Půjčování zbraní kat. B, C.

Carloss

Příspěvek#106 » úte 11. bře 2014, 12:30

Nejsem jistej, ale myslím, že provozní řád střelnice je v zákoně zmíněnej. Dokonce možná bude jedním z dokumentů nutných ke schválení střelnice.

V Avimu problém není... Byl jsem i s dvouma kámošema... faktem je, že jeden je polda, ale ZP nemá...

Int1m1thy

Příspěvek#107 » úte 11. bře 2014, 12:39

Rek bych ze je to o xichtu a jak te znaj :)

honza.lesomil

Příspěvek#108 » úte 11. bře 2014, 15:46

Carloss :)
To vše je v zákoně o zbraních... včetně provozního řádu střelnice :
K žádosti o povolení k provozování střelnice je žadatel povinen připojit

kolaudační rozhodnutí příslušného stavebního úřadu nebo jiného úřadu, je-li potřebné podle zvláštního právního předpisu,
provozní řád střelnice ověřený znalcem v oboru balistiky, obsahující zejména situační nákres střelnice s vyznačením prostředků k zajištění bezpečnosti při střelbě, a vzor označení správce střelnice s uvedením funkce, jména a příjmení,
výpis z obchodního rejstříku, je-li žadatel v něm zapsán.
souhlas vlastníka nebo nájemce pozemku nebo střelnice s provozováním střelnice; je- li zřízení střelnice požadováno na honebním pozemku, též souhlas uživatele honitby.

No ale taky je tam jak jsem výše uvedl (instruktor) tedy to slovo v zákoně uvedeno je. Otázkou je pak výklad zákona, zda tímto je myšlen pracovník střelnice, nebo tím (instruktorem) může být i osoba se ZP, která bude na osobu bez ZB dohlížet a za ni odpovídat. Osobně si myslím, že odpovědnost přísluší správci střelnice.

Carloss

Příspěvek#109 » úte 11. bře 2014, 16:30

Měl jsem na mysli to, že ve vykladu pojmů toto v zákoně uvedeno není, nejsou stanoveny žádná kritéria pro instruktory a tak...

Fagi72

Příspěvek#110 » úte 11. bře 2014, 16:43

Ahoj nevěděl jsem kam dotaz přesně hodit tak omluvte jestli jsem ho špatně zařadil. Mám čerstvě ZP a ještě nemám zbraň a kamarád se nabídl, že mi ji půjčí až půjdu na střelnici i z průkazem zbraně, majtel však nepojede se mnou. Chtěl jsem se zeptat zda jsem oprávněn ji tam dovést a střílet z ní, když mi nepatří ale mám ji půjčenou i z doklady.
Dík moc.

Projdi si tohle vlákno. sided

Piggy

Příspěvek#111 » úte 11. bře 2014, 16:56

honza.lesomil píše:"Tedy zajistit přítomnost odpovědné osoby (instruktora)"............. Vzhledem k tomu, že zbraň svěřuje osobě držitel zbrojního průkazu nebylo by jinak potřeba v zákoně o přítomnosti "odpovědné osoby (instruktora) vůbec hovořit. Není uvedeno, že by tento požadavek mohl suplovat sám...
Nikde ale není uvedeno, že by tento požadavek nemohl suplovat sám...
Carloss píše:Ten "instruktor" je nesmysl. Zákon tento pojem nezná, nevymezuje. Může jím být tedy naprosto kterákoli odpovědná osoba, která je držitelem zbrojního průkazu příslušné skupiny, resp. do role instruktora se taková osoba, vzhledem k zákonu, může ustavit sama.
honza.lesomil píše:No ale taky je tam jak jsem výše uvedl (instruktor) tedy to slovo v zákoně uvedeno je. Otázkou je pak výklad zákona, zda tímto je myšlen pracovník střelnice, nebo tím (instruktorem) může být i osoba se ZP, která bude na osobu bez ZB dohlížet a za ni odpovídat. Osobně si myslím, že odpovědnost přísluší správci střelnice.
Carloss píše:Měl jsem na mysli to, že ve vykladu pojmů toto v zákoně uvedeno není, nejsou stanoveny žádná kritéria pro instruktory a tak...
Myslím, že se mýlíte oba - zákon pojem instruktora vymezuje docela jasně: "odpovědná osoba, která je držitelem zbrojního průkazu příslušné skupiny a zajistí bezpečnou manipulaci se zbraní a střelivem".
Může a nemusí to být ten, kdo svěřuje ;)
Čili může zajistit přítomnost instruktora buď tak, že se určí sám, nebo ukecá někoho jiného a sám půjde na pivo :lol:
Na druhou stranu může vzniknout i situace, kdy svěřující nebude způsobilý zastávat funkci instruktora - např. držitel ZP B svěří nedržiteli zbraň vhodnou pro výuku k loveckým účelům, logicky tedy musí zajistit instruktora se ZP C :geek:

P.S. A zase se vnutím se svou utqělou myšlenkou: zákon dovoluje držiteli X svěřit zbraň kat. B nedržiteli Y pod dohledem kvalifikované třetí osoby Z, ale nedovoluje byť krátkodobé "přenechání" přímo této osobě Z :roll:

Carloss

Příspěvek#112 » stř 12. bře 2014, 07:06

Tak jsem ho ale vymezil i já... Z toho ovšem vyplývá, že mi ho nemůže určit správce střelnice, nebo kdokoli jiný...

Nemyslím, že "kvalifikovaná osoba" by musela být nutně třetí osobou Z.

honza.lesomil

Příspěvek#113 » stř 12. bře 2014, 07:55

Právě vzhledem k tomu slovu "instruktor" jsem názoru, že se v této části dá zákon vykládat různě.... Pokud by tam to slovo nebylo, je vše jasné. Ale zákon může vykládat závazně jen soud a tak naše názory asi moc neváží.... ;) Je ale pravděpodobné, že vzhledem k uvedení toho instruktora v závorkách, tím "zákonodárce" měl na mysli spíše jeho pracovní náplň (tedy dohled a instruktáž u střílejícího) než jeho "funkci na střelnici". Tedy že tuto činnost by osoba se ZP mohla "zajistit" i sama. Ovšem pokud je v Provozním řádu střelnice vyžadována přítomnost jejich instruktora, nikdo to neokecá. Je na každém, zda se podřídí, nebo půjde jinam. To už tu ale bylo napsáno.

Piggy

Příspěvek#114 » stř 12. bře 2014, 10:49

Uvedením slova "instruktor" v závorce zákonodárce prostě konstatuje, že tu odpovědnou osobu považuje za instruktora nebo nazývá instruktorem, a dále upřesňuje, jaký je jeho úkol - nic víc z toho vyvozovat nejde.

Carloss: to je optimální stav - když si vymezujeme pojmy stejně jako zákon ;)
Provozní řád střelnice je o něčem jiném - a pokud vyžaduje svého instruktora, nejede přes to vlak.
Samozřejmě že instruktor nemusí být třetí osoba - naopak si myslím, že spoustě lidí z textu zákona nedocvakne, že to může být libovolná třetí osoba s příslušnou kvalifikací (tedy nejen pracovník střelnice).

robokop

Příspěvek#115 » stř 12. bře 2014, 11:01

Podstatné je, když chcete takové střílení osoby bez ZP provozovat na střelnici (kde také jinde, že...), co je uvedeno v provozním řádu střelnice. Minulý týden jsem byl v Triggeru v Brně, kouknul jsem se do jejich provozního řádu a mají tam psáno, že osoba bez ZP si VŽDY musí sjednat (a tedy i zaplatit) jejich instruktora. Je to jejich odpovědnost, střílíte u nich, řídíte se jejich pravidly, čili je zbytečné spekulovat o výkladu zákona.

Carloss

Příspěvek#116 » stř 12. bře 2014, 11:41

Ano, pokud to takto mají vymezeno v provozním řádu, asi se to vokecat nedá...

frantisek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#117 » stř 12. bře 2014, 11:57

Ale puvodni dotaz "Fagi72" znel, zda si muze pujcit od "nekoho" zbran a s ni si jit zastrilet.
Fagi72 zbrojak ma. Majitel zbrane s nim nepujde.

IMHO tedy odpoved je - ne, nemuzes.
Respektive, ano, ale je treba splnit administrativni pozadavky. Nelze si vzit zbran, PZ a jit.
Existuje institut zvany vypujcka zbrane, zadas (PCR to nerada vidi a pri zadosti drzkuji) o to stale stejnym papirem - tedy zaskrtnes drzeni, evtl. noseni.

V jakemkoliv jinem pripade se oba dopoustite prestupku.

Grasel

Příspěvek#118 » čtv 13. bře 2014, 06:03

S tím Triggerem v Brně si dovolím nesouhlasit, ptal jsem se tam na možnost vzít sebou kamaráda co nemá Zp a bylo mi řečeno, že pokud si ho ohlídám není problém, že to co je v řádu platí jen když přijde někdo bez ZP sám..

Fagi72

Příspěvek#119 » čtv 13. bře 2014, 18:44

Dík moc za odpověď

Hackman
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#120 » ned 4. kvě 2014, 21:45

Zdravím,
potřeboval bych poradit s jedním problémem:
mám známého který ztratil bezúhonost a policie mu zabavila Glocka kterého teď mají v "úschově".
Jsme domluveni že by mi ho zapůjčil do doby než vyprší trest a udělá si znovu ZP.
Je možné to provést takto?

1) Vyřídím si povolení na zbraň kat. B (nahoře přeškrtnu nabytí k vlastnictví, jedná se jen o nošení a držení)
2) Společně zajedeme na PČR kde je zbraň uložena, tam mi ji předají
3) Zažádám o průkaz zbraně...hotovo (?)

Omlouvám se pokud už toto zde bylo řešeno, celou diskuzi jsem neprojížděl.
Díky za pomoc.

Zpět na