Přebíjení 9mm luger

Francis

Příspěvek#166 » úte 25. bře 2014, 09:44

4mike píše:
Martas
tomu se říká Coca-Cola a je to vcelku běžný jev (estetická vada)
pokud Tě to irituje, budeš muset hrábnout do 1. matrice, jinak se toho nezbavíš

Jak má hrábnout do první matrice? :cry:

Martas_83

Příspěvek#167 » úte 25. bře 2014, 09:49

Díky moc. Sypu tam 4,5 grn BA9. Myslím, že je to díra 46. Glock 19 s tím funguje. Na začátku jsem zkusil 4,3 grn, ale nevyhazoval mi nábojnice. A taky mi není moc jasné, co mám uděl s první 1.matricí???

ianraider

Příspěvek#168 » úte 25. bře 2014, 10:28

Coca-Cola vzniká nejčastěji nekvalitní,první matricí ( vypichuje a zároveň rekalibruje ),případně nezkalibrovanou,nekvalitní střëlou. Používám matrice RCBS,Redding a náboje jsou bezchybné. Před léty jsem ,,lahvičkovitý,, náboj konzultoval s balistikem. Jeho názor mě překvapil. Náboj při expanzi plynů, po iniciaci není v komoře plně opřen (neroztahne se po celé délce současně ),a část nábojnice (výduť ) ,byť nepatrně ale přesto do komory narazí. Časem může dojít k ,,vymačkání,, komory hlavně. Samozřejmě v závislosti na navážce,zaškrcení a počtu vystřelených nábojů.Tyto informace doložil fotografiemi komor a vystřelených nábujů z nich,které za desátky let své práce naschromáždil. Od té doby používám kvalitní matrice,za estetickou záležitost to rozhodně nepovažuji.

Martas_83

Příspěvek#169 » úte 25. bře 2014, 10:49

Tak to jsem v pr.......... odzápalkoval jsem si a vyčistil všechny nábojnice, co jsem nashromáždil.......

4mike

Příspěvek#170 » úte 25. bře 2014, 12:43

Martas
určitě jsi si jich takhle nenachystal desítky tisíc :D

u 1. matrice se dá diamantovým vercajkem na soustruhu (pilník, stopkový brousek v Dremelu,..) zvětšit karbidová vložka na pruměru (ne v náběhu ale cca od 1/3 hloubky)
cca 0,1mm (chce to zkusit navíckrát)

jde o to, že krček nábojnice má po zkalibrování skoro správný rozměr, jenže stěna nábojnice není konstantní a jak se směrem ke dnu zesiluje, tak při kalibraci méně zapruží a o to víc se zkalibruje na zbytečně malý průměr (což ve finále vytvoří Coca-Colu)

u lugra je to nejmarkantnější, u ostatních pistolových ráží (jež nemají tak kuželovou nábojnici) to není tak výrazné
krom matrice LEE to umí i Dillon

Martas_83

Příspěvek#171 » úte 25. bře 2014, 14:26

Díky moc za rady. Už jsem z toho byl fakt zoufalý. Nastavoval jsem všechno, jenom né kalibrační matrici, protože by mě nikdy nenapadlo, že to dělá ona. Zkusím s tím něco provést. Jen nechápu, že je tento jev patrný jenom na polovině nábojnice, opravdu stačí náboj v ruce pootočit a ukázat ho jen z jedné strany a je "krásný".

4mike, nevíš náhodou, zda matrice RCBS má stejný závit jako Lee a jestli je tedy možné ji použít na Turretu? Četl jsem nyní, že ta tenhle jev nezpůsobuje....

ianraider

Příspěvek#172 » úte 25. bře 2014, 15:07

Matrice mají stejné závity,RCBS,Redding,Hornady...Martas - pokud jsem měl možnost vidět lahvičkovité náboje luger,tak vypouklina byla kolem dokola,ne z jedné strany !! Po výměně první matrice se vše srovnalo.Pokud by se jev opakoval i s např. RCBS, je možná chyba v usazování střely(vyosená matrice,málo rozhrdlená nábojnice,..)

ladaj
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek#173 » úte 25. bře 2014, 15:47

Na hliníkovém turretu jsem měl matrici (resp celou hlavu) vyosenou v předozadním směru a bylo třeba upravit základnu (úhly spojovacích tyček). Nemáš to taky vyosené, že se to vybulí jednostranně?

Martas_83

Příspěvek#174 » úte 25. bře 2014, 16:01

Každopádně to překontroluji... podle čeho se to zjistí nejlépe?? Neměl jsem pocit ani na jedné pozici, že by třeba nábojnice škrtala o hranu matrice nebo něco podobného. Vše je dotaženo.

Francis

Příspěvek#175 » úte 25. bře 2014, 19:12

když matrice udělá z nábojnice COCA-COLU, tak se musí upravit ona matrice na soustruhu??? nešlo by jen ji "nenechat" zajíždět tak hluboko?

uncle

Příspěvek#176 » úte 25. bře 2014, 19:40

mělo by stačit ji posunout o milimetřík nahoru, zbytek dodělá žehlící matrice... nevím, ale nedokážu si představit, že někdo "upravuje" v domácích podmínkách karbidovou vložku v kalibrační matrici ;) ...
a mazat a mazat...

Francis

Příspěvek#177 » úte 25. bře 2014, 19:48

Taky mi přijde nepředstavitelné to podomácku upravovat..... a hlavně nesmyslné.... spíš to ještě víc zničí . . . drsnost a toleranci jistě nedocílí takovou, jako byla původní....

Martas_83

Příspěvek#178 » úte 25. bře 2014, 19:49

To co říkáte o vypichovací matrici dává smysl a moc za to děkuji. Zkusím ji neprve trochu vyšroubovat nahoru a uvidím, jestli a případně okolik se to zlepší. Je pravda, že jsem do teď tuhle matrici považoval za nejjednoduší a s nastavením jsem si moc hlavu nelámal. Pokud by to opravdu zabralo, zkusím ji případně upravit nebo koupím jinou. Jen nevím, jestli se dají koupit samostatně nebo jen celá sada.

ludek26

Příspěvek#179 » úte 25. bře 2014, 19:51

Tento problém jsem taky rešil na lee matricích. Zkoušel jsem všechno možné (méně rozhrdlovat,neškrtit vůbec atd) až jsem se naštval a vytočil kalibračku tak, že mám mezeru cca 2-3mm a je klid.Žádná mezera na papírek.Náboje mají rozměr OK do komory padají jako origo.

IMAG0158.jpg

IMAG0163.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.

Martas_83

Příspěvek#180 » úte 25. bře 2014, 19:52

Asi budu za ňoumu, ale já při přebíjení nemažu.... koukám, že bych asi měl co?

Zpět na