Smrt za krádež je vždy nepřiměřená obrana a neobhájitelná
Události se zbraní, případy nutné obrany a krajní nouze, soudy
- graver
Příspěvek#3 » čtv 13. úno 2014, 19:32
Tohle pro kontrast: http://www.parlamentnilisty.cz/arena/ro ... dku-303597.
Autora dost dobře neznám (měl bych - sebeobranou se zabývám dost dlouho), nevím, jaký je expert na sebeobranu a co si vlastně pod tím pojmem představuje, že to míchá s principy stand the ground a castle doctrine.
Poněkud šílené a už unavující je na tom to neustále vnímání použití palné zbraně v kontextu "zastřelil pro pošlapanou zahrádku". Tihle "experti" si zřejmě majitele palných zbraní představují jako jakési samozvané soudce či katy, uvažující stylem "vlezl mi na zahradu, taxem ho vodďál". Snad nikdo nechce akceptovat princip vyváženosti lidských práv a povinností. Lump si volí situaci, místo, čas i zbraně a navíc má tu výhodu, že nemusí respektovat žádné zákony.
Autora dost dobře neznám (měl bych - sebeobranou se zabývám dost dlouho), nevím, jaký je expert na sebeobranu a co si vlastně pod tím pojmem představuje, že to míchá s principy stand the ground a castle doctrine.
Poněkud šílené a už unavující je na tom to neustále vnímání použití palné zbraně v kontextu "zastřelil pro pošlapanou zahrádku". Tihle "experti" si zřejmě majitele palných zbraní představují jako jakési samozvané soudce či katy, uvažující stylem "vlezl mi na zahradu, taxem ho vodďál". Snad nikdo nechce akceptovat princip vyváženosti lidských práv a povinností. Lump si volí situaci, místo, čas i zbraně a navíc má tu výhodu, že nemusí respektovat žádné zákony.
- graver
Příspěvek#5 » čtv 13. úno 2014, 21:19
azavaku, nepochopil jsem, který z těch dvou pánů je podle tebe chuj a hodnota lidského života se naopak leckde/leckdy nedoceňuje - ten problém je poněkud o něčem jiném. Tvoje citace klasika v tomto kontextu a na tomto fóru bohužel jen přispívá k tomu, že jsou majitelé palných zbraní vnímáni jako psychopati a magoři.
- mobil-man
- azavak
Příspěvek#8 » čtv 13. úno 2014, 22:33
Vysvětlím.Člověk co zachraňuje životy jiných,je nepostradatelny.A jeho život je nenahraditelny.Jiny ,jako většina z nás,co pracují,zákonadbající,starajíc se o rodinu a výchovu potomku tak aby byli prospěšní společnosti,tak těch je škoda,ale jsme nahrditelní.No a pak tu máme sortu těch co nikdy makat nebudou,škodi kde můžou a do svých 30 let stihnou byt i 15x soudně stíhani.No a bez těch se klidně obejdu.Takovy človek nemá cenu ani toho mobilu v zástavárně.
- Mobster
Příspěvek#9 » čtv 13. úno 2014, 22:48
azavak: Trochu si odporuješ. Podle tvé logiky je totiž "nahraditelný" i člověk, co zachraňuje životy. Vždycky, když někdo (hasič, policista, voják, případně lékař) zahyne při výkonu služby, je pak nahrazen někým jiným. Co se týká nahraditelnosti pro lidi, kteří ho měli rádi, tak pro ty je taková ztráta nenahraditelná vždy, i když třeba ten dotyčný životy nezachraňoval (což je asi případ většiny lidí).
- azavak
- LRRTM1
Příspěvek#11 » pát 14. úno 2014, 00:08
Takže "cena" člověka se určuje podle jeho nahraditelnosti?
Podle mě se vůbec nemůžeme bavit o tom, jestli někdo má právo odpravit zloděje proto, že je nahraditelný, nebo proto, že hodnota krádeže je nebo není rovna hodnotě toho zloděje. Vždy by mělo jít jen o to, zda přímo ohrožuje zdraví či život můj, nebo mojí rodiny. A to se často při loupežném přepadení děje.
Podle mě se vůbec nemůžeme bavit o tom, jestli někdo má právo odpravit zloděje proto, že je nahraditelný, nebo proto, že hodnota krádeže je nebo není rovna hodnotě toho zloděje. Vždy by mělo jít jen o to, zda přímo ohrožuje zdraví či život můj, nebo mojí rodiny. A to se často při loupežném přepadení děje.
-
KubaDostal - Příspěvky: 203
- KubaDostal
Příspěvek#12 » pát 14. úno 2014, 06:48
Avazak: ty asi nemas rodinu, co? Jesti nejakou nahodou ano, tak se jich zkus zeptat na svuj "status nahraditelnosti". Jsem si celkem jisty, ze pro svou rodinu jsem JA nenahraditelny, narozdil od bezejmennych kardiochirgu, hasicu a podobne. Je to vzdycky o uhlu pohledu, pro nekoho jsi nenahraditelny a pro jineho ne, takze ta tvoje logika kulha na obe nohy.
- Carloss
Příspěvek#13 » pát 14. úno 2014, 06:51
LRRTM1 píše:Takže "cena" člověka se určuje podle jeho nahraditelnosti?
Při loupežném přepadení ano. Při krádeži vloupáním už zase tak moc často ne...
- azavak
- Carloss
Příspěvek#15 » pát 14. úno 2014, 07:17
Ještě doplním, že na veřejnost, rozumějte na ulici a podobně, půjde prakticky výhradně o loupežné přepadení. Ve vlastním domově půjde zase spíše o krádeže vloupáním a vše co se děje pak je až důsledek. Ke kterému směřuje útočník, to je jasné, ale primární zájem je pouze o majetek. Kdežto u loupežného přepadení útočník zaútočí na zdraví a život nejprve, jakjo na prostředek ke zmocnění se majetku oběti. To se v domovech děje spíše v menšině (ne, že by se to nedělo, děje se to, ale ve srovnání s "ulicí" procentuálně méně, neb zlodějů, kteří stojí o konfrontaci s živou sílou majitelů je, dle mého názoru, výrazně méně.
Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX
- Zbraně a legislativa v zahraničí