov.com? Jsou považovány za jeden z nejlepších zdrojů informací o Makarovu. Mimo jiné tady http://makarov.com/makfaq.html uvádí následující:
East Germany
The Ernst Thaelman factory in Suhl, Thueringen made what are considered by some to be the finest pre-fall-of-the-Berlin Wall Makarovs. The finish is nice, the fit and machining is of quality you'd expect from a German shop, and they shoot like a dream. Almost all that came into this country had already seen service, so their quality varies by how they were treated by the person who carried them. Nonetheless, most have more holster wear than bore wear. They occasionally still pop up at dealers and at gun shows. If you can get them for a good price, these are the ones to buy.
Which Makarov is best?
While this is a somewhat subjective question, there are some guidelines. First ask yourself what you want to do with your new toy. Shoot it, right? Well, not everyone does.
If you're looking for a pure collector's piece, look for an original Soviet or Chinese Makarov. Also, consider the limited-run Simson Suhl and the discontinued Miltex.
If you want a shooter, look for a good quality East German gun. For a gun with good fit and finish right out of the factory, get a Bulgarian Arsenal Makarov. For around $150, they're quite a bargain. The triggers can be a bit gritty with the brand new guns, but they break in nicely. FFL fees may add a few more $, but for under $200, you've got an excellent shooting gun.
The Russian Makarovs are also quite competent, but they have some rough edges. These can be worked over, of course, and from a pure shooting and reliability standpoint, these are quite good as well. If you wish to use the Makarov for concealed carry, the target sights can snag on clothing, particularly if you use an inside-the-waistband holster. We used to offer a replacement fixed rear sight for Russian Makarovs, but these are now out of production. As the effects of the voluntary trade restrictive agreement with Russian become apparent, the Russian Makarovs are beginning to be less ubiquitous.
What's my Makarov worth?
Price is always difficult to nail down because ultimately it comes down to what the buyer and the seller are willing to agree upon. Having said that, here are some guidelines for the most common Makarov pistols. We assume that the pistol is in very good to excellent condition and includes at least 2 magazines. Aftermarket and original accessories are extra.
East German: $250 - $350
Bulgarian military or police: $125 - $200
Bulgarian Miltex "Special Edition": $250 - $400 depending on finish.
Norinco Type 59: $250 - $400 Note: These are becoming exceedingly uncommon and thus may fetch an even higher price
Russian Military: $250 - $400
Russian commercial (IJ-70, adjustable rear sight, single stack magazine, 9x18M or .380 ACP, blued): $250 - $400
Russian commerical (IJ-71, fixed rear sight, single stack Magazine, 9x18M or .380 ACP, blued): $400 Plus - Note VERY Rare in the USA.
Russian commercial high capacity (IJ-70-18AH or IJ-70-17AH): $250 - $4000 Note: 12-round magazines add about $75 - $90 each to the value
Russian commercial, "satin" stainless steel: $300 - $400. About 15,000 were imported.
Russian commercial, nickel: $200 - $300. About 30,000 were imported. The finish on these is VERY thin.
Simson-Suhl German Makarov: $400 - $800. These are quite rare and owners tend to jealously guard them. SOG had some a while back, but they were gone almost instantly.
-
Kublajchán - Příspěvky: 171
- Kublajchán
Příspěvek#720 » pát 14. úno 2014, 22:30
Mám takové dilema: nevím, jakého původu je můj Makarov.
Na levé straně je laserem vypálené výrobní číslo, značka Tuly/Iževska (svislá čára v trojúhelníku v kruhu) a rokem výroby 1974 a na pravé straně vyražené TRA UA DE + německá tormentační značka + značka Kolína nad Rýnem + číslo 10. Na nábojové komoře a závěru je opět německá slepička. Zkoušel jsem to hledat na netu, ale bez úspěchu. Možná je sovětská a pak byla poslána do NDR, kde byla označkována. Možná.
Na levé straně je laserem vypálené výrobní číslo, značka Tuly/Iževska (svislá čára v trojúhelníku v kruhu) a rokem výroby 1974 a na pravé straně vyražené TRA UA DE + německá tormentační značka + značka Kolína nad Rýnem + číslo 10. Na nábojové komoře a závěru je opět německá slepička. Zkoušel jsem to hledat na netu, ale bez úspěchu. Možná je sovětská a pak byla poslána do NDR, kde byla označkována. Možná.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí