Použití špatné ráže střeliva

Krátké vícehlavňové zbraně
DanielX

Příspěvek#16 » stř 26. úno 2014, 13:02

Dle mého Makarov v pistoli na 9mm Luger bude vypalovat komoru. Zhoršený rozptyl by měl být, tuším, že Makarov m o chloupek menší střelu a plyny budou střelu obtékat, ale možná se pletu.

ataman

Příspěvek#17 » stř 26. úno 2014, 13:25

Alangorax píše:A když už tu toto téma je tak se zeptám já :)

Co pistole v ráži 9mm Luger a náboje 9mm Makarov?

Minulý týden jsem si omylem šáhl pro špatnou krabičku a vystřílel jsem celou padesátku. Pistole fungovala bez problémů, rozptyl nedokážu posoudit (možná bych řekl zhoršený, ale to mohlo být unavenejma rukama)

Podle mne nevíš o čem mluvíš? A jak jsi to do té pistole narval ? Makarov o dost větší půměr nábojnice, nemluvě o tom,že je i kratší? Tos i zase slyšel další urban legend? Náboje 9mm Luger a 9mm Makarov jsou tak rozdílné, že si je lze zaměnit opravdu jen velmi těžko. Možná tak náboj 9mm Browning do Makarova to bych ještě pochopil, ale makarov do lugera, větší blbost jsem vážně neslyšel.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

sided
moderátor

Příspěvek#18 » stř 26. úno 2014, 13:55

FF: vypalování komor je "urban legend" patrona .38Spl nemůže válci .357 ublížit.

fixfokus

Příspěvek#19 » stř 26. úno 2014, 14:27

Sided: Dík za návrat k tématu :-) Jak to správce říkal to znělo docela věrohodně, a těžko budu já, zelenáč, diskutovat s někým s letitými zkušenostmi. Zvlášť když jsem ho předtím poprosil, aby mi dělal poradce, protože vím o revolverech prd...

Alangorax

Příspěvek#20 » stř 26. úno 2014, 14:28

ataman píše:
Alangorax píše:A když už tu toto téma je tak se zeptám já :)

Co pistole v ráži 9mm Luger a náboje 9mm Makarov?

Minulý týden jsem si omylem šáhl pro špatnou krabičku a vystřílel jsem celou padesátku. Pistole fungovala bez problémů, rozptyl nedokážu posoudit (možná bych řekl zhoršený, ale to mohlo být unavenejma rukama)

Podle mne nevíš o čem mluvíš? A jak jsi to do té pistole narval ? Makarov o dost větší půměr nábojnice, nemluvě o tom,že je i kratší? Tos i zase slyšel další urban legend? Náboje 9mm Luger a 9mm Makarov jsou tak rozdílné, že si je lze zaměnit opravdu jen velmi těžko. Možná tak náboj 9mm Browning do Makarova to bych ještě pochopil, ale makarov do lugera, větší blbost jsem vážně neslyšel.

Tak jak říkám, naládoval jsem je do zásobníku a vystřílel :) Večer ti to můžu natočit, naláduju zásobník makarovama a vyhážu je závěrem ...

nico

Příspěvek#21 » stř 26. úno 2014, 14:31

ataman píše:Podle mne nevíš o čem mluvíš? A jak jsi to do té pistole narval ? Makarov o dost větší půměr nábojnice, nemluvě o tom,že je i kratší? Tos i zase slyšel další urban legend? Náboje 9mm Luger a 9mm Makarov jsou tak rozdílné, že si je lze zaměnit opravdu jen velmi těžko. Možná tak náboj 9mm Browning do Makarova to bych ještě pochopil, ale makarov do lugera, větší blbost jsem vážně neslyšel.

Nechce se mi rozepisovat, tak se prve zeptám, jestli si seš sám natolik jistej, že se tu tak rozkřikuješ?

Jinak souhlas se sided.

Piggy

Příspěvek#22 » stř 26. úno 2014, 17:22

Zkoušel jsem, právě teď :geek:
Vytáhl jsem ze skříně dvě pistole: GP K100 a GP P9M. Mají stejné zásobníky, akorát v tom makarónovém je vložka kvůli kratšímu náboji.
Lugery v makarónu jdou nabít i vyhodit - střílet jsem nezkoušel, abych nemusel přejít do jiného vlákna ;)
Makarón do lugerové komory nevleze skoro o 3 mm a vytahovač si s ním neporadí - závěr šel dozadu mírným násilím a náboj z komory (po vyjmutí hlavně) trochu větším :x

Jinak .38 Spl jsem z komor .357 střílel taky, ale teď nešetřím a volím .357 LWC Fiocchi - mířenku revolverem střílím zcela výjimečně a přebíjení se mi tudíž nevyplatí.

nico

Příspěvek#23 » stř 26. úno 2014, 17:46

Není zrovna tato zbraň známa svojí těsnou komorou?

ataman

Příspěvek#24 » stř 26. úno 2014, 20:14

nico píše:
ataman píše:Podle mne nevíš o čem mluvíš? A jak jsi to do té pistole narval ? Makarov o dost větší půměr nábojnice, nemluvě o tom,že je i kratší? Tos i zase slyšel další urban legend? Náboje 9mm Luger a 9mm Makarov jsou tak rozdílné, že si je lze zaměnit opravdu jen velmi těžko. Možná tak náboj 9mm Browning do Makarova to bych ještě pochopil, ale makarov do lugera, větší blbost jsem vážně neslyšel.

Nechce se mi rozepisovat, tak se prve zeptám, jestli si seš sám natolik jistej, že se tu tak rozkřikuješ?

Jinak souhlas se sided.

Jsem si jistej, některé věci prostě nejdou - viz. přiložené rozměry nábojů. Alangorax buď totálně kecá, sorry za ten výraz, nebo ani nerozezná devítkové náboje od sebe navzájem. Jestli do lugera něco vůbec nacpal, pak možná browninga, jenže ten by mu ani nepohnul pořádně závěrem, nebo a to nejspíš pokud tam vůbec něco "divného" cpal, tak nějaké přebíjené nábojnice 9mm luger z atypickou střelou a myslí si, že to je bůh ví co. Tuhle krá....nu už nehodlám komentovat, náboj makarov do komory pro Lugera prostě nejde, 380 auto/9mm browning ano, do komory makarova nacpete oba zbývající Případná střelba je značně rizikový podnik, ač luger výstřel browningem nejspíš snese, ale makarov výstřel lugerem téměř 100% ne, protože dynamický závěr je u makarova na hranici svých možností a na zpětný ráz Lugeru prostě není stavěný.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Georg

Příspěvek#25 » stř 26. úno 2014, 20:29

nico
s nějakou těsnou komorou to nemá nic společného. Je ale pravda, že Makarova do komory Lugra jen tak nenabiješ. Já si nedávno v domnění, že si dělám sušilku (jen tak pro zábavu, protože sušilky nepoužívám, byla má první) z Lugra vzal nábojnici, vytvaroval střelu a pokoušel jsem se ji nabít do ČZ 75 B. Nešla tam ani náhodou a to ani poté, co jsem ji v matrici stahoval krček. Až poté jsem se podíval na dno a zjistil, že je to není Luger ale Makarovova nábojnice. A jentak "pro legraci" jsem si zkusil před chvílí nabít Makarova do Lugra (CZ 75 B). Ze zásobníku je náboj podán do komory, která se ale díky většímu průměru Makarova nedovře a zůstane několik milimetrů vzad. Spoušť je neaktivní, zbraň nevystřelí. Zatáhnutím závěru byl náboj vyhozen. S 9Br. zkušenosti nemám, ale Makarova z Lugra jen tak nevystřelíš. Luger z Makarova vystřelit jde. Na youtůbku jsem viděl video, kdy borec do Makarova (sovětské pistole) nabil náboj Luger a vystřelil. Povedlo se mu to ale jen tak, že stáhl závěr dozadu a výhozným okénkem do komory nabil 1 náboj. Závěr sice zůstal o cca 1 mm vzadu, ale náboj odpálit šel. I já osobně jsem si vyzkoušel takto nabít Lugra do Makarova a šlo mi to. Ale už to nikdy neudělám, blbě se vytahuje přes malé výhozní okénko.
Takže jednostranná záměna těchto dvou nábojů je možná jen s prvním nábojem. Do zásobníku od Makarova náboj od Lugra také jen tak nedostaneš :lol:

P.S: kdysi jsem byl osobně svědkem jednoho pokusu o vystřelení náboje 9mm Br. z pistole CZ 75 v ráři 9mm Luger. Po několika marných pokusech se to nakonec podařilo. A problém nebyl s průměrem nábojnice Br. ale jen s jeho délkou.

nico

Příspěvek#26 » stř 26. úno 2014, 21:14

Nevím, co se ti na lisu nepovedlo, ale když mně se mezi nábojnice připlete Makarov (nebo Browning) a neodhalím ho včas, tak ho normálně a bez problémů vystřelím. Většina lidí to tak dělá a často si ani nevšimnou. To jde zcela bez problémů, ale chápu, že je to rozdíl od továrního střeliva.

Rozměry znám dobře. Dole rozdíl dělá pouze 0.02 mm a u hrdla 0.26 mm. Při přebíjení se těch 0.26 zkalibruje jako nic a náboj je následně osazen luger střelou správných rozměrů.

Originál naopak není překalibrován a stejně tak má o 0.26 mm větší průměr střely. Nevím, jak volnou musíš mít komoru, aby se vešel. Nezkoušel jsem to, protože jsem neměl důvod, ale nereálné mi to rozhodně nepřijde. Nábojnice je o 1.05 mm kratší, takže s tím problém už vůbec není. Jinak tu mám například dvě CZ85, starší a novou. Rozdíl v délce komory, nebo přesněji použitelné OAL je milimetr. Rozdíly u jednotlivých zbraní mohou být klidně větší, než rozdíly mezi těmito dvěma rážemi.

Tím nechci ani naznačit, že by se Makarov hodil pro běžné střilení z Lugeru, to je samozřejmě naprostá pitomost. Pouze mi nepřijde nereálné, že by z některých zbraní mohl jít vystřelit. Třeba se dočkáme videa.

Btw, nepodsouvejte mi oba střelbu Lugerů z Makarova. O tom jsem nikdy nepsal a rozhodně to není nejlepší nápad.

sided
moderátor

Příspěvek#27 » stř 26. úno 2014, 21:18

nico píše:...mám například dvě CZ85, starší a novou. Rozdíl v délce komory, nebo přesněji použitelné OAL je milimetr....

To není rozdílem v délce komory ale v délce přechodového kuželu, prvních cca 5mm drážkování hlavně.

gastly

Příspěvek#28 » stř 26. úno 2014, 21:51

Dneska, zákaznice na střelišti- Můžete se mi na to podívat,??? nejde mi to otevřít a nestřílíto.
Cca 3mm nedovřený závěr, se mě podařilo otevřít až na třetí pokus a hodně sprostý slovo. Z fungl nové CZ 75 compact vypadnul Makaranón. To ste vzala kde??? Posbírala sem manželovy zbytky z krabiček s nápisy 9mm. Za mně, z komory 9x19 v trochu slušným stavu ,makaron NEJDE. Pepa.
( Tovární, nebo přebitý v ráži 9mm Makarov. Nekomentuju přetvarování v kalibračním lisu.)

ataman

Příspěvek#29 » stř 26. úno 2014, 21:57

gastly píše: Za mně, z komory 9x19 v trochu slušným stavu ,makaron NEJDE. Pepa.
( Tovární, nebo přebitý v ráži 9mm Makarov. Nekomentuju přetvarování v kalibračním lisu.)

...........asi tak!!!!! Víc už to snad ani nemá cenu komentovat!

Georg

Příspěvek#30 » stř 26. úno 2014, 21:57

Cca 3mm nedovřený závěr, se mě podařilo otevřít až na třetí pokus a hodně sprostý slovo.

Ano, takto přesně vypadalo i s tou mou sušilkou. Akorát těch sprostých slov bylo více než jedno :lol:

Zpět na