Zbrojní průkaz pro lov
- mobil-man
Příspěvek#61 » sob 15. úno 2014, 21:02
Zkouším nad tím přemýšlet jako zdenek, ale stále mi to nejde.
Pak jsem si řekl, že se tedy na ten zákon o myslivosti podívám a došel jsem k následujícímu.
Nejpodstatnější ustanovení jsou obvykle na začátku, tak se podíváme na §1:
Co mi z toho vyplývá?
Že to pouze podporuje názor, že úprava ZoZ je samostatná a nelze směšovat se zákonem o myslivosti a hlavně nelze podle něho posuzovat účel používání zbraní a oprávnění používání. Jednoduše proto, že ten zákon sám říká, že to nedělá a to hned v § 1.
K tomu, proč tedy se v zákoně o myslivosti mluví o zbrojních průkazech:
> Jak jsem uvedl výše, tento zákon si neklade za cíl upravit záležitosti ohledně účelu užívání zbraní. Proč tedy požadavky na zbrojní průkaz? Jednoduše proto, že myslivecká stráž musí být držitelem ZP, protože má oprávnění odebírat zbraně za určitých podmínek.. Tedy pokud by zde nebyla stráž se ZP, mohlo by dojít k nedovolenému ozbrojování, obecně k protiprávnímu stavu.
U hospodáře je možná požadavek C kvůli vedení honů. Nicméně to by věděli lépe praktici.
Můžete opět argumentovat, že v § 46 stačí k lovu zbrojní průkaz neurčené skupiny.
To je pravda, ale pouze pokud by neexistoval ZoZ, který upravuje účel užití zbraní. Nikoliv zákon o myslivosti, ale ZoZ je v tomto případě lex generalis a troufnu si tvrdit, že zde by výklad došel k tomu, že zbrojním průkazem se zde myslí sk. C a to právě z důvodů stanovených v ZoZ a jeho rozdělení účelů užití zbraně.
Pošlete někdo dotaz na MV, pokud to nestačí
Pak jsem si řekl, že se tedy na ten zákon o myslivosti podívám a došel jsem k následujícímu.
Nejpodstatnější ustanovení jsou obvykle na začátku, tak se podíváme na §1:
Předmět a účel úpravy
(1) Tento zákon upravuje
a) chov a zachování druhů zvěře volně žijících na území České republiky,
b) výjimečné držení zvěře v zajetí,
c) dovoz a vývoz živé zvěře,
d) dovoz a vypouštění živočichů, kteří zatím nežijí na území České republiky,
e) tvorbu a využití honiteb,
f) postavení a právní poměry honebního společenstva,
g) ochranu myslivosti,
h) užívání honebních pozemků a zlepšování životních podmínek zvěře,
i) regulaci stavů zvěře, provádění lovu zvěře, včetně lovu zvěře na nehonebních pozemcích,
j) provádění lovu živočichů, kteří nejsou zvěří,
k) náhradu škody způsobené zvěří a při provozování myslivosti, jakož i náhradu škody způsobené na zvěři a na mysliveckých zařízeních,
l) kontrolu ulovené zvěře,
m) výkon státní správy myslivosti, dozoru a sankce za neplnění nebo porušení povinností,
n) státní podporu udržení historické a kulturní úrovně a tradic české myslivosti.
(2) Tento zákon se nevztahuje na jedince druhů zvěře, které jsou drženy v uznaných farmových chovech a které jsou považovány za hospodářská zvířata.1),2)
Co mi z toho vyplývá?
Že to pouze podporuje názor, že úprava ZoZ je samostatná a nelze směšovat se zákonem o myslivosti a hlavně nelze podle něho posuzovat účel používání zbraní a oprávnění používání. Jednoduše proto, že ten zákon sám říká, že to nedělá a to hned v § 1.
K tomu, proč tedy se v zákoně o myslivosti mluví o zbrojních průkazech:
§ 12
Ustanovení myslivecké stráže
h) má platný lovecký lístek a platný zbrojní průkaz a je pojištěna (§ 48),
MYSLIVECKÝ HOSPODÁŘ
§ 35
f) má platný zbrojní průkaz skupiny C,
> Jak jsem uvedl výše, tento zákon si neklade za cíl upravit záležitosti ohledně účelu užívání zbraní. Proč tedy požadavky na zbrojní průkaz? Jednoduše proto, že myslivecká stráž musí být držitelem ZP, protože má oprávnění odebírat zbraně za určitých podmínek.. Tedy pokud by zde nebyla stráž se ZP, mohlo by dojít k nedovolenému ozbrojování, obecně k protiprávnímu stavu.
U hospodáře je možná požadavek C kvůli vedení honů. Nicméně to by věděli lépe praktici.
Můžete opět argumentovat, že v § 46 stačí k lovu zbrojní průkaz neurčené skupiny.
To je pravda, ale pouze pokud by neexistoval ZoZ, který upravuje účel užití zbraní. Nikoliv zákon o myslivosti, ale ZoZ je v tomto případě lex generalis a troufnu si tvrdit, že zde by výklad došel k tomu, že zbrojním průkazem se zde myslí sk. C a to právě z důvodů stanovených v ZoZ a jeho rozdělení účelů užití zbraně.
Pošlete někdo dotaz na MV, pokud to nestačí

Přejít na
- ZbraneKvalitneCZ
- Webstránky
- Webstránky LOS
- Provoz fóra ZK
- Komentáře
- Střelba
- Legislativa
- Zbrojní průkaz, zákony
- Zabezpečení zbraní/střeliva
- Sdružení LEX