Volba při nákupu krátké malorážky

Krátké zbraně .22LR
Uživatelský avatar
MM
Příspěvky: 1148

Příspěvek#91 » ned 9. bře 2014, 10:59

Trochu to tu bumpnem. Ake su posledne skusenosti s P22Q ? Je to stale este tak zle ako u P22 alebo sa da nad nou uvazovat ? Vyberam svoju prvu pistol, a rozhodol som sa rozstrielat s .22 kym si za par mesiacov kupim nieco tazsie. Momentalni kandidati su P22Q a Ruger SR22 (ISSC sa mi vyslovene nepaci a SIQ Mosquito som vyradil koli hodnoteniam co tu boli).
Poziadavky resp. ocakavania : Podla moznosti bezproblemova, vhodna na 'rozostrielanie sa', nacvik zakladnych navykov, starostlivosti o zbran atd. Vdaka za nazory.

Uživatelský avatar
maravysta
Příspěvky: 183

Příspěvek#92 » ned 9. bře 2014, 12:28




vlno
Příspěvky: 114

Příspěvek#93 » ned 9. bře 2014, 14:08

MM: šel bych rovnou do dospěly ráže, návyky z VPi u malorazky v pohodě využijes, ale opačně to tak nefunguje.
...tolik můj názor i zkušenost. Jinak P22q mám a je v pohodě, sranda střílení, víc ji nosím než střílím. Na nošení super malá ;) , vlastně menší nemám. :D

Uživatelský avatar
Int1m1thy
Příspěvky: 1498

Příspěvek#94 » ned 9. bře 2014, 15:22

Kup si radsi dospelou razi jak pise vlno... malorazky jsou pro deti na zakladni navyky misto plastometu :)

Uživatelský avatar
MM
Příspěvky: 1148

Příspěvek#95 » ned 9. bře 2014, 17:23

Vdaka za reakcie, nechcem ist prilis off topic, ale povedzme ze mam niekolko dovodov preco chcem zacat s .22 lr :

- samozrejme ze pojdem neskor aj do vacsej raze, ale kedze viem na 100% ze chcem mat aj maloraznu pistol na 'blbnutie' a zdaleka neviem co 'tazsieho' si kupit (napr. este stale kolisem medzi revolverom a pistolou) je volba jasna

- pocitam ze na uvod budem mat prvotnu potrebu vystrielat toho viacej, nez sa to ustali v nejakych rozumnych hraniciach, takze cena municie potesi

- asi kazdy kto zacinal chape to pociatocne nadsenie a potrebu 'mat nieco vlastne', zvazoval som vsetko mozne, nakup niecoho z komisie (CZ 82/83ka?, starsia malorazka, ... ), ist natvrdo do novej CZ75 pripadne K100, pripadne Alfy, dalsia varianta je Skorpion 61s - ten skor ci neskor v zbierke pristane, ale myslim ze momentalne mam prilis malo informacii a skusenosti, takze si taketo rozhodovanie chcem este chvilu usetrit

- do starsej zbrane ist nechcem, netrufam si posudit stav, a fakt nemam cas a naladu kazit si zaciatky riesenim problemov, chcem strielat

- vzhladom k tomu ze som otec rodiny (aj ked nezarabam zle a ako kazdy normalny chlap si dokazem uliat peniaze na konicka 8-)) pocitam ze kym dosiahnem stav zbranovej saturacie, prejde mi doma nakup maximalne 1-2 zbrani rocne - a tu 'len malorazku' teraz draha skusne vzhladom k tomu ze ma vhodne podane informacie ze stoji +- polovicu toho co 'tazka' zbran a aky je rozdiel ceny v municii (nehladiac na to ze by sa mohlo s malorazkou ukazat ze by ju tiez mohlo bavit strielat)

Na zaver - nemam problem zaplatit za malorazku 10-12k CZK, pokial bude bezproblemova, zabavna a bude sa mi pacit (preto ten P22Q, Ruger SR22, pripadne este K22S) - pretoze viem ze aj takuto zbran chcem vlastnit. Pokojne by som mohol prihodit a zobrat hned nieco plnokrvne - tam si ale chcem este nechat cas na rozhodovanie.

Takze back to topic - vitane su nazory a skusenosti s kratkymi zbranami .22lr na bezne 'blbnutie' ;) .



nytrak
Příspěvky: 33

Příspěvek#96 » ned 9. bře 2014, 21:15

Malorážka na blbnutí, nezničitelná a ačkoli z komise tak šance že koupíš blbě minimální. Za mě jednoznačně Beretta 71.



Bohuliby
Příspěvky: 2180

Příspěvek#97 » ned 9. bře 2014, 23:52

Moje odpověď je jasná: Na blbnutí, ev. na nošení Beretta, na lepší mířenku Browning Buck Mark, to je o něčem jiném, ale nosit se nedá. Když se trefí hodně špatmá várka nábojů, tak revolver 6 palců, dál nemám co řešit.

Uživatelský avatar
Georg
Příspěvky: 1220

Příspěvek#98 » pon 10. bře 2014, 00:11

I já z osobní zkušenosti mohu "na blbnutí" doporučit Berettu 71 v malorážkovém provedení, nicméně bych ale nejen po dnešní zkušenosti (opět jsem ji dnes ke své spokojenosti "provětral" :D ) chtěl upozornit na jeden trochu opomíjený fakt. A tím je podceňování ceny malorážkového náboje. Každý, kdo si pořídí malorážku si myslí, že ušetří na ceně za levné střelivo. To platí u zbraní jednoraných či ještě opakovacích. Nicméně u zbraní samonabíjecích tomu tak ve většině případů není. Je to prosté - malý, "slabý" náboj nekope (má naprosto minimální zpětný ráz - dokonce v některých případech i menší než vzduchovka :lol: ) a je přeci levný, tak proč přeci na té střelnici nevystřílet třeba dvě nebo i více krabiček. Jenže když se to pak v součtu vezme, tak za dva malorážkové náboje mám jeden přebíjený Luger.
No ale protože střelba s malorážkovými náboji je tak příjemná, oblíbí si ji třeba i manželka či přítelkyně a spotřeba se ještě zdvojnásobí :lol:
Pamatuju si, když jsem si koupil svou první zbraň - samonabíjecí malorážkovou karabinu ( kterou mám dodnes :D ) a chodil s ní na střelnici, tak jsem prostřílel minimálně 2 i více krabiček nábojů. Malorážkový náboj svými vlastnostmi přímo svádí k "plýtvání municí" :D Po čase jsem zjistil, že ta samonabíjecí karabina vzhledem k použitému střelivu je pěkný žrout nábojů :lol: . No přece když je to tak levné, tak si dám ještě nějaký ten zásobník navíc, no ne ? Přesto jsem na ni nijak nezanevřel a po x letech k ní pořídil ještě i pistolku (B 71) :lol:
Malorážka je i na blbnutí fajn, ale v samomabíjecí verzi umí být i pěkný žrout. A ikdyž někdy finančně občas vyjde dráž za prostřílenou munici, ten pocit z toho, že si člověk na střelnici hodně zastřílel a vyblbnul se - zato stojí :lol:

Uživatelský avatar
DanielX
Příspěvky: 331

Příspěvek#99 » pon 10. bře 2014, 14:07

Pravda, pravda. Chodím na střenici každý týden a z pistole nebo revolveru si udělám svou krabičku mířenek, ale když vezmu malorážku a náboje balené po 100 kusech, nasadím si na 50m malé popry, tak to lítá jak u Verdunu :-). Přítelkyni jsem koupil Margolinu a nemá problém vystřílet dvě krabičky za stejnou dobu co já jednu .357 nebo Lugeru. Nicméně je to ze samonabíjecích malorážek fakt dobré na odreagování :-)

Uživatelský avatar
MM
Příspěvky: 1148

Příspěvek#100 » pon 10. bře 2014, 15:10

@Georg - to znacne zodpoveda mojmu odhadu mojich nastavajucich streleckych zaciatkov :lol:. Aj preto chcem na prvotny osial .22-ku. Proste - viacej ran za menej penazi. A nejaka 9mm sa da vzdy pozicat kym sa definitivne rozhodnem.

@Bohuliby - jeden Buckmark som mal dnes v ruke, velmi prijemne sadol, tiez je zaradeny do uzsieho vyberu.

Este som dostal doporuceny S&W M&P22 - vyzera velmi dobre, bohuzial som ho u ziadneho obchodnika tu na sieti nenasiel, skusim pozriet vo Viedni ci sa da niekde nan siahnut. Dalsi zaujimavy bol S&W Model 22A. Tu sa ale trochu bojim zhanania nahradnych dielov pri exotickejsej zbrani - nastastie mam vyhodu ze som kazdu chvilu v A, takze nie je problem objednat / kupit tam ak bude treba.

Ok, nakupku mam zatial vyplnenu neutralne na 'pistole samonabijeci', dnes konecne absolvovany lekar a kupene kolky, este cakam na jeden preklad a potom idu papiere na policiu. Potom dam vediet ako dopadla konecna volba :).



Piggy
Příspěvky: 1865

Příspěvek#101 » pon 10. bře 2014, 21:38

O K22 si neuvažoval?



Bohuliby
Příspěvky: 2180

Příspěvek#102 » pon 10. bře 2014, 23:27

George: Opět musím s tebou naprosto souhlasit, je to jak píšeš.
Já mám tu mojí zmiňovanou trojkombinaci a výhodu to má velkou, kupuji naprosto všechny náboje, drahé i levné a když se nehodí, tak jdou do revolveru. Nejvíce je mlsný BuckMark.
Střelba s každé zbraně je jiná, a to mě baví.
Dokonce jsem snad začal i uvažovat o tom, že pokud bych vlastnil malorážku krátkou, jen jednu, tak asi revolver o 6 palcích, ale není to fakt můj případ.



tomashr
Příspěvky: 69

Příspěvek#103 » stř 12. bře 2014, 10:21

Ad Georg - ano, docela souhlasím, že pokud si někdo koupí malorážku s představou, že za střelivo ušetří v absolutní hodnotě, tak je to trochu naivní a dotyčný se může docela divit :)
Naopak spokojen bude ten, kdo k tomu přistupuje jako já, tedy že je smířen s tím, že to bude stát jistou hromadu peněz, ale u malorážky jaksi za stejnou hromadu může strávit na střelnici víc času a/nebo vysřílet znatelně více ran :-)

Uživatelský avatar
MM
Příspěvky: 1148

Příspěvek#104 » sob 22. bře 2014, 21:41

Takze - konecna volba je Ruger Mark III (5,5"), potom co som drzal z inych .22 co sa dalo v rukach sa nedalo inak, proste je to nadhera. ZP / NP maju byt nastavajuci tyzden, uz sa 'tesim' ako budem trenovat rozborku / zborku na ktoru sa dost nadava :lol:. Kazdopadne je to krasna zbran.
Inak vdaka vasim podnetom som si zaziadal rovno NP dve - a kedze boli nejake odmeny naviac, draha polovicka uz nefrfle ze pribudne hned aj 'tazka' zbran - asi je fakt najlepsie skocit do toho rovnymi nohami.



milah
Příspěvky: 14

Příspěvek#105 » sob 22. bře 2014, 22:53

S Rugrem III děláš dobře. Nenech se odradit rozborkou, pokud je hodně na fest, tak Ti z toho možná hrábne. Jenom vydržaj pianér...

Zpět na

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 6 hostů